אחד הסודות השמורים של עולם הפשע הישראלי הוא כמה מרוויח ראש ארגון פשע גדול בישראל. על אף הנטייה להתרברבות ולהגזמה, אפילו קציני מודיעין במשטרה לא הצליחו לנקוב במספר מדויק במשך שנים.

כעת, בעזרת שיחות עם קציני מודיעין במשטרה בעבר ובהווה, עדויות של עובדים ברשות המיסים וראיונות עם חברים בארגוני פשיעה mako חושף שראש ארגון פשיעה גדול בישראל גורף לכיסו בממוצע כעשרה מיליון שקלים בחודש. על פי ההערכות, במגזר הערבי הסכום יכול להיות כפול.

איך הגענו למספר הזה? על פי הערכות מודיעיניות, ארגון פשיעה גדול בישראל  מגלגל בחודש מחזור כספי שנע בין 20 ל-50 מיליון שקל. ההכנסות מגיעות מגביית דמי חסות (פרוטקשן), הימורים, סחר בסמים ואמצעי לחימה, הפעלת מכוני ליווי, הלוואות בריביות גבוהות, הפצת חשבוניות פיקטיביות, מסעדות, נדל"ן, גביית חובות וניכיון צ'קים, אתרי אשפה פיראטיים, גניבת חולות, הפעלת פיצוציות, מכבסות חניונים, חנויות ירקות ופירות, דוכנים בשווקים ועוד.

אמנם ההכנסות עצומות, אבל כך גם ההוצאות. צריך לשלם ל"חיילים" (כ-50 בכל בארגון), רכישה והשכרה של כלי רכב יוקרתיים, אופנועים המיועדים לחיסולים וסגירת חשבונות, דלק, דירות מגורים, דירות מסתור, קניית אמצעי לחימה (מאקדחים ועד מטעני חבלה), טיסות ונופשים בארץ ובחו"ל, בונוסים, בילויים במועדונים ובתי מלון, פגישות בבתי קפה ובבתי מלון, רכישת נדל"ן ונכסים נוספים וכמובן הוצאות משפט. הרי צריך לשלם לעורכי הדין.

אחרי כל ההוצאות האלו לראש הארגון נשאר כעשרה מיליון שקל. לפעמים קצת יותר. הכול תלוי בקצב ההכנסות החודשי. את הכסף ראש הארגון מלבין ומבריח לחו"ל באמצעות בלדרים שממירים אותו בצ'יינג'ים או באמצעות חלפנים לדולרים ויורו או ברכישת ביטקוין.

דובאי אנשים (צילום: Mo Azizi, shutterstock)
דובאי. היעד המועדף על מלביני הכספים | צילום: Mo Azizi, shutterstock

מיליוני שקלים בחשבון הבנק

מה עושים כשיש לך יותר כסף מזומן בכיס ממנכ"ל של חברת היי טק ולפעמים אפילו מהבעלים של החברה?  קצין משטרה בכיר, המטפל בארגוני הפשיעה בישראל, מספר שמי שמרוויח יותר, משקיע את הכסף בנדל"ן ובבתי קזינו בחו"ל. גם עסקים בדובאי נחשבים לאפיק רווחי ובטוח. "הם מצליחים להלבין הרבה מאוד כסף באמצעות אנשי קש רבים (קופים)".

"לא תמצא ראש ארגון שיש לו אפילו שקל בכיס. בדוק", אומר קצין מודיעין במשטרה. "חשבונות הבנק שלהם תמיד במינוס. כל הכסף זורם דרך אנשי קש כמו בני משפחה, חברים וחיילים שמקבלים משכורות פיקטיביות מחברות שלא קיימות בכלל או במקרה הטוב תמיד מפסידות. אני זוכר כמה מקרים שגילינו כמויות כסף עצומות אצל אימהות של חלקם, מוכרות בשוק או מנקות שאמורות להרוויח 5,000 שקל בחודש. בחשבונות הבנק שלהן מצאו מיליוני שקלים שהופקדו להם על ידי חיילים או אנשי קש. הן בכלל לא זכו בלוטו או בטוטו".

"כל הכסף זורם דרך אנשי קש שמקבלים משכורות פיקטיביות מחברות שלא קיימות בכלל או במקרה הטוב תמיד מפסידות"

"לנהל ארגון פשיעה זה יותר קשה מאשר לנהל חברת הייטק או חברת גדולה מאוד שמגלגלת מיליארדי שקלים. הכול במזומן, שחור", מסביר עבריין בכיר לשעבר ממרכז הארץ. "מדובר באנשים מורכבים מאוד, חלקם מסוכנים. יש כאלה שנעלבים שלא קיבלו את כל השכר שהגיע להם או לא תוגמלו והם חוצים את הקווים לארגונים יריבים, או במקרה הגרוע יותר הופכים לעדי מדינה נגד ראש הארגון והחיילים הבכירים שלו, שזה חלום בלהות".

ארכיון (צילום: אבי גדלוביץ)
ניסיון חיסול ברמת גן. כסף מסוכן | צילום: אבי גדלוביץ

אף אחד לא ימצא את הכסף

בשנים האחרונות משטרת ישראל ורשות המיסים התלבשו על ראשי הארגונים והחיילים שהחלו לנהוג במכוניות פאר, בעיקר במגזר הערבי בצפון ובנגב. גם העסקים שהם מנהלים בעצמם, או באמצעות אנשי קש, יש לחץ. אבל זו רק מכה קלה בכנף, לא יותר מזה. מאות כלי רכב הוחרמו וכחצי מיליארד שקל במזומן נתפסו. אבל את מרבית הכסף ארגוני הפשיעה החלו בשנה האחרונה להבריח לדובאי ורכשו שם נכסים רבים באמצעות חברות קש.

"הפגיעה הכלכלית בארגוני הפשיעה נועדה לגרום לפירוקם", מסביר גורם ברשות המיסים, "אנחנו יודעים שראשי הארגונים מבריחים כספים לדובאי ולעוד מדינות במזרח אירופה ואנחנו פועלים בכמה מישורים כדי למנוע את זה. הם רוכשים  נכסים רבים באמצעות חברות משותפות להם ולעבריינים מקומיים במטרה לטשטש את עקבותיהם".

"אין סיכוי שמישהו יאתר את הכספים האלה אלא אם כן מישהו מהחיילים הבכירים יפתח את הפה"

נכון לעכשיו מדובר במשחק שחמט בין ראשי הארגונים לרשות המיסים ולמשטרת ישראל. כל עבריין ממהר להבריח כסף לחו"ל או מנסה להפוך לשותף סמוי בחברות ובעסקים ששייכים לאנשים ללא עבר פלילי במטרה להסתיר את הכסף הגדול מרשויות האכיפה בתוך מחזורים גדולים.

לפחות כלפי חוץ, בצד השני של החוק לא מוטרדים. "מרבית הכסף של ראשי הארגונים מושקע בדובאי, בזהב ובמטבעות קריפטו", חשף עבריין המקורב לכמה מראשי הארגונים, "הם מזמן הקדימו את המשטרה ורשות המיסים. אין סיכוי שמישהו יאתר את הכספים האלה אלא אם כן מישהו מהחיילים הבכירים שלהם יפתח את הפה".