תודה שנלחמתם, עכשיו נדאג שתשלמו

אנשי פורום קהלת, שהרוויחו בצדק כל ביקורת שנמתחה עליהם, הנמיכו פרופיל מאז פרוץ המלחמה. אבל באופן ישראלי למדי, הרעיונות אותם קידם הפורום רק הולכים ופורחים. וכך בזמן שהניסיון לפרק את הפרדת הרשויות ספג מהלומה בשבוע שעבר, הגיעה השבוע טיוטת התכנית הכלכלית של משרד האוצר לתקציב 2024 שמנסה להגשים את החזון הקיצוני ביותר של קהלת: פירוק המדינה מכל אחריות, קיצוץ בהשקעות, הפרטה פרועה ופגיעה אנושה בכל מי שאינו עשיר או מקורב לצלחת השלטונית.

למקרא התכנית הזו עולה שאלה אחת בסיסית: לשם מה לנו כל הדבר הזה? לשם מה יש לנו שרים, פקידי ממשלה "מקצועיים", תקציבים, בנק ישראל, מפקח על הבנקים ועוד ועוד אנשים וגופים שמרכיבים את המערכת הכלכלית שלנו? האם המטרה היא לא להיטיב עם הציבור כולו? לא במובן הפופוליסטי של צ'ופרים מיידיים שאת מחירם נשלם בהמשך, אלא בנייה ממושכת ויסודית שנועדה להפוך את החיים של כולנו לטובים יותר. לא לפי האוצר, ולפי הממסד הכלכלי כולו. המטרה האמיתית היא "השווקים" ו-"חברות דירוג האשראי". לעזאזל ההשלכות על הציבור, שיורגשו למשך שנים ארוכות, שתלך לעזאזל החברה הזו שצריכה לשקם את עצמה מהאסון הגדול בתולדותיה. העיקר שכמה בעלי הון יקוששו להם עוד נכסים ציבוריים בשיטת השקשוקה המפורסמת.

מה מציע האוצר? לרוקן מתוכן את משרד החקלאות בדיוק בזמן שבו החקלאים זקוקים לכל תמיכה כדי לחזור ולעמוד על הרגליים. לחסל את יחידות המדען הראשי ולפגוע בסיוע שהעניק לתעשייה. לקצץ בתכנית לקידום החברה הערבית ולהרוס את מעט ההתקדמות שהייתה למען שוויון אמיתי בישראל. לקצץ מאות מיליונים מהמשטרה שעדיין מחפשת כוח אדם (ושר שיודע מה הוא עושה). קיצוץ בפרויקטים של משרד התחבורה כדי שנוכל להמשיך לעמוד בפקקים. להפריט את התעשייה האווירית, חברה משגשגת שיכולה להמשיך ולהביא הכנסות למדינה במשך שנים ארוכות. וכמובן, מס נסיעה למכוניות חשמליות.

מדובר בשורה של צעדים שלכאורה חוסכים כסף בטווח הקצר, ומהווים פגיעה אנושה במשק הישראלי בטווח הארוך. למעשה, פגיעה כל כך קשה שנדמה שמדובר שוב בשיטה הישנה של האוצר: פרסום הצעה קיצונית שנועדה לגרום למאבקים פנימיים בזמן שבאוצר "מתפשרים" ומממשים את התכנית אליה כיוונו מלכתחילה.

מה לא נמצא בהצעה ההזויה של האוצר? מסים על בעלי אמצעים, מסים על רווחי הבנקים ומסים על מי שעושה הון ממשאבי טבע ציבוריים. אין גם סגירה של משרדים מיותרים, וקיצוץ בכסף קואליציוני למקורבים של אנשי הקואליציה. מי שנדרש להמשיך ולשלם את המחיר של הוא הציבור הרחב. הציבור הזה כבר עכשיו משלם את מחיר המלחמה, והאוצר שולח אליו מסר ברור: תודה שהתנדבת והקרבת, עכשיו תמשיך לשלם.

רחובות (צילום: Yoav Tabakman, shutterstock)
רחובות | צילום: Yoav Tabakman, shutterstock

איך קובעים שרחובות היא אחת הערים הטובות בישראל

מה אתם יודעים, מתברר שכפר סבא היא העיר שהכי שווה לגור בה. לפחות כך עולה מדו"ח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שבחנה 90 מדדים בקרב הערים הגדולות כמו תוחלת חיים, תחושת ביטחון בחשכה, אחוז הזכאות לבגרות, שיעורי למידה בגילי 17-15, בשביעות רצון מפארקים ומשטחים ירוקים, מהניקיון באזור המגורים, בשביעות רצון מהמצב הכלכלי ומהאיזון בין עבודה לתחומי חיים אחרים.

גם רחובות והרצליה מובילות ברשימה, ולעומתן הערים עם ציון כולל נמוך במדדי איכות חיים הן חדרה, בני ברק, בת ים, אשדוד וירושלים. תל אביב יפו קיבלה ציון בינוני בלבד.

אבל הנה הקאטצ': הדו"ח בדק את את המדדים האלו אך ורק ב-18 הערים הגדולות בישראל, כאלו שיש בהם מעל מאה אלף תושבים. גבעתיים, למשל, לא נמצאת ברשימה ולכו תדעו - אולי היה לה פוטנציאל להגיע רחוק. גולשים רבים התלוננו שרחובות בחלק העליון של הרשימה למרות שהם כלל לא מסכימים עם הקביעה הזו.

זו בדיוק הבעיה בדו"חות כאלה. הם מראש מדירים מקומות שאולי היו יכולים להיכנס פנימה בקלות, והדירוג מתבצע מסקר בלבד ולא משאלון כללי של כל התושבים בעיר. הדו"ח היה יכול להיות מעניין אם היו סוקרים את כל הערים בארץ לפחות, או עושים משאל לכל התושבים.

ברגע ששני הנתונים לא מתקיימים - זה אולי יכול להיות שורה מרשימה בקמפיין הבחירות המשמש ובא של ראשי הערים, אבל לא ממש אינדיקציה של 100 אחוזים למי שמחפש היכן לגור.

תגלית: ישראל יקרה ואף אחד לא עושה משהו בנידון

ומדו"ח אחד לדו"ח אחר. אחד הסעיפים המעניינים והחשובים בדו"ח מבקר המדינה שהתפרסם השבוע מעלה שוב נושא שאנחנו כבר דנים בו שבועות: יוקר המחיה שעולה באין מפריע.

לפי הדו"ח, רמות המחירים בישראל גבוהות במיוחד. במונחי כוח קנייה, המחירים בישראל גבוהים ב-27% בהשוואה לממוצע מדינות ה-oecd והפער בענף המזון אף גבוה יותר ועומד על 37% בהשוואה למדינות ה-oecd ו-51% בהשוואה לאיחוד האירופי.

לפי המבקר, לא הוגדרה בחקיקה, בהחלטות של משרדי הממשלה השונים או במסגרת נוהלי ועדות המחירים בענף המזון, רשימת מוצרים ושירותים חיוניים בענפים רבים במשק בכלל ובענף המזון בפרט, אף על פי שחלק ממוצרי המזון בסיסיים וחיוניים לכל אדם. המבקר ממליץ כי יש לייצר אחת כזאת.

הדו"ח הזה לא אמור להפתיע אף אחד. כבר כמה חודשים שאנחנו שבים ומתריעים מפני עליות המחירים בחסות המלחמה, כשיבואנים רבים מנצלים את האיום החות'י להעלות מחירים למרות שהם בכלל לא מייבאים דברים דרך הנתיב המסוכן. אבל אם כולם מעלים - למה לא לקפוץ על העגלה?

גם שר הכלכלה, שהודיע חגיגית ברגע שנכנס לתפקיד שהוא מתכוון לקדם את רפורמת "מה שטוב לאירופה", מתנהל העצלתיים, והשבוע סוף סוף אושר בוועדת הכלכלה של הכנסת בקריאה שניה ושלישית רק את חלקה הראשון של הרפורמה, שאמורה לשנות את שיטת הייבוא לישראל ולבטל בדיקות מיותרות שמונעות תחרות ומנציחות את שליטת המונופולים בצרכן הישראלי.

ושוב- יותר משנה אחרי שנכנס לתפקיד זה סוף סוף מתחיל לקרות. קחו בחשבון שייקח למשק עוד כמה חודשי הסתגלות למצב, ושהרפורמה עדיין לא אושרה במלואה, ותבינו למה אתם ממשיכים לשלם הון ולאף אחד לא באמת דחוף לשנות משהו.