סכסוך שכנים הוא חלק בלתי נפרד מהישראלי הממוצע. משטרת ישראל מוזעקת אלפי פעמים כדי ליישר את ההדורים בין הצדדים. אבל לפעמים הסכסוך גולש לפסים ולמעשי נקמה יצריים, שהופכים למעשים יקרים.

"פעם כשהיה סכסוך שכנים רציני היו מזעיקים את המשטרה לפתור את הבעיה. היום מעדיפים ללכת ישר לבתי משפט או לעשות שיימיניג בפייסבוק", טוען קצין סיור בתחנת משטרה במרכז הארץ, "בגלל שאנשים פחות זהירים וממהרים להשמיץ את שכניהם הם משלמים על כך ביוקר ובתי המשפט ממש לא סלחניים".

הקצין מייעץ לספור עד 10 ולא להגיש תלונות שווא ולהשמיץ את השכנים על מה שלא היה ולא נברא. "אנשים לא מבינים שבסופו של דבר זה פוגע להם בכיסים. יש לכם יצר לנקום בשכנים? תתאפקו ואל תעשו שטויות".

בשנים האחרונות בתי המשפט לא סלחניים בכל מה שנוגע לסכסוכי שכנים. מי שהתחיל את דרכו בפייסבוק וגמר בבית המשפט מגלה שהשופטים מאלצים אותו לשלם אלפי שקלים לשכנים שנפגעו מהפרסומים ומתלונות שווא.

הנה כמה דוגמאות שקיבצנו רק מהשנה האחרונה.

אישה מפעילה תריס חשמלי (צילום: cunaplus, Shutterstock)
הכל בגלל תריס קטן | צילום: cunaplus, Shutterstock

הסא"ל והתריס

שכניו של קצין צה"ל בדרגת סגן אלוף שהגישו נגדו תלונות שווא למצ"ח וכתוצאה מכך נפתחה נגדו חקירה והתיקים נסגרו שילמו לו פיצוי של כ-125 אלף שקל.

סא"ל ר' מתגורר יחד עם בני משפחתו בבניין מגורים משותף בהרצליה. דירתו ממוקמת מעל דירת השכנים עימם הסתכסך לפני כחמש שנים. שכניו של ר' טענו כי הוא  ואשתו נוהגים לסגור את התריסים החשמליים בחדרי השינה של ילדיהם בשעה חמש וחצי בבוקר ולעיתים מוקדם עוד יותר דבר המפריע את מנוחתם ושנתם.

לטענתם, הם התריעו על כך והתלוננו בפני ר' ואשתו אבל אלה לא עשו דבר. ר', הסביר להם שהם משאירים בלילה את החלונות בחדרי השינה פתוחים כדי ליהנות מאוויר טוב וסוגרים את התריסים בבוקר כדי למנוע את כניסת אור השמש.

השכנים, מצאו דרך לא שגרתית להתנכל ל-ר' ולבני משפחתו. באחד המקרים הם העמידו פרוז'קטורים בחצר ביתם אשר כוונו לחדרי השינה בביתו של ר' במטרה לגרום להם לסגור את התריסים עוד בלילה ולא בשעות הבוקר המוקדמות. ר' התקין וילונות בחדרי השינה אבל גם זה לא הרגיע את שכניו. כל הניסיונות לפתור את הסכסוך בדרכי נועם נכשל.

הסכסוך הפעוט הזה גלש מהר מאוד לפסים לא נעימים: תלונות הדדיות במשטרה, קללות, איומים. לטענת ר', שכנו הגדיל לעשות כאשר ניסה לדרוס אותו, הגיש נגדו תלונות במצ"ח לפיהן הוא מנהל בביתו עסק לצילום בניגוד לפקודות הצבא, תלונות למס הכנסה והתקנת סל מתחת לחלון ביתו כדי לשחק כדורסל. מנגד טענו השכנים ש-ר' הציב טרמפולינה בביתו, גורר רהיטים, שואב אבק בשעות לא מקובלות וגורם למטרדי רעש נוספים הפוגעים באיכות חייהם.

במצ"ח חקרו את התלונות נגד ר'  והוחלט לסגור אותן בנימוק שאינן נכונות ואין כל הצדקה להעמידו לדין. ר' ובני משפחתו הגישו לבית המשפט בקשה למתן צו מניעה האוסר על שכניהם להטרידם או ליצור איתם כל קשר ישיר או עקיף.

לפני כשנתיים סא"ל ר' הגיש תביעת אזרחית נגד שכניו לבית משפט השלום בתל אביב על סכום של 150 אלף שקל בגין הנזקים שגרמו לו ולבני משפחתו, הוצאת לשון הרע והגשת תלונות כוזבות. הוא צירף קלטת של אשת הנתבע שבה תועדה אומרת לו, כי לא תנוח עד אשר תגרום להם לעבור דירה למקום אחר. לטענתו, התנהגות השכנים הייתה נקמנית ולא נורמטיבית.

השכנים הגישו כתב הגנה בו הודו שאכן הציבו פרוז'קטורים לעבר חדרי השינה של התובעים אבל עשו זאת בחוסר ברירה, מבחינתם ר' אכן ניהל בביתו עסק לצילום והוא ואשתו הטרידו את מנוחתם. הבעל הכחיש כי ניסה לדרוס את ר' וכי מדובר גם הם הגישו תביעה נגד ר' ואשתו המתבררת בבית משפט השלום בתל אביב בפני שופט אחר. ר', ציין בעדותו, כי הוא הושפל מאוד כאשר חוקרי מצ"ח שלפו אותו מעבודתו לעיני מפקדיו ופקודיו והגיעו עמו לביתו לערוך חיפוש.

השופט יאיר דולגין קבע בפסק הדין, כי לא הוכח שהקצין  ניהל בביתו עסק לצילום וחקירת מצ"ח הוכיחה שאין ראיות נגדו וכי למעשה הדבר גרם לפגיעה בשמו הטוב.

עוד ציין השופט, כי גם אם נוצר מטרד עקב הורדת התריסים כל בוקר  (לא הוכח שהרעש היה בלתי סביר) לא עמדה לשכנים הזכות להגיש תלונות סרק ולכן יש לפצות את ר' ואשתו.

השופט  אשר ביקר בדירתם של ר' ואשתו כדי לבחון את הרעש הדגיש, כי מדובר ברעש מינורי  לחלוטין והוא הביע פליאה ותמיהה שעל דבר כזה פעוט הנתבעים יזמו סכסוך שכנים חריף.

השופט פסק ל-ר' פיצוי של 92 אלף שקל, החזר הוצאות משפט בסכום של כ-8,000 שקל ותשלום שכר טרחת עו"ד בסכום של 25 אלף שקל.

גינה (צילום: Inna Reznik, Shutterstock)
של מי האדמה | צילום: Inna Reznik, Shutterstock

הגן הקסום

סיפור אחר באחד המושבים בצפון הארץ. ל-ל' ולשכנה יש גן משותף. במשך 20 שנה היא שדרגה את הגן לפינת חמד. נטעה עצים, שתלה פרחים, הציבה עציצים וסלעים והתקינה מערכות השקיה ותאורה.  אלא שהשכן טען שחלק מהשטח המפריד בינו לבין ל' שייך לו. לאחר אין ספור סכסוכים, ומחלוקות סוכם בין השניים לפני כארבע וחצי שנים, כי כאשר ל' תגזום עצים היא תודיע מראש לשכן.

בין השניים שררה 'הפסקת אש' ושקט יחסית על שטח המריבה. אלא שלפני כמה חודשים ל' התעוררה וגילתה שהגן שאותו טיפחה ועמלה עליו הושחת לחלוטין. עשרות עצים נעקרו, מערכות השקיה והתאורה ניזוקו קשות. ל', החליטה לתבוע את השכן ובנו בטענה שהם שאחראים להרס הגן בגלל סכסוך שנים ביניהם.

ל', תבעה בבית משפט השלום בחיפה פיצוי של 67 אלף שקל. לדבריה, השכן הפר את ההסכם ביניהם, פלש לשטחה וגרם נזק כבד. השכן הנתבע, אישר שאכן גרם להרס הגן כיוון שהיא פלשה לשטחו ולמעשה הפרה את ההסכם שעליו חתמו. הוא טען, שבמשך שנים ביקש מ-ל' להוציא את הסלעים והעצים שנטעה בשטחו אבל היא התעלמה מבקשותיו.

השופט אורי גולדקורן קבע באחרונה, כי ל' לא פלשה לשטחו של השכן ודחה את טענותיו. השופט קבע בפסק הדין, כי השכן מעולם לא שלח ל-'ל שום מכתב התראה או הזהיר אותה מפני מעשיו העתידיים וחייב אותו לשלם ל-ל' פיצוי של 45 אלף שקל.

שתי נשים מופתעות קוראות דואר (צילום: Antonio Guillem, Shutterstock)
מה הם חושבים שעשינו? | צילום: Antonio Guillem, Shutterstock

התביעה שהתגלתה כבומרנג

במקרה אחר נציגות ועד בניין בצפון תל אביב חשדה, כי שתי חברות ועד לשעבר מעלו בקופת הוועד בסכום של 617 אלף שקל. חברות הועד טענו בתגובה, כי לא גנבו שקל מקופת הוועד וכי מדובר בעלילה ולא הוכח מעולם שהם ביצעו מעשי מרמה או גניבה.

למרות זאת, הוועד הנוכחי החליט לתבוע את שתי חברות הוועד לשעבר למפקח על רישום המקרקעין בתל אביב בדרישה לחייב את הנתבעות להחזיר את כספי "המעילה".

המפקח הבכיר שבחן את המסמכים וטענות הצדדים קבע, כי לא  הוכח שחסר כסף בקופת הוועד וגם במידה והנתבעות התנהלו בצורה רשלנית או קיים חשד למעשי מרמה או גניבה הרי שהדבר לא הוכח. הוא קבע, שהוועד ישלם לכל אחת מהנתבעות פיצוי של 25 אלך שקל.

נציגי הוועד לא השלימו עם הפסיקה וערערו עליה לבית המשפט המחוזי בתל אביב. השופטת אביגיל כהן שבחנה את טענות הוועד קבעה, כי לא מצאה שום סיבה להתערב בהחלטת המפקח על המקרקעין, אך היא קבעה, כי מי שישלם את הפיצוי לשתי חברות הוועד הנתבעות יהיו כלל הדיירים בבניין ולא רק נציגי הוועד שהגישו את התביעה, שכן החלטתם נוגעת לכל הדיירים גם אלה שהסכימו למהלך וגם אלה שלא.

שכונה בחולון (צילום: Roman Yanushevsky, Shutterstock)
שכונה בחולון. לרחוב אין קשר למקרה המתואר בכתבה | צילום: Roman Yanushevsky, Shutterstock

מבריח הרוכשים

בפסק דין אחר שניתן השבוע בבית משפטי השלום בתל אביב, חויב תושב חולון שהעליל על שכניו, הציק להם והבריח להם מוכרים פוטנציאלים לדירתם לשלם להם פיצוי של 220 אלף שקל. כאשר השכנים התובעים שמו שלט מכירה על ביתם, השכן דאג להציב שלט משלו שבסמוך לביתם ייבנה בית כנסת, במטרה להוריד את ערך הדירה שלהם ולהבריח רוכשים.

הוא פיזר תביעות משפטיות ברחבי הבניין בו התגוררו, התראות לפשיטות רגל ועוד. בסופו של דבר השכנים נאלצו למכור את ביתם ותבעו את השכן המעליל. השופטת קבעה, כי השכן גרם להם עוגמת נפש, פגע באיכות חייהם, חדר לפרטיותם עד כי נאלצו לנטוש את ביתם ולמכור אותו.

>> איפה הכי משתלם לעשות המרת מטבע חוץ?

ניסיון דריסה (צילום: Mike Focus, Shutterstock)
סכסוך קשה בירושלים | צילום: Mike Focus, Shutterstock

עלילה שכמעט נגמרה בדם

נסיים עם תושבי ירושלים שהגישו תלונות שווא במשטרה נגד שכנם וישלמו לו פיצוי של 50 אלף שקל. תחילת הסכסוך לפני כתשע שנים כאשר תושב העיר תקף את שכנו וירה בו. השכן נעצר ונדון לארבע חצי שנות מאסר בפועל בגין חבלות שגרם לשכן. שנה לאחר מכן, בנו של השכן ואחיינו התלוננו במשטרה שהשכן סחט אותם באיומים ואף ניסה לדרוס אותם. המשטרה פתחה נגדו בחקירה והגישו נגדו כתב אישום לבית משפט השלום בירושלים. שנתיים וחצי נמשך המשפט בסיומו השופט זיכה את השכן וקבע כי קיימות סתירות בגרסאות המתלוננים.

השכן לא ויתר, הגיש נגד השניים תביעת לשון הרע לבית משפט השלום בעיר. הוא טען, כי השניים רקמו נגדו עלילה וסיפורי בדים בגלל הסכסוך שהיו לו אם אביו של אחד מהם. השופט, קבע כי השניים הוציאו לשון הרע על השכן, פגעו בשמו הטוב וגרמו לו עוגמת נפש ולכן ישלמו לו 50 אלף שקל.