האם אי פעם חשבתם לשבת בקהל ולהאזין להרצאה מפי פקחית חניה? בסטיונר בשוק? שוטפת גופות? דוגמנית למידות גדולות? חוקר פרטי?

בדרך כלל אנחנו אוהבים ללמוד ולקבל טיפים מהמצליחים כדי ללמוד ולדעת איך להצליח וללכת בעקבותיהם ולכן גם נרצה לקחת חלק בהרצאות שלהם, אבל ביום ראשון, 1.7, יתקיים אירוע ייחודי באנגר 11 בתל אביב – "אנשים שבדרך כלל לא מרצים 2018", שמוביל ארגון "זה.זה".

באירוע יינתנו הרצאות קצרות הנותנות במה לדוברים לא שגרתיים, כאלה שלא עומדים במרכז הבמה. השנה ידברו מיילדת, אדם אשר חי עם טורט, עובדת מין לשעבר ועוד. האירוע, שמתקיים זו השנה החמישית ברציפות, נוצר מתוך אמונה שלסיפור אנושי טוב יש את הכוח לייצר אמפתיה, לשבור סטיגמות ואף להניע שינוי תודעתי. לא מדובר על סיפורי הצלחה זוהרים, אלא סיפורים אנושיים מכל הקשת החברתית, סיפורים שנראים לכאורה קטנים, אבל במידה רבה מספרים את הסיפור של כל אחד מאתנו.

אחדה הדוברים הוא צאדיק אחמד בן ה-29 פליט מדרפור שחי בארץ כבר כבר 10 שנים. "אני אתן הצצה לחיים שלי בהרצאה שלי. והמטרה היא, אנשים יכולים לשמוע אותי ולהבין למה דווקא הגעתי לכאן ולא למקום אחר. לכן החלטתי לקחת חלק באירוע מתוך הרצון לספר מדוע הגעתי לכאן, איך הגעתי ולמה אני עדיין פה".

צאדיק הגיע לישראל בעקבות איומים על חייו. "רצו לעצור אותי כי הייתי נגד המשטר שהחל ברצח עם וטיהור. את מי שעוצרים, לא יודעים אחר כך מה קורה איתו ואם הוא חי, הייתי חייב לברוח וברחתי למצרים". אלא שגם במצרים צאדיק הרגיש מאוים, והוא החליט להמשיך לישראל.

"הגעתי לישראל, כי חשבתי שבטוח פה ואוכל לקבל מקלט. זה לא כל כך פשוט היה לקבל פה מקלט. התגלגלתי והגעתי למצוא עבודה שעזרה לי להסתדר בחיים שלי. אבל הבנתי שהמסע שלי עוד רחוק מלהיגמר. עבדתי בהרבה מקומות בארץ ופגשתי הרבה אנשים ויש לי הרבה קשרים עם הרבה חברים וחברות טובים בקהילה הישראלית  ואלה קשרים שיהיו לאורך כל החיים. אני לא רואה את העתיד שלי כאן כי המטרה היחידה שאליה הגעתי לכאן היא רק לשרוד ולחיות בכבוד עד שאני אוכל לחזור , ובשום שלב לא נותנים כאן את הרגשה שיכול להיות לי עתיד טוב ובטוח כאן אפילו זמנית".

אלצאדיק צדיק אחמד (צילום: גאיה סעדון)
אלצאדיק צדיק אחמד | צילום: גאיה סעדון
עד שהגיע לתפקיד המרצה עבר צדאיק תלאות לא פשוטות. הוא גורש בהסכמה למדינה שלישית, אבל גילה שבעצם משיבים אותו לדרפור. הוא נשאר בשדה התעופה באדיס אבבה ונלחם כדי לחזור לישראל. לאחר שהצליח, בנה לעצמו חיים חדשים והוא מנסה לעזור לפליטים אחרים לשפר את סיכויי ההישרדות שלהם.

 "אני לא במצב יציב כדי להקים משפחה פה", הוא מספר. "אני חי פה חיים זמניים. כרגע אני עסוק בלעזור לאחרים במצבם כמוני כדי  לשפר את סיכויי ההישרדות שלהם. אני בחוסר ודאות בארץ זרה שלא מוכנה לקבל אותי, לצד המאבק ליצור חיים חדשים, לייצר שגרה ולהשתלב בחברה הישראלית".