אגף שוק ההון באוצר מבצע בדיקה השוואתית מקיפה לגבי שינוי שיטת חישוב מקדמי ההמרה לפנסיה, והתאמתם לקריטריונים נוספים מלבד מין המבוטח, בעקבות פנייתה של יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון.

גלאון פנתה לאגף שוק ההון בעקבות מחקר שנערך בלשכתה, שהראה כי קצבת הפנסיה הממוצעת של נשים רווקות היא פחות מ–50% משל גברים רווקים. בקרב נשואים, הקצבה הממוצעת של נשים היא כ–54% משל גברים.

עוד ב-mako כסף:

 

המחקר בחן את "מקדם ההמרה" - המספר שבו יחולק סך הצבירה של החוסך בגיל הפרישה, ומגלם את הציפיות לתוחלת החיים שלאורכה תשולם הקצבה. ככל שמקדם ההמרה גבוה יותר, כך הקצבה החודשית נמוכה יותר. מכיוון שתוחלת החיים הצפויה של נשים גבוהה משל גברים - מקדם ההמרה שלהן גבוה יותר, ומקטין את הגמלה החודשית.

המחקר חושף כי מקדם ההמרה שקובע האוצר כהמלצה לחברות הביטוח, מתייחס רק להבדל המגדרי בתוחלת החיים, אף שבין קבוצות שונות באוכלוסייה יש פערים בתוחלת החיים גם מסיבות אחרות.

גלאון הסבירה כי "תוחלת החיים של כלל הקבוצות המוחלשות בחברה הישראלית - ערבים, חרדים, עניים ותושבי הפריפריה - נמוכה משמעותית לעומת קבוצות אחרות, ולפיכך הם אמורים לקבל קצבת פנסיה גבוהה יותר. תוחלת החיים של נשים ערביות דומה מאוד לתוחלת החיים של גברים יהודים, אך מקדם ההמרה שנקבע להן גבוה בהרבה משל גברים יהודים.

"אין בידינו נתונים על תוחלת החיים בפרישה, ולכן, לשם השמרנות, הנחנו כי הפערים בתוחלת החיים בפרישה הם שני שלישים מהפערים בלידה. מכאן עלה כי תקופת הפרישה הצפויה של ערבים נמוכה ב–13%–20% לעומת יהודים. יש צורך להגדיל את קצבת הפנסיה החודשית לערבים בכ–650 שקל לגבר וכ–225 שקל לאשה".

בעקבות הממצאים, גלאון פנתה למפקחת על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר, בבקשה לערוך רפורמה בחישוב מקדמי ההמרה ולקבוע אותם לפי סל מאפיינים, ולא לפי שיוך מגדרי בלבד. בנוסף, גלאון יזמה דיון בוועדת הכספים של הכנסת, שבמהלכו יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, הצטרף לבקשתה, ודרש מאגף שוק ההון לקיים דיון בשינוי הפרמטרים הקובעים את מקדמי ההמרה.

בעקבות הפנייה והדיון שהתקיים בוועדה, הודיע אגף שוק ההון כי הוא בוחן את משמעות ההצעה של גלאון ואת השפעתה על שוק הביטוח בכלל ועל קרנות הפנסיה בפרט. אגף שוק ההון מסר כי היות שנערכת בחינה מקיפה והשוואתית, היא עשויה להתארך.

גלאון אמרה בתגובה: "מבחינת אגף שוק ההון, ושוק הפנסיה בכלל, ההצעה לשנות את שיטת החישוב של מקדמי ההמרה היא לא פחות ממהפכנית, ובחינתה דורשת לא רק עבודת מטה רחבה, אלא שינוי תפישתי. התקדמות הטכנולוגיה מאפשרת כיום לדעת יותר על החוסכים, ולדייק בחישוב האקטוארי עבור כל אחד מהם. הנתונים שחשפנו מראים שהשיטה הקיימת שגויה מבחינה חברתית, ומעוותת מבחינה כלכלית".

אשה ערבייה מגיעה לגיל של גבר יהודי

גלאון ציינה עוד, כי "תוחלת החיים של אשה ערבייה, למשל, דומה מאוד לתוחלת החיים של גבר יהודי - אבל החיסכון הפנסיוני שצברה יחולק על פני מספר גדול בהרבה של חודשים. כמובן שמלכתחילה החיסכון של האשה הערבייה הממוצעת, שהרוויחה בשנות עבודתה הרבה פחות כסף מהגבר היהודי הממוצע, יהיה קטן משלו בהרבה. את החיסכון הקטן הזה יחלקו בהרבה יותר חודשים כדי לקבוע את קצבת הפנסיה שלה, והמשמעות היא שהפערים הכלכליים שהיו ביניהם מלכתחילה ילכו ויעמיקו".

עוד הוסיפה, כי "במחקר התגלה, שאם היה נלקח הפער בין תוחלת החיים ברעננה לבין רהט, חדרה, קריית אתא, רמלה או לוד, ומחשבים לפיו את קצבת הפנסיה החודשית, חוסך מיישוב חלש שקצבת הפנסיה שלו היא כ–5,000 שקל יכול היה לקבל 800 שקל נוספים בכל חודש לעומת חוסך ביישוב מבוסס".

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
הוא היה 20 שנה בשב"כ, ועכשיו הוא מורה
מה יקרה אם בריטניה תצא מהאיחוד האירופי