מאז מחאת הקוטג' בקיץ 2011 תחום הלואו-קוסט מקבל ביטוי ביותר ויותר תחומים: קפה, סופרמרקטים, אופנה, תקשורת ואפילו מכוני כושר. אבל מה קורה בתחומים מורכבים יותר, שאין בהם מוצרי צריכה, שלא תמיד אנחנו בקיאים בהם אך כולנו צורכים ברמה כזו או אחרת? בדקנו האם אפשר למצוא מוצרים ושירותים בעולם הפיננסי שאפשר לכנותם כלואו-קוסט, מה ניתן לקבל במסגרתם ולא פחות חשוב מזה, מהם החסרונות שבצריכתם.

אשת עסקים סופרת כסף (אילוסטרציה: sakkmesterke, Shutterstock)
פחות דמי ניהול, יותר כסף בשבילכם | אילוסטרציה: sakkmesterke, Shutterstock

קרנות פנסיה: דמי ניהול אפסיים

השנה נכנסה לתוקף רפורמת קרנות פנסיה ברירת המחדל שהנהיג משרד האוצר. במסגרת הרפורמה, נולד המונח "קרן ברירת מחדל". מה פירושו? בכל מקרה שבו העובד לא אומר למעסיק לאן להפקיד את הכספים, חייבת שתהיה אופציית ברירת מחדל אליה המעסיק יפקיד את הכספים המגיעים לעובד מבלי שיקבל את הסכמתו.

"עד היום, לא היו הגדרות לקרן ברירת מחדל ומעסיקים היו בוחרים את קרן הפנסיה כראות עיניהם", מסביר נדב טסלר, כותב הבלוג "פנסיוני להבין את הפנסיה", "לאחרונה החליט משרד האוצר כי קרן ברירת מחדל היא רק כזו שנבחרה באמצעות מכרז שהוציא משרד האוצר. במכרז זכו קרנות הפנסיה של בית ההשקעות הלמן אלדובי המציעה דמי ניהול של 1.49% מההפקדה החודשית (כאשר השיעור המקסימאלי בחוק עומד על 6%) ו-0.001% מהצבירה הכוללת (במקום שיעור מקסימאלי של 0.5%), ובית ההשקעות מיטב ד"ש עם 1.31% מההפקדה החודשית  ו- 0.01% מהצבירה הכוללת".

יתרונות: הוזלת דמי הניהול ומתן אפשרות גם לאוכלוסיות בעלות שכר נמוך יותר שנחשבות כבעלת כוח מיקוח נמוך, ליהנות מדמי ניהול כמעט אפסיים.

חסרונות: קרנות הפנסיה שנבחרו במכרז הן קרנות פנסיה קטנות שלא התמודדו עם תפעול ומתן שירות לכמות גדולה של לקוחות. לא ברור כיצד הן תתמודדנה עם עליה חדה בשיעור של מאות אחוזים בכמות הלקוחות שצריך להעניק להם שירות, לזמן להם ועדות רפואיות ולשלם להם פנסיות מידי חודש.

חסרון נוסף שכרגע הוא בגדר תעלומה נובע משאלת הכדאיות הכלכלית. אין כל מחלוקת שדמי הניהול שהציעו אותן קרנות פנסיה הם דמי ניהול כמעט אפסיים שלא מתקרבים לכיסוי הוצאות ניהול קרן פנסיה. בגלל שלפי הוראות משרד האוצר מחויבות הקרנות הללו שלא להעלות את דמי הניהול במשך 10 שנים, קיים חשש שבטווח הרחוק ואפילו הבינוני, יקלעו הקרנות הללו לגירעונות או קשיים כלכליים שיקשו עליהם לעמוד במחויבות כלפי המבוטחים.

שירותי ראיית חשבון: לשלם פר מסמך

אם תשאלו עצמאיים מהם הקשיים העיקרים הכרוכים באורך החיים העצמאי סביר להניח שבמקום גבוה ברשימת המטלות השנואות עליהם הם יציינו את ההתמודדות עם תחום הנהלת החשבונות בעצמם.

אמנם יש מי שניחנו בחיבה למספרים ומצליחים לנהל את ענייניהם הכספיים והחשבונאים בעצמם אולם רובנו לא בורכנו בחדוות האלגברה ולכן מסתייעים בשירותי ראיית חשבון ואלה כידוע, עשויים להעלות לא מעט.

חברות שונות בשוק מעניקות שירותי ראיית חשבון בהתאם למחירון קבוע וידוע מראש ומאפשרות לחסוך ללקוח את ההתעסקות אך ורק אם מה שאין לו זמן ויכולת לעשות בעצמו. כך לדוגמה, הקימו ארבעה עצמאיים את חברת אקאונטפיקס שמספקת פתרונות חשבונאיים לפי מחירון שמתבסס על כמות המסמכים החשבונאיים להם זקוק הלקוח.

יתרונות: עלות נמוכה, קבועה וידועה מראש. עצמאי שאינו מעסיק עובדים ישלם מחיר חודשי קבוע של 265 שקלים לחודש, והמחיר כולל את הדו"ח השנתי שבכל מקום אחר, מתומחר בנפרד.

חסרונות: בגלל שהשירות מבוסס על עלות חודשית קבועה הוא לא מתאים למי שמנהל בעצמו את הנהלת החשבונות שלו אך זקוק מידי פעם לשירותים חד פעמיים כמו למשל הגשת הדוח השנתי שכן החברה אינה מציעה תמחור ייעודי לדוח שנתי.

מן העבר השני, חברות בעלות היקפים גדולים במיוחד כמו קונצרנים גדולים וגופים שכפופים לרגולציה ייחודית ומורכבת כמו בנקים ומוסדות פיננסיים יתקשו לקבל מענה לצרכים הספציפיים שלהם.

סוחר בורסה מאושר (אילוסטרציה: g-stockstudio, Shutterstock)
בלי מכה, אבל עם רווח | אילוסטרציה: g-stockstudio, Shutterstock

קרנות מחקות: ללכת על בטוח

כולנו מבינים שככל שההשקעה היא בסיכון גבוה יותר, כך הסיכוי לרווח גבוה עולה, אבל ההבדלים בין מוצרי ההשקעה השונים עדיין זרים לרובנו, ולכן אנו נמנעים מלפתוח תיק השקעות בעצמנו ולנהל אותו בעלות נמוכה יותר מבחינת עמלות. היום, רבים כבר הבינו כי מה שמנבא כמה כסף תרוויח הוא אחוז דמי הניהול שאתה משלם ולכן מרבית האנשים מעדיפים להשקיע בכלים פיננסים אשר אינם דורשים ניהול של מנהל השקעות אקטיבי.

הכלים הפיננסים אשר זמינים בארץ עבור אנשים שאינם רוצים לשלם עמלות גבוהות למנהל תיקי השקעות שמנהל ספציפית את התיק עבורך הם קרנות מחקות ותעודות סל.

אם לדוגמא נבחר להשקיע בקרן שמחקה את מדד ת"א 35 אז כמה שהמדד יעלה או ירד זאת כמעט תהיה התוצאה גם בקרן המחקה. לעומת זאת אם נבחר להשקיע בתעודת סל אשר אמורה לחקות את אותו מדד חשוב לדעת כי למי שמנהל את הכלי יש מרחב תמרון אשר מתיר לו להשקיע גם בדברים אחרים שעלולים להוריד את מחיר התעודה יותר מאשר המדד ירד ואז הפסדנו יותר כסף.

הקרנות המחקות דומות יותר לתעודת סל מאשר למכשירים אחרים אולם אם תעודת סל מחויבת להעניק את תשואת המדד שלה בתאריך הפדיון, קרנות מחקות שואפות להיצמד לתשואה זו בשוטף, והן לא מחויבות להעניק אותה במלואה.

יתרונות: הקרנות הללו אינן צריכות להמציא את הגלגל ולנהל באופן אקטיבי את ההשקעות. צורת הניהול הזו מוזילה באופן משמעותי את עלויות התפעול שלה ולכן מדובר באחד ממוצרי ההשקעה הזולים ביותר שיש עם עלויות דמי ניהול הנעות בין 0% ל-0.25% בשנה.

יתרון נוסף הוא שלא כמו מרבית תעודות הסל, קרנות מחקות משקיעות מחדש את הרווחים שלהן מה שמעלה כמובן את  התשואה אשר יכולה להגיע לסכומים גבוהים מאוד.

חסרונות: מי שבוחר באמצעי השקעה זה, מוותר מראש על האפשרות "להכות את השוק", כלומר להרוויח יותר מאשר עשה המדד. למעשה הקרנות הללו דומות יותר לתעודת סל אולם אם תעודת סל מחויבת להעניק את תשואת המדד שלה, קרנות מחקות שואפות להיצמד לתשואה זו, והן לא מחויבות להעניק אותה במלואה.

חסרון נוסף נוגע לסיכון שהגוף שמנהל את הקרן יקלע לחובות או קשיים כלכליים. אם הגוף שמנהל את הקרן יקלע לקשיים, יקלעו גם המשקיעים לאותם קשיים לממש את הכסף שהשקיעו.

חסרון נוסף הוא שכל קניה ומכירה כרוכה בעמלת קניה ומכירה. בנוסף, כל מכירה ברווח כרוכה במס רווחי הון.

משקה כסף (אילוסטרציה: Cherries, Shutterstock)
תצטרכו להשקיע בשביל הכסף שלכם | אילוסטרציה: Cherries, Shutterstock

קופת גמל בניהול אישי: למשקיעים בלבד

בשנת 2009 השיק משרד האוצר מוצר חדש ומהפכני בשם קופת גמל אישית (IRA). מדובר במוצר שמהווה חלופה מסוימת לחיסכון באמצעות קרן פנסיה וביטוחי מנהלים. הרעיון מאחוריו הוא להעביר את אחריות ניהול ההשקעות של הכספים הנחסכים בקופה לחוסך במטרה להוזיל את עלויות דמי הניהול.

"למרות שמדובר באחד המוצרים האטרקטיביים רק בודדים ויודעי דבר מנצלים את המוצר המדהים הזה וחבל שכך", אומר זליקוביץ, "דווקא היום יותר מבעבר, כשניתן לנייד בקלות את קופות הגמל וקרנות ההשתלמות מבלי לשלם קנסות ותוך שמירה על וותק, חבל שאנשים לא מודעים למכשיר הנפלא הזה במקום לשלם דמי ניהול גבוהים הנוגסים בחיסכון".

מי שחושש יכול להיעזר בשירותי מנהל השקעות פרטי שיסייע לו וינהל את הקופה עבורו ומי שבוחר שלא, יכול לבחור להשקיע דרך ה- IRA בקרנות מחקות שלא דורשות הבנה מעמיקה בשוק ההון.

יתרונות: בגלל שאין צורך במנהל השקעות המוצר הופך זול מאוד ודמי הניהול במוצר הזה צונחים בעשרות אחוזים ועומדים על כ- 0.35% לשנה (תלוי בגוף המתפעל).

יתרון נוסף הוא השקיפות. בתי ההשקעות מציינים רק את מדיניות ההשקעה הכללית של כל קופה מבלי שהלקוח יודע באיזה נכסים הם מושקעים בכל רגע נתון. בגלל שניהול קופת גמל אישית נעשית על ידי הלקוח, הכל שקוף לו וידוע.

חסרונות: ניהול עצמי שכזה דורש מעורבות רבה יחסית מלקוח ורובנו אינם מורגלים בזה, וכמשקיעים מתחילים וחסרי ניסיון עשויים ללכת לאיבוד.

חסרון נוסף הוא ושלא כמו בתיק השקעה רגיל, הטילה הרגולציה מגבלות מסוימות על החשיפה לניירות ערך מסוימים, בעיקר כאלה הנחשבים מסוכנים יותר.

זוג עומד מול בית בנייה (אילוסטרציה: ChameleonsEye, Shutterstock)
לא להגיע לבנק לא מוכנים | אילוסטרציה: ChameleonsEye, Shutterstock

ייעוץ משכנתאות: אפשר להסתפק בפגישה אחת

כל מי שנאלץ לקחת משכנתא לצורך רכישת דירה מכיר את הרגע הגורלי שבו הוא חותם על המסמכים ומוציא את ההחלטה הזו מהכוח אל הפועל. אין ספק שמדובר באחת ההחלטות הגורליות בחיינו וחלק ניכר מאיתנו היא תלווה במשך עשרות שנים.

בגלל שרובנו מתקשים להבין בעצמנו את ההבדלים בין מסלול פריים לבין ריבית משתנה כל חמש שנים ולהעריך נכונה את הסיכונים, קמו בשנים האחרונות חברות לייעוץ משכנתאות 

גם בתחום הזה, מתברר, יש מדרג מחיר ושירותים.  "פגישת ייעוץ היא המוצר הזול ביותר והיא נותנת לרוכשים תועלת עצומה", אומרת שרון הרצברג מחברת "שרון הרצברג ליווי וייעוץ משכתנאות ונדל"ן. "מטרת פגישה שכזו תסייע לרוכשים לתכנן את הרכישה, תעניק להם טיפים איך להתנהל נכון מול הבנק, איך להתייחס למשכנתא קיימת ועוד כמה טיפים בעלי ערך כלכלי גבוה".

הרצברג מבקשת להדגיש כי "חברות רבות מציעות "פגישת ייעוץ חינם" אולם המטרה של פגישות כאלה היא לשכנע את הלקוח הפוטנציאלי לקבל ייעוץ מלא ויקר יותר שיכול כמובן להיות מצוין אבל אל תצפו בפגישה כזו לצאת עם הרבה כלים מועילים.

יתרונות: עלות של פגישת ייעוץ כזו עולה בממוצע כ-300 שקלים לשעה, והשווי של המידע והטיפים עולה ברוב המקרים בעשרות אם לא מאות אחוזים על העלות של הפגישה. כדי לסבר את האוזן, ליווי צמוד על משכנתא ממוצעת של כ-1,000,000 שקלים עולה בממוצע בין 6,500 שקלים ל- 8,000 שקלים.

חסרונות: הבעיה העיקרית היא שהייעוץ נותן מענה לנתונים הידועים במועד הפגישה. הרבה פעמים יש שינוי מהותי שמתרחש לאחר מכן ואז המידע או הטיפים שנמסרו בייעוץ עשויים להיות לא רלוונטיים. למשל שינוי בריביות, הצעה שיש בה תמהיל שונה של מסלולים שמתקבלת מאחד הבנקים וטורפת את הקלפים ועוד.

דבר נוסף קשור לקשיים שהרבה פעמים צצים תוך כדי תנועה כמו מועדי תשלום, אילוצים שקשורים למוכר ולקונה. קשיים מסוג זה מטיבם צצים בדרך כלל בהמשך וברור שייעוץ מקדים אינו יכול להתייחס אליהם.