קרוב למיליארד שקל שהמדינה חייבת לציבור השכירים על מסים ששילמו ביתר בשנת 2017, יישארו בקופת המדינה על פי ההערכות.

31 במרץ הוא המועד האחרון להגשת בקשה להחזר מס על שנת 2017. החזרי המס בישראל קיימים רק שש שנים אחורה, כאשר לאחר שעברו יותר משש שנים, מתיישנת הזכות של האזרח לקבלת החזרי המס והכסף מועבר אוטומטית לקופת המדינה. במקור, ניתן היה אפשר להגיש בקשה להחזר מס על 2017 עד ה-31 בדצמבר 2023, אך בעקבות מלחמת חרבות ברזל והחוק להארכת מועדים בהליכי מס, הוארך גם המועד בו ניתן להגיש בקשות להחזר מס לשנת 2017 עד ליום 31.3.2024.

על פי דוח מעקב של מבקר המדינה מאוקטובר 2021, בכל שנה נותרים בקופת המדינה כמיליארד שקל ממס הכנסה שנגבה ביתר, משום שלא הוגשו בגינם בקשות להחזר. הכוונה היא למסים שנגבו משכירים, שכן עצמאים וראשי חברות מחויבים בהגשת דוח שנתי, וההחזר (או החוב) מחושב אוטומטית. "מדובר במאות אלפי שכירים שוויתרו על החזר ממוצע של כ-8,000 שקל למשפחה", אומר אבי רוזנבאום, מנכ"ל חברת Tax:on.

כתבות נוספות בכסף >>

ברשות המסים מציינים שההחזר הכספי צמוד למדד ונושא ריבית של 4% לשנה. ברשות מעריכים שמי שיגיש בקשה עד ה-31 במרץ צפוי לקבל את סכום ההחזר עם תוספת של כ-40%. כלומר - מגיע לך החזר מס של 5,000 שקל? לאחר התוספת תקבל כ-7,000 שקל. הרשות אף מפעילה סימולטור אנונימי להחזר מס באתר שלה, אבל זה לא ממש שיפר את המוטיבציה של השכירים לבדוק אם מגיע להם החזרי מס.

למה מאות אלפי שכירים לא מגישים בקשה להחזר מס? "אנשים חוששים משני דברים – ממוות וממס הכנסה," טוען רוזנבאום. "הם מעדיפים לא לדבר בכלל עם מס הכנסה, כי הם חוששים שבסוף עוד ייקחו מהם כסף. גם הסימולטור של הרשות הוא די מסובך לשימוש. אבל ברוב המקרים זה נובע מחוסר מודעות".

המעטפה הירוקה לא הביאה תוצאות

בעקבות הביקורת הקשה שספגה רשות המסים ממבקר המדינה, היא החליטה ליזום בעצמה מבצע להגברת מודעות לאפשרות לקבל כסף ממנה כהחזר מס על השנים 2016-2018. בסוף 2022 היא החלה במבצע "המעטפה הירוקה", במסגרתה נשלחו עד היום כ-405 אלף  מעטפות לאזרחים שכירים, שרשות המסים מצאה כי על פי הנתונים שבידיה (בעיקר דיווחי שכר) אולי מגיע להם החזר מס. מקבלי המעטפות הוזמנו, לפני הגשת הבקשה להחזר, לבדוק את זכאותם באמצעות הסימולטור שבאתר רשות המסים ולהגיש בקשה להחזר באמצעות הטופס שצורף במעטפה.

בפועל רק 10%-13% נענו לקריאת הרשות. חלק מהנמענים אפילו לא פתחו את המעטפה כשראו שהשולחת היא רשות המסים, מודים ברשות, ואחרים לא רוצים להיכנס לתהליך כי אולי יש להם הכנסה נוספת עליה אינם רוצים לדווח.

בכל מקרה, מנתוני הרשות עולה, כי לגבי 2016, נשלחו כ-73 אלף מעטפות, אבל רק כ-7,000 בקשות (הכוללות דוח מפורט) התקבלו, פחות מ-10%. ב-2017, למשל, שאי אפשר יהיה לדווח עליה לאחר סוף החודש כאמור, הרשות שלחה 158 אלף מעטפות שהביאו להגשה של כ-20 אלף דו"חות בלבד, והוחזרו 67 מיליון שקל. בתחילת החודש נשלחו  מכתבי תזכורת לזכאים הפוטנציאלים לשנת 2017  והודעות תזכורת עלו גם לאזור האישי באתר הרשות. את הבקשות להחזר מס לשנת 2018 ניתן להגיש עד ה- 31.12.2024.

ברשות דווקא מעודדים מהתוצאות הנמוכות של המבצע

ברשות המסים מעודדים מכך שיש עליה בהיענות הציבור מפחות מ-10% לכ-13% בתקווה שלגבי 2018 תהיה עליה נוספת. אבל השורה התחתונה היא שהמבצע די נכשל, ומתוך כמיליארד שקלים שמגיעים כהחזר מס לשכירים על 2017 עדיין יחזרו לקופת המדינה כ-940 מיליון שקלים כספים שנגבו ביתר כמס הכנסה משכירים. שלא לדבר על כך, שמבצע המעטפה הירוקה החל בסוף 2022 על 6 שנים אחורה (2016 כאמור), אך כפי שמבקר המדינה ציין, מדובר בכמיליארד שקל כל שנה לפחות בשנים שקדמו ל-2016, שנבלעו בקופת המדינה וכיום הם אבודים לבעליהם האמיתיים.

"מי שולח בימינו מכתבים, מעטפות ירוקות, בדואר?" תוהה רוזנבאום. ”אנחנו בעידן של טכנולוגיה ודיגיטציה; יש מייל, אס.אם.אס. כשחייבים להם כסף, החשבון בבנק מעוקל במהירות. כל הנושא של הסימולטור והגשת הבקשה אינו ידידותי, ולוקח זמן רב עד שמקבלים כסף. מצד אחד, זו עשייה מבורכת של רשות המסים, ששנים התעלמו מהבעיה ולא עשו דבר כדי למצות זכויות שכירים, אבל אם כבר עושים, שיעשו את זה כמו שצריך. הצלחה של 13% היא מגוחכת".

לאור אדישות הציבור והחשש ממס הכנסה, קמו עשרות חברות שבודקות עבור הפונים אליהן אם מגיע להן החזר מס. "הבעיה היא שהן גובות 15% וגם 20% מההחזר כעמלה. אצלנו פיתחנו מערכת דיגיטלית, אפליקציה שמאפשרת, קודם כל, בדיקה חינם מקצה לקצה, וקובעת עקרונית האם מגיע לך החזר מס. אם נטפל בפנייה מול רשות המסים לבקשת הפונה, נגבה מחיר קבוע וסמלי מראש. המספרים הם מטורפים – שניים מתוך כל שלושה שפנו אלינו נמצאו זכאים להחזר מס. אין שום סיבה בעולם, שעצמאי או בעל שליטה יקבל החזר מס אוטומטית ושכיר ייאלץ להתמודד עם בירוקרטיה, שסופה אינו ידוע".

מדריך לזכאות להחזר מס

רוזנבאום מפרט את המקרים בהם מתקיימת זכאות להחזר מס. בעיקרון, מדובר במקרים של שינוי בהכנסה השנתית, או בשל מגוון סיבות אחרות המזכות בהטבות מס - ייתכן מאוד ששולם יותר מדי מס, וקיים החזר כספי מרשות המיסים.

קיימות מגוון סיבות לקבלת החזר מס מהמדינה, אך השכיחות ביותר הן:

  • שינוי בהכנסה השנתית (פיטורים, חל"ת, מעבר בין עבודות וכו')
  • תשלומי ביטוח פרטי (חיים, משכנתא, אובדן כושר עבודה)
  • הפקדות עצמאיות לקופות גמל
  • תשלום מס על משיכת כספי פיצויים, תגמולים או קרן השתלמות
  • מסחר בשוק ההון
  • תרומות לעמותות מוכרות
  • מגורים בישוב מזכה
  • הורים לילדים זכאים גם הם לנקודות זיכוי
  • סיום שירות צבאי מלא
  • סיום תואר
  • תשלומי מזונות לאחר גירושין
  • הכנסה כתוצאה מדמי שכירות
  • הימורים, הגרלות ופרסים
  • עולה חדש
  • דמי לידה
  • נכות או עיוורון
  • ילד נטול יכולת/בעל לקות למידה
  • החזקת קרוב משפחה במוסד

יש לכם עוד כמה ימים לבקש החזר מס על 2017. אל תהססו. בכל מחצית שנה ועד סופה יש אפשרות להגיש בקשה להחזר מס על השנה האחרונה, שנתיים ועד 6 שנים לאחור. למה לתת כסף שמגיע לכם לתקציב המדינה שמיליארדים ממנו מחולקים ככספים קואליציוניים?