אחת התופעות שהפכו רווחות מאוד בישראל בשנים האחרונות היא מיקבול של הזמנות למסעדות. סועדים מזמינים מקומות לכמה מסעדות באותו היום ובאותה השעה, ורק לקראת מועד ההזמנה מחליטים איזו מהמסעדות לפקוד. את המקומות אל המסעדות שאליהן הוחלט, מסיבות כאלה ואחרות, שלא ללכת באותו הערב, מבטלים אם אפשר, ואם לא - מעלים פוסט לקבוצות פייסבוק כמו ביטולים במסעדות בין חברים, ומציעים את המקום לאחרים. 

בקבוצות האלה, שבהן חברים גם שפים רבים, מתבצע פעמים רבות סחר של ממש, בייחוד במקרים של מסעדות מבוקשות. לפי אחד השפים הבכירים בישראל לא פחות מ-30 אחוזים מהמזמינים מקום במסעדה מבטלים את הזמנתם בסופו של דבר. בימי קורונה המצב עוד חמור יותר, ויותר ויותר סועדים מעדכנים לקראת הרגע האחרון שלא יגיעו, בתואנה שביצעו בדיקה ביתית ונמצאו חיוביים.

בקבוצות פנימיות של מסעדנים השפים מלינים לא אחת על קבוצות כמו "ביטולים בין חברים", בייחוד סביב ביטולים של אנשים שמיקבלו הזמנות בכמה מסעדות ומותירים את המסעדות האחרות בבעיה - כי שולחנות שהיו יכולים להיות מלאים ומוזמנים, נותרים לעיתים מיותמים לאור ביטולים ברגע האחרון. הקונפליקט הזה הגיע בסוף השבוע לנקודת רתיחה, עם פוסט שהעלה רז רהב, השף של מסעדת OCD.

ocd אווירה (צילום: חיים יוסף)
יש רשימת המתנה. OCD | צילום: חיים יוסף

בשישי האחרון החליט רהב שלא לשתוק, ופרסם בקבוצת הביטולים סטטוס שבו הוא אומנם מודה לסועדים על הרצון לפקוד את המסעדה, אבל מבקש להפסיק את הנוהג שהפך נפוץ בקבוצה, של החלפה ומכירת מקומות שמורים. במקרה של מסעדת OCD, שלאחרונה זכתה במקום השלישי והמכובד בדירוג 50 המסעדות הטובות במזרח התיכון וצפון אפריקה של מדריך 50 BEST, לא מדובר בביטולים של מקומות למסעדה - אלא ממש בסחר ומכירה בתשלום של הכיסאות במסעדה, שקשה במיוחד להשיג אליה מקום עוד לפני הזכייה בטייטל הנחשב, ובטח ובטח שאחריה.

OCD היא מסעדה שאפשר להזמין אליה מקום מראש רק בתשלום פיקדון, כך שכל החלפה בין סועדים כרוכה גם בהעברת תשלום. "הייתי מאוד שמח אם חברי הקבוצה יכבדו את רשימות ההמתנה שבמסעדה ואת האנשים המנומסים שנמצאים בהן", כותב רהב, "בבקשה לא להוזיל את האנשים שמחכים, את הקבוצה ואת המסעדה. זה לא מגניב. למכור מקומות במסעדה או לקנות אותם ממישהו זה מוגזם!".

הפוסט של רהב זכה לאלפי לייקיים ומאות תגובות המחזקות את השף, וגם תגובות שמבהירות שספסרות אינה חוקית. למסעדת OCD יש רשימת המתנה מלאה, שבעצם בעקבות החלפות שנעשות בקבוצות כאלה הופכת להרבה פחות רלוונטית.

בנוסף, התופעה של מיקבול הזמנת מקומות וביטולים ברגע האחרון היא מהגורמים העיקריים לכך שמסעדות רבות, בעיקר בתל אביב אך גם מחוצה לה, החלו לבקש פיקדון בזמן הזמנת השולחן, במטרה שיהיה קשה יותר לבטל ברגע האחרון או פשוט לא להגיע. בסופו של דבר, את המחיר של אותם ביטולים ברגע האחרון וההפסדים שנוצרים למסעדות בעקבותיהם, משלמים כולנו כסועדים.