בשנתיים המורכבות של הקורונה, היה דבר אחד נעים במיוחד: לא היו פקקים. בכלל. לא נרצה כמובן עוד מגיפה עולמית רק כדי ליהנות מנסיעה חלומית בדרך לעבודה, אבל מקום טוב באמצע היה מסדר את כולנו בהרבה פחות עצבים, לחץ ותסכולים. 

זאת אולי התופעה המדוברת והמרגיזה כיום בישראל. "מכת מדינה", היא כנראה הכינוי הנפוץ ביותר לו זוכה תופעת הפקקים המטרידה המאלצת אותנו מדי יום ובכל שעה כמעט לעמוד אחר רכבים שנעים בעצלתיים. עבור רבים מאיתנו, יום העבודה לא מסתכם רק במסגרת שעות העבודה הרשמיות, אבל על השעות הנוספות והארוכות בהן אנו "מבלים" בכבישים אף אחד לא דואג לתגמל אותנו. 

לצערנו, הבעיה שמעלה את מפלס הלחץ והעצבים לא בדרך לבוא לידי פתרון בזמן הקרוב, אבל במקום לחכות לרפורמות ממשלתיות שיביאו לה סוף, כל אחד מיתנו יכול לקבל החלטה אמיצה שיכולה להביא לשינוי בטווח המיידי, להקל על הלחץ הנפשי ולשפר את איכות החיים שלנו. 

מה עושים? פנינו לשלושה אנשים שהחליטו לנצח את הפקקים בדרכם שלהם. אלו קיבלו החלטות ששינו את שגרת חייהם והעלימו את מטרד הפקקים מסדר היום שלהם. שמענו על היתרונות ועל החסרונות שבשינוי, ומה הם ממליצים לרבים שעדיין מורטים שיערות בכבישי הארץ וחוששים לעשות מהלך.  



>> באילו ימים לא כדאי לכם בכלל לטרוח לצאת מהבית? טיפים למזעור פקקים

לקחה את הפקקים לידיים

"לגדל חמישה ילדים קטנים ולבזבז מעל לשעתיים בכבישים כל יום זה לא דבר מעשי", אומרת יוליה ברגר, 42, נשואה + 5 ממושב תלמי יחיאל. עד לא מזמן, עבדה בהנהלה הראשית במטה של בנק גדול בתל אביב וכיום בעלת חברת Fusion Finance לייעוץ פיננסי. "הייתה לי עבודה מספקת ומתגמלת אבל הפקקים היו חזקים יותר". ברגר החליטה לסיים עם הסיוט היומי, לפתוח עסק עצמאי ולעבור לעבוד מהבית.   

יוליה ברגר (צילום: באדיבות המצולם)
עברה לעצמאות. יוליה ברגר | צילום: באדיבות המצולם
         

״זה כל הזמן להיעזר בבני המשפחה והחברים כדי להוציא את הילדים מהגן, גם אם התעכבתי 10 דקות בישיבה אז זה אומר לוותר על קניות ובילויים במהלך השבוע, אפילו לקבוע תור לרופא לא היה לי מספיק זמן, את הכל הייתי דוחה ליום שישי הקצר והלחוץ".

מה היתרונות של עבודה כעצמאית מהבית עבור הורים?
"בתור עצמאית את קובעת את סדר היום שלך, מתעדפת לעצמך את המשימות ומקצה זמן להפסקות בהתאם לצורך ולרצון שלך, בעצם את הופכת להיות הבוס של עצמך" אומרת יוליה, "את זמינה יותר לדאוג לצרכים של הילדים שלך, אם צריך למשל להוציא ילד מהגן כי לא הרגיש טוב יש לך את האפשרות המעשית לעשות זאת תוך דקות בודדות, מה שבלתי אפשרי כשעובדים רחוק מהבית".

נשמע שניצחת את המערכת.
"במידה רבה כן, אבל הבנתי מהר מאוד שכשעובדים ומנהלים עסק מהבית - הסביבה הקרובה לא תמיד ערה למידת המחויבות שלך לפעילות העסקית, לעומס ולמידת הדחיפות של העבודה שלך, וכך יכול להיווצר מצב שבן הזוג יכול לפרש את שהותך בבית כפניות, ולצפות למסירות מוחלטת לצרכים של הבית ולעתים הנטל בעבודות הבית לחלוטין יוצא מהאיזון".

אז איך מתמודדים עם זה וגם מסדרים את יום העבודה כך שישתלב עם שאר הצרכים של הבית?
"חשוב מאוד לבצע בירור צרכים עם עצמך ועם משפחתך ולתאם ציפיות מראש. לאחר מכן ממש למפות ולדרג את כלל המשימות לפי סדר החשיבות שלהן. עובדים שכירים מורגלים ומחויבים לכללים ולתרבות ארגונית מסויימת, כשאת עצמאית זה התפקיד שלך לייצר את התרבות הארגונית בעסק שיצרת. והכי חשוב זה תמיד לזכור שלצד הקושי כשאת עצמאית השמיים הם הגבול וההגבלה היא רק בראש שלך".

לעבור לרכב על רכב דו גלגלי

"הייתי מתעורר בשעות הבוקר המוקדמות ועדיין מאחר לפגישות ולמשרד. מצאתי שאני לא מבלה מספיק זמן עם הילדים וגם מסייע פחות בעבודות הבית", אומר אודי בן תורה, 42, נשוי +2 מחדרה, סמנכ"ל מתחם הקניות piano שבנתניה. "הייתי 'שורף' למעלה משעתיים מדי יום במהלך 'המסע'  מחדרה לנתניה - זמן מטורף ביחס למרחק הקצר". בסוף, נדבר בן תורה ולפני כשנה וחצי, ניצל את ההזדמנות ועבר לאופנוע, בעזרתו, הוא מגיע כיום תוך 10-13 דקות לעבודה. 

אגב, פתרון שרבים אימצו מיד בתום הקורונה. לפי נתונים מחברת "מטרו מוטור" - שנת 2021 הסתיימה עם שיא של כל הזמנים במסירות כלים בשוק הישראלי, כשלראשונה בהיסטוריה נמכרו יותר מ- 20 אלף כלים. לשם השוואה, בשנת 2020 נמסרו 17,352 בלבד.  

אודי בן תורה  (צילום: באדיבות המצולם)
עבר לדו גלגלי. אודי בן תורה | צילום: באדיבות המצולם

מה היתרונות במעבר לרכיבה על דו גלגלי מעבר לחיסכון בזמן?
"מלבד החיסכון בפקקים, ישנו גם החיסכון הכלכלי כמובן. עלויות אחזקת ותפעול האופנוע הן הרבה יותר נמוכות מעלויות אחזקת רכב, הדיווחים על עליות מחירי הדלק למשל בניגוד לעבר פשוט לא מעניינים אותי כיום. יתרה מזאת, יש לי רכב חברה ואני כלל לא משתמש בו, אני אפילו שוקל להחזיר אותו בחזרה כדי לקבל תוספת בתלוש השכר".

מצד שני, אופנוע מזמן גם יותר סיכונים על הכביש. לא?
"בוודאי, אין ספק שיותר בטוח לנהוג ברכב במיוחד בתדירות נסיעה יום יומית, אתה לא תמיד תלוי בעצמך אלא גם במשתמשי הדרך האחרים, אבל ריכוז ונהיגה ערה ונכונה שומרים עליך. הרבה רוכבים חושבים שלהוציא רישיון זה מספיק כדי לעלות על אופנוע והם כבר יודעים לרכב מעולה, אבל זה לא עובד ככה. צריך לדעת גם להתנהל נכון בכביש. לכן יש חשיבות גדולה מאוד לעבור קורס הדרכה ייעודי ומקצועי באחד מבתי הספר שעוסק בנהיגה נכונה ובטוחה וכמובן לרכב רק עם לבוש הכולל מיגון מלא. זה חשוב עבור כולם אבל במיוחד עבור אלו שרוכבים בשגרה יום יומית".

>> השכונות הפקוקות בישראל: כמה זמן ייקח לכם להגיע לעבודה?

נעים מאוד, תחב"צ

"זה לצאת מהבית מוקדם בבוקר ולחזור בשעות הערב המאוחרות, כשאני במצב רוח ירוד וממש שבורה מנטלית", משחזרת עדי כהן, 32 מתל אביב, נשואה ורואת חשבון בחברת ההייטק "פאגאיה", את החיים הקודמים שלה. לפני מספר שנים, עברה מהדרום לתל אביב על מנת לקצר את זמן הנסיעה למקום עבודתה בהרצליה. מהר מאוד גילתה שלגור במרכז ולעבוד במרכז לא שונה בהרבה מלעשות את הנסיעות מהדרום.
על אף המרחק הקצר יחסית, לקח לה למעלה מ-50 דקות כל כיוון. "מנטלית זה היה יותר מדי והבנתי שמעבר לעבודה יש גם חיים". כהן עזבה את העבודה ועברה לעבוד בתל אביב קרוב לבית וגילתה את התחבורה הציבורית. 15 דקות על השעון והיא שם.  

עדי כהן (צילום: באדיבות המצולם)
עברה למושב האחורי בתחב"צ. עדי כהן | צילום: באדיבות המצולם

מה את בעיקר מרוויחה מהשינוי?
"אני מתעוררת בנינוחות וברוגע הרבה יותר מאוחר בבוקר, מספיקה ללכת להתאמן בחדר הכושר, עושה מטלות ועדיין מגיעה מוקדם יותר לעבודה מאשר הייתי מגיעה לפני המעבר. בערב התשישות גומרת ולהתאמן זה קשה יותר משמעותית". היא מספרת ומוסיפה "ההוצאות הכלכליות על דלק ותפעול רכב נחתכו דרסטית, אני יכולה להקצות כספים כיום למטרות אחרות, זה מקל מאוד".

לעבור מרכב פרטי להתניידות בתחבורה ציבורית לא נשמע הכי נח, מה החיסרון העיקרי?
"הצפיפות היא זו שמטרידה בעיקר, במיוחד בתקופת זו של הקורונה שהיא מעט מרתיעה, לפעמים גם אין מקום פנוי לשבת ואת נאלצת לעמוד, וכמובן השינויים התדירים בלוח הזמנים של קווי האוטובוס".   

שווה לעזוב משרה טובה עם שכר גדול כדי לחזור מוקדם יותר?
"לפעמים השקט הנפשי והזמן הפנוי שלנו שווה יותר מכסף, אז אם יש לכם הצעה כלכלית פחות טובה וזה אפשרי? לדעתי האישית לכו על זה. לחזור כל יום בשעות מאוחרות עם מועקה ושבר מנטלי לא יחזיק לאורך זמן. אני באופן אישי לא נאלצתי להקריב הקרבה גדולה מדי אבל ללא ספק הייתי מוכנה לעשות זאת אם הייתי נדרשת".