זה קרה לפני כמה חודשים, בשעת לילה מאוחרת, בדירה יוקרה באחד המגדלים הנוצצים והמפוארים ברמת גן. לביתו של מוטי (שם בדוי), בורר בעולם התחתון בשנות החמישים לחייו, נכנסו שני בעלי חברות גדולות מאוד בתחום המזון. השניים, שמנהלים חברה שמגלגלת מחזור שנתי של מאות מיליוני שקלים, נקלעו לסכסוך בנוגע לאופן ניהול החברה, וחלוקת הרווחים ביניהם לבין שאר השותפים.

"הם הגיעו אליי כי פחדו שההכנסות והרווחים של החברה ייחשפו בבית המשפט, והם עלולים להסתבך עם רשויות המס, מכיוון שהם לא חברה שנסחרת בבורסה. הם רצו לפתור את הסכסוך בשקט בלי הרבה רעש, בלי כותרות בעיתונים ובאתרי החדשות באינטרנט", הסביר מוטי. "סגרתי איתם שמה שאני מחליט מקובל על שני הצדדים, ושכל אחד מהם משלם לי מיליון שקל במזומן על הבוררות, וכך זה  נסגר. חמש פגישות אצלי בבית וכולם היו מרוצים. חסכו לעצמם עורכי דין, לכלוכים וכאבי ראש מרשות המיסים".

מוטי, היה בעברו דמות מוכרת מאוד ליחידה המרכזית במטרת מחוז תל אביב. הוא ריצה עונשי מאסר בכלא על ניסיונות רצח, אלימות וסחיטה באיומים. בשנים האחרונות החליט לנטוש את עולם הפשע כמעט לגמרי, ולשמש כבורר בין עבריינים ובין אנשי עסקים.

"זה כסף טוב, נקי ולא מלוכלך.אין לי דם על הידיים, לא מתעסק בחרא של עולם הפשע, לא מסתבך בפלילים, ואפילו יוצא לי לתרום סלי מזון לנזקקים וכספים לשיפוץ בית הכנסת ליד הבית שלי", הוא מספר בסיפוק. "אני מרוויח 20 מיליון שקל בשנה ומבסוט לאללה, לא חייב לאף אחד כלום. אני מכיר את כל בכירי עולם הפשע, והם נותנים לי כבוד, אבל אני לא קשור למה הם עושים ביום יום. התרחקתי מזה, ברחתי כמו מאש. רציתי לסיים את החיים שלי בחוץ מאושר וחופשי, ולא בכלא. תראה מה קרה לכל הבכירים שפעם ישבו על ערימות של מזומנים? יצחק (הכוונה ליצחק אברג'ל. ש.א) אסי (אבוטבול) אבי (אבי רוחן) ועוד אחרים שהולכים לשבת שנים בכלא. אני לשמחתי ברחתי בזמן מהעולם הזה".

"לא כולם מרוצים אבל יודעים לבלוע את הצפרדעים ולהמשיך הלאה בחיים"

כ-15 בוררים פועלים היום בעולם התחתון בישראל, ורובם פועלים במגזר העסקי. בעלי חברות גדולות במשק, בעלי עסקים וסכסוכים בין אוליגרכים ומיליונרים מגיעים לטיפולם, כדי להבטיח שהכול יעשה בדיסקרטיות. לעיתים מדובר על מחלוקות מיליארדי שקלים ומאות מיליוני שקלים. חלקו מושקע במטבעות קריפטו- דוגמאת ביטקוין. ההערכות הן שהבוררים מרוויחים בשנה כרבע מיליארד שקל.

"איך מגיעים אליי? מפה לאוזן. אין לי אתר אינטרנט. או דף פייסבוק. זה מה שחסר לי שמחר בבוקר מס הכנסה יזמנו אותי לחקירות. יש לי פיצוציה גדולה ששייכת לי ולאשתי ודרכה הכסף מולבן", חשף מוטי.

מוטי מספר כי רק לפני כמה שבועות הוא הצליח ליישב סכסוך בין בכירים בחברת הייטק, והכניס לכיס  2.5 מיליון שקלים. אבל לא רק בעלי חברות מגיעים אליו אלא הוא משמש גם כבורר לפני גירושין של זוגות מהאלפיון העליון.

"היה זוג שכולם מכירים אותו מכתבות שעשו עליהם והיו אצלי כמה פעמים בגישור. החליטו להתגרש ובמקום להוציא את כל הכביסה המלוכלכת בבתי משפט הגיעו אליי ויצאו מרוצים. ניסיון החיים שלי עוזר לי לקבל החלטות שמקובלות במרבית הפעמים על כולם", הוסיף , "לא כולם מרוצים אבל יודעים לבלוע את הצפרדעים ולהמשיך הלאה בחיים".

חשש מחשיפה של כספים שהושגו בדרכים לא חוקיות

אם בעבר הלא רחוק שימשו עבריינים בכירים כבוררים בסכסוכים, היום זה לרוב עבריינים בכירים בדימוס, או כאלה שמעט ולא עוסקים בפשע המאורגן.

"היום בוררות של אנשי עסקים אצל עבריינים הפכה לטרנד. זה הפך לדבר מקובל מאשר לעשות בוררות או גישור אצל שופטים בכירים לשעבר",  טוען קצין מודיעין במשטרת ישראל. "יש לזה הרבה סיבות, אבל הסיבה העיקרית היא חשש מחשיפה של כספים שהושגו בדרכים לא חוקיות, או אי דיווח לרשות המיסים שעלול לסבך אותם. בעלי עסקים סומכים על העבריינים יותר מאשר על מערכת המשפט. זו תופעה שהולכת ומתגברת יותר ויותר בשנים האחרונות ולעיתים נחשפת בבתי המשפט, כשצד אחד או אחר לא היה מוכן לקבל את החלטת הבורר של העולם התחתון".

"זה לא קל להיות בורר. אני צריך לשמוע את הצדדים במשך ימים, כדי להגיע למסקנה מי צודק ומי לא, או לפשר ביניהם בצורה חברית, כדי לא לגרום לפיצוצים ולקריסת החברה", מסכם מוטי.  "יש כאלה שלא מרוצים מהחלטות שלי, ואז הם רצים לבית המשפט, ושם מסתבכים עם המשטרה, ומס הכנסה על זה ששילמו שחור לבורר, וגורמים לעצמם נזקים גדולים, ולקריסת החברה שלהם כי כולם יברחו מהם".

לדבריו, הוא עוסק בבוררויות בין עבריינים, אבל רק אחרי שהם פונים אליו באופן ישיר, וחותמים על הצהרה שהם מוכנים לקבל את פסק הדין שלו מבלי לערער עליו.

"היה מקרה שבו ביצעתי בוררות בין עבריינים שהסתכסכו על רקע אישי וכספי. סגרתי להם סולחה, החלטתי מה שהחלטתי, ובמקום לקבל את פסק הדין שלי הם התחילו לחסל אחד את השני. מטענים, פיצוצים, יריות. אנשים שמתו על שטויות. רגע לפני חתמתם שאתם מסכימים לפסק הדין, אבל כנראה שהרגש גובר על המוח, והשנאה הייתה גדולה מאוד בין הצדדים".