בפרק הראשון של פודקאסט האוכל החדש "פה גדול", שיעלה ממש בקרוב לאפליקציות הפודקסטים הקרובות למקום מגוריכם (שווה לחכות!), עוסקים ריטה גולדשטיין ונדב בורנשטיין ברוח התקופה במאכל שסביבו ניסוב כולנו בשבוע הקרוב - הסופגנייה (או בשמה התקני, כך מתברר - סופגנית!). אתם, לפני כולם, מוזמנים לצפות בו ממש כאן בווידיאו, בשלמותו. אנחנו מבטיחים שהוא יעשה לכם את החג יותר שמח.

>> מתכונים לחנוכה

>> מתכונים ללביבות

>> מתכונים לסופגניות

התיאוריות על ההתגלגלות של הסופגנית לחיינו הן רבות, ואחת המרכזיות שבהן טוענת כי מקור כל הסופגניות כפי שאנחנו מכירים אותן, בשלל הווריאציות השונות, הוא בספינג' הצפון אפריקאי. האסכולה הזו מאמינה, במידה רבה מאוד של היגיון, שהכיבוש המוסלמי הביא את בשורת הבצק המטוגן לספרד כבר במאה השמינית לספירה, ושעם גירוש ספרד נפוץ שמעו לכל רוחות השמיים, בדגש על אירופה וטורקיה.

וככה יש לנו היום את העוואמה, עם הדבש במקום אבקת הסוכר, הברלינר הגרמנית הקטנה והשובבה, שרואים בשוקי חג המולד בכל רחבי אירופה, הפנזרוטי האיטלקית עם גבינת הריקוטה, הפפנאש הרומנית והצ'ורוס הספרדי, שדומה מאוד לאביו הצפון-אפריקאי רק בצורה שונה.

אבל ההיסטוריה של הסופגנייה בנכר היא רק ההתחלה של הסיפור. מעניינת לא פחות היא האובססיה הלאומית שלנו למה שהתחיל כבצק מטוגן עם ריבה אדומה והפך עם השנים לסוג של סמל סטטוס, מפונפן מכל הכיוונים ואז מפונפן עוד קצת מלמעלה. לשם כך גייסנו את קרן קדוש ממאפיית קדוש בירושלים, אלופת הסופגניות האמיתית, שהקדישה לאחרונה ספר שלם לסופגניות ולהכנה הביתית שלהן (רוצים אותו? בואו לכאן). במפגש עם ריטה ונדב היא הסכימה לתת כמה מהטיפים הכי חשובים להכנה של הסופגנייה הביתית המושלמת, ולנו היא הוסיפה מתכון שאנחנו לא יכולים לחכות לנסות - ולראות איך לכולם צונחות הלסתות.

סופגניות כנאפה של קפה קדוש  (צילום: אסף קרלה,  יח"צ)
סופגניות כנאפה של קפה קדוש | צילום: אסף קרלה, יח"צ

מילוי כנאפה לסופגניות מתוך ספר הסופגניות של קדוש

המרכיבים (למילוי 15 סופגניות):
15 סופגניות מצופות סוכר

לכנאפה:
120 גרם חמאה מומסת
150 גרם שערות קדאיף
100 גרם מוצרלה פרסקה
100 גרם גבינת ריקוטה

לסירופ סוכר:
100 גרם סוכר
25 גרם דבש
100 גרם מים

להגשה ולקישוט:
חופן פיסטוקים קצוצים
עלי ורדים מיובשים
גלידת וניל או פיסטוק (לא חובה)

אופן ההכנה:

1. מכינים סירופ: בסיר קטן מביאים לרתיחה סוכר, דבש ומים. מבשלים כ- 2 דקות נוספות ומסירים מהאש. מקררים לטמפרטורת חדר.

2. מכינים כנאפה: בקערה רחבה מניחים את שערות הקדאיף. יוצקים עליהן חמאה מומסת ובעזרת הידיים עוטפים את השערות ומפרידים ביניהן עד לציפוי מלא בחמאה.

3. מערבבים את המוצרלה והריקוטה לתערובת אחידה.

4. משטחים חצי מכמות שערות הקדאיף בתחתית מחבת (נון סטיק) בקוטר  16 ס"מ מפזרים עליהן את תערובת הגבינות בצורה אחידה. מכסים את הגבינות בעזרת יתרת שערות הקדאיף.

5. מכסים את המחבת ומעבירים לאש נמוכה 6-7 דקות. מנערים מידי פעם בתנועה סיבובית מעל הלהבה למניעת הידבקות.

6. בעזרת צלחת הופכים את הכנאפה, מחליקים חזרה למחבת וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות.

7. מסירים מהאש ויוצקים את הסירופ מעל. מקשטים בפיסטוקים.

8. מרכיבים את הסופגניות (רק עם ההגשה): חותכים פתח בסופגניות לאורכן כמו לכריך. חותכים פרוסת כנאפה חמה ומניחים בתוך הסופגנייה. מקשטים בפיסטוקים ועלי ורדים מיובשים. מומלץ להגיש עם כדור גלידה וניל ו/או פיסטוק.