א', עבריין ממרכז הארץ כבן 40, מבוקש בישראל על שורה של פשעים חמורים והעלמות מס, יושב רגל על רגל בבריכה של מלון מהיוקרתיים בדובאי וצוחק על כל העולם. הוא מתגורר בסוויטה מפוארת ומנהל את העסקים הרבים שלו בישראל, כשהוא נעזר בעשרה מכשירי טלפון סלולריים, וכמה עוזרים שנמצאים לצדו 24 שעות ביממה. הוא עוסק בהברחות זהב, סיגריות, יהלומים מדובאי לישראל, ובמקביל מנהל גם אימפריה לסחר בקוקאין חובקת עולם.

"בתקופת הקורונה העבריינים גילו את דובאי", חשף א', "כולם שמו את הכסף על המקום הזה ועשו ארגזים. כשהתחילו הטיסות לדובאי, מאות חיילים בארגוני פשיעה העבירו מזוודות מלאות בדולרים וביורו מנתב"ג לדובאי, כדי שהעבריינים הבכירים שנמלטו לשם יסגרו עסקאות עם אנשי עסקים מקומיים ויתחילו לעבוד".
חלק מההכנסות של ארגוני הפשע בשנה האחרונה הגיע ממספר רב של עסקים: זיוף שטרות כסף, פתיחת מאות מועדוני הימורים ובתי בושת, הימורי ספורט באינטרנט, מכירת מטעני חבלה, רכישת משקים ונחלות במושבים ושותפות בגידולים, רכישת מטבעות ביטקויון בכמות גדולה מאוד, רכישת אלפי בתים, מסעדות, בנייני משרדים, ובתי עסק.

גם הברחות קוקאין, גידולי מריחואנה בווילות ובבתים פרטיים (מעבדות הידרו) והעסקת מאות עובדים בתחום, שותפות במעבדות ותיקונים לרכישת ומכירת טלפונים סלולריים ואביזרים, סחר באמצעי לחימה, שליחויות, הפעלת פיצוציות ומרכולי מזון, היוו חלק בהפיכתם של העבריינים בישראל למיליונרים.

גורמים במשטרה מעריכים ששווי הנכסים שיש בידי העבריינים הישראלים בארץ ובעולם נושק ל-100 מיליארד שקל. שנת הקורונה עשתה להם טוב. אפילו טוב מדי.

"זו הייתה השנה לצערי הכי טובה של ארגוני הפשיעה בישראל. לכאורה זה נשמע לא הגיוני בגלל המשבר הכלכלי, אבל הם שגשגו מאוד, וניצלו את העובדה שאנחנו כמשטרה היינו עסוקים באכיפת תקנות הקורונה, כדי להעצים את היכולת הכלכלית שלהם", גילה קצין משטרה בכיר. "הם הלבינו המון כסף ברכישת מטבעות ביטקוין, נכנסו כשותפים בעסקים בדובאי בתחום הנדל"ן, בתי בושת במדינה, סחר בנשים ממזרח אירופה ועסקאות קוקאין חובקות עולם. דובאי הפכה עיר מקלט לראשי ארגוני פשע ועבריינים בכירים שנמלטו אליה".

כיצד לזהות שטרות מזויפים (צילום: משטרת ישראל,  יח"צ)
זיוף שטרות. אחד הדרכים החביבות על עבריינים להתעשר בקורונה | צילום: משטרת ישראל, יח"צ

ברשות המיסים מעריכים כי הרווחים הגדולים הגיעו בעיקר מזנות, סחר בקנביס, הימורים וזיוף שטרות ומטבעות כסף בנוסף לעסקים שעסקו בדובאי וברומניה. "הם ניצלו את שנת 2020 שכל רשויות אכיפה ורשות המיסים היו עסוקים לרוב בענייני קורונה, והתרחבו בעסקים חוקיים ולא חוקיים באמצעות מאות אנשי קש מטעמם".
במשטרת ישראל וברשות המיסים עוקבים בדאגה אחר העבריינים שמצליחים לחמוק מהרדאר מבלי שאף עסק או כספים שמועברים רשומים על שמם או מי מבני משפחותיהם.

"הם נוסעים במכוניות ישנות, או ברכבי השכרה וליסינג, נמנעים מלנהוג במכוניות פאר כדי שלא נעצור אותם לחקירה, שוכרים דירות. שום דבר לא חוקי רשום על שמם. חלקם בכלל רשומים כשכירים בכל מיני חברות שבעליהם מנפיק להם תלושי משכורות שלכאורה ינקו אותם מעולם הפשע ובתמורה משלמים להם כסף", הסביר גורם במשטרה. "אנחנו עוקבים אחרי כולם גם אלה שפועלים בדובאי, בדרום אפריקה, רומניה ומרוקו ועוד מדינות. יש לנו שיתופי פעולה עם רשויות האכיפה ובסופו של דבר נעצור את כל המבוקשים ונחרים את רכושם. זה לוקח זמן אבל זה יבוא להם בהפתעה גמורה. לנו יש סבלנות. הרבה סבלנות".

"הלוואי שיהיו עוד כמה שנים של קורונה"

בשנה האחרונה נפתחו בישראל מאות בתי בושת ברחבי הארץ, מועדוני הימורים לצד מעבדות הידרו והסמים הקשים שזכו לביקוש רב בקרב משתמשים שמצבם הנפשי הדרדר עקב המשבר הכלכלי שפקד אותם.
"רק מסחר בסמים, ארגוני הפשיעה שפעלו בטלגרם ובאמצעות שליחות ובהם נהגי מוניות, עשו כמה מיליארדי שקלים. זו השנה שבה השימוש בסמים שבר שיאים שלא זכורים מאז הקמת המדינה", גילה קצין משטרה. "המון צעירים השתמשו בסמי הזייה כמו 'דוסה' ו'אקסטזי', סמי אונס, מריחואנה שגודלה במעבדות הידרו שהעוצמה והאיכות שלה חזקים יותר מאלה שגדלים בשטח מדברי או בחממות, אפילו היו כאלה ששילמו המון כסף להשיג חשיש מרוקאי שזה דבר כמעט בלתי אפשרי בגלל סגירת השמיים והגבולות היבשתיים. הם הרוויחו המון כסף גם מעליית הביטקוין".

לעומת זאת לא הכל ורוד בעולם הפשע, בעיקר בתחום הפרוטקשיין- גביית דמי חסות והלוואות בשוק האפור. "היה קושי גדול לגבות חובות מאנשים ובעלי עסקים שלקחו מאתנו הלוואות במאות מיליוני שקלים. בחלק מהמקרים לקחנו להם בתים, חברות, עסקים, כדי להחזיר את רוב הכספים שהלווינו כדי למזער נזקים", הסביר עבריין. "אבל זה כסף ממש קטן. שיתופי הפעולה שלנו עם ארגוני פשיעה רבים במשולש, בשפלה, בצפון הארץ ויפו הכניסו לנו ערימות של כסף. הלוואי שיהיו עוד כמה שנים של קורונה ונהיו מסודרים כלכלית עוד מאה שנה".

"הם אכזריים מאוד, אלימים ומסוכנים יותר"

מבחינת משטרת ישראל משפחת הפשע של האחים מוסלי נחשבת עדיין לעשירה ולחזקה ביותר בישראל ושווה על פי הערכות שונות קצת יותר ממיליארד שקל. יש כאלה שמעריכים שבעקבות הקורונה נוספו לה עוד כמה מאות מיליוני שקלים. האחים שי ויוסי מנהלים את האימפריה מדרום אפריקה ודובאי בה הם שוהים לסירוגין.

דובאי (צילום: אילן ארנון)
דובאי. הארגונים נהנים מהתחממות היחסים | צילום: אילן ארנון

"מכל משפחות הפשע בישראל המוסלים הצליחו לשמר את כוחם ולחזק את האימפריה הכלכלית שלהם בארץ ובבתי הקזינו שיש להם ברומניה. הם תמיד ידעו לשדרג את עצמם", הסביר סנ"צ בדימוס, עו"ד ניסים דאודי, קצין בכיר לשעבר בימ"ר תל אביב. "הם חכמים, מתוחכמים, חדורי מטרה. להערכתי ארגוני הפשע בשנה הקורונה לא נפגעו. ההיפך. הרבה כסף שחור עבר ידיים יותר משנים קודמות. הם ניצלו הזדמנויות לעשות כסף לקנות עסקים שבעליהם המסכנים פשטו רגל או הגיעו לפת לחם מתוך מחשבה שבעתיד הם ירוויחו מאות אחוזים מההשקעה שלהם. הם מחושבים מאוד. מסתכלים לטווח ארוך וכך מלבינים כספים. הם כמו עופות דורסים עטים על הפגר או הטרף ועושים מזה כסף".

אבל לא רק משפחת מוסלי מככבת. גם שווים של ארגוני הפשיעה הערביים והבדואים מוערך בכ-40 מיליארד שקל. בשנה האחרונה הם הרוויחו מעל מיליארד שקל רק מעסקאות נשק וסמים. "הם מתעסקים בסחר באמצעי לחימה מכל הסוגים בדגש על רובים, זיוף שטרות ומטבעות, סחר בסמים וגביית דמי חסות מבעלי עסקים", הסביר גורם במשטרה, "הם אכזריים מאוד, אלימים ומסוכנים יותר מעבריינים בארגוני פשיעה יהודים. הם מעסיקים עשרות אלפי חיילים, אי אפשר לפרק אותם והם למדו לשתף פעולה עם בכירי ארגוני הפשע היהודים ומשמשים עבורם כקבלני ביצוע בחיסולים ואיומים על אנשי עסקים ועבריינים יריבים".