רוצים לאזן את המשקל? עזבו אתכם מספירת קלוריות! פשוט הפסיקו לאכול כשדעתכם מוסחת, או במילים אחרות – היפטרו מההרגל המגונה לאכול תוך צפייה בטלוויזיה.

טלוויזיה, תוכנית, פריים טיים, שלט, מקלט (צילום: George Doyle, GettyImages IL)
זהירות, אכילה לא מודעת לפניכם | צילום: George Doyle, GettyImages IL

חוקרים בריטים באוניברסיטת ליברפול, שבחנו 24 מחקרים מהשנים 1997-2011, מצאו שמי שנוהג לאכול מול הטלוויזיה יאכל יותר מזון גם בהמשך היום. 25 אחוז יותר! עוד מצאו שאכילה בהיסח הדעת גורמת לצריכה של 10% קלוריות יותר מאשר בדרך כלל. אז כן, אפשר לומר באופן רשמי שהטלוויזיה משמינה אותנו. פשוט כי היא גורמת לנו לאכילת יתר.

>> בואו לפייסבוק שלנו, טעים שם

למה זה קורה? בזמן האכילה מול הטלוויזיה תשומת הלב נתונה לפעולה אחרת, ולכן האכילה נעשית בהיסח הדעת. אכילה בהיסח הדעת מקשה עלינו לזכור כמה בדיוק אכלנו, מה שגורם לנו לאכילת יתר. גם אכילה תוך כדי קריאת עיתון, קריאה מהמחשב, התעסקות בטלפון הנייד, או כל פעולה אחרת שלא מאפשרת לנו להתרכז בפעולת האכילה תביא לתוצאה דומה. יותר מזה, מחקרים מצאו שאם אדם מצליח להיות מודע לכמויות שאכל בארוחה הקודמת, קטן הסיכוי שיאכל יותר מדי גם בארוחה שלאחר מכן, כך שהאכילה המודעת משתלמת גם לטווח הארוך.

ה"איך" חשוב כמו ה"מה"

הרגלי האכילה שלנו השתנו לבלי הכר בעשורים האחרונים. אנחנו חיים בעולם של מולטי-טסקינג, וגם האכילה שלנו מושפעת מזה. האכילה נעשית כמעט תמיד בליווי פעולה נוספת. קיימים מחקרים המצביעים על כך שאנשים שאוכלים בזמן שדעתם מוסחת זקוקים לטעמים חזקים יותר כדי להרגיש מסופקים. המשמעות של זה היא שמנה שתהיה מתוקה דיה כשהיא נאכלת בריכוז ובמודעות לכל ביס, תהיה תפלה למי שמרוכז בפעולה אחרת. זאת משום שהחלוקה בין הפעולות מחלישה את חיישני הטעם – וזו יכולה להיות סיבה לאכילת יתר. הרי צריך יותר מאותו מזון כדי להרגיש את הטעם. לכן לא מפתיע שאחד המזונות שאוכלים הכי הרבה מול הטלוויזיה הוא חטיפים מלוחים.

פופקורן במרשמלו (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
רוצים לנשנש מול הטלוויזיה? לפחות שזה יהיה פופקורן (אבל לא זה של המיקרו!) | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

גם אם אתם מחשיבים את עצמכם לשוחרי בריאות ונוהגים לצרוך מזון איכותי ובריא, חשוב שתדעו שה"איך" חשוב לא פחות מה"מה". חשוב שכל מי שמנסה לנהל את משקלו בצורה מאוזנת יעניק תשומת לב לסביבת האכילה שלו, ולא רק למספר הקלוריות שמכיל המזון. לפני שאתם ניגשים לשנות את התפריט שלכם מן הקצה אל הקצה למען בריאותכם, דעו לכם שאפשר גם להתחיל בשינוי צורת האכילה.

כשמטופלים שלי אומרים לי ש"משעמם לאכול בלי טלוויזיה", אני עונה להם שהכל עניין של הרגל. יכול להיות שזה ירגיש לכם מוזר בהתחלה, אבל כשתתרגלו לא תבינו איך פעלתם אחרת לפני כן. יש כל כך הרבה דברים להתעסק בהם בזמן האכילה: המרקם של המזון, הטעם, החיתוך, הבליעה, בדיקת תחושות הגוף כדי לאתר את תחושת השובע ברגע הנכון. כל אלו דורשים את תשומת לבנו. אז הקדישו לכל פעולה את הזמן שלה, ואל תשכחו שארוחה היא גם זמן איכות לשיחה וליצירת קרבה הין בני הבית.

עוד באוכל טוב:

 

אם בכל זאת אתם מרגישים שזה גדול עליכם, הנה כמה טיפים שיכולים לעזור:

• החליטו שלפחות את הארוחות המשמעותיות ביום - בוקר, צהריים וערב - אינכם אוכלים מול הטלוויזיה (וגם לא מול המחשב בעבודה!).

• לעולם אל תשבו לצפות בטלוויזיה כשאתם רעבים. אם תגיעו אליה שבעים הסיכוי לאכילה מיותרת יקטן.

• בחרו בקפידה את המזונות שאתם מאפשרים לעצמכם לאכול תוך צפייה בטלוויזיה, משחק במחשב או קריאת עיתון. בחרו נשנושים בריאים והימנעו מעוגיות, חטיפים מלוחים כמו צ'יפס או פיצוחים מלוחים וקלויים. העדיפו פירות וירקות חתוכים או מעט אגוזים טבעיים.

• נצלו את הזמן לשתייה. מרבית האנשים לא שותים מספיק – אז אם כבר דעתם מוסחת, נצלו את המצב כדי לתת לגוף את מה שאתם שוכחים במהלך היום. הציבו קנקן מים טריים או חליטת צמחים טעימה בשולחן שליד הספה ושתו לרוויה. ככה גם תנשנשו פחות.

• אם אתם רגילים לנשנש מול הטלוויזיה - שנו את התנוחה שבה אתם צופים במסך. למשל, אם תצפו בשכיבה קטן הסיכוי לנשנש.

• במקום לנשנש – נצלו את זמן הצפייה לפעילות גופנית כמו מתיחות, תרגילי ידיים או נשימות עמוקות.

• לפעמים הנשנוש נובע מהצורך להתעסק במשהו – אז קחו לכם כדור שאפשר למעוך, או יותר טוב: קפלו כביסה! מישהו בבית בטוח יודה לכם על כך.

מנטה (צילום: istockphoto)
חליטה טובה על שולחן הטלוויזיה יכולה לענות על הצורך בנשנוש | צילום: istockphoto

קולורבי, גזר ושומר במי מלח

מה צריך?

2 ראשי קולורבי, מקולפים וחתוכים לרצועות
3 גזרים, קלופים וחתוכים לרצועות
1 שומר, חתוך לרצועות
2 כוסות מים
2 כפיות מלח ים
גרגירי פלפל שחור
½ פלפל חריף
כף שמן זית

משרים הכל יחד בקערה במקרר, מוציאים ומנשנשים בכיף.

פופקורן מתובל

במקום פופקורן בשקית, שמכיל הרבה שומנים ומלח, חזרו לדרך המקורית של הסיר, או השתמשו באחד המכשירים שמאפשרים להכינו ללא שמן. אחר כך תבלו בשמן זית וזעתר – מעדן!

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר התעמקנו באכילה של פירות