מי שאוכל בריא משתדל לאכול כמה שיותר טבעי, כמה שיותר טרי וגם כמה שיותר עונתי. אז לפני שנגמרת העונה של הארטישוק הירושלמי (מתישהו בסביבות מאי) - זה הזמן לשלב אותו במתכון חורפי ובריא. במסעדות בדרך כלל משדכים ארטישוק ירושלמי לשמנת מתוקה. ההצעה שלי היא להכין מרק קרמי, סמיך וטעים בלי טיפה אחת של שמנת - וזאת על ידי הוספת רכיב עמילני כמו תפוח אדמה או דגן (למשל שיבולת שועל), או משהו שומני כמו חלב קוקוס. במרק הזה השתמשתי גם גם וגם, והתוצאה: מרק קרמי, בריא ואפילו דל שומן.

מרק קרם ארטישוק ירושלמי ואפונה ירוקה (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
מרק ארטישוק ירושלמי קרמי. לא צריך שמנת | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

כמה טיפים לרכישה ואחסון של חלב קוקוס: ברשתות השיווק אפשר למצוא מוצרים בשם חלב קוקוס, מי קוקוס, נוזל קוקוס, קרם קוקוס ועוד. כל אלה מופקים מאגוז הקוקוס עצמו, אבל בריכוזים משתנים. חלקם מכילים 4% שומן, וחלקם קרוב ל-30 אחוז. הקפידו לקנות את הנוזל הדל יותר, במתכון הזה הוא ייתן את אותו אפקט כמו השמן. בנוסף, כדאי לרכוש חלב קוקוס ללא חומרים משמרים, למרות שלא תמיד קל למצוא.

מרק קרם ארטישוק ירושלמי ואפונה ירוקה

המרכיבים:
1 כפית שמן קוקוס
1 בצל קצוץ
500 גרם ארטישוק ירושלמי, קליף וחתוך לקוביות
2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות
2 שיני שום
2 זוקיני או קישוא, חתוכים לקוביות
1/4 שורש פטרוזיליה (לא חובה)
1/4 כוס שיבולת שועל
1/2 כוס חלב קוקוס (עצה שלי: הקפיאו את מה שנשאר בתבנית של קוביות קרח, לשימושים הבאים)
מעט אגוז מוסקט
מלח
פלפל
2 כוסות אפונה ירוקה קפואה

אופן ההכנה:

1. מחממים כפית שמן קוקוס בסיר בינוני ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך שקוף. מוסיפים את הארטישוק, תפוחי האדמה, השום, הזוקיני ושורש הפטרוזיליה ומכסים במים.

2. מוסיפים את שיבולת השועל וחלב הקוקוס ומתבלים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-20 דקות עד שכל הירקות רכים.

3. טוחנים באמצעות מעבד מזון עד לקבלת מרקם חלק ואחיד.

4. מניחים את האפונה הקפואה במסננת ושוטפים תחת מי ברז חמים במשך דקה, מוסיפים למרק ומגישים.

* ליה שומרון פינדר היא בוגרת בית הספר Natural Goutmet Institute בניו יורק, מגישת טלוויזיה ("מתכון בטוח"), מרצה ומנחת סדנאות בישול בריא

שתפו את המרק עם החברים

>> בשבוע שעבר הכנו חטיף מתוק, טעים ובריא לילדים
>> והנה קציצות כרובית צמחוניות וטעימות אש