עוד שבועיים מתרחשות בחירות חמישיות במדינת ישראל. החלטנו להזמין כל יום נציג משמונה המפלגות הכי גדולות לאולפן, להסתכל לו בעיניים ולשאול אותו את השאלות הכי חשובות: איך המפלגה שלו מתכוונת לטפל ביוקר המחיה? מה עושים עם משבר הדיור? מי אמור לדאוג לאוכלוסיית הגיל השלישי – ואיך מקדמים את החינוך במדינת ישראל למאה ה-21?

המפלגה השלישית שנענתה לאתגר היא מפלגת ש"ס, ומי שהגיע לענות מטעמה על השאלות הוא חבר הכנסת אוריאל בוסו. הנה מה שמפלגת ש"ס מתכוונת לעשות לכשתיבחר:

מה לדעתך צריך לעשות כדי להוריד מחירים על מוצרי מזון בסופר?

"ש"ס מגדירה את עצמה כמפלגה החברתית היחידה בישראל, ומאמינה שלפני שמוצאים פתרון לכל בעיות ישראל, והן רבות, עלינו לדאוג לשכבות החלשות. לקשישים, לעולים, לדתיים, לחילונים – כולם כאחד. כי לעוני אין מגזר ואין מגדר. לפיכך, ש"ס תפעל רוחבית בנושאים הללו על ידי הקמת הרשות למלחמה בעוני שתטפל בכל הנושאים הללו ועוד בעבור השכבות החלשות וקודם כל תיטיב עמם.

"בשנה האחרונה מצבן של השכבות החלשות הורע. אליהן התווספו עניים חדשים, אשר קורסים תחת יוקר המחיה המשתולל. המפלגה מבטיחה לטפל בנושא בצורת 'דגים וחכות'. כרטיסי ביטחון תזונתי והקמת הרשות למלחמה בעוני.

"הפתרון המיידי הנדרש, בבחינת טיפול נמרץ חברתי, הוא כרטיס הביטחון התזונתי, שבלעדיו לא נשב בשום ממשלה. מיליארד שקל בבסיס התקציב בכל שנה לכרטיסי מזון לשכבות החלשות. שיוכלו ללכת בכבוד ובגאווה לסופר ולרכוש לעצמן את המזון שהן בוחרות. כבר בתקופת הקורונה יזם השר אריה דרעי את הכרטיסים הללו, והם אלו שהעניקו אוויר לנשימה ל-354 אלף משפחות בישראל, מכל המגזרים. הן הלכו לסופר ורכשו באמצעות הכרטיס את מוצרי היסוד החיוניים. 45% משפחות מהמגזר הכללי, 17% חרדים – והיתר עולי ברית המועצות, ערבים, דרוזים ואחרים. הכרטיסים הללו קיימים גם באמריקה הגדולה, בירת השוק החופשי, ובאופן קבוע. הממשל מספק כרטיסי ביטחון תזונתי ל-41 מיליוני אזרחים. 418 דולרים בחודש בממוצע למשק. ומהתקציב הקרוב, גם בישראל. כי אחרת, לא תהיה ממשלה.

"בנוסף, ש"ס מתחייבת על הקמת רשות לאומית למלחמה בעוני. מדובר במהלך קריטי לאזרחי ישראל ולמדינה כולה. הגיע הזמן שמדינת ישראל תקבל אחריות למצב העוני ולא תגלגל אותו לעמותות פרטיות. הרשות שתוקם, תורכב מנציגי משרדי הממשלה הרלוונטיים תכיר בבעיה ותציב יעד כמותי ממשלתי לתחולת העוני. בתעסוקה ובדיור, ברווחה ובמחיה. כבר הצענו את החוק הזה בעבר, ומרכיבים רבים בתוכנית הזו מופיעים בדוח אלאלוף, שלא יושם. ניתן חכות ותמריצים לאוכלוסיות הזקוקות לכך, נעניק שוויון הזדמנויות לכולם וננסה לחלץ אותם ממעגל העוני.

"לכן, הנושא המרכזי שעליו ניאבק כשנחזור הוא יוקר המחיה. אף אחד לא יכול להבטיח גן עדן של הוזלה, אבל ודאי שלא יהיה כאן גיהינום כמו שעשתה הממשלה הקיימת – פשוט מאוד לעבור מוצר מוצר, ממש כמו קופאי במרכול, ולהשוות מחירים שעלו במשמרת שלהם ופשוט להילחם להחזיר את השפיות למדפים להילחם עבור הפריפריה שנפגעה קשות".

הערות: שאלנו את ח"כ בוסו למה ש"ס לא הצטרפה לממשלה הנוכחית, אם בראש מעייניה עומדת המלחמה בעוני של כל האוכלוסייה במדינת ישראל. חבר הכנסת בוסו השיב כי ש"ס לא תשב בממשלה עם אנשים כמו ליברמן שקידמו את התייקרות הכלים החד-פעמיים, או תשב בממשלה שמקדמת תחבורה ציבורית בשבת.

כשניסינו להסב את תשומת לבו לעובדה שהתחבורה הציבורית דווקא תיטיב עם השכבות העניות, שלא מחזיקות רכב ולכן נבצר מהן להגיע ממקום למקום בשבת על מנת לטייל או לבקר משפחה וחברים, ענה ח"כ כי ש"ס תדאג לשכבות החלשות תוך כדי שמירה על צביונה של מדינת ישראל כמדינה יהודית דתית.

המסקנה המתבקשת מכך היא שש"ס תדאג לכם - כל עוד תשמרו שבת.

איך ניתן לאפשר לזוגות צעירים לקנות דירה?

"בנושא הדיור תמיד היו פערים בין המצוקות הקיימות לטיפול בפועל, אבל לצד זה היו חמלה, אוזן קשבת וכמה שיותר רצון למצוא פתרונות. הממשלה הקיימת הרחיבה את הפערים, אטמה את האוזניים, דאגה לעשירים, לא טיפלה בהורדת המס ובסבסוד קרקעות והשאירה לנו נושא כאוב וטעון עבור מאות אלפי זוגות ומחוסרי דיור".

"שחרור קרקעות המדינה לטובת בנייה – הדגש המרכזי צריך להיות על צמצום בירוקרטיה, יציאה עם תוכנית ישראלית ולא 'סינגפורית' בנושא מס על מכירה של דירה שנייה או שלישית". לטענת ש"ס, יש אלפי דירות כאלו שאנשים ממתינים ולא ממהרים למכור כדי לא להיכנס להתחייבויות הגבוהות במס. אם יבטלו מיסים, אוטומטית המערכת תניע שיווק של אלפי דירות.

הערות: ש"ס מאשימה את הממשלה הנוכחית שהיא דאגה לעשירים ולא קידמה את נושא הדיור. העובדות בשטח מדברות אחרת. בתקופתה של הממשלה בנוכחית, ובתוך שנה היה שיא של התחלות בנייה מאז 1995. על פי הלמ"ס, ב-12 החודשים שבין סוף יולי 2021 לסוף יוני 2022 הוחל בהקמת 72,540 דירות – קפיצה של 24%.

ח"כ בוסו טען כי המחירים של הדירות עדיין עלו בשנה האחרונה, וכי התוכניות שבוצעו השנה הן פרי תכנון של שנים קודמות שהיו בממשלות כשש"ס הייתה חלק מהן.

כיצד ניתן לבצע רפורמה במערכת החינוך ולהתאימה למאה ה-21?

לא זכינו להתייחסות נרחבת לשאלה, לא בשאלון המקדים שהעברנו למפלגה ולא בשידור. ש"ס ציינה כי היא מעוניינת לקדם חינוך בחינם עד גיל 3.

מה צריך לעשות כדי לתת לאוכלוסיית הגיל השלישי להזדקן בכבוד?

גם כאן לא זכינו להתייחסות ספציפית על השאלה, לא בשאלון המקדים שהעברנו למפלגה ולא בשידור. עם זאת, בתשובתה על יוקר המחיה, ש"ס התייחסה גם לדאגה לקשישים. חלק מהתוכניות להקמת רשות לאומית למלחמה בעוני כוללת גם התייחסות ודאגה לבני המגזר השלישי.

לעוד מפלגות:

>>>מי דואג לנו: השרה אורית פרקש כהן מהמחנה הממלכתי

>>>מי דואג לנו: חבר הכנסת הרב גלעד קריב מהעבודה

>>>מי דואג לנו: חבר הכנסת ולדימיר בליאק מ"יש עתיד"

>>>מי דואג לנו: חבר הכנסת עלי סלאלחה ממרצ

>>>מי דואג לנו: חבר הכנסת אוריאל בוסו מש"ס

>>>מי דואג לנו: חברת הכנסת מיכל וולדיגר מהציונות הדתית

>>>מי דואג לנו: חבר הכנסת אלכס קושניר מישראל ביתנו