קמפיין חדש של צעירים עם וללא מוגבלות מפתח-תקווה חושף את המצוקה והתגובות הקשות, שחווים אנשים עם מוגבלות המחזיקים בכרטיס "פטור מתור", כשהם מנסים לקבל שירותים ציבוריים ללא המתנה בתור. בסרטון חדש בהשתתפות הצעירים, מוצגים הטיפוסים השונים של "הישראלי הממוצע" הממתין בתור והתגובות הנפוצות שמקבלים מהם בעלי כרטיס "פטור מתור".
מטרת הקמפיין היא להעלות מודעות בציבור ובקרב נותני שירותים לכרטיס "פטור מתור", המאפשר למבוגרים וילדים, שאינם מסוגלים להמתין בתור מפאת מצבם הרפואי, לקבל שירותים ציבוריים ללא המתנה בתור. הכרטיס, שנכנס לתוקף באוקטובר 2013 במסגרת תקנות חוק שוויות זכויות לאנשים עם מוגבלויות, ניתן לבעלי מוגבלויות רפואיות שונות.
היוזמה לקמפיין הגיעה בעקבות שורה של עדויות שהתקבלו מצעירים עם מוגבלות ומהוריהם לתגובות נזעמות, קללות, איומים ואף יריקות ודחיפות, שקיבלו מאזרחים ומנותני שירות בשנה האחרונה, כשהציגו בפניהם את תעודת "פטור מתור" במהלך המתנה לקבלת שירות. אחת העדויות היא של ע', צעירה עם מוגבלות נפשית מפתח תקווה וחברת לוקאלינק20, שסיפרה כיצד בתור לבית-מרקחת "חטפה" צעקות והשפלות מהעומדים בתור. "כל התור צרח עליי, אנשים השפילו אותי, הם תמיד מחרטטים עם שאלות 'מה יש לך? ממה את סובלת'", סיפרה.
מאחורי הקמפיין עומדת קבוצת "לוקאלינק20 פתח תקווה", מיזם הפועל בשנה האחרונה בעיר , שבו חברים שניים-עשר צעירים תושבי העיר, שבעה מתוכם עם מוגבלות וחמישה ללא, בגילאי 18-35, הפועלים לשילוב אנשים עם מוגבלות בקהילה ולשיפור יחס התושבים כלפיהם. הקבוצה היא חלק מתנועת לינק20, תנועה חברתית ארצית, המפעילה שש עשרה קבוצות מנהיגות מקומיות בערים ויישובים נוספים ברחבי הארץ. מטרת התכנית היא להצמיח צעירים אקטיביסטים, עם וללא מוגבלות, שיפעלו ברמה המקומית למען ייצוג שוויוני של אנשים עם מוגבלות בקהילתם. מאחורי היוזמה עומדת קרן משפחת רודרמן, קרן פילנתרופית הפועלת לקידום שילוב אנשים עם מוגבלויות בחברה יחד עם ישראל מעבר למגבלות -ג'וינט ישראל, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים ורשת מרכזי הצעירים בישראל.
הקבוצה בפתח-תקווה והקמפיין הוקמו בשיתוף פעולה עם המחלקה לעבודה סוציאלית קהילתית באגף לשירותים חברתיים ובריאות של עיריית פתח תקוה בליווי גב' סמדר סעצ'י, עובדת סוציאלית קהילתית המרכזת את תוכנית "קהילה נגישה" בעיר.
שירה רודרמן, מנכ"לית קרן משפחת רודרמן: "חוסר הסבלנות כלפי מחזיקי הכרטיס הוא רק סימפטום לחסמים הרבים שבהם נתקלים אנשים עם מוגבלות על כל צעד ושעל".
רמי גרינברג ראש העיר פתח תקוה "אנו מאמינים כי יש לכבד את החוק הפוטר מתור אנשים עם מוגבלויות מסוימות, והציבור הרחב צריך להיות מודע לקושי עימו הם מתמודדים".