מתכונים לשבירת הצום

דובשניות (צילום: תמי בן דוד, קולינריא)
דובשניות. קטן ומתוק, הכי חגי תשרי שיש | צילום: תמי בן דוד, קולינריא

דובשניות בזיגוג לבן

מתכון של תמי בן דוד מהבלוג קולינריא

המצרכים (כ-50 יחידות):
3 כוסות (420 גרם) קמח
½ כפית אבקת סודה לשתייה
½1 כפיות אבקת אפייה
1 כוס (330 גרם) דבש
½ כוס שמן קנולה
80 גרם מחמאה מומסת
¼1 כפיות קינמון
½ כפית אגוז מוסקט טחון (מומלץ גם קורט ציפורן וג'ינג'ר)
3 ביצים

לזיגוג:
200 גרם אבקת סוכר
½ כפית אלבומין (אבקת חלבון ביצה, להשיג בחנויות המתמחות. אפשר להשתמש בחלבון אמיתי או להשמיט לגמרי)
5 כפות מים פושרים-חמים

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את הקמח, אבקת האפייה והסודה לשתייה. בקערה אחרת, גדולה, מערבבים את שאר החומרים. מעבירים את החומרים היבשים לקערה עם החומרים הרטובים, ולשים עד לקבלת בצק אחיד.

2. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה, ומזלפים (או יוצרים בידיים משומנות - בשום אופן לא רטובות) גבעות בצק בגודל עגבניות שרי קטנות. לא משטחים, העוגיות ישתטחו מעט באפייה. אופים 18 דקות בתנור שחומם מראש ל-165 מעלות.

3. בינתיים מכינים את הזיגוג: מערבבים את אבקת הסוכר עם האלבומין, מוסיפים את המים ובוחשים עד לקבלת מרקם אחיד, במידת סמיכות שתאפשר טבילה של הדובשניות.

הערה: לעיסת אבקת הסוכר יש נטייה להתקרר ולהיקרש במהירות, ואז הציפוי יוצא עבה מדי וקשה לעבודה. לכן ההמלצה שלי היא להתחיל בחצי כמות, ורק כשמסיימים איתה להכין את חצי הכמות הנותרת. במידה והעיסה מתקררת ונקרשת תוך כדי עבודה, יש להוסיף עוד מעט מים חמים בזהירות ולערבב שוב.

4. מוציאים את העוגיות מהתנור, מצננים וטובלים בעיסת אבקת הסוכר (אפשר לסדר את הדובשניות מעל רשת ולצקת את הזיגוג, ואפשר לערבב אותן עם הזיגוג בקערה בניעור קל. במקרה כזה יש להכין כמות זיגוג גדולה יותר). מסדרים שוב בתבנית. מחממים את התנור לחום נמוך של 80 מעלות, ומכניסים את הדובשניות המצופות לייבוש למשך 5 דקות. מוציאים, מצננים ומאחסנים בכלי אטום.

עוגיות קורבייה מרוקאיות (צילום: פנינת המטבח)
קורבייה. החמות הייתה מכינה אותן עם מרגרינה | צילום: פנינת המטבח

 קורבייה (עוגיות מרוקאיות נמסות בפה)

מתכון של פנינת המטבח

המצרכים:
2 וחצי כוסות קמח
1/2 כפית אבקת אפייה
200 גרם חמאה רכה
1/2 כפית תמצית וניל
1/2 כוס סוכר
אבקת סוכר לזרייה

אופן ההכנה:

1. מנפים את הקמח ואבקת האפייה לקערה ומערבבים.

2. מערבלים בקערת המיקסר את החמאה ותמצית הווניל עד לקבלת עיסה חלקה. מוסיפים את הסוכר וממשיכים לערבל עד לקבלת עיסה אוורירית ותפוחה.

3. מוסיפים את תערובת הקמח וממשיכים לערבל עד לקבלת בצק חלק וגמיש.

4. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעתיים לפחות.

5. מחלקים את הבצק ל-4 חלקים ולשים כל חלק לכדי כדור. יוצרים גלילים על משטח לא מקומח, משטחים מעט ויוצרים חתכים באלכסון עדין, לא עד הסוף.

6. מחממים תנור ל-160 מעלות ואופים את העוגיות כשעה עד להזהבה. מצננים וזורים אבקת סוכר אם רוצים.

עוגיות בישקוטי, ביסקוטי (צילום: bali26, קואלה מבשלת)
עוגיות ביסקוטי. בנות לוויה מושלמות לכוס תה | צילום: bali26, קואלה מבשלת

עוגיות ביסקוטי

מתכון של bali26 מהבלוג קואלה מבשלת

המצרכים:
3/4 1 כוסות קמח
3/4 כוס סוכר
קורט מלח
1 כפית סודה לשתייה
1/2 כוס שקדים שלמים
1/2 כוס אגוזי מלך
1/2 כוס חמוציות
1/2 כוס אגוזי קשיו או בונדוק
3 ביצים בינוניות
קליפה מגוררת מתפוז אחד
כפית תמצית וניל

אופן ההכנה:

1. מנפים לקערה את החומרים היבשים: קמח, סוכר, מלח וסודה לשתייה. מוסיפים את השקדים, האגוזים והחמוציות.

2. בקערה נפרדת טורפים ביצים, תמצית וניל וקליפת תפוז מגוררת.

3. מאחדים את תכולת הקערות, ולשים היטב עד שמתקבל בצק אחיד.

4. בידיים רטובות יוצרים מהבצק כיכר מאורכת, ואופים 20 דקות בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות. מוציאים מהתנור ומצננים היטב.

5. פורסים את הכיכר האפויה לפרוסות דקות (עד חצי ס"מ), באמצעות סכין לחם.

6. מסדרים את הפרוסות בשכבה אחת על תבנית מרופדת בנייר אפייה (או על רשת התנור) ואופים שוב 10-15 דקות בטמפרטורה של 150 מעלות, עד שהפרוסות יבשות לגמרי.

7. מצננים לחלוטין ושומרים בקופסה אטומה.

קרקרים של magig (צילום: MAGIG, Pastaghetti)
קרקרים עם שוקולד. מלוח, מתוק, מקסים | צילום: MAGIG, Pastaghetti

קרקרים

מתכון של magig מהבלוג pastaghetti

המצרכים:
250 גרם קמח (כוס ושלושת-רבעי. אפשר להכין רק מקמח מלא, או מחצי קמח לבן וחצי מלא)
11 גרם שמרים יבשים (כף)
4 גרם מלח (חצי כפית)
125 גרם מים פושרים (חצי כוס)
3 כפות שמן זית, ועוד קצת למריחה
פרג, שומשום, מלח גס, רוזמרין, תימין, שבבי צ'ילי וכדומה, לפיזור

אופן ההכנה:

1. לשים יחד את כל החומרים כ-5 דקות, עד לקבלת בצק אחיד, גמיש אך יבש ולגמרי לא דביק. מכסים ומניחים להתפחה במקום חמים עד להכפלת הנפח (לפחות שעה וחצי).

2. מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבניות בנייר אפייה.

3. מוציאים אוויר מהבצק ומפזרים מעט קמח על משטח לישה. מרדדים במערוך או במכונת פסטה (עד לשלב 6, כולל) לעלה דק מאוד.

4. חותכים בסכין חדה, חותכן פיצה או גלגלת משוננת לפסים (או כל צורה אחרת שרוצים) ברוחב 5 ס"מ ובאורך 8-10 ס"מ.

5. מניחים בתבנית ומורחים בעדינות בשמן זית. מפזרים פרג, שומשום או מה שרוצים, ואופים 5-6 דקות (אם יש צורך, מסובבים את התבנית באמצע). מוציאים ומצננים על רשת.

מאפינס פטריות ושמנת חמוצה (צילום: פנינת המטבח)
מאפינס פטריות ושמנת חמוצה. איזה כיף שבאתן, התגעגענו | צילום: פנינת המטבח

 מאפינס פטריות ושמנת חמוצה

מתכון של פנינת המטבח

המצרכים (6 מאפינס):
מעט שמן זית
1 בצל קצוץ
כ-10 פטריות שמפיניון, קצוצות
1/4 כפית תימין מיובש
2 ביצים קטנות
3/4 מכל שמנת חמוצה
50 גרם חמאה מומסת
כוס קמח
מלח ופלפל שחור
1/4 כפית אגוז מוסקט

אופן ההכנה:

1. מטגנים במעט שמן זית את הבצל, הפטריות והתימין. מצננים ומעבירים לקערה.

2. מוסיפים ביצים, שמנת, חמאה וקמח ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט ומערבבים.

3. מעבירים ל-6 תבניות מאפינס משומנות ואופים בתנור שחומם מראש לחום 180 כחצי שעה.

תודה לכל הבלוגרים של תפוז שהשתתפו בפרויקט

>> אחת ולתמיד: האם הצום טוב לנו לבריאות?
>> והנה עוד כמה מתכונים לשבירת הצום