נכון שכל החיים רציתם להיות מהאנשים האלו שמקפיאים אוכל, ואז מארגנים ארוחת ערב ברבע שעה? אנחנו יודעים, גם אנחנו תמיד חלמנו להיות כאלה ואף פעם לא יישמנו - עד שהפמנו כמה חוקים וטיפים מרכזיים באמנות ההקפאה, שאותם אנחנו שמחים להעביר אליכם.

ההקפאה מאריכה את חיי המזון, שומרת על שאריות באופן אופטימלי ובעיקר - מקצרת לנו את העבודה במטבח. לא יודעים מה מותר, מה אסור ואיך? בשביל זה אנחנו כאן. 

קופסאות פלסטיק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קופאות פלסטיק אטומות להקפאה. שווה להשקיע | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

איך מקפיאים?

* הקפיאו במנות קטנות - גם כדי לקצר את זמן ההפשרה וגם כדי שתהיה אופציה להשתמש רק בחלק מהמזון שהוקפא מבלי להפשיר את כל הכמות.

* אסור להקפיא בקופסאות זכוכית, מאחר שהן עלולות להיסדק או להתפוצץ במקפיא. מומלץ להקפיא בקופסאות פלסטיק איכותיות או בשקיות ניילון עבות עם פס סגירה (מה שנקרא זיפ לוק).

* אחסנו את המזון בצורה אטומה – גם כדי שלא ייכנסו ריחות בלתי רצויים וגם כדי שהוא לא יקבל כוויות קור. מומלץ אפילו לעטוף את קופסאות הפלסטיק בניילון נצמד.

* תייגו – השתמשו בסלוטייפ מנייר כדי לציין את התאריך המדויק של כניסת המזון להקפאה.

* סדרו – את מוצרי המזון החדשים יותר מוטב שתאחסנו בתחתית הערימה או בחלק האחורי של המקפיא.

מה כדאי להקפיא?

* שקדים ואגוזים. נשמרים אפילו טוב יותר במקפיא מאשר בארון. ההקפאה מונעת מהם להתעפש או להתחמצן (ובכך לאבד שומנים חשובים).

מיקס אגוזים (צילום: istockphoto)
מצוין להקפיא שקדים ואגוזים | צילום: istockphoto



* בצקים ביתיים. בצק שמרים, בצק פריך וכו' יכולים להחזיק בכיף בהקפאה עד שלושה חודשים. מומלץ לאחסן את הבצק בדרך לצורה הסופית שלו – בצק פריך שצריך לרדד לגודל של תבנית פאי עגולה, למשל, מאחסנים מלכתחילה בצורת דיסקית.

* פירות שמתחילים להבשיל יתר על המידה: בננות רכות מדי, פירות יער, פירות קיץ (כמו אפרסקים, נקטרינות, מנגו וכו') ועוד. ההקפאה תמנע מהפירות האלו להבשיל אפילו יותר. את הבננות מאחסנים מקולפות (ואפשר גם חתוכות), את פירות היער מאחסנים כמו שהם ואת פירות הקיץ מומלץ לשטוף ולחתוך לקוביות לפני ההקפאה. מומלץ גם לגרר את הקליפה של תפוזי החורף הריחניים ולשמור אותה לשימוש בעוגות בקיץ. אחר כך מומלץ להשתמש בירקות המוקפאים לשייקים, קינוחים ועוד (אל תצפו למצוא אותם רעננים כביום היקטפם. לא יקרה).

>> והנה מתכון לגלידת בננה שמכינים מבננות קפואות

* ירקות בעונתם. עונת התרד הטורקי קצרה מדי בשבילכם? שטפו אותו היטב ואחסנו במקפיא לשימוש עתידי. כך גם במיה, שעועית ירוקה, לוביה, פול ירוק, כרוב ניצנים ועוד.

 כרישה (צילום: istockphoto)
השתמשתם בחלק הלבן של הכרשה? הקפיאו את החלק הירוק לציר ירקות עתידי | צילום: istockphoto



* שאריות ירקות. השתמשתם רק בחלק הירוק של המנגולד? נשאר לכם שורש פטרוזיליה שלא נכנס למרק? קטמתם קצוות של גזר? במקום לזרוק את הכל, מומלץ להקפיא את שאריות הירקות ולהשתמש בהם כבסיס לציר ירקות (שגם אותו תוכלו להקפיא, ועל כך מיד).

* ציר ירקות, בשר, עוף ועוד. צירים הם בסיס מעולה למרקים, מנות כמו ריזוטו ותבשילים אחרים. בגלל שכולנו לחוצים על ארוחות מהירות, כדאי להכין צירים בימים שבהם בכל זאת יש קצת זמן פנוי, להקפיא אותם ולהשתמש בעת הצורך. את הציר ניתן לשמור בקופסאות פלסטיק חד פעמיות גבוהות, בקופסאות פלסטיק רגילות המתאימות לנוזלים או אפילו בתבנית של קוביות קרח.

* קטניות מבושלות: שעועית למרק, גרגירי חומוס, עדשים ועוד – רוב הקטניות דורשות השריה מראש ובישול מוקדם לפני האכילה. כמו הצירים, גם את הנ"ל אפשר להכין ביום פנוי, ואז להפשיר ולהשתמש לפי הצורך. כמובן שאפשר גם לקנות קטניות בגרסתן המבושלת והקפואה, אבל המחיר - המחיר אחר לגמרי.

* מבין התבשילים, רוטב בולונז (וגם סתם רוטב עגבניות לפסטה), צ'ילי קון קרנה, תבשילי קטניות, קציצות ברוטב ואפילו תבשילי קדירה (בלי תפוחי אדמה) יעברו הקפאה בצורה טובה מאוד.

מדריך להכנת שעועית: אדומה ולבנה (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
שעועית. משרים, מבשלים, מסננים ומקפיאים | צילום: אסתי רותם, mako אוכל



* גבינות: צהובות, קשות, עזים, חצי קשות ואפילו גבינות כמו קמבבר וברי נשמרות היטב (ולאורך זמן) במקפיא. גבינות לבנות ושמנת חמוצה עדיף שלא להקפיא.

* תבלינים טחונים. פלפל שחור, פפריקה, כמון ואפילו סוכר נשמרים היטב במקפיא. יש אנשים שבאופן קבוע שומרים את התבלינים במקפיא בגלל בעיות של נמלים, וזה סבבה.

* עוגות ומאפים. אפשר להכין מבעוד מועד בצק עוגיות בשביל היום שבו יפתיעו אתכם אורחים לא קרואים, ואפשר גם להקפיא עוגות אפויות. אם אתם רוצים לאפות עוגה שתלך ישר להקפאה, הורידו 10-15 דקות מזמן האפייה שלה (שיתאזן עם זמן ההפשרה והאפייה מחדש בתנור). גם לחמים (במיוחד פרוסים), לחמניות, פיתות ושאר מאפים עוברים הקפאה בצורה מצוינת, רק כדאי להקפיא אותם מיד לאחר קנייתם, כדי לשמור על טריותם.

איך מפשירים?

הדרך הטובה ביותר להפשיר מזון היא במקרר במשך לילה. אם אתם ממהרים, אפשר להעמיד את המזון על השיש למשך כמה שעות (בשר ודגים – רק בחורף). תבשלים, צירים ומרקים אפשר להעביר אל תוך סיר ולחמם על אש נמוכה, עד שהם מגיעים לטמפרטורה ולמרקם הרצויים.

יש לכם טיפים מנצחים להקפאה? ספרו לנו בתגובות