במדור הזה רצינו להקל על איסורי החג ועל המחסור בביצים. מגבלות הן מקור טוב לחידוש בכל תחום, וכמובן שגם בבישול: הן מחייבות לבשל אחרת מהמוכר ולשנות את ההרגל, ולעיתים מרחיבות את הנכונות לנסות ולטעום דברים חדשים. מגבלת הלחם בפסח נמשכת אומנם רק שבוע, אך היא מאתגרת - לחם הוא רכיב כל כך מרכזי ובסיסי בתפריט שלנו, שחסרונו בהחלט מאיים לייצר אי שקט ונשנוש מוגבר של מצות, מה שעשוי להקשות על העיכול.

לכל הפחות, משמחת העובדה שעבור כל מי שמוגבל/ת באכילת גלוטן, הפסח מאפשר שפע של מוצרים מותרים.

>> מתכונים לפסח

>> רוצים לקבל את המתכונים הכי טובים של "אוכל טוב" למייל?

פרינטה ומאפה ירקות

בעודנו שוקלות מה תהיה התשובה הטובה ביותר למגבלות האמורות, שתינו חשבנו על הפרינטה. פרינטה היא מאפה צנוע עשוי מקמח חומוס, המוגש בפיצריות ברחבי איטליה בגרסאות שונות. עוד חשבנו על מאפה ירקות, שמתאים לעונה השופעת הזו.

הפרינטה פשוטה ומהירה להכנה, ומשמשת אותנו לא פעם כתחליף ללחם. בימים אלה, של מחסור בביצים, היא גם תחליף מוצלח לחביתה. לאחר ההכנה אפשר לחתוך את מה שנשאר בתבנית לפרוסות מרובעות ולחמם בטוסטר ממש כמו פרוסת לחם.

אנחנו מכינות פרינטה לא פעם כתרומתנו לארוחות כיבוד משותף, בייחוד אם אותה ארוחה היא על הבוקר. זה הולך ככה: בערב לפני משרים את קמח החומוס במים ואופים מראש את הסלק, ואז בבוקר תוך 10 דקות המאפה כבר בתנור. זהו מאפה שמתאים לטבעונים ולרגישים לגלוטן, וטעים גם בטמפרטורת החדר.

מאפה ירקות של אורנה ואלה - שכבות של ירקות אפויים (צילום: אורנה אגמון, mako אוכל)
מאפה ירקות. ארוחה בפני עצמה | צילום: אורנה אגמון, mako אוכל

מאפה הירקות נעשה באופן שמאפשר גיוון לפי ירקות העונה או העדפה אישית, ויכול להוות ארוחה בפני עצמה או תוספת בארוחה מגוונת. למי שאוהב גבינות, אפשר להוסיף כשמחממים את המנה גבינת פטה או פרמזן מעל.

פרינטה (מאפה חומוס) של אורנה ואלה (צילום: אלה שיין , mako אוכל)
פרינטה. מאפה צנוע ופשוט להכנה | צילום: אלה שיין , mako אוכל

פרינטה (מאפה חומוס)

חומרים (לתבנית מלבנית 30X40 ס"מ):
220  גרם קמח חומוס (2 כוסות)
700 מ"ל מים
כפית וחצי מלח
רבע כפית פלפל שחור
60 מ"ל שמן זית

אפשרויות לתוספות: 
1 סלק בינוני או שניים קטנים+2 בצלים ירוקים חתוכים לפרוסות דקות
1 בצל חתוך קטן+1 כף שמן זית+רבע כפית מלח
חופן עלי רוזמרין טריים
2 קישואים/זוקיני

אופן ההכנה:

1. מערבבים במטרפה קמח חומוס ומים (התערובת מאד דלילה, ככה היא אמורה להיות), ומעמידים ללילה (או מינימום 4 שעות).

2. מחממים תנור ל-190 מעלות.

3. מוסיפים לבלילה מלח, פלפל ושמן זית.

4. בשלב הזה מכניסים לבלילה איזו תוספת שרוצים:

לתוספת סלק ובצל ירוק: שוטפים את הסלקים היטב, מורידים את העלים אך לא חושפים את פנים הסלק. עוטפים אותם בנייר כסף, מחוררים מעט ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות ל-30-40 דקות. מקלפים את הסלקים ומגררים בפומפייה גסה. קוצצים את הבצל הירוק (מומלץ להגיש עם טחינה וכרוב כבוש או עם לאבנה וסלסת עגבניות).   

לתוספת בצל מטוגן: מטגנים את הבצל בשמן זית ומלח במחבת קטנה על להבה נמוכה עד שהבצל משחים (מומלץ להגיש עם מלפפונים ביוגורט).

לתוספת קישואים: מגררים את הקישואים/זוקיני בפומפייה דקה (טעים כתחליף חביתה לארוחת בוקר).

5. מוסיפים את התוספת הנבחרת לתערובת החומוס.

6. מרפדים תבנית בנייר אפייה, יוצקים לתוכה את התערובת, מכניסים לתנור שחומם מראש ל-190 מעלות ואופים 35-40  דקות עד שמשחים יפה.

* (אם רוצים תוספת רוזמרין - מפזרים את העלים לפני ההכנסה לתנור). מומלץ להגיש עם פלפלים קלויים. 

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: פרינטה

מאפה ירקות של אורנה ואלה (צילום: אורנה אגמון, mako אוכל)
ניתן לגוון לפי ההיצע העונתי וההעדפות האישיות | צילום: אורנה אגמון, mako אוכל

מאפה ירקות בשכבות

חומרים (לתבנית 20X30 ס"מ):
2-3 כרישות
שמן זית
2-3 תפוחי אדמה/בטטות/בטטות לבנות, קלופים ופרוסים לעובי 4 מ"מ
פלפל ירוק טרי חריף, חתוך דק
2 בצלים, קלופים ופרוסים לעובי 3 מ"מ
כ-8 עלי מנגולד/קייל (החלק הירוק בלבד), קצוצים גס (או 200 גרם עלי תרד)
2 קישואים, פרוסים לעיגולים בעובי של 3 מ"מ (לא חובה)
1 כרובית קטנה פרוסה דק/חציל פרוס לעיגולים של 3 מ"מ

לרוטב:
3 עגבניות פרוסות לעובי חצי ס"מ
3 עגבניות קלופות
200 גרם עגבניות שרי
1 שן שום (לא חובה)
צ'ילי (לא חובה)
מלח
4 כפות שמן זית

אופן ההכנה:

1. מנקים את הכרישות מהשורש ומהחלק העליון ושוטפים היטב. חוצים אותן לרוחב ל-2 מקלות וחורצים כל מקל בסכין לאורך עד האמצע. מבשלים במים רותחים כ-5 דקות. מסננים ומקררים.

2. מחממים תנור ל-180 מעלות.

3. משמנים בכף שמן זית תבנית מרובעת (20X30 ס"מ). מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה בשכבה אחת, מטפטפים 2 כפות שמן זית ומתבלים במלח.

4. מפזרים מעל תפוחי האדמה פלפל ירוק חריף. מסדרים מעל הפלפל את עלי המנגולד הקצוצים, מתבלים במעט מלח ומהדקים מעט.

5. מניחים מעל העלים שכבה של קישואים, מתבלים במעט מלח ועליהם מניחים שכבה של כרובית (או חציל). מתבלים במעט מלח ומטפטפים 2 כפות שמן זית.

6. מסדרים מעל הכרובית (או החציל) את פרוסות העגבניות בשכבה אחת.

7. מכינים את הרוטב: טוחנים בבלנדר את העגבניות הקלופות, עגבניות השרי, השום, המלח והצ'ילי עם 4 כפות שמן זית ויוצקים על הירקות.

8. מפרקים ומפרידים בידיים משומנות את עלי הכרישה ומסדרים אותם פרוסים בשכבה אחידה על הירקות. לוחצים מעט את הכרישה ומהדקים אותה בצדדים כך שתעטוף את הירקות.

9. עוטפים את התבנית בנייר אפייה ומעליו נייר כסף ומהדקים היטב מסביב.

10. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כשעה.

11. מסירים את הכיסוי וממשיכים באפייה כ-40 דקות עד להשחמה.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: מאפה ירקות בשכבות

מאפה ירקות של אורנה ואלה אחרי אפייה (צילום: אורנה אגמון, mako אוכל)
וככה זה נראה אחריי אפייה | צילום: אורנה אגמון, mako אוכל

* המעוניינים בעוד מתכונים מוזמנים לרכוש את ספר המתכונים החדש של אורנה ואלה, שיצא לפני כמה חודשים.

אורנה ואלה ספר המתכונים 2 (צילום: פלורה דבורה, יחסי ציבור)
הספר השני של אורנה ואלה | צילום: פלורה דבורה, יחסי ציבור