הקיץ בפתח, ואיתו שפע של יתושים מסוגים שונים, שנדמה שמשנה לשנה רק מתרבים. חלקנו לא סובל מהתופעה הזאת בכלל, או כמעט בכלל, ואילו אחרים מרגישים לפעמים ממש כמו מגנט יתושות (למי שאינו יודע - נקבות היתוש הן אלו שעוקצות). כדי להתגונן מפני המפגע הקיצי הזה, הרבה מאיתנו ממהרים להימרח בתכשירים כימיים - שאמנם מרחיקים יתושים, אך במקביל גם מחדירים לגופנו חומרים מזיקים.

יתוש על יד
אנחנו רואים איך זה הולך להיגמר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

חשבתם פעם איך היתושות מאתרות את הקורבנות שלהן? התשובה היא באמצעות הריח. בעזרתו הן מאתרות חומרים שונים בריח גוף, שאחד המרכזיים הוא חומצה לקטית. זו האינדיקציה עבורן שמדובר ביצור בעל דם חם, כמונו, ומשם הדרך לעקיצה קצרצרה. פירוש הדבר הוא שאם החומר הזה דומיננטי בריח הגוף שלכם - קרוב לוודאי שתהיו מאלה שנעקצים יותר.

>> בואו לפייסבוק שלנו, טעים שם

אנשים נוטים לחשוב שהחומרים הכימיים הייעודיים פשוט מסלקים את היתושים בגלל הריח, אבל זו טעות. הכימיקלים שבתכשירים דוחי היתושים פשוט ממסכים את ריחה של החומצה הלקטית, ואז היתושים לא מזהים אותנו.

אבל האם יש דרך אחרת? התשובה היא כן, בהחלט. אפשר לטפל בחרקים המטרידים האלו באופן טבעי, וגם התזונה יכולה לסייע למזער את המטרד.

ראשי שום שלמים
כל כך הרבה סגולות - אז תסריחו קצת, מה יש | צילום: SXC

אוכל נגד יתושים

שמרי בירה. שמרי בירה מכילים כמות גדולה של ויטמין B1 (טיאמין), המופרש דרך נקבוביות העור בזמן הזיעה ויוצר ריח גוף שהיתושים שונאים. אל דאגה, בני אדם לא יכולים לזהות את הריח הזה, כך שאין סכנה שתהפכו למפגע סביבתי. מחקר שנערך בקליפורניה שבארצות הברית מטעם המדינה מצא שאכן יש ירידה בכמות העקיצות אצל אלו שצרכו שמרי בירה לפני שנחשפו ליתושים.

את שמרי הבירה ניתן להשיג בצורת פתיתים או כאבקה, והם פופולריים אצל טבעוניים כתחליף לטעם הגבינה בתבשילים. אני משתמשת בהם רבות במטבח שלי, לא רק בגלל הסגולות אלא גם בגלל הטעם הנהדר שהם מעניקים לתבשילים ולמרקים. מומלץ לאחסן אותם במקפיא, ואפשר להוסיף אותם כתיבול לכל ממרח או רוטב, לפזר מעל פשטידות לפני שמכניסים לתנור כדי לקבל אפקט מוקרם או להכין את רוטב ה"גבינה" הנהדר שמיד אספר לכם עליו, שאינו מכיל גבינה.

איפה עוד תמצאו כמות יפה של ויטמין B1? בדגנים מלאים כמו אורז מלא, קינואה, כוסמת, דוחן ושיבולת שועל.

עוד באוכל טוב:

 

שום. השום הוא בעל סגולות בריאותיות רבות מאוד: הוא מחזק את מערכת החיסון, נחשב כאנטיביוטיקה טבעית, מטהר את הדם, מחסל טפילים, מאזן שומנים בדם - וגם מסייע לדחות יתושים. אז נכון, אם תסתובבו עם הבל פה של שום יש מצב שתרחיקו גם אנשים ולא רק יתושים, אז הנה כמה טיפים שיאפשרו לכם לאכול שום מבלי להסריח:

- לאחר אכילת השום לעסו כמה עלי פטרוזיליה.

- אכלו שום בבית, כשאתם יודעים שיש לכם כמה שעות שבהן אינכם נדרשים להיות בעלי ריח ייצוגי.

- בחרו את שיני השום הכבדות והגדולות ביותר, הריח שלהן נוטה להיות עדין יותר.

- שטפו את שיני השום תחת זרם מים קרים לפני הצריכה, זה קצת מנטרל את הריח.

- מי שממש לא מסוגל יכול ליטול כמוסות שמן שום שנמצאות בשוק תוספי המזון.

קערה עם בננות חתוכות
אשלגן מושך יתושים, ובבננות יש הרבה ממנו | צילום: Jonelle Weaver, GettyImages IL

פחות מלח ואשלגן. מבחינה כימית, אכילת מזונות מלוחים או עשירים באשלגן מגבירה את כמות החומצה הלקטית שקוראת אליכם את היתושים. אז כצעד ראשון אכלו פחות מלח – זה גם טוב לבריאות שלכם.

המזונות המכילים כמויות אשלגן גדולה ביותר הם הירקות והפירות. ממני לא תשמעו המלצה לאכול פחות מהם, להפך, גם לא למען המלחמה בעקיצות. אבל כדאי שתדעו אילו מביניהם הם העשירים ביותר באשלגן: תפוחי אדמה, שזיפים, צימוקים, תרד ובננות. הירקות והפירות שמכילים כמויות נמוכות יחסית של אשלגן הם תפוחים, מלפפונים, אבטיח, כרוב, פלפלים ירוקים ואוכמניות.

טיפים נוספים:

1. נסו לא להיחשף לאזורים מוכי יתושים לאחר פעילות גופנית. בזמן ספורט נוצרת בגוף חומצה לקטית וטמפרטורת הגוף עולה, ולכן כשאתם מתעמלים אתם הופכים להיות הרבה הרבה יותר אטרקטיביים ליתושים. אם אתם רצים בחוץ העדיפו בגדים בהירים, היתושים פחות נמשכים אליהם.

2. חומץ טבעי כמו חומץ תפוחים הוא דוחה יתושים נהדר, אפשר להימרח בו במידת הצורך.

3. עלי הדס ומרווה נחשבים גם הם דוחי יתושים טבעיים. פשוט שפשפו אותם על העור והיתושים יעופו למישהו אחר.

4. אם תדליקו בבית מבער עם מים, שאליהם תטפטפו כמה טיפות שמנים אתריים כמו לבנדר, גרניום ואקליפטוס, תסייעו ליצירת סביבה נטולת יתושים וגם תנעימו את האווירה.

חשוב לציין שעקיצות היתושים בדרך כלל לא גורמות לנזק בריאותי אלא רק לגירוד וחוסר נוחות, אך קיימים סוגי יתושים שמפיצים מחלות ויתושים יכולים להיות מסוכנים לאנשים שאלרגיים לעקיצות. נעקצתם? מרחו על העקיצה חתיכה של צמח האלוורה, משחת שיניים בטעם מנטה או יוגורט קר.

מרווה
מרווה. נסו לשפשף איתה את העור, זה עוזר למנוע עקיצות | צילום: istockphoto

רוטב "בשמל" שמרי בירה

מ-ע-דן לכל מנת פסטה או ירקות. הרבה יותר טעים מרוטב שמנת, באחריות.

מה צריך?

1 כפית שמן קוקוס
¼ כוס חלב קוקוס
½ כוס חלב סויה לא ממותק
2 כפיות קמח כוסמין מלא
6 כפיות אבקת שמרי בירה
2 כפיות חרדל אורגני
1 כפית מלח ים
1 כפית פפריקה אדומה
½ כפית פלפל שחור טחון
½ כפית אגוז מוסקט טחון
1 שן שום כתושה
¼ כפית דבש

אופן ההכנה:

1. מחממים בבסיר קטן תוך ערבוב את שמן הקוקוס עם חלב הקוקוס, חלב הסויה והקמח עד לקבלת תערובת אחידה.

2. מוסיפים את כל שאר המרכיבים וממשיכים לערבב 3-4 דקות עד לקבלת רוטב סמיך.

* ניתן להוסיף עוד מעט נוזל במידת הצורך, או להוסיף קמח אם רוצים רוטב סמיך יותר.

* לגיוון הרוטב אפשר להוסיף לו פטריות מוקפצות, בזיליקום, אגוזים או עגבניות.

* ניתן לשמוראת הרוטב במקרר עד חמישה ימים או להקפיא.

ממרח שום

משדרג כל תבשיל, כריך ואפילו מרק.

מה צריך?

שיניים מראש שום שלם, מקולפות
1 כוס שמן זית
½ ס"מ שורש ג'ינג'ר
1 כפית פפריקה מתוקה
½ כפית פלפל שחור
1 כפית מלח ים
½ כפית כמון
½ כפית כורכום

אופן ההכנה:

1. מערבבים הכל יחד במעבד מזון או בבלנדר.

2. מורחים שכבה דקה על הכריך, מומלץ בשילוב טחינה, חומוס או אבוקדו.

* הממרח נשמר במקרר עד חודש וחצי.

* אפשר להקפיא את הממרח בתבנית של קוביות קרח, ולקבל אחלה תיבול למרקים ותבשילים.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

 >> בשבוע שעבר בדקנו איך הטלוויזיה גורמת לנו להשמין