דידי טאיהוטו (Taihuttu) עולה לפגישה הווירטואלית שלנו בכובע בייסבול שחור עם סמל ה-B הזהוב והגדול של ביטקוין וחולצת טי שחורה עם הכיתוב To B or not to B. הרקע המלאכותי שהוא בחר לשיחת הזום שלנו לא מסגיר את המקום שבו הוא נמצא כרגע. זו גם לא שאלה שקל לענות עליה במקרה שלו.

לפני כמעט שש שנים מכרו טאיהוטו ומשפחתו - זוג הורים ושלוש בנות - את בית משפחתם בהולנד. את הכסף שקיבלו תמורתו הם המירו לביטקוין. את אותו הדבר הם עשו עם בית הקיץ שלהם, שתי המכוניות, האופנועים וגם עם חברת ה-IT המצליחה שהייתה להם. מאז הם משוטטים בעולם, חיים מהביטקוינים שהם רכשו, כשהשער היה כ-900 דולר לביטקוין (היום הוא כ-46 אלף דולר).

משפחת הביטקוין. חיים בתוך גלויה (צילום: דידי טאיהוטו)
משפחת הביטקוין. חיים בתוך גלויה | צילום: דידי טאיהוטו

התקשורת מיהרה להעניק להם את התואר משפחת הביטקוין, והם אימצו אותו בהתלהבות. טאיהוטו אף מינף את המיתוג לטובת הרצאות, סדנאות, כלי מסחר, חנות אונליין שמוכרת אפילו כפכפי ביטקוין ובקרוב גם נדל"ן וירטואלי בכפרים אוטונומיים של קהילות המתנהלות בדמוקרטיית בלוקצ'יין.

המשפחה כבר ביקרה ב-40 מדינות. לשם כך כמובן יצאו בנותיה ממסגרת הלימודים, היא אינה משתמשת בבנק או כל מסגרת פיננסית אחרת, והנדידה מאפשרת לה להיות מנותקת ממרות וחוקים כובלים כלשהם.

כשטאיהוטו נשאל אם הוא אנרכיסט, הוא צוחק ואומר: "אני לא יודע מה אני. ליברל? אנרכיסט? אני לא רואה את עצמי תחת שום תיוג ואני גם לא אוהב שאנשים מנסים להכניס אותי לקופסה. אבל אם תשאלי אותי בכל זאת מהי הקופסה המתאימה לי, זו תהיה הקופסה של החירות - חירות הביטוי, חירות התנועה, חירות ההחלטה אם לשלם מסים או לא". את המיילים שלו הוא חותם במשפט: "סוד האושר הוא החירות, סוד החירות הוא האומץ".

משפחת טאיהוטו יוצאת לדרך, 2017 (צילום: דידי טאיהוטו)
משפחת טאיהוטו יוצאת לדרך, 2017 | צילום: דידי טאיהוטו

הוא אולי ממהר להתנער מהגדרות, אבל לפחות חלק מהעמדות שהוא מביע קרובות למה שקרוי אנרכיזם דיגיטלי, עם ניחוחות ליברטריאנים: שאיפה לחיים משוחררים לחלוטין מבנקים, ממסים ומחוקים מגבילים. הכלי לעשות זאת נמצא בטכנולוגיית ההצפנה בלוקצ'יין, העומדת בבסיס השימוש בביטקוין, ומאפשרת לבצע פעילויות כלכליות מורכבות, מאובטחות ומתועדות, ללא צורך בישות ניהול מרכזית כמו בנק.

משפחת טאיהוטו אוהבת מאוד את אורח החיים המשוטט, המטייל, מעין חופשה שאינה נגמרת. אבל זו גם הדרך היחידה שלה להימנע מתשלום מסים על הביטקוינים שברשותה. במרץ השנה קיבלה מעמד תושבות בפורטוגל, שהיא מקלט המס האחרון לנכסים קריפטוגרפיים באירופה, כלומר המקום היחיד שבו יחידים פטורים מכל מס שהוא על מטבעות דיגיטליים.

"הרצון לצאת משליטתם של ארגונים שזור בכל חיי"

"החתירה לחירות מגיעה גם מהשורשים שלי באינדונזיה", אומר טאיהוטו. מקורה של משפחתו באיי מאלוקו שבאינדונזיה, שהייתה בעבר קולוניה הולנדית. כאשר הוכרזה עצמאות אינדונזיה, ב־1950, הכריזה על עצמאותה גם הרפובליקה של איי מאלוקו הדרומיים. אלא שתנועת העצמאות הזאת הובסה על ידי צבא אינדונזיה, ורבים מהמורדים קיבלו מקלט בהולנד.

"סבא שלי חי בחלק שהכריז עצמאות, אלא שבאותה התקופה ההולנדים הבטיחו לעזור להם להשתחרר ולא קיימו את הבטחתם. לכל אורך חיי שזור הקו של החתירה לחירות ויציאה משליטתם של ממשלות וארגונים מרכזיים אחרים".

משפחת טאיהוטו על סירה בווייטנאם (צילום: דידי טאיהוטו)
משפחת טאיהוטו על סירה בווייטנאם | צילום: דידי טאיהוטו

אלא שבפועל, במשך שנים המוטו שהוביל אותו היה אחר לגמרי. "הכול התחיל כשהייתי בן 24. אמא שלי מתה, בת 48, וביום אחד נעלמה מחיי. לא הצלחתי לעכל את זה. כדי להעסיק את עצמי התחלתי להעביר שיעורי מחשב במרתף קטן מתחת לבית ההורים. זה התחיל בחמישה תלמידים, עלה לעשרה והפך לחברת IT עם 200 מערכות מחשב, חנות, אתר אינטרנט ו-20 עובדים בכל רחבי הולנד. הכול גדל מהר מאוד, כי התמקדתי בעבודה כדי לברוח מהרגשות.

ומה שינה את כל המסלול הזה?
"בדצמבר 2014 אבי התקשר אליי ואמר לי: דידי, אני בבית חולים, זה עתה אובחנתי כחולה סרטן ונותרה לי שנה לחיות'. הרגשתי שאני עומד לאבד עוד דמות חשובה בחיי, וכל המיליונים שלי לא יכולים להציל אותו, אין שום דבר שאני יכול לעשות. אז למה אני רץ אחרי הכוח של הזהב? שכרתי מנהלים שינהלו במקומי, התרכזתי בלהיות איתו, וכשנפטר, בתחילת 2016, עברתי משבר עצום. אמרתי לאשתי רומיין (43) שאני צריך שינוי, איפוס פיזי, מנטלי ונפשי, והצעתי שניסע לשלושה חודשים כל המשפחה לתאילנד".

לזוג שלוש בנות - ג'ולי (16), ג'ונה (14) וג'סה (9). כדי לצאת לטיול ממושך כזה הן היו כמובן חייבות להפסיק ללמוד. "ביקשנו מבית הספר והרשויות בנימוס רב רשות להוציא את הבנות לתקופה הזאת. הם כמובן ענו שלא, שזה לא חוקי להוציא ילדים ממערכת החינוך לפרק זמן כזה. אמרתי שאני רק צריך הפסקה של שלושה חודשים, אבל הם אמרו שאני כמו כל אחד אחר וכל הבולשיט הזה שהם מספרים לאנשים. שבוע אחרי הדיון איתם נסענו".

באותו השלב עוד לא נרקמה תוכנית חיי הנדודים. הכוונה הייתה לנסוע, להתאפס ואז לחזור לחיים הקודמים ולקחת שוב את מושכות החברה. אלא ששלושה חודשים הפכו לשבעה, שבמהלכם "חברים שלי שכרו ביטקוין התקשרו ואמרו לי שמחיר הביטקוין עולה. בדקתי את זה וראיתי שהמחירים אכן קפצו. זה גרם לי להבין שהמהפכה המוניטרית הזאת אכן קורית, שאנשים הולכים למאוס בשיטה ולהעביר לעצמם את השליטה הפיננסית. אמרתי לאשתי שאנחנו צריכים להיכנס לזה, לחזור להולנד, למכור את הבית, החברה, המכוניות ואפילו הבגדים והצעצועים, להמיר הכול לביטקוין ולהמשיך לטייל".

להיפרד מכל הנכסים הארציים שלך תמורת נכס וירטואלי? לא מכירה הרבה שהיו מעזים.
"ברור, כי אנשים מתוכנתים לחשוב שבעלות על רכוש היא הדבר החשוב ביותר בעולם. אבל באותו הזמן כבר קראתי ספרים ושמעתי פודקאסטים וגיליתי שזה אינו העתיד. למשל ראיתי את 'מינימליזם' (סרט תיעודי בנטפליקס המתאר שני חברים הנפטרים בהדרגה מחפצים שצברו, שהיה מעין מניפסט של תנועת ההאטה, ההשתחררות מצבירת רכוש - ש"ל), והבנתי את האבולוציה הטכנולוגית, שתאפשר לעולם להשתחרר מהערכת היתר לבעלות על רכוש.

 משפחת טאיהוטו בבקתה שגרו בה אחרי שמכרו את הבית (צילום: דידי טאיהוטו)
משפחת טאיהוטו בבקתה שגרו בה אחרי שמכרו את הבית | צילום: דידי טאיהוטו

"זה מתחיל מדברים קטנים כמו הקורקינטים החשמליים ברחובות, שנוסעים בהם מנקודה לנקודה בלי צורך להיות בעלים שלהם, וזה יתרחב לבתים, למכוניות ולכל השאר, לעולם מבוזר שבו אין צורך בבעלות כזאת.

"אמרתי לאשתי, אנחנו הרי כל כך מאושרים עם התרמילים והילדים, למה שלא נמשיך? חזרנו הביתה כי היינו צריכים להתייצב בפני בית המשפט, לאחר שנתבענו על הוצאה ממושכת של הילדות ממערכת החינוך. קיבלתי מאסר על תנאי ותקופת מבחן של שנתיים, ואמרתי לשופט: מחר אני שוב נוסע, לא תמנע ממני להמשיך לחיות את חיי".

"אפשר לחיות גם בלי לעבור את מערכת החינוך"

בשלב זה, ספטמבר 2017, הם מכרו את כל רכושם והתגוררו זמן מה באתר קמפינג.

אומרים שילדים צריכים אחרי הכול את השגרה, את המקום הקבוע, את המסגרות. איך זה עבד לכם?
"ילדים הם ילדים. אמרנו לבנות: אנחנו יוצאים להרפתקה גדולה, ניסע לתאילנד, תראו פילים, תגיעו למדינות שונות עם אוכל שונה, עם תרבות אחרת".

ואשתך?
"אמרתי לה שאנחנו צריכים לשמש דוגמה לילדות שלנו, שאם נמשיך לרוץ במעגל העכברים עוד 20 שנה גם הן יצטרכו לעשות את זה, שאנחנו חייבים לשבור את המעגל כדי לתת להן עתיד טוב יותר".

ואם הן יבחרו בחיים שגרתיים?
"אני מקווה שהן לא יעשו את זה, אבל כשיגיעו לגיל 18 הן יעשו את הבחירות שלהן. הן יוכלו להחליט אם לבחור בחופש או להיכנס בעול השיטה. אבל חובתי כהורה היא להראות להן שאפשר לחיות גם אחרת מאשר לעבור את מערכת החינוך ולהפוך לשמן המניע את גלגלי השיטה שוב ושוב.

"אנחנו מחנכים אותן לנהל הון. אני אומר להן: השנים שבהן אנשים הרוויחו כסף על ידי עבודה פיזית חלפו. היום הכסף שלך עובד בשבילך ואתה נהנה מהחיים. אני מכין אותן לעתיד שבו לדעתי כל ביטקוין יהיה שווה יותר ממיליון דולר, לכל אחת מהן יהיו כמה ביטקוינים, ההון יעבוד בשבילן, הן ייהנו מהחיים אבל גם ישתמשו בכסף לעזור לעניים ולקשישים".