על רקע ההתפתחויות בכנסת בנוגע לוועדה לבחירת שופטים, הדולר מזנק הבוקר (רביעי) בשיעור של כ-2.5% ונסחר ב-3.65 שקלים, זמן קצר לאחר מכן העלייה התמתנה והדולר עמד על 3.59 שקלים. גם האירו התחזק בכ-2% - ונסחר סביב 3.90 שקלים, אחר כך מעט ירד. מדובר בתנודה חריפה כמעט כמו שהייתה אחרי פיטורי שר הביטחון גלנט. במקביל, הבורסה בתל אביב נצבעה באדום.

בשוק חוששים שהשיחות יתפוצצו והדבר הוביל להתחזקות המטבעות הזרים מול השקל והירידות שהחלו במקביל בבורסה. התנועה מאוד לא יציבה ומשתנה כל העת. נכון לשעה 12:30 מדד ת"א-35 ירד בשיעור של כ-1%, מדד ת"א-פיננסים יורד בכ-2%, גם מדד ת"א-125 ירד בלמעלה מ-1%. נכון לשעה 13:30 הירידות מעט התמתנו - מדד ת"א-35 ירד ב-0.7%, ת"א-125 ירד ב-0.9%. נכון לשעה 15:30 הירידה במדד ת"א-35 עמדה על -0.38%, מדד ת"א 125 ירד ב-0.4% - ומדד ת"א פיננסים ירד ב-1.16%. נכון לשעה 17:23 - סמוך לשעת נעילת המסחר - ירד מדד ת"א-25 ב-0.64%, מדד ת"א-125 ירד ב-0.44% ומדד ת"א-פיננסים ירד ב-1.33%.

התנועות החריגות בשקל ובבורסה מתרחשות בעקבות הדרמה בכנסת רגעים לפני ההצבעה על הוועדה לבחירת שופטים והחשש מפיצוץ השיחות בבית הנשיא. שיחות קדחתניות התקיימו בין ראשי הקואליציה עם ראש הממשלה בניסיון להכריע בסוגיה.

הקשר בין היחלשות השקל לרפורמה

רק אתמול התייחס נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון להיחלשות השקל - ואף הראה שקף שבו קישר בין ההתפתחויות בחקיקה הרפורמה המשפטית והשהייתה - לבין התחזקות והיחלשות המטבע. בגרף ניתן לראות כיצד השקל נחלש בכל פעם שיש אזהרות בנוגע לחקיקה - ומתחזק כשיש פרסומים על התקרבות לפשרה בנושא, כפי שגם קרה היום.

"שער החליפין הוא אולי המשתנה החשוב ביותר בימים אלה בנוגע לאינפלציה. התייחסתי לפני כשבועיים לתופעה שכיניתי "פיחות עודף", כלומר זה שאינו נובע מהגורמים הבסיסיים שאפיינו את שוק המט"ח בשנים האחרונות, וככל הנראה מושפעים מהתפתחויות גאו פוליטיות מקומיות".

הוא הסביר: "מודל שנאמד בבנק ישראל מראה כי התמסורת משער החליפין לאינפלציה נאמדת בכ-20% על פני 6 חודשים. או בשפה פשוטה: על כל אחוז פיחות, צפוי המדד השנתי לעלות בכחמישית אחוז (0.2%). שילוב של שתי הטענות הללו: פיחות עודף, והתמסורת משער החליפין לאינפלציה מביאות למסקנה כי יש לנו אינפלציה עודפת של לפחות כ-1%".

איך הפיחות בשקל משפיע עלינו?

ברמה המיידית, הישראלים מרגישים את הפיחות בערך השקל ישירות במחירים של מוצרים מיובאים. כל דבר שאנחנו קונים, כולל דלק או אייפון, מחירו מתייקר כשיש פיחות. היבואנים ממהרים לגלגל את העלות הנוספת הזו לצרכן - ולא לספוג אותה.

קונים בשוק מחנה יהודה, ספטמבר 2022 (צילום: Gil Cohen Magen, AFP via Getty Images)
השקל, נחלש, המוצרים המיובאים מתייקרים. אילוסטרציה | צילום: Gil Cohen Magen, AFP via Getty Images

כתוצאה מההתייקרות כזו, האינפלציה תמשיך לעלות. מחר צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש מאי: אם האינפלציה תמשיך לזנק, בנק ישראל יאלץ להמשיך להעלות ריבית - וכל לווי המשכנתאות והעסקים ירגישו זאת היטב.