היום, להכתיר מסעדה כ"חלבית" זה כמעט מעליב, ולא רק בגלל הקונוטציה האיך לומר, חלבית של המילה. מסעדת דגים יכולה להיות מסעדה חלבית, וגם מסעדת שף, בראסרי, בטח ובטח מסעדה איטלקית – אבל היסוד הלא בשרי בהגדרתן רחוק מלהיות המאפיין העיקרי שלהן. למעשה, לא תמיד הוא אפילו מאפיין משמעותי. אז מי שהכתרת המסעדות החלביות הטובות בארץ גורמת לו לחשוב על תפוח אדמה מוקרם או פסטה שמנת פטריות (מקופסה) – מוזמן לקפוץ בחזרה 30 שנה קדימה, ולהתעדכן במסעדות המעולות שמציעות תפריט נטול בשר, אבל מלא בירקות, דגים וגם גבינות ופסטות נהדרות. את היעדר הבשר לא תרגישו בשום שלב בארוחה, לפחות לא במסעדות שפה ברשימה.

יאללה, התחלנו.

ליווא, עכו

ככל הידוע לנו, LIWA היא המסעדה הערבית החלבית והכשרה היחידה בארץ. היא ממוקמת על הגג של מלון עכותיקה ומכל נקודה שתתפסו בה תוכלו לראות את הים. השף העכואי חודה (מחמוד חלאילה), שבישל בעשור האחרון בסמא ואלמרסא, מגיש כאן מטבח עכואי המבוסס על דגה טרייה, ירקות וגבינות. בין המנות: סלט פתוש עכואי עם ג'יבנה (52 שקלים), שושברק מטוגנים במילוי דגים (74 שקלים), שיח אל מחשי, קובנייה דגים (59 שקלים), תבשיל סייאדיה עם בורי ואורז צהוב (109 שקלים) ותבשילים מסורתיים מהמטבח הערבי כמו שולבטו ומבעטרה. כשרות צהר.

ליווא. מלון עכותיקה, עכו

מסעדת ליווא. ערבית, חלבית, כשרה (צילום: גלעד הר שלג, יחסי ציבור)
מסעדת ליווא. ערבית, חלבית, כשרה | צילום: גלעד הר שלג, יחסי ציבור

הרואה בקפה, כפר הרא"ה

הרואה בקפה הוא הקפה-מסעדה הכי ותיק בעמק חפר, שפועל כבר מעל 20 שנה ובכל שעה ביום עמוס עד אפס מקום. התפריט חלבי קלאסי וכולל סלטים, פסטות, קישים, דגים וארוחות בוקר, הכל בכמויות נדיבות מאוד ובכל מנה יש יציאה מיוחדת שהופכת אותה למזוהה עם המקום. אפשר לשבת בחלל הפנימי המרווח או להתמקם בחצר הנעימה, שעטופה בצמחייה ירוקה ועצי פרי וצופה לשדות של העמק. בצמוד תמצאו גם את המאפייה המפורסמת "העוגות של שושנה". כשר.

הרואה בקפה. פיצה (צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור)
הרואה בקפה. פיצה | צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור

קפה נעה, בת חפר

קפה נעה הוא בית קפה מושלם שמסתתר בתוך מושב בת חפר. המקום מעוצב מאוד יפה והחלל הגדול עם הגלריה מעניק לו מראה של מסעדה מושקעת בעיר הגדולה. התפריט החלבי מציע מאפים מעולים כמו ספנקופיטה עצום ממדים מבצק פילו מתפצח, במילוי גבינה מלוחה (49 שקלים); 10 גרסאות שונות של ארוחות בוקר, ביניהן כמובן ארוחת בוקר קלאסית (72 שקלים); וגם מנות רציניות יותר כמו קוסקוס פיש אנד צ'יפס, פסטות (45-59 שקלים) וסלטים ענקיים.

גולת הכותרת היא המנות הייחודיות למקום, כמו scrambled eggs - פרוסת לחם בריוש עם מקושקשת מ-3 ביצים ועליה רוטב שמנת פורטובלו עם נגיעת כמהין (56 שקלים). לא כשר.

קפה נעה - בריוש ומקושקשת (צילום: לין לוי, mako אוכל)
קפה נעה - בריוש ומקושקשת | צילום: לין לוי, mako אוכל

קפה ברותם, מושב רותם

קפה ברותם הוא הסוד הכמוס של אזור צפון עמק הירדן. הוא ממוקם במושב שלו לא רחוק מבית שאן, ומדובר במקום פשוט עם נוף מדהים שמחבר את הבקעה, השומרון והגלבוע. תפריט האוכל של קפה ברותם מאוד אישי ולא יומרני, ומציע מנות שלכל אחת מהן הטוויסט שלה, למשל: קורנליוס - לחם תירס אפוי עם גאודה עיזים, ירקות, פטריות, שמנת וביצי עין (69 שקלים); מצלוחה - מאפה פילו במילוי מטבוחה, חצילים, בולגרית וגאודה, מוגש עם ביצת עין, סלט ומטבלים (59 שקלים); בוקר על פיתה - מאפה שטוח ועליו פסטו, חצילים, זיתי קלמטה, בצל וביצים (67 שקלים); וגם סלטים מיוחדים כמו סלט קישקשתא עם ביצה מקושקשת, בצל, פטריות, תערובת אגוזים, זיתי קלמטה, בולגרית, חסה, מלפפון וויניגרט פסטו (66 שקלים). עוד במנות השוות: טוסט פורטובלו פתוח בתנור (69 שקלים) ומבחר שקשוקות (66-68 שקלים). כשר למהדרין.

קפה ברותם -  20 דקות מבית שאן (צילום: איציק גרינשטיין,  יח"צ)
קפה ברותם - 20 דקות מבית שאן | צילום: איציק גרינשטיין, יח"צ

מילה, סביון

מילה, הביסטרו החדש של המסעדנית ליזה כהן בניצוחו של השף יהונתן שרביט, היא מסעדה יפהפייה עם תפריט שף מקורי ויוצא דופן, שנשען על דגה וחקלאות מקומית עם תנור ג'וספר שעושה פלאים לכל אלה. תפריט הבוקר מציע מנות כמו שקשוקת ירקות שרופים עם פטה המאירי (66 שקלים) וסלט ניסואז מושלם, ומתפריט הערב כדאי לטעום את הברוסקטה סטרצ'טלה (48 שקלים), קרוקט בצלים מעולה עם רייט דג (72 שקלים), סלט קיסר מפוחם, כיסונים מטוגנים מבצק חלמונים דקיק במילוי תבשיל תרד ולזניה תירס עם בשמל גבינות, שכמותה לא תטעמו בשום מסעדה איטלקית (82 שקלים). יש גם מבחר גדול של דגים נאים ומנות עם שילובים מעניינים של תפוחי אדמה וגבינות. כשר.

מילה - פלמידה כבושה (צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור)
מילה - פלמידה כבושה | צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור

מנרה, תל אביב

מנרה היא אחת המסעדות החלביות הכשרות הכי טובות בארץ. מוגש בה תפריט שמחולק לשלוש קטגוריות - Island, Land, Sea - וכל מנה היא מקורית ומעוררת השראה, כיאה למסעדת שף. בזכות המיקום במלון שרתון יש גם נוף מרהיב לים מכל מקום שבו תשבו. כשר.

מסעדת מנרה (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
מסעדת מנרה | צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

מצו (Mezzo), חולון

מצו הוא בית קפה שכונתי ומסעדה איטלקית חלבית טעימה בטירוף, שמציעה פסטות, פיצות, סלטים, טוסטים, פוקצ'ות, פולנטה ומנות ראשונות מיוחדות כמו אבוקדו קריספי - פלחי אבוקדו מטוגנים בציפוי פנקו וקליפת לימון מגוררת (48 שקלים). יש בתפריט גם טוסט ילדים (42 שקלים) ומבחר סלטים מעניינים, אבל גולת הכותרת היא ללא ספק הפסטות והפיצות של הפיציולו מיכאל (שטעימות אפילו בחימום חוזר בבית). הטעימה ביותר לדעתנו היא פיצה פולנטה עם פטריות מוקפצות בחמאה (72 שקלים), ובגזרת הפסטות הכי כדאי להזמין אניולטי מסקרפונה פולנטה ופורטובלו (72 שקלים). חלבי ללא תעודת כשרות (פתוח בשבת).

מצו. הפולנטה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מצו. הפולנטה | צילום: לין לוי, mako אוכל

רובידה, מזכרת בתיה

רובידה של בני הזוג עמוס חיון ואורן אנקווה ממוקמת בחלל ששימש בעבר הרחוק בתור רפת, והיום מעוצב באופן צבעוני שובה לב ששובר את הרצינות של המבנה העתיק. יש שם מטבח פתוח, בר, אזור ישיבה בחוץ ובפנים ותפריט חלבי מקורי ומיוחד מאוד. בשעות הבוקר מוגשות ברובידה מנות כמו בורקס מים טורקי במילוי תרד וגבינות (68 שקלים), שקשוקה תרד עם חצילים ואומלט ג'יבן עיראקי (58 שקלים) ופרנץ' טוסט משוגע של חלת בריוש ברויאל תפוזים, מטוגנת בחמאה ומוגשת עם קרם דיפלומט, דובדבני אמרנה ושקדים.

עוד בתפריט: לביבות קישואים עם ציזיקי (בתפריט הערב, 52 שקלים), מאפה גוזלמה (48 שקלים), קרם תירס לבן עם דוקסל פטריות כבושות ביין (46 שקלים) ומנות עיקריות כמו טורטליני ממולאים בגבינת תום (76 שקלים) ועלי עץ תות ממולאים בפריקה, צנוברים, עשבים, צ'אטני מנגו ופאף טפיוקה (62 שקלים). כשר.

מסעדת רובידה (צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור)
מסעדת רובידה | צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור

נינה ביאנכה, צומת ביל"ו

נינה ביאנכה היא אחת המסעדות המומלצות באזור רחובות, המציעה לוק אנד פיל כמו של המסעדות הטובות בתל אביב ואווירת פיין בזכות העיצוב המרשים. התפריט של השף ירין עמירה, שמתעדכן כמה פעמים בשנה, נשען על הטאבון שנמצא בתוך בר שבמרכז המסעדה. בתפריט הקיץ תמצאו מנות כמו גספאצ'ו עגבניות עם ברוסקטה צלויה, איולי רמולד ושקדים מולבנים (52 שקלים); עטאייף דגים (64 שקלים); וסלט עלים והדרים עם ויניגרט פקאן ותפוח גרנד סמית (72 שקלים). כדאי גם לטעום פיצה שום ובצל מקורמל בציר יוגורט, סומאק וכוסברה עם מוצרלה ומלח ים (69 שקלים) וטורטליני כמהין עם פונדו גבינות, טוויל פרמזן ושמן בזיליקום (89 שקלים). והכי חשוב: להתפלל ולפעול לשובו מעזה של מנהל המסעדה, עומר ונקרט. כשר בהשגחת הרבנות המקומית קריית עקרון.

טורטליני סלקים. תפריט חדש בנינה ביאנכה (צילום: דוד מויאל, יחסי ציבור)
טורטליני סלקים בנינה ביאנכה | צילום: דוד מויאל, יחסי ציבור

מיכלי'ס קפה, מודיעין

מיכלי'ס הוא בית קפה יפהפה עם אווירה כפרית נעימה, למרות שהוא ממוקם במתחם מסחרי ענק. מכיוון שבעלת המקום, מיכל, היא קונדיטורית, יש בכניסה ויטרינה מרשימה עם קינוחי פטיסרי מכל הצבעים והסוגים. התפריט מציע סלטים מפוארים שהם ארוחה מלאה, כמו סלט מיכלי'ס, שמוגש לצד מאפה קדאיף ממולא בגבינה (67 שקלים), וסלט אורז בר עם קינואה וירקות צלויים (63 שקלים). יש גם פסטות, ריזוטו עם פטריות ומסקרפונה (72 שקלים), חריימה (85 שקלים), פיצות וכריכים מפוארים לא פחות מהסלטים. כשרות בד"צ.

 

דרך הגפן, בית זית

דרך הגפן יושבת בתוך גן ירוק מטופח עם מזרקות, מפלים וצמחי תבלין ויש בשטחה גם משתלה יפהפייה. השולחנות מפוזרים בין השבילים המתפתלים, ובכל מקום שומעים ציוץ ציפורים. התפריט במקום מציע סלטים גרנדיוזיים בגודלם שיכולים לשמש ארוחה שלמה (68-72 שקלים), מגוון מנות פסטה, דגים, פיצות, ריזוטו וארוחות בוקר מעולות. יש גם מנות ראשונות מיוחדות כמו טרטר קיסר (65 שקלים) וניוקי סלק (58 שקלים). כשר

דרך הגפן (צילום: דוד מויאל)
דרך הגפן | צילום: דוד מויאל

פופ אפ קפה, קריית ענבים

פופ אפ קפה היא מסעדה מבית היוצר של קבוצת נאיה, שאליה שייכת גם דרך הגפן. היא ממוקמת בתוך רפת עתיקה שזכתה לעיצוב תעשייתי עדכני ומציעה מטבח ים תיכוני איטלקי. מלבד פיצות ופסטות מוגש כאן גם בראנץ' שווה במיוחד שרקח השף שמוליק בן חמו. כשר.

פופ אפ קפה (צילום: איתמר גינזבורג, יחסי ציבור)
פופ אפ קפה | צילום: איתמר גינזבורג, יחסי ציבור

מרגו, ירושלים

הכניסה למסעדה ובר היין מרגו היא דרך בניין נטול כל שלט בצומת המרכזי שמחבר בין המדרחוב לרחוב המלך ג'ורג', בין כיכר ברעם לרחוב הלל המפורסם. כשתיכנסו תגלו שאתם בעצם בלובי של הוסטל מעוצב בסגנון שמזכיר את הטאפאס ברים של ברצלונה: קירות חשופים, ריהוט צבעוני, תקרות גבוהות ותעלות אוורור. במרגו יש בר שכיף לשבת לאכול עליו, וההמלצה שלנו היא להזמין קרפצ'ו תמרים (44 שקלים), כנאפה קממבר (45 שקלים), שיפודי כרוב מעושן (66 שקלים) וטורטליני פולנטה מדהימים (78 שקלים). ברוסקטה פריקה היא אחת מהמנות היותר מקוריות כאן, וגם אותה לא כדאי לפספס. כשרות צהר.

כיסונים במילוי מוסר ים. מסעדת מרגו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
כיסונים במילוי מוסר ים. מסעדת מרגו | צילום: לין לוי, mako אוכל

 

משק עפאים, ירושלים

בתי הקפה היפים של משק עפאים פועלים בתוך בית הנסן, בבית הכרם, במוזיאון ירושלים ומחודש פברואר האחרון גם בבית עדנה בתל אביב (על עוד אחד בתל אביב נספר לכם ממש בימים הקרובים). כולם מגישים תפריט חלבי על טהרת התוצרת של המשק החקלאי המשפחתי של האחים ינון והדיי עפאים, וכל מנה בתפריט שלהם ממציאה מחדש את המושג "אוכל חלבי" כי בשום מקום אחר לא תמצאו משהו שדומה להן. זה מתחיל ב"פת של בוקר", לחם שאור עם כל מיני דברים טעימים לטבול אותו בהם, וממשיך עם שקשוקות לבנה, ירוקה ואדומה (59 שקלים), הבורקאסון המפורסם והמושלם (49 שקלים), מבצק קרואסון שמקופל כמו בורקס, מאכלי גבינה מהגבינות המיוחדות של המשק, שמיוצרות מחלב עיזים אורגני, פשטידות ולזניה חלבית מאוד מיוחדת (65 שקלים). כשרות צהר.

משק עפאים. פרופ' יעקב שסקין 17 | בית הכרם 19| מוזיאון ישראל, ירושלים; דרך שלמה 6, תל אביב

בורקאסון משק עפאים (צילום: אסף קרלה,  יחסי ציבור )
הבורקאסון המפורסם של משק עפאים | צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

פרינג', ירושלים

פרינג' היא מסעדת שף של קבוצת טלביה, והיא המסעדה החלבית היחידה של הקבוצה וגם היחידה שפועלת עם כשרות. היא מעוצבת יפה ויש בה בר ארוך מושלם לאכילה במיקום אסטרטגי, בלובי הכניסה של תיאטרון ירושלים. השף ניר לוי יצר בה תפריט שכולו מושתת (באמת) על היצרנים המקומיים הקטנים וכולל גבינות מיוחדות, עלים נדירים, דבש מפרחי שיזף ותמרים מעושנים שגדלים בערבה. מכל אלה מכין השף מנות כמו מאפה בצק עלים עם מוסר קונפי בחמאה לימונית (54 שקלים), בורגר דגים בלחמניית בריוש (88 שקלים), טורטליני לאבנה עם זוקיני (78 שקלים) וניוקי עם שרי קונפי, מוסר יין לבן וחמאה (96 שקלים). כשר.

לוקוס קצוץ. פרינג' (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
לוקוס קצוץ. פרינג' | צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

בזיליקה, אשקלון

בזיליקה היא טרטוריה איטלקית-ישראלית שעשתה מהפכה קולינרית באשקלון. מגישים בה תפריט חלבי איטלקי ים תיכוני ענק, והיא המקום היחיד בעיר שאפשר לאכול בו ארוחת בראנץ' לאורך כל השבוע ועד השעה 15:00. במקביל לבראנץ' מוגשות גם מנות כמו סביצ'ה מוסר ואינטיאס עם מקל פוקצ'ה (39 שקלים); סוכריות פסטה במילוי דלעת ברוטב חמאה ופרמזן, בזיליקום ושקדים (48 שקלים); ארנצ'יני כמהין; ומבחר פיצות מעולות ופסטות שמיוצרות במקום, בינהן פפרדלה חמאת עגבניות ומסקרפונה (70 שקלים). כשרות מהדרין.

בזיליקה. קרואסון מקושקשת כמהין (צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור)
בזיליקה. קרואסון מקושקשת כמהין | צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור

מתכונים לשבועות

חג שמח ושקט.