זה מתחיל בתור ארוך לפני פתיחת המסעדה. מתח באוויר. כולם מתלחששים על ההמבורגר המפתיע והמיוחד של מומופוקו. הכותרות בכל אתרי האוכל העולמיים ציטטו את השף דיוויד צ'אנג, שטוען שההמבורגר הטבעוני שמוגש אצלו בסניף אחד ויחיד מתוך רשת ענפה של מסעדות מצליחות בטירוף (שמוכרות בשר בשפע - גופות, בלשון הטבעונים. נחזור לזה בהמשך) - הוא ההמבורגר הטוב ביותר בעולם. המבורגר שלא נופל בטעמו מהמבורגר עשוי בקר. צ'אנג הכריז שההמבורגר הזה, שעשוי מחומרים צמחיים בלבד אבל מצליח לחקות את הטעם והמרקם של בשר, ישנה את תעשיית המזון העולמית.

אז ברשותכם אתחיל מהסוף: ההמבורגר הזה פאקינג טעים. אם הייתי עורך ב-mako הכותרת לטור הזה הייתה: הונחה אבן היסוד לטבעונות עולמית. מזל שאני לא העורך. הם כבר ימצאו כותרת טובה יותר.
אז ככה: המבורגר מדמם. מריח כמו בשר. טעים כמו בשר. מרגיש כמו בשר. אבל לא כרוך בשום סבל, של אף חיה. המבורגר חמלתי. המבורגר שמעיף את האנושות למאה ה-21 בצורה רחמנית יותר וטובה יותר לכל בעלי החיים שחולקים איתנו את הכדור האומלל הזה.

כל מה שחדש וטעים - גם אצלנו בפייסבוק

ההמבורגר הטבעוני של צ'אנג (צילום: עומר מילר, אוכל טוב)
ההמבורגר הטבעוני של צ'אנג. טעים בכל קנה מידה | צילום: עומר מילר, אוכל טוב

מה מכעיס את הטבעונים? 

כשחיטטתי בטוקבקים שנכתבו על ההמבורגר הבלתי אפשרי הזה נחשפתי לתופעה מעניינת: מאות טוקבקיסטים טבעונים שלא מבינים את ההתלהבות סביב מזון שמחקה מרקם וריח של גופות בעלי חיים. הם גם לא מבינים מדוע לשלם כסף במקום שמתפאר במנות עשויות חיות. אני מבין אותם ואת הרגשתם - אבל לחלוטין לא מסכים איתם. טבעונים אינם קהל היעד המרכזי של המנה הזו. ההמבורגר הזה בראש ובראשונה פונה לאנשים כמוני. אומניבורים. קרניבורים. אנשים שמודעים לסבל הנגרם בתעשיית הבשר. אנשים שאוהבים לאכול בשר. בני אדם שברגע שיימצא תחליף ראוי וטעים יוותרו בשמחה על אכילת חיות.

תור בכניסה לממופוקו (צילום: עומר מילר, אוכל טוב)
תור בכניסה למומופוקו. כרגע מוגש רק בסניף אחד | צילום: עומר מילר, אוכל טוב

אז אם אתם מצליחים לקרוא בין השורות אני מודה: במידה שתעשיית "הבשר הבלתי אפשרי" תמשיך את התפתחותה בקצב הזה, ותשווק במחירים הוגנים עוד ועוד מנות מפוארות כאלו - בשמחה ובקלות בשר יירד מצלחתי. אני יודע שבטוקבקים תעופו עליי שאני צריך לוותר על אכילת בשר באופן מיידי ללא קשר להתפתחות תחליפי המזון, ולא אכנס איתכם כעת לדיון על הזכות המוסרית לאכול בשר, רק אסכם שאני מאמין שבעתיד רוב העולם המערבי יסכים לוותר על בשר אם התחליפים האלו ידמו את טעמו, מרקמו, ריחו וכן, גם את הדם הניגר ממנו.

סועדים בממופוקו (צילום: עומר מילר, אוכל טוב)
העתיד של התעשייה התעשייה הטבעונית מתחיל כאן. סועדים במומופוקו | צילום: עומר מילר, אוכל טוב

שירנקה אשתי הצהירה חד וחלק שמבחינתה זה ההמבורגר היחידי שהיא מעוניינת לאכול מעתה. אני לא יודע אם אני יכול לצאת דקלרטיבית במילים כאלו, אבל נטיית לבי היא להסכים עמה.

אני מאמין שלשף בעולם אידיאלי יש מעבר לשלל תפקידיו תפקיד חשוב מאוד של מחנך. להתוות דרך. ללמד על מזון אורגני, על טעמים חדשים, שיטות בישול, חינוך לתזונה ראויה יותר. שף דיוויד צ'אנג עושה זאת כעת ללא פחד. סחתיין עליו.

>> והנה ארוחת הקיץ שהכנו עם עומר מילר בפעם הקודמת