אם חשבתם שסיכום השנה של ראש השנה האחרון היה מדכא, סיכום השנה האזרחית כבר יביא אתכם לדמעות. 2023 הייתה אחת השנים הגרועות שהיו בכל תחום אפשרי. עוד לפני המלחמה, קשה לחשוב על תחום אחד במדינה שלא נותרה בו אדמה חרוכה, ששיקומה ייקח שנים. כלכלה, חינוך, חברה, ביטחון - כל אחד מהתחומים האלה הותקף ונרמס על ידי ממשלה צינית והרסנית בראשותו של אדם שאדיש להשלכות של מעשיו.

ואז הגיע ה-7.10, ואיתו ההשלכות.

לצערנו, לא נוכל לשכוח את מאורעות השנה הזאת. אבל רגע לפני סיומה של 2023, נזכרנו שהיו עוד כמה דברים שקרו בעולם השנה ואיכשהו נשמטו מהזיכרון הציבורי בעקבות המלחמה שמסרבת להסתיים. חלקם השפיעו עלינו ישירות, חלקם חשובים להבנת המציאות שלנו וחלקם פשוט מעניינים.

תומכי החונטה הצבאית בניז'ר מפגינים בניאמיי, יולי 2023 (צילום: ap)
תומכי החונטה הצבאית בניז'ר מפגינים בניאמיי | צילום: ap

העולם קצת פחות דמוקרטי

המושג דמוקרטיה מתגוננת היה נכון במובן הכי גלובלי שלו השנה. בישראל הניסיונות לחולל מהפכה משפטית שתבטל את השפעתה של מערכת המשפט חוללו שבר עצום. אבל תתעודדו, יכולתם לגור באפריקה, שם טרנד ההפיכות הממשיות נמשך. בניז'ר הדיחה הצבא נשיא שנבחר בבחירות דמוקרטיות. המדינות השכנות איימו להתערב, אבל החונטות הצבאיות במאלי ובבורקינה פאסו איימו בתגובה במלחמה. בגאבון הצבא השתלט על המדינה ופיזר הבטחות מעורפלות על קיום בחירות.

מפלגה פרוגרסיבית זכתה בבחירות בתאילנד, אבל לא הצליחה להקים ממשלה. המפלגות השמרניות הקימו ממשלת אחדות שעלולה להמשיך את המשטר הצבאי באמצעים אחרים. הימין הקיצוני זוכה להצלחה בבחירות במדינות אירופה ומזכיר לנו שקרוב לבית המצב לא מבטיח הרבה יותר, וגם למערב הנאור יש עוד דרך ארוכה.

תמונת המעצר של טראמפ (צילום: ap)
דונלד טראמפ בתמונת מעצר. גם ממנה הוא עשה כסף | צילום: ap

דונלד טראמפ נעצר

בשנת 2023 נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ בזבז המון כסף על שחרור בערבות. לא פחות מארבע פעמים הוא נעצר,  לאחר שהואשם ב-18 סעיפים שונים על ניסיונו להטות את הבחירות שלא כדין במהלך הבחירות לנשיאות ב-2020. האישום הרביעי הוא לא אישום פדרלי אלא מדינתי, כך שגם אם טראמפ ייבחר לנשיאות - כפי שהוא מנסה לעשות – הוא לא יוכל להעניק לעצמו חנינה.

כל זה לא מפריע לרבבות המצביעים הרפובליקנים, להצביע לטראמפ ,שמוביל בבטחה על יתר המתמודדים על מועמדות המפלגה הרפובליקנית, ולהתמודד בשנה הבאה לנשיאות מול הנשיא המכהן ביידן.

האם זה טוב לישראל? ובכן, לא בטוח בכלל כי טראמפ עושה רק מה שטוב לטראמפ. כי בעוד שבמהלך הכהונה שלו הוא תמך בממשלה ואף העביר את השגרירות מתל אביב לירושלים, במהלך המלחמה הוא דווקא תקף  בחריפות את ראש הממשלה, את שר הביטחון ואת הכשל המודיעיני שקדם למלחמה. הוא אמר כי "ישראל לא הייתה מוכנה", ואמר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו "אכזב אותו".

בינתיים, בית המשפט העליון של קולורדו פסל את טראמפ עקב מעורבותו בהסתערות של תומכיו על בניין הקונגרס ב-6 בינואר 2021, בניסיון למנוע את אישור ניצחונו של ג'ו ביידן בבחירות. לעומת זאת במישיגן כן אישרו את התמודדותו, והקרקס, כך נראה כרגע, ממשיך.

מה שבטוח בבחירות 2024 קריטיות לא רק לאמריקאים אלא לכל העולם.

SVB (צילום: Justin Sullivan, getty images)
בנק SVB | צילום: Justin Sullivan, getty images

בנק SVB התמוטט, ואז עוד כמה בנקים

ב-10 במרץ 2023 קרס הבנק האמריקאי סיליקון ואלי בנק (SVB) , שנודע בתור "הבנק של ההייטקיסטים",  לאחר הסתערות משיכות שגרמה לקריסת הבנק הגדולה ביותר מאז המשבר הכלכלי העולמי ב-2008 והשנייה בגודלו בהיסטוריה של ארצות הברית. קריסת הבנק פגעה בחברות הזנק (גם בישראל), שמחזיקות בו חשבונות עו״ש, פיקדונות, מסחר ואשראי. 

קריסת הבנק הוגדרה כ"האירוע הכי דרמטי שיכול היה לקרות להיי-טק הישראלי", ומשרד האוצר אף נדרש לסוגייה והוגיע כי יחד עם בנק ישראל, הרשות לניירות ערך ורשות החדשנות הקימו צוות ייעודי לבחינת ההשלכות של קריסת הבנק.

אבל השאלה הכי קריטית שעלתה מהסיפור הזה היא: האם קריסת בנק יכולה לקרות גם בישראל?

לשאלה הזו ענה אלדד תמיר, מנכ"ל ובעלים של בית ההשקעות "תמיר פישמן" ואמר כי "בישראל יש רגולציה מהודקת יותר מבארצות הברית, והוראות הפיקוח מחייבות את הבנקים לשמור רזרבות כספיות של הון כדי להבטיח את פעילותם השוטפת גם בשעת חירום".

"מה שקרה בסיליקון ואלי בנק הוא שהאסטרטגיה הבסיסית של הבנק הייתה לתת ריבית  גבוהה יותר על פיקדונות כדי למשוך לקוחות הי טק , ומצד שני לתת להם גם הלוואות שלא היו מקבלים הלוואות במקומות אחרים", הוא מסביר. "הגידול בפיקדונות היה כה עצום (כמאה מיליארד דולר) שהבנק לא הצליח מנגד לתת הלוואות באותו סדר גודל  ובכך לקח על עצמו סיכון עצום של שחיקה ברווחיות ובהון העצמי.  מכיוון שעל פיקדונות משלמים ריבית (הוצאה) וכאשר מנגד אין מספיק  הלוואות (הכנסות) נוצר הפסד".

"לעומת זאת הבנקים בישראל נהנים מעודפי הון, יחסי נזילות גבוהים ותיק אשראי באיכות גבוהה. ​בנוסף מספר הבנקים קטן ואין כמעט תחרות (ולכן אין שחיקה ברווחיות)".

סם בנקמן-פריד בדרך לבית המשפט (צילום: Michael M. Santiago, getty images)
סאם בנקמן פריד | צילום: Michael M. Santiago, getty images

בורסות הביטקוין מתמוטטות, ביטקוין קצת פחות

בנובמבר 2022 היה סאם בנקמן פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, מיליארדר צעיר ומבטיח. בנובמבר 2023 הוא הורשע בשבעה סעיפים של הונאה וקשירת קשר. בדרך לשם חברתו לשעבר העידה שהוא הדיח אותה לביצוע פשע ועורך הדין שלו כינה אותו "האדם הכי גרוע בעולם בהתמודדות עם חקירה נגדית".

מי שהייתה אמורה להרוויח מהנפילה של FTX היא ביננס, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם. אלא שהמייסד שלה, צ'אנגפנג ז'או, ששוויו הוערך כבר ב-65 מיליארד דולר, נאלץ להתפטר מתפקידו לאחר שהודה בהלבנת כספים עבור גורמי פשע וטרור. החברה שילמה 4.3 מיליאד דולר קנס, וז'או שילם 150 מיליון דולר מכיסו. גם הוא ממתין כעת לגזר דינו.

הייתם חושבים שהאירועים האלה יגרמו לקהל הרחב להתרחק מקריפטו. טעות. ביננס ממשיכה לגלגל מיליארדים והשווי של ביטקוין, המטבע המוכר מכולם, קפץ השנה בלא פחות מ-150% לשווי של 43 אלף דולר.

המלכה קמילה (צילום: 	Samir Hussein , getty images)
כן, זה באמת קרה | צילום: Samir Hussein , getty images

האירוע הגדול הנשכח של השנה

מישהו זוכר שבחודש מאי הוכתר מלך באנגליה? אירוע עצום בגודלו, היסטורי אפילו, שהתפוגג כמעט באותו הרגע שהתרחש. שמונה חודשים לאחר מות אמו, המלכה אליזבת, המלך צ'ארלס השלישי הכותר בטקס שכלל חרבות, שרביט מזהב וכפית כסף שהייתה סמלית למדי. הנסיך הארי הגיע, בלי מייגן, והנסיך לואי בן החמש שר בטעות למלכה במקום המלך. אבל אולי הדבר המוזר ביותר שקרה באירוע הזה הוא הפלייליסט שהתעקש בית המלוכה לפרסם.

הצוללת "טיטאן" שאבדה במצולות (צילום: SKY NEWS)
הצוללת טיטאן | צילום: SKY NEWS

צוללת המיליארדרים שטבעה

ביוני העולם כולו עצר את נשמתו וספר דקות חמצן למיליארדרים שבצוללת ה"טיטאן", של חברת "אושנגייט", עד הסוף המר. ה"טיול" למעמקי האוקינוס לא היה מהפכני במיוחד. בשנים האחרונות תיירים עשירים במיוחד ואמיצים במידה, מצטרפים למשלחות שבמסגרתן צוללים למעמקים כדי לצפות בשרידי הטיטניק. בכל מסע כזה יש נהג, מדריך ועוד שלושה אזרחים שכל אחד מהם משלם כ-250 אלף דולר כדי להצטרף למסע קצר ולעשות סלפי עם הטיטאניק.

הצוללת הנוכחית לא היתה מחוברת למערכת GPS והיא מוברגת או מותכת לכדי סגירה הרמטית לאחר שהאנשים כבר בתוכה. לאדם מן השורה הפרטים הללו היו מספיקים כדי לסגת באלגנטיות אחורה, אבל לא מדובר באנשים סבירים אלא במיליארדרים אקסצנטריים, שכן הם בטוחים כנראה שהם מספיק חשובים כדי להגיע למקומות שבני תמותה אחרים לא, וגם בלי לפחד שיקרה להם משהו.

צלילה לטיטאניק היא כמובן לא היחידה. גם אילון מאסק לקח לטיול חבורת עשירים בחללית שלו, ונזכיר כמובן את הזווית ישראלית, כשבתחילת 2022 המיליארדר איתן סטיבה שוגר אל מחוץ לאטמוספרה ויהיה האסטרונאוט הישראלי השני, והראשון שעושה זאת באופן פרטי ושילם 55 מיליון דולר בשביל החוויה (ואף המליץ בחום לכולם לעבור אותה).

התופעה הזו בשנים האחרונות שבה המולטימיליארדרים מצאו מגרש חדש להתחרות בו: "מי יעשה את הדבר הכי מסוכן ומשוגע", הולך וצובר תאוצה. במקרה של המיליארדר הבריטי חובב צלילה האמיש הארדינג, איש עסקים פקיסטני בשם שהזדה דאוד, ובנו של דאוד, סולמן, זה לא כל כך עבד.

אין לנו עקרונית בעיה שהמיליארדרים משתמשים בכסף שלהם כדי למות בדרכים מטופשות, במקום נגיד להביא תועלת לעולם, למדע או לזולת, אבל כפי שכתבה נטע חוטר בטור שלה: סביר להניח שלמאות הכוחות הצבאיים שמבלים כבר כמה ימים בסריקות אחריהם היו עוד דברים לעשות.

קורפו שריפות
שריפות ענק בקורפו

העולם מתחמם, מילולית

בשנה שבה השרה להגנת הסביבה בוחרת להיפגש עם מכחישי בעיות האקלים ולא לטפל בבעיות שלשמן נכנסה למשרד, שווה להזכיר לה ש-2023 הייתה השנה החמה ביותר המתועדת. התוצאה של שינויי האקלים הייתה מזג אוויר קיצוני – משריפות ענק, דרך בצורות קשות ועד להצפות. מהצד האופטימי, ההשקעה העולמית באנרגיות מתחדשות גם היא שוברת שיאים. מימן יכול להפוך למקור לאנרגיה נקיה. אנרגיות של ניקוי האוויר נמצאות בשלבים מתקדמים של פיתוח. מנגד, לא ברור עד כמה הטכנולוגיות האלה מתקדמות, ובאותו הזמן השימוש בדלקות ופליטות המזהמים ממשיכות. הוועידה האחרונה בדובאי לא הובילה להחלטות משמעותיות. אחרי שנסיים עם כל המלחמות, צריך רק לבדוק שנשאר לנו עולם לחיות בו.

גנרל חמדתי בסודאן (צילום: Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency via Getty Images)
גנרל חמדתי, סודן | צילום: Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency via Getty Images

היו עוד כמה מלחמות בעולם

אחרי שיצרה סדרה של משברים עולמיים, המלחמה בין רוסיה לאוקראינה נמשכת, ואין סוף באופק. מתקפת הנגד האוקראינית ביוני הסבה לרוסים אבדות כבדות, אבל לא שינתה את מהלך המלחמה עצמה. רוסיה הכפילה את כמות החיילים במדינה וממשיכה לתקוף. פוטין אולי מחכה לבחירות בארה"ב, ולאפשרות לעלייתו של נשיא שהבטיח לנתק את הקשרים עם אוקראינה.

היה מי שציפה שסודן תהפוך השנה לדמוקרטיה. במקום קיבלו הסודנים מלחמת אזרחים. שני ברוני מלחמה סודנים הסכימו ביניהם להעביר את השלטון לידיים אזרחיות, ואז החלו לתקוף אחד השני במאבק מדמם שהתפשט לכל רחבי המדינה העצומה מדרום למצרים. עד כה נהרגו במלחמה יותר מ-10,000 איש. 5.6 מיליון סודנים איבדו את ביתם.

אזרביג'אן, בתמיכתה של טורקיה, השתלטה על חבל נגורנו קרבאך במהלך צבאי שנמשך כשבוע. התושבים הארמנים של האזור, יותר מ-100 אלף איש, נמלטו כמעט כולם לארמניה הסמוכה. לא ברור עדיין אם מדובר בסופו של הסכסוך שנמשך מאז שנות השמונים.