אחד הנושאים המדוברים ביותר בתקופה האחרונה הוא שילוב חרדים בשוק העבודה. האתגר, לכאורה, ברור: לשכנע אנשים שצביונם דתי- חרדי להשתלב בשוק העבודה הללי ולא להסתמך כל קצבאות. אלא שמחקר חדש של האוניברסיטה העברית מצא כי האתגר הוא כפול: גם מעסיקים לא מתלהבים משילוב חרדים במקומות העבודה.

מרכז אקורד באוניברסיטה העברית, יחד עם המיזם הלאומי לשילוב חרדים בהייטק מיסודם של משרד העבודה, הג'וינט והקואליציה לתעסוקת חרדים, שהוצג בשבוע שעבר בפני פורום מנהלים במשרד המשפטים, בדק את עמדותיהם של מעסיקים כלפי שילוב חרדים בתעסוקה, מטרת המחקר הייתה למפות את מידת הנכונות של מעסיקים לעבוד עם חרדים, ולזהות  את החסמים והזרזים לשילוב חרדים בתעסוקה.

החוקרים שערכו את המחקר מצאו, כי תפיסות מעסיקים ביחס לרגשות של חרדים כלפי חילונים, וביחס לכישורים וליכולות של חרדים, מנבאות את מוכנותם של מעסיקים לעבוד עם חרדים.

ככל שהמעסיק (החילוני על פי רוב) מחזיק בתפיסה לפיה חרדים שונאים חילונים ומתנשאים כלפיהם, ו/או ככל שהמעסיק חש פחד מפני חרדים או שנאה כלפיהם, כך הוא פחות מוכן לעבוד עם חרדים. לעומת זאת, ככל שהמעסיק מרגיש כבוד וסקרנות כלפי חרדים, ותופס חרדים כמכבדים חילונים, כך הוא מוכן יותר להעסיק חרדים.

על פי נתוני המחקר, 87 אחוזים מהמעסיקים אומרים שהם מכבדים חרדים במידה בינונית עד רבה ו- 75 אחוזים  סקרנים כלפיהם באותה מידה, אך 60 אחוזים סבורים שחרדים שונאים חילונים במידה בינונית עד רבה)  ו- 84 אחוזים סבורים שחרדים מתנשאים כלפי חילונים במידה זו.

חרדים לומדים (אילוסטרציה: MERON, shutterstock)
יצליחו להשתלב בשוק העבודה? | אילוסטרציה: MERON, shutterstock

עוד עולה מנתוני המחקר כי  76 אחוזים מהמעסיקים הביעו חשש שאם יעסיקו חרדים ייאלצו לשנות או להצניע את אורך חייהם, אבל הבעיה היותר גדולה היא בתפיסת המעסיקים את רמת מחויבותם של החרדים לעבודה: בעוד 82 אחוזים מהמעסיקים סבורים שעובדים בענף שלהם מייחסים חשיבות רבה למצוינות מקצועית ו- 64 אחוזים סבורים כך לגבי קשרים חברתיים במקום העבודה, רק  51 אחוזים מהמעסיקים סבורים שחרדים מייחסים חשיבות רבה למצוינות מקצועית ורק 30 אחוזים סבורים שקשרים חברתיים במקום העבודה חשובים לחרדים במידה רבה. משמעות הממצא היא שמעסיקים תופסים שני צרכים חשובים אלה - הצורך של מעסיקים במצוינות מקצועית והצורך של עובדים בקשרים חברתיים במקום העבודה - ככאלה שחרדים לא יוכלו למלאם.

 80 אחוזים מהמעסיקים  היו מוכנים ה לעבוד עם חרדים 

ומה לגבי יכולות מקצועיות? המחקר מצא כי מעסיקים סבורים שחרדים הם בעלי כישורים ויכולות נמוכים מהנדרש בענף. כך לדוגמה, 78 אחוזים מהמעסיקים תופסים אוריינות דיגיטלית כחשובה מאוד להצלחה בעבודה בענף אך רק 21 אחוזים סבורים שחרדים הם בעלי אוריינות דיגיטלית גבוהה.

כאשר התבקשו מעסיקים לדרג בסולם של 1 עד 6 עד כמה היכולת להפעיל חשיבה ביקורתית חשובה להצלחה בענף ועד כמה היא מאפיינת חרדים, 70 אחוזים השיבו שיכולת החשיבה הביקורתית חשובה במידה רבה, אך רק 45 אחוזים סבורים כי היא מאפיינת חרדים במידה זו.

המחקר התבסס על מדגם מייצג של 1941 מעסיקים. 56 אחוזים מהמעסיקים היו נשים, 44 אחוזים גברים. 56 אחוזים מהמעסיקים הגדירו את עצמם כחילונים, והשאר כחילונים עם נטייה מסורתית, כמסורתיים או כדתיים.

כאשר נבדק ההיבט המגדרי, עלה כי לנשים מעסיקות מוכנות גבוהה לעבוד עם נשים חרדיות, לעומת מוכנות נמוכה לעבוד עם גברים חרדים. אצל גברים לא נמצאה העדפה. 

ולבסוף הנתון הכי אופטימי מהמחקר מגלה כי 80 אחוזים מהמעסיקים העידו כי היו מוכנים במידה רבה לעבוד עם חרדים וחרדיות, אך רק 42 אחוזים סבורים שזו הנורמה, כלומר שמעסיקים אחרים בענף שלהם היו שמחים לעבוד עם חרדים וחרדיות.