30 בנובמבר 2017. המקום: רחוב הגליל 83 גני תקווה. השעה עשר וחצי בבוקר. הרחוב ריק מאדם. שני מאבטחים של חברת "מודיעין אזרחי" מחנים את רכב הבלדרות בכניסה לרחוב. הם נועלים את המשאית המלאה בשקי כסף המכילים מיליוני שקלים, יוצאים החוצה, וצועדים בבטחה לעבר סניף של רשת "מגה" כדי לאסוף כסף. שלוש דקות לאחר מכן, השניים חוזרים למשאית המיליונים ומגלים שמישהו פרץ את הדלת וגנב 11 שקים שהכילו 4.22 מיליון שקל.

המאבטחים, סורקים סביב את המשאית, ממהרים להתקשר למשטרה וזו מגיעה למקום תוך דקות ספורות. חוקרי משטרת מרחב דן פתחו בחקירה מעמיקה, יש להם מידע שהגנבים הגיעו למקום עם מכונית "מזדה" אבל השקים עם המיליונים נעלמו כלא היו.

החוקרים, גובים עדות מהמאבטחים, לוקחים את מצלמת האבטחה שהותקנה בתוך המשאית ותיעדה את הגניבה. אף שהם מתקרבים לגנבים עצמם, כל יום שעובר מקטין את הסיכוי למצוא את הכסף הגנוב.

יוסף סופיר, בן 27 מקרית גת, אהב תמיד את החיים הטובים. הוא שירת בצבא ביחידה מובחרת. ב-18 במאי 2016 הוא התקבל לעבודה כמאבטח בחברת מודיעין אזרחי. הוא עבד בחברה במשך כחצי שנה. בזמן שאירע השוד, ישב בבית, מובטל.

"ברור לנו שהוא ידע היטב את כל מסלולי הנסיעה של רכב הבלדרות שהכילו מיליוני שקלים, את הנהלים, שיטות העבודה ולא פחות את אמצעי האבטחה המותקנים בהם", טוען קצין החקירות במרחב דן , סגן ניצב רונן שמרי, "האם הוא הושתל על ידי גורם פלילי לעבודה בחברה? הנושא נמצא בבדיקה. מה שכן, אנחנו יודעים שהידע שהוא רכש במהלך עבודתו יכול היה לסייע לו לבצע את הגניבה. מבחינתו משתלם לגנוב למעלה מארבעה מיליון שקל ב-40 שניות".

44 הרשעות

סופיר הכיר בקרית גת את מאיר ארזואן, 61, דמות עבריינית מוכרת בעיר. העבר הפלילי שלו עשיר ביותר. לחובתו  44 הרשעות בתחום עבירות הרכוש, הונאה, אלימות, סמים, תקיפה, הצתה, בריחת משוטרים השמדת ראיות ועוד. 

ארזואן, שבילה כ-40 שנה מחייו בבתי כלא, הוא מסוג העבריינים של פעם. מזכיר קצת בהתנהלותו את הפורץ האגדי יצחק דרורי, הידוע יותר בכינוי "המוח", שעמד מאחורי שורה של פריצות לבנקים ולחנויות תכשיטים. הוא יודע לזהות הזדמנויות לא חוקיות לעשות כסף. "מדובר בעבריין מתוחכם מאוד, ערמומי. לעיתים אלים שלא בוחל בשום דבר להשיג את המטרה שלו", טוען קצין במשטרת המחוז הדרומי.

לפני כשנתיים ארזואן ושני עבריינים מלכיש החליטו על פי החשד לפרוץ לצ'יינג' ברחוב ברכת אברהם בירושלים. הם קיבלו מידע, שבמקום יש מיליוני שקלים. אחד מהם ערך מעקבים על בעל הצייינג', אסף מידע על האבטחה במקום והאפשרות לפרוץ פנימה מבלי להיתפס.

"הם עשו עבודה מודיעינית שלא מביישת יחידה מובחרת במשטרה. ידעו מתי בעל הג'יינג' עוזב את המקום, באיזו שעה", טוען קצין חקירות במשטרה, "הם ידעו באיזה ציוד להצטייד, מאיפה לפרוץ וכיצד להתלבש כדי לא להיחשף על ידי מצלמות האבטחה".

המשטרה מעריכה שארזואן ואדם נוסף הגיעו לצ'יינג' אחרי שבעליו עזב את המקום להפסקת צהרים. הם הורידו את לוחית הזיהוי המקורית מהמכונית בה הגיעו והחליפו בלוחית מזויפת. השניים שברו את הסורגים והלבנים בכניסה למקום, נכנסו פנימה ותוך דקות ספורות גנבו 1.5 מיליון שקל ונעלמו מהמקום.

במשטרה חשדו, כי מאחורי הפריצה עומד בכיר בארגון פשיעה באזור לכיש, שאחד מאנשיו היה שותף לתכנון. כעבור כמה ימים, עצרו את ארזואן ואת חברו. הם הכחישו את מעורבותם שמרו על זכות השתיקה.

למרות זאת התביעה המשטרתית הגישה כתב אישום נגד השניים. המשפט נמשך ונמשך, ומתנהל עד היום. בשלב מסוים הם שוחררו למעצר בית מלא כשאזיק אלקטרוני צמוד לרגליהם.

סנגורו של ארזואן, עורך הדין אהוד בן יהודה ביקש לשחרר את ממרשו מהאזיק האלקטרוני ולאפשר לו לצאת ממעצר הבית בין שעות שבע בבוקר לשבע בערב. הבקשה הוגשה לאור התמשכות ההליכים המשפטיים, לאחר שהסנגורים לא קיבל את כל החומר הראיות בתיק ולא יכול להשיב לכתב האישום. השופט כרמי מוסק נעתר לבקשה, תוך שהוא מותח ביקורת נוקבת על התנהלות התביעה המשטרתית. על פי החשד, ארזואן, ניצל את הזמן הזה כדי לתכנן את המכה הבאה.

תחקיר מעמיק

ארזואן, חושדים חוקרי מרחב דן, הכיר היטב את סופיר. כששמע ארזואן, שסופיר עבד כמאבטח במודיעין אזרחי הוא הבין שזו הזדמנות טובה לכאורה להשתמש בו כדי לבצע את גניבת המיליונים. ההערכה היא, שסופיר העביר את המידע לארזואן והשניים תכננו יחד למצוא את העיתוי הכי טוב לגנוב את משאית המיליונים של מודיעין אזרחי.

שנה קודם לכן אלמונים גנבו מרכב בלדרות של מודיעין אזרחי שחנה באלעד 3.5 מיליון שקל. מאבטחים שנחשדו בגניבה שוחררו. בעקבות כך, החליטו במודיעין אזרחי להתקין מצלמות אבטחה בתוך רכבי הבלדרות, אבל לא התקינו שבבים בתוך השקים, כדי שניתן יהיה לעקוב אחר מקום החזקתם ולהגיע לחשודים.

סנ"צ רונן שמרי קצין חקירות מרחב דן (צילום: mako)
סנ צ רונן שמרי קצין חקירות מרחב דן | צילום: mako

סופיר הכיר היטב את שיטות העבודה והנהלים ברכבי הבלדרות של מודיעין אזרחי. החוקרים מעריכים שהשניים ביצעו בחודשים האחרונים מעקבים אחר רכבי בלדרות של מודיעין אזרחי כדי לאתר את המיקום הכי טוב לבצע את הגניבה מבלי להיתפס. על פי החשד, הם מדדו זמנים מהרגע שהמאבטחים יצאו מרכב הבלדרות לאסוף כסף ועד לחזרתם. הם ערכו תחקיר מעמיק כמה זמן ייקח להם לבצע את הפריצה ולגנוב את הכסף מבלי להיתפס על ידי המאבטחים ולא פחות חשוב חיפשו מקום שקט ורגוע שאין בו הרבה תנועה של עוברים ושבים וכלי רכב.

"הנאשם שעבד במודיעין אזרחי (הכוונה לסופיר. ש.א.) ידע היטב כיצד ניתן לפרוץ לרכב הבלדרות", טוען סגן ניצב שמרי, "היה לו מספיק מידע על התנהלות המאבטחים וסידורי האבטחה של רכב הבלדרות".

כמו בפריצה לצ'יינג' גם הפעם ארזואן הצטייד על פי החשד במכונית מזדה עם לוחית זיהוי מזויפת. גני תקווה סומנה כמקום הראוי לפריצה.

שניות ספורות לאחר שהמאבטחים החנו את רכב הבלדרות ברחוב הראשי סמוך לתחנת האוטובוס הגיע על פי החשד סופיר, חבוש בכובע שחור, משקפי שמש למנוע את זיהויו החדיר את המוט דרך חרך הירי בתא הנהג ולחץ על הכפתור שפותח את הדלת מהצד. בשלב זה, על פי החשדות, ארזואן נכנס פנימה במהירות אסף את שקי הכסף, הכניס למזדה ותוך פחות מדקה כבר היו בדרכם. שטרות הכסף לא היו מסומנים. השניים ככול הנראה לא הגיעו עם טלפונים סלולריים לשוד מחשש שיסגירו את מיקומם בהמשך.

איפה הכסף?

כבר באותו היום רכש ארזואן כרטיס במחלקה ראשונה לתאילנד בסכום של כ-11 אלף שקל ויצא לחופשה מהסרטים שנמשכה כמה שבועות. "מה שמוזר שארזואן מעולם לא טס לחו"ל", אומרים גורמים במשטרה, "זו הייתה הפעם הראשונה שלו בחיים ועוד ביום הגניבה". וכל זה תוך כדי שמתנהל מולו הליך משפטי.

מה שלא ידעו החשודים הוא שבתוך המכונית הותקנו מצלמות אבטחה. עוד יותר מוזר, נהגים שנסעו בסמוך מאוד לרכב הבלדרות  והבחינו בנעשה לא עצרו לבדוק את העניין.

חוקרי המשטרה, לקחו את סרטוני מצלמות האבטחה שהותקנו בתא האחורי, העבירו למומחי המעבדה לזיהוי פלילי ואלו החלו להגדיל את תמונות הפורצים. ארזואן נראה עם כובע מצחייה לראשו, נכנס פנימה וגונב את השקים. הצלקת מעל עינו הסגירה אותו. סופיר זוהה באמצעות נקודות חן ייחודיות בפניו, פריטי לבושו ואופן הליכתו.

עו"ד אהוד בן יהודה (צילום: mako)
עו ד אהוד בן יהודה | צילום: mako

החוקרים לא הסתפקו בזה והציגו את התמונות של סופיר מתוך הסרטון לעובדים במודיעין אזרחי שעבדו עמו והם זיהו אותו.

חודשיים וחצי לקח לחוקרי מרחב דן לפענח את גניבת המיליונים ולעצור את ארזואן וסופיר. חודשיים וחצי, שבהם לשניים היה די זמן להעלים את הכסף, להחביאו או להלבינו באמצעות צ'יינג'ים או שהוא בכלל הוברח לחו"ל או הוסתר בתוך מערה. איש אינו יודע.

במשטרה בטוחים, שעל פי הראיות שבידיהם ארזואן וסופיר הם הגנבים. השניים, הכחישו את מעורבותם ובמהלך כל החקירה שמרו על זכות השתיקה.

האם עמדו מאחורי השניים בכירים בארגון פשיעה גדול בלכיש? האם הם פעלו לבד? חוקרי המשטרה עדיין חוקרים את הסוגיות הללו ובעיקר היכן הוסתרו מיליוני השקלים.

התביעה המשטרתית הגישה נגדם בשבוע שעבר כתב אישום לבית משפט השלום בתל אביב המייחס להם עבירות של  גניבת בנסיבות מחמירות, פריצה לרכב, שיבוש הליכי משפט, זיוף לוחית רישוי וקשירת קשר לביצוע פשע. העונש על עבירות כאלה נע בין שלוש לשבע שנות מאסר לכל היותר.

"אם היו שבבים על השקים סביר להניח שהיינו מצליחים לאתר את הכסף הגנוב", מעריך סגן ניצב שמרי, "נעזרנו באמצעים טכנולוגיים משוכללים כדי לפענח את התיק. האם הם הסתייעו במישהו להחביא את הכסף או שהם קשורים לארגון פשיעה? אני לא יכול לענות. זה בחקירה".

במשטרה משוכנעים במוצקות התיק נגד השניים. מבחינת החוקרים, התיק פוענח. לדבריהם, יש בידיהם עדות של מנהל בכיר בחברה אשר זיהה את סופיר לפי הליכתו והבגדים שלבש כמי שפרץ לכלי הרכב וכי השניים הכירו היטב טרם ביצוע הגניבה וחילקו ביניהם את העבודה.

מנגד, השניים מכחישים שביצעו את הגניבה. שופט המעצרים שדן רק בהליך המעצר, שחרר את סופיר למעצר בית מלא. בהחלטתו ציין כי יש אמנם ראיות בסיסיות לכאורה נגד השניים אבל יחד עם זאת קיימת חולשה מהותית בחומר הראיות. הדיון בעניינו של ארזואן צפוי להתקיים בעוד שבועיים. 

מי שאמורה לדון בתיק העיקרי ותקבע את גורלם של השניים היא השופטת רונית פוזננסקי-כץ, שעלתה לכותרות לאחר חשיפת ההתכתבות בינה לבין חוקר רושת ניירות ערך בפרשת בזק. כעת נבחנת השעייתה על למיצוי ההליך המשמעתי בעניינה.

פרקליטו, של סופיר, עורך הדין חן בן חיים מסרה בתגובה: "המשטרה סימנה מאז ה-8.12.2017 את מרשי כמי שביצע את העבירה כאשר אין מחלוקת גם על פי קביעת בית המשפט כי לא ניתן לבצע כל זיהוי על סמך הסרטון. הנתונים הנוספים שהובאו בפני בית המשפט בדמות חוות דעת אודות פריטי  לבוש ונקודות חן הנם ברמה של אפשרות בלבד ובוודאי שלא מספיקות לצורך הרשעה בפלילי. לא בכדי נקבע כי הראיות הינן חלשות ביותר ומרשי שוחרר".

עו"ד אהוד בן יהודה, פרקליטו של ארזואן מסר בתגובה: "בית המשפט קבע כי חומר הראיות בתיק הינו ברף הנמוך ביותר והביא פליאה על דלות התיק. אני משוכנע שכתב האישום יימחק כבר בימים הקרובים".

מחברת מודיעין אזרחי נמסר: "לפני מעל שנה חברת מודיעין אזרחי חוותה את אותו מקרה שאז היה בגדר תעלומה . מאז המקרה הקודם החברה שידרגה את מערך הבטחון של רכב הבלדרות והיתה לחברה היחידה שהכניסה אמצעים טכנולוגיים כמו מצלמות המתעדות את מה שקורה בתוך הרכב ומחוצה לו.

בזכות האמצעים הטכנולוגיים והתחקיר שהחברה בצעה לאחר האירוע הצלחנו לזהות את אחד הגנבים כעובד לשעבר שהכיר את הרכב ואת מערכותיו. כמובן שאת התחקיר העברנו למשטרה שעשתה עבודה מדהימה והצליחה בחקירתה לקשור ולחבר את קצה החוט שניתן לה ואף לחבר אותו למקרה הקודם.

בזכות פענוח האירוע טופלה נקודת התורפה של רכבי הבלדרות לא רק שלנו אלא גם של מתחרינו ואני מאמין שמקרה כזה לא יוכל לחזור על עצמו לעולם".