ליאור (שם בדוי), תושב באר שבע, החליט לבנות וילה גדולה בשכונת כלניות בעיר. הוא לא האמין שכמה ימים אחרי הבנייה יתחיל הסיוט הגדול שלו.

"הגיע אליי בחור בדואי צעיר ואמר לי שהוא השומר של הוילות שנבנות במקום, ושאני צריך לשלם לו 10,000 שקלים בחודש. צחקתי לו בפנים, ביקשתי שיעזוב את המקום מיד. למחרת על הבוקר קיבלתי טלפון מהקבלן שגנבו לו את כלי העבודה שלו וששברו חלק מהקירות, שברו קרמיקה שהביא ושפכו זפת רותחת על המגרש. נזק של עשרות אלפי שקלים", שחזר ליאור, "כמה שעות אחרי הגיע אותו בחור לברר מי גרם לנזק. הבנתי את הרמז. שאלתי אנשים שבנו כמוני בשכונה, והתברר שכולם שילמו לו פרוטקשן, ומי שלא שילם קיבל ווילה הרוסה ונזקים כבדים. אז התחלתי לשלם, לא הייתה לי ברירה".

לדברי ליאור, הוא לא התלונן במשטרה מחשש לחייו, ויותר מכך הבין שהרבה זה לא יעזור. "למה שאסכן את החיים שלי ושל המשפחה שלי. מדובר בעבריינים מסוכנים מאוד. יכלו בקלות לפגוע בנו. שילמתי עד להשלמת הבנייה כמעט שנתיים והיה לי שקט", הוסיף ליאור. "בחישוב מהיר העבריינים גבו פרוטקשן של עשרות מיליוני שקלים מתושבי השכונה, והכול במעטפות של מזומנים".

ההערכה היא כי עברייני פרוטקשן הבנייה, המשתייכים לארגוני פשיעה בפזורה בנגב הזרימו לכיסיהם רק בשנה האחרונה כמיליארד שקלים.

בישובים היוקרתיים בנגב, בעלי הווילות משלמים מידי חודש עד להשלמתן סכומים של כ-25 אלף שקל בחודש. בנתיבות לעומת זאת הסכום הוא כ-5,000 שקלים לחודש ובמושבי הסביבה הסכום קופץ ל-15 אלף שקלים בחודש. בישובים פחות מבוססים הרחוקים מבאר שבע הסכום נע בין 2,500 ל-4,000 שקלים לחודש, בין אם התשלום נגבה מבעל המגרש שבונה לבד, או מבעלי חברת הבנייה.

"אנשים במושבי שילמו לאותם עבריינים 20 אלף שקלים בחודש", סיפר יוני, תושב אחד המושבים בנגב המערבי, שבנה ווילה לפני כשנה. "הם מגיעים לכל מקום. מתרבים כמו להקות ארבה. הם מאיימים מאוד, מגיעים עם חרבות, אלות, רעולי פנים, גונבים מכל הבא ליד והורסים. בסוף 99 אחוזים מהבונים משלמים להם פרוטקשן בשביל לא לישון במגרשים עם טוריה ואקדח. וגם אם יישנו במקום מה זה יעזור? הם יכולים להתמודד מול ארבעה חמישה רעולי פנים שיפשטו על המגרש בשלבי הבנייה? אנשים עושים חישוב כלכלי מהיר ומשלמים וגם דואגים לביטחונם האישי".

"שומרים" על אתרי הבנייה ומקבלים דמי אבטלה במקביל

התופעה הזו לא מאיימת רק אנשים פרטיים ולא רק על תושבי הדרום. גם קבלנים הבונים בניינים נאלצים לשלם פרוטקשיין. בצפון המחירים מגיעים ל-70 עד 90 אלף שקלים כל חודש, בנגב משלמים פרוטקשן שנע בין 30 ל-50 אלף שקל מידי חודש, ואילו במרכז הסכומים קופצים משמעותית בין 90 ל-200 אלף שקלים, תלוי במיקום הפרויקט.

מחירון הפרוטקשן לאתרי בנייה

בעלי בתים פרטיים בצפון נדרשים לשלם 30 אלף שקלים בחודש, ובמרכז, בעלי מגרשים הבונים וילות נפרדים מידי חודש בממוצע מ-50 ועד 80 אלף בחודש- תלוי עד כמה הישוב יוקרתי. "הם ממש לא פראיירים הם אוספים מודיעין טוב על כל פרויקט ופרויקט שנמצא בשלבי בנייה, עוקבים אחר הקבלנים והבונים, ואלה נאלצים לשכור אותם כ'שומרים' ואפילו לשלם להם תלושי שכר פיקטיביים", גילה מנהל בכיר בחברת בנייה .

"מדובר על כסף שחור שאנחנו משלמים במזומן או באמצעות תלושי שכר פיקטיביים כדי לקבל החזר מס שמגיעים ל-20 אלף ועד -40 אלף שקל לשומרים. הם לא באמת שומרים. יש באתר קרוואן עם צלחת לווין והם באים מה שבא להם. אתה יודע מה הכי מצחיק? אחרי שבניית הפרויקט מסתיימת אותם עבריינים 'שומרים' הולכים ללשכת התעסוקה ומקבלים דמי אבטלה. מרוויחים מכל הכיוונים", הוא מסביר את האבסורד.

מחירון הפרוטקשן לבתים פרטיים

מסמנים אתרי בנייה כדי שהיריבים לא ייכנסו לטריטוריה שלהם

כך עובדת השיטה: העבריינים מחלקים ביניהם את השטחים ברחבי הארץ, כדי  לא לגרום לחיכוכים וסכסוכים מיותרים ביניהם. במרכז הארץ למשל פועלים עבריינים ממשפחות פשע מאוד מסוכנות באזור המשולש, יחד עם חיילים בכירים מארגוני פשיעה יהודי. בצפון מדובר בשיתופי פעולה בן עבריינים יהודים, בדואים וערבים.

קבלני בניין שסירבו לשלם פרוטקשן גילו למחרת טונות של זפת שנשפכו על הבניין, ונזק של מאות אלפי שקלים ויותר כדי לנקות אותו. במקרים אחרים הם שברו בלוקים, קרמיקה, חלונות ודלתות.

בחלק מאתרי הבנייה עברייני הפרוטקשן מסמנים אותם בכל מיני ציורים מיוחדים, או כיתובים בערבית ובעברית, כדי שיריביהם לא ייכנסו לטריטוריה שלהם.

"כל ארגון פשע בתחום הפרוטקשן דואג שבכל אתרי הבנייה ירססו ציורים או כיתובים, ולפעמים דגלים של מדינות מסוימות כמו קולומביה, כדי להרחיק מתחרים ולהראות להם שהם השתלטו על השמירה באותם אתרים או שכונות בני ביתך", גילה קצין מודיעין לשעבר במשטרה. "במרבית המקרים עברייני הפרוטקשן מסונכרנים ביניהם ולא נכנסים לטריטוריה של המתחרים, או יותר מזה משתפים פעולה ביניהם, אבל זה נדיר".

"בשנה וחצי האחרונות יש בנייה מטורפת ברחבי הארץ, מחירי הדירות עולים וקבלני הבניין מתחייבים להעביר את הדירות במועד שחתמו עם הדיירים, ולכן הם ישלמו פרוטקשן כדי למנוע עיכובים וכדי להמשיך לפרויקט הבא. חברות בנייה גדולות בארץ יעדיפו לשלם עשרות מיליוני שקלים פרוטקשן לעבריינים כדי לא להתעכב במסירת הדירות ולא לתקן נזקים שיעכבו את הבנייה", גילה קבלן ממרכז הארץ. "הכסף משולם לעבריינים בשחור ונעשה במחשכים כדי שזה לא יגיע לרשות המיסים ולא יתפרסם, דבר שיפגע בתדמית של החברות שלכאורה משתפות פעולה עם עבריינים מסוכנים ולא פונים למשטרה".

בניין של חברת שבירו בפתח תקווה שנשפכה עליו זפת
בניין של חברת שבירו בפתח תקווה ששפכו עליו זפת

חברות השמירה משתפות פעולה עם עבריינים

על פי החשד, בכמה מקרים, עובדים באותן חברות בנייה שאחראים על תחום האבטחה והשמירה ,משתפים פעולה עם אותם עברייני פרוטקשן, ואפילו גוזרים קופונים לכיסיהם מבלי לעדכן את המנהלים הבכירים.

כך למשל בחודשים האחרונים משטרת ישראל חשפה כי כמה חברות בנייה שילמו פרוטקשן לחברות "שמירה" של עבריינים מהפזורה הבדואית, ולמשפחות פשע מצפון הארץ, בתמורה לאי פגיעה באתרי הבנייה שלהם ברחבי הארץ. מדובר בסכומים של עשרות מיליוני שקלים בחודש.

עשרות חשודים בהם עבריינים כבדים נעצרו, ועובדים בחברות הבנייה נחקרו באזהרה בחשד ששיתפו פעולה וקיבלו כספים. החקירה התנהלה בשיתוף רשות המיסים ולהב 433 של משטרת ישראל.

ההערכה בקרב גורמים בכירים במשטרה וברשות המיסים שעברייני הפרוטקשן הכניסו לכיסיהם רק בשנה האחרונה כשלושה מיליארד שקלים. "מי שאומר לך שהוא לא משלם פרוטקשן הוא שקרן. כמעט כל הקבלנים והאנשים הפרטיים הבונים בתי קרקע משלמים פרוטקשן. כדי להלבין את הכספים הקבלנים ובעלי חברות בנייה ולקבל החזרי מס הם מוציאים להם תלושי שכר פיקטיביים", חשף קבלן מדרום הארץ, "הדבר נועד כדי שלא תפתח נגדם חקירה על ידי רשות המיסים והמשטרה על הלבנת הון והעברת כספים בשחור לעבריינים".