ASOS נגד ישראל: מדוע באמת בוטלו כל המבצעים באתר החברה?

שברון הלב שחוו לקוחות הרשת השבוע היה גדול. מסתמן כי אתר הקניות ASOS נוקט בגישה דומה לאתרים נוספים כמו shein, ועצר את המבצעים המיועדים לקהל הישראלי בזמן שלקוחות ממדינות אחרות ברחבי ממשיכים להנות משלל הנחות.

"כל המדינות קיבלו הנחות לכבוד יום הרווקים הסיני, נחשו מי לא קיבלה? נכון מאוד, ישראל", צייצה הגולשת מאיה גולדין, שהעלתה סרטון שבו נראה כיצד מדינות אחרות שביניהן גרמניה, צרפת, מצרים וירדן מקבלות הנחה של 22% או 30% על האתר לכבוד יום הרווקים, למעט ישראל. "עם כל הקושי שבדבר, צריך להצביע פה ברגליים ועם הארנק. לדרוש מהם קצת תשובות".

וזה לא הכל. בשבוע שעבר לקוחה ישראלית חשפה כי בתוך קופסת הנעליים שהזמינה הוטמן פתק עם הכיתוב "תשוחרר פלסטין, תפחדו מאללה, פקחו את העיניים לפני שיהיה מאוחר מדי".  בנוסף הגולשים גילו (אם כי זה לא דבר חדש) את האפשרות לשלוח למדינה בשם "פלסטין", כאשר בקופה, המשלוח משתנה לישראל.

כל זה הוביל את הגולשים למסקנה המתבקשת: אסוס הוא אתר פרו פלסטיני ויש להפסיק לקנות ממנו.

אבל האמת, כמו האמת, מעט שונה. mako פנה לאסוס בבקשת תגובה, וזו תגובתם הרשמית. "לגבי הפתק: ההודעה הזאת לא משקפת את העמדה של אסוס ואנחנו לוקחים את התקרית הזאת ברצינות רבה. מרגע שהתוודענו אליה, פתחנו מיד בחקירה פנימית מלאה, וננקוט בפעולות הראויות כאשר היא תסתיים".  בתגובה להנחות טענו באתר הסירו את ההנחות באופן זמני בעקבות "מגבלות השינוע".

האמת היא כזו - בזמן מלחמה אין משלוחים לכאן כי אין טיסות לארץ. אם כבר שולחים משלוחים לישראל, עלות המשלוח מתייקרת, והמשלוח מתעכב וצפוי להגיע ללקוח אחרי למעלה מחודש. אלו זמני משלוח שלא זכורים לנו מאז שנת 2016, אז התחיל הבאזז של שופינג און ליין. בנוסף, אתר כמו אסוס לא יתחיל להתעסק עם ביטולים. זו הסיבה שגם אתר SHEIN ביטלו את המשלוח החינמי לארץ. זו החלטה מושכלת של אתר שרוצה להרוויח כסף. אין כאן שום נקיטת עמדה.

ואגב, סוף טוב הכל טוב ואסוס החזירו לישראל את קודי ההנחה. אז אפשר לנשום לרווחה.

 

טבלת הקיצוצים שהציע סמוטריץ'
טבלת הקיצוצים שהציע משרד האוצר

בעצם, צדקנו כל הזמן הזה

אם יש מי שעדיין דוגל בתזת ההרתעה, כדאי לו שיפנה את מבטו אל ממשלת ישראל. אחרי הלם ראשוני, שרי הממשלה החליטו שהמציאות הקשה אליה דרדרו את המדינה היא בעצם הוכחה לכך שבפועל הם צדקו. הדוגמה הצורמת במיוחד היא כמובן יריב לוין, אחד האדריכלים העיקריים של הניסיון למוטט את מעט המוסדות הציבוריים שנותרו על תילם, חיכה בשתיקה (ובחוסר מעש) שבועות עד שחזר לקדם את ההפיכה המשפטית. גל הפטריוטיות ששוטף את המדינה בעקבות המתקפה הרצחנית עליה הוא עבורו הזדמנות נוספת להסית נגד בתי המשפט ולמנות את אנשי פורום קהלת לתפקידי מפתח. חשבון נפש? מה, הוא שמאלני?

עבור שר האוצר בצלאל סמוטריץ' המצב מעט מסובך יותר. בעוד יריביו של לוין יכולים לברך על כל יום שבו הוא לא גורם נזק למערכת עליה הוא מופקד, שר האוצר נדרש לתת תשובות ולבצע מהלכים של ממש כדי שישראל תוכל להתמודד עם המלחמה. בשבוע שעבר כבר כתבנו על היוזמה שלו למימון המלחמה שהייתה מנוגדת לגמרי להצעות הפקידים עליהם הוא ממונה. בזמן שעבר מאז אפשר היה לצלול מעט יותר לתכנית.

עיקר הזעם (המוצדק) היה על הניסיון להמשיך ולהזרים את הכסף הקואליציוני במקום להפנות אותו למי שזקוק לו באמת. אלא שבנוסף לקיצוץ הסמלי בכספים האלה, שר האוצר מתכנן קיצוצים בסעיפים רבים. ביניהם קיצוץ בתקציב בריאות לתלמיד ובשירותי סיעוד לקשישים. לא במפתיע, סמוטריץ' מתכנן פגיעה בתכנית החומש לצמצום הפערים בחברה הערבית ובתכנית לשילוב תושבי מזרח ירושלים באקדמיה הישראלית. סמוטריץ' התנגד כבר קודם לכן לטיפוח תושבי מזרח ירושלים. כידוע, אין דרך טובה יותר להילחם בקיצוניות מאשר לקצץ תקציבים ולהרחיב פערים. אבל בחסות המלחמה, מי יקשיב לטענות. 

פגיעה גדולה הרבה יותר מתכנן סמוטריץ' בתמיכה בחקלאים. השר הציע לקצץ 250 מיליון שקל בתמיכה בחקלאות תמורת הורדת מכסים על ירקות מחו"ל במסגרת הסכם שנחתם על ידי הממשלה הקודמת. כלומר, ברגע שבו חקלאים בדרום ובצפון נאבקים על הישרדות המשקים שלהם, משוועים לידיים עובדות ותוהים איך יצליחו לקיים את עצמם בשנים הבאות, שר האוצר בוחר לפגוע בהם. סעיף הורדת המכס מהייבוא לא נפגע, אל דאגה.

החקלאים קראו לשר אבי דיכטר שיתנגד לגזרה. כנראה שהם יצטרכו להמשיך לחכות. ככה זה כשלא מדובר בציבור מצביעים פוטנציאלי, לא לליכוד ולא לציונות הדתית.

גוגל ישראל, חיפה (צילום: MagioreStock, shutterstock)
גוגל. התלבטה עד הרגע האחרון | צילום: MagioreStock, shutterstock

בצל המלחמה: כיצד יראה חודש הקניות בקרב צרכני ישראל?

אנחנו נמצאים כבר לקראת אמצע חודש נובמבר, שהוא חודש המבצעים הידוע, בו כמות העסקאות באונליין היא הגבוהה ביותר בשנה.  אבל כעת המצב מורכב יותר בשל המלחמה. ביחס לשנים עברו  בחודש נובמבר, קיימת ירידה של 20-30% ברכישה בכרטיסי אשראי, עד עכשיו. האם זה צפוי להשתנות עקב חודש הקניות? אין לדעת.

בינתיים ,המיזם של GOOGLE עם SHOPPING IL , שהיה אמור להיות אירוע עשור מטורף, עדייו באוויר. עד הרגע האחרון גוגל עוד התלבטה אם בכלל לקיים אותו, אבל  הרשתות הגדולות לא הותירו להם ברירה, ופרסמו כבר שבוע מראש את המבצעים שלהן.

יש לציין כי המיזם  נועד לעסקים קטנים ולא לרשתות. ברגע שנפל הפור - גוגל נכנסה בכל הכוח לטובת העסקים הקטנים, ושינתה שני דברים עיקריים : בניגוד לפעמים קודמות, בהן האתר באוויר יומיים בשנה, הפעם הוא פתוח אותו על סוף דצמבר, וגוגל כבר עובדת על פיצ'רים נוספים במטרה למשוך את הקונים אליהם. זה גם נותן לנו כצרכנים הזדמנות להשוות מחירים אל מול הסינגל דיי שהסתיים היום, ומול הבלאק פריידי שיחול בשישי הבא.

השינוי השני שגוגל עשתה זה להוריד את חסם הכניסה לעסקים קטנים: אם עד היום עסקים נדרשו להעניק את ההנחה הכי אטרקטיבית שלהם, השנה הם יכולים להיכנס אפילו בלי להעניק הנחה, אם כי עסקית זה תמיד נכון להעניק הנחה.

צריך לומר - אל תקנו דברים שאתם לא צריכים, אבל כן תראו איך מחזקים את הכלכלה הישראלית.

אנחנו נמצאים במצב שלא רק העסקים בקריסה, גם שכירים לא עובדים ונמצאים בחל"ת, וישנם משרתי מילואים רבים. צריך לעשות את החושבים. יחד עם זאת - המסר הוא ברור. תעדיפו את הכלכלה הישראלית. זה גם יותר משתלם.

מדפי המשקאות בסופרמקט ויקטורי ברעננה (צילום: defotoberg, shutterstock)
סופרמרקט ויקטורי ברעננה. שכחו גם לדאוג להורדת המחירים | צילום: defotoberg, shutterstock

מי מפסיד במלחמה בין ברקת לסמוטריץ'? אנחנו

אם מישהו תהה מה שר הכלכלה עושה כדי לעזור לעסקים - תנוח דעתו. השר כרגע בניו יורק, מקדם בעיקר את ההסברה הישראלית.

מה לגבי העסקים הקורסים? ובכן, ב- 23.10 הוא הוציא מצגת רחבת היקף ובה מתווה עזרה לעסקים, לאחר שנפגש עם נציגי המגזר העסקי, נציגי העובדים ונציגי העצמאים, בטענה כי המתווה לעסקים שהציג אז האוצר, כלל לא מתכתב עם מה שקורה בשטח.

הלחץ אומנם פעל, אך באופן חלקי. המתווה המתוקן שהציע ברקת אמנם לא כלל את מודל החל"ת הגמיש אך השיג תנאים משופרים לעסקים. בין היתר הוא כלל הגמשה משמעותית של הזכאות לקבלת דמי אבטלה והטבות בזמן חל"ת.

אבל זה לא הסוף. על פי פרסום בדה מרקר, טוען מקורב לשר הכלכלה כי: "בשבועות האחרונים כל יוזמה שלנו נדחית או מעוכבת על ידי אגף התקציבים. זה מרגיש כמו נקמה על זה שניר ברקת התבטא נגד משרד האוצר וסמוטריץ'".

לראייה הביאו שם את היוזמה לקנס של עד 138 אלף שקל שיוטל על מי שיעלה מחירים באופן לא הוגן, שמשרד הכלכלה קידם אך משרד האוצר בלם.

לעומת זאת מסבירים באוצר כי מדובר בחוק לא ישים שיעשה נזק": לא ניתן לפתור מחסור על ידי פיקוח על מחירים. הדבר עלול ליצור שוק שחור", אומרים בסביבת המשרד.

בין אם מי מהמשרדים צודק, העובדה שהם עדיין לא משלבים ידיים ופועלים לטובתנו, אלא מוצאים דרך להתנגח ואחר כך לרוץ לתקשורת להתבכיין על כך, רק מראה שלאף אחד לא באמת אכפת מהאזרחים, אלא בעיקר מהיום של אחרי המלחמה.