אומרים שאנחנו אוכלים גם דרך העיניים, וכמה שזה נכון. כשאני עומדת מול דוכן בשוק ורואה את העגבניות הבוהקות באדום-ארגמן, את הדלעת הכתומה, העלים הירוקים, החצילים הסגולים – הלב מתמלא בשמחה והעיניים חוגגות.

עוגת יום הולדת צבעונית (צילום: פאולה רוזנברג, אוכל טוב)
עוגת יום הולדת צבעונית - בלי שום צבע מאכל סינתטי. תקראו עד הסוף, ותוכלו גם | צילום: פאולה רוזנברג, אוכל טוב

הבעיה היא שכאשר מדובר במזון מעובד חגיגת הצבעים מבטאת משהו אחר לגמרי, הרבה פחות משמח, ואפילו מאיים. המזון המעובד עמוס בצבעי מאכל מלאכותיים המופקים בדרך כלל מנפט, שבאים לגרות את העין ואת החך. באופן פרדוקסלי, הכמות הגדולה ביותר של צבעי מאכל נמצאת במאכלים המיועדים לילדים, שהם בעלי מסת הגוף הקטנה ביותר, ולכן הנזק העלול להיגרם להם הוא הגדול ביותר.

מחקר חדש מטעם Purdue University בארצות הברית חושף את הכמויות השערורייתיות של צבעי מאכל במוצרי מזון המיועדים לילדים כגון דגני בוקר, עוגות מעובדות, ממתקים וחטיפים. החוקרים מצאו שארוחה הכוללת אפילו מרכיב אחד המכיל צבעי מאכל עלולה להיות בעלת השפעה שלילית על ילדים. לאחר פרסום המחקר סיפר מנהל הארגון "מדע לתועלת הציבור" בארה"ב שעד כה כמות הכימיקלים הצבעוניים שהוכנסו לכל מזון הייתה נשמרת בסוד, והוסיף שלדעתו גם יצרני המזון עצמם לא ממש יודעים את הכמויות.

ה-FDA האמריקני עצמו העלה את כמות צבעי המאכל המותרת בעשרות אחוזים משנת 1950 ועד שנת 2012. רק לפני חודשיים התעוררה סערה בעקבות הכמויות הגדולות שלהם בסוכריות m&ms, והיצרנים נתבעו במטרה לגרום להם להפסיק להשתמש בצבעי מאכל מלאכותיים. קריאות של ארגונים שונים בארצות הברית מבקשות לאסור את השימוש בצבעי מאכל מלאכותיים באופן גורף.

עוד באוכל טוב:

 

עוגת יום הולדת צבעונית - כתום (צילום: פאולה רוזנברג, אוכל טוב)
וכך נולד הצבע (הטבעי לגמרי!) הכתום | צילום: פאולה רוזנברג, אוכל טוב

זהירות, הפרעות קשב וריכוז

מה ההשלכות של צבעי המאכל? ובכן, מחקרים שונים מקשרים בין הפרעות קשב וריכוז, שהולכות ותופסות חלק נרחב יותר ויותר באוכלוסיית הילדים והמבוגרים כאחד, לצריכת צבעי מאכל, ומצביעים על האפקט המצטבר של צבעי המאכל כחלק מהסיבה להפרעות הללו. מחקר נוסף, שנעשה על ידי הארגון "מדע לתועלת הציבור" בארצות הברית, מצא שצבעי מאכל כחולים, אדומים, ירוקים וצהובים נקשרו למחלות סרטן שונות ולהתפתחות גידולים בבעלי חיים.

כולם כבר יודעים שעוגות, ממתקים ומשקאות ממותקים מכילים צבעי מאכל, אבל האם ידעתם שגם נקניקים וגבינות צבועים בצבעי מאכל? סביר להניח שלא. צבעי המאכל אמנם מצוינים ברשימת הרכיבים שעל האריזה, אך הכמויות המדויקות אינן מוזכרות ולפי החוק הנוהג היום אין חובה לציינן.

בבריטניה ובאיחוד האירופי הותקנו תקנות שהפחיתו בצורה דרסטית את השימוש בצבעי מאכל סינתטיים, והן מביאות להיעלמותם מן המדפים. אותו חטיף באנגליה ובארה"ב יכיל צבעי מאכל שונים, בשל הוראות החוק השונות. באנגליה הוא יכיל רכיבים טבעיים ובארה"ב צבעי מאכל מלאכותיים וזולים.

ומה המצב בישראל? תקנות בריאות הציבור (מזון) (תוספי מזון), התשס"א-2001, מפרטות את הצבעים המותרים לשימוש על פי החוק, ולצערי התקנות קרובות הרבה יותר להיתרים האמריקניים מאשר לאלו הנהוגים באירופה. לפי הערכות החוקרים, ילדים רבים צורכים כמות של 100-200 מ"ג צבעי מאכל ביום.

בעידן שבו כל ילד שני מאובחן כבעל הפרעת קשב כלשהי חשוב מתמיד לבחון את החומרים הנכנסים לגופם של ילדינו, לפני שדנים אותם לשימוש בתרופות לכל החיים. לכם יש את הכוח לעשות את זה, ואת היכולת להחליף את המוצרים המזיקים במוצרים טבעיים ובטוחים לבריאות, כפי שנפרט מיד.

אחד האירועים שבהם הילדים צורכים הכי הרבה צבעי מאכל הוא מסיבות ימי הולדת. ואני שואלת: מי אמר שיומולדת חייבת להיות מלאה בצבעי מאכל? בדיוק לפני שבוע ערכנו מסיבת יום הולדת לבתי הצעירה, ואפיתי לכבודה עוגה בכל צבעי הקשת מצבעי מאכל טבעיים בלבד. איך בדיוק? כל הסודות פתוחים לפניכם ממש כאן.

עוגת יום הולדת צבעונית - ירוק (צילום: פאולה רוזנברג, אוכל טוב)
והנה הירוק | צילום: פאולה רוזנברג, אוכל טוב
עוגת יום הולדת צבעונית - סגול (צילום: פאולה רוזנברג, אוכל טוב)
והסגול | צילום: פאולה רוזנברג, אוכל טוב

יום הולדת בלי צבעי מאכל

בעזרת מכונה לסחיטת מיצים או בלנדר, אתם יכולים להפיק צבעי מאכל טבעיים נפלאים, שניתן להשתמש בהם לעוגות, עוגיות, גלידות ועוד.

לצבע כתום: סוחטים מיץ משני גזרים ורבע פלפל אדום. מבשלים על אש קטנה כחמש דקות לצמצום הנוזלים.

לצבע ירוק: מכינים מיץ מחופן עלי תרד וכוס מים בבלנדר. מסננים ומבשלים על אש קטנה כחמש דקות לצמצום הנוזלים.

לצבע כחול: מרתיחים כרוב סגול שלם בכוס מים, ומסננים. מוסיפים רבע כפית סודה לשתייה ומערבבים. מבשלים חמש דקות לצמצום הנוזלים.

לצבע צהוב: 1 כפית כורכום.

לצבע סגול: מיץ מחצי סלק.

לצבע אדום: חצי כפית פפריקה אדומה + מיץ מפלפל אדום אחד. מסננים ומבשלים על אש קטנה כחמש דקות לצמצום הנוזלים.

עוגת יום הולדת צבעונית - השולחן (צילום: פאולה רוזנברג, אוכל טוב)
בקיצור, אפשר לארגן יום הולדת צבעוני ושמח, והרבה יותר בריא | צילום: פאולה רוזנברג, אוכל טוב

עוגה בחושה ליום הולדת

מה צריך?

2 ביצים אורגניות
1 כוס מייפל טבעי
120 גרם שמן קוקוס בכבישה קרה
צבע מאכל טבעי לפי בחירה
1 כפית תמצית וניל טבעית
250 גרם קמח כוסמין מלא
1 כפית אבקת אפייה אורגנית
1 כוס מים חמימים/חלב שקדים

אופן ההכנה:

1. מערבלים את הביצים עם המייפל, שמן הקוקוס, צבע המאכל הטבעי ותמצית הווניל, לתערובת תפוחה.

2. מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה, ומוסיפים בהדרגה לתערובת יחד עם המים/חלב.

3. מוזגים לתבנית עגולה משומנת בקוטר 26 ס"מ ואופים 45 דקות בחום בינוני (180 מעלות).

* יש לאפות מספר עוגות כמספר השכבות שתבחרו.

* ניתן למרוח קרם בין השכבות, או לצפות בציפוי האהוב עליכם.

יומולדת שמח!

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר בדקנו אילו מזונות עוזרים לישון טוב בלילה