שוק ההיי טק נמצא בעמדה רגישה לאחרונה. קצב הגיוסים הואט, חברות גדולות מנצלות את ההזדמנות כדי להדק חגורות וחלק מהחברות אף נסגרות.

עובדים נמצאים בהליכי פיטורים, ובהליכים של חיפוש ומו"מ עם המעסיק הבא. אז מה צריך לדעת כעת על זכויות עובדים, על החיסכון הפנסיוני ואיך להיערך למעסיק הבא? עורכת הדין יעל דולב, ראש מחלקת דיני עבודה במשרד גרוס ועורך הדין גיא גרשון שותף במשרד, מסבירים את האפשרויות.

אני עובד בחברה בינלאומית, וכעת מתוכננים צמצומים וזומנתי לשימוע. איך אני אמור להיערך לקראת השימוע?

ההזמנה לשימוע והחלטת החברה לצמצם כוח אדם, אינה בהכרח החלטה לפטר אותך. השימוע הוא ההזדמנות שלך לנסות לשכנע מדוע אין סיבה לפטר אותך, על אף הצמצומים הצפויים. כך למשל, ככל שקיימת אפשרות וקיימים תפקידים פנויים בשלוחות אחרות של החברה מחוץ לישראל, אפשר להציע עצמך לרילוקיישן. במקרה שבו רק חלק מהתפקידים בסניף הישראלי מתבטלים וחלקם לא, אפשר להציע את עצמך לתפקיד אחר. גם כאשר מדובר בסגירה סופית של השלוחה, לפעמים משאירים חלק מהעובדים לתקופה מסויימת נוספת, לצורך העברת ידע או סגירה מסודרת של האתר, ככל שלדעתך את מתאימה לתפקיד או ככל שאתה אוחז בידע ייחודי בחברה, זו ההזדמנות להציע את עצמך להעברת ידע. כמובן שבכל המקרים מדובר בסמכות של המעסיק אם להיענות לבקשה או לא.

השימוע הוא גם ההזדמנות הנכונה להודיע על הריון, טיפולי פוריות או להציג עניינים אישיים אחרים שיכולים להיות רלוונטיים להחלטת המעסיק אם לסיים את העסקתך או להעדיף סיום העסקה של עובד אחר.

האם אוכל לקיים משא ומתן על תנאי הפרישה ומועדה?

לנסות תמיד אפשר. יחד עם זה, התשובה לשאלה זו תלויה בסיטואציה בה החברה נמצאת. ככל שמדובר בסגירה מוחלטת של החברה או בחברה שכבר נמצאת בקשיים כלכליים הסיכוי לקבל תנאי פרישה מועדפים, נמוך יותר. ככל שמדובר בתכנית צמצומים גלובאלית, פעמים רבות יש סכומי פיצוי נוסף שנקבעו מראש.

עו"ד יעל דולב (צילום: נמרוד קפלוטו, יחסי ציבור)
עו"ד יעל דולב | צילום: נמרוד קפלוטו, יחסי ציבור

מה אני צריך לדעת על החסכונות הפנסיוניים?

אם אתה מסיים לעבוד בחברה המצויה בקשיים כלכליים ממושכים, חשוב לוודא שכל ההפקדות לפנסיה נעשו ושאין פיגורים שעלולים לפגוע ברציפות הביטוח הפנסיוני. בסיום ההעסקה חשוב לקבל מהמעסיק עותק ממכתב שחרור שנשלח לקופות/קרנות וכן לקבל טופס 161, על מנת שניתן יהיה לפנות לקופות לצורך משיכת הכספים. יחד עם זה, חשוב מאוד לזכור שכספי הפיצויים הצבורים בקרן הפנסיה מהווים חלק מהחיסכון הפנסיוני, ומשיכת הכספים האלו תקטין את הכספים שיעמדו לרשותך במועד ההגעה לגיל פרישה. כדאי להתייעץ עם יועץ פנסיוני מוסמך טרם קבלת החלטה בעניין.

אני חתום על הסכמי אי תחרות וסודיות, האם זה באמת מגביל אותי? ומה במקרה שהחברה נסגרה?

ככלל חובות הסודיות ואי התחרות מיועדות להמשיך לחול על העובד גם בתקופה שלאחר סיום העבודה. הגם שהתחייבות לאי תחרות וסודיות אינן בהכרח פשוטות לאכיפה בישראל, מדובר בהתחייבויות חוזיות או חוקיות שלהפרה שלהן יכולות להיות השלכות משפטיות משמעותיות, כמו הגשת צו מניעה כנגד העסקתך בחברה חדשה ותביעה כספית נגדך. מומלץ להתייעץ פרטנית לפני כניסה למצב של הפרה אפשרית של התחייבויות אלו. חשוב לזכור שגם כאשר החברה נסגרה, אין זה אומר בהכרח שההתחייבויות כלפיה התאיינו.

יש לי אופציות בחברה, האם נכון לממש אותן? כמה מס אצטרך לשלם על זה? מה האפשרויות העומדות בפני?

עו"ד עמית גוטליב, מומחה למיסוי במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות' מסביר כי על פי רוב קיימות שלוש חלופות העומדות בפני מי שסיים את העסקתו, וברשותו אופציות של אותה חברה – להמשיך להחזיק באותן אופציות, להמיר את האופציות למניות או למכור. השאלה היא מאוד אינדיבידואלית, וקיימים שלל שיקולים המשפיעים במקרים אלו לכאן או לכאן. יחד עם זאת, ישנם שלושה שיקולים מרכזיים אותם כדאי לקחת בחשבון, כדי לקבל החלטה שקולה בנושא.

שיקול ראשון – מסלול האופציות. במידה ואתם עובדים מהשורה, שאינם בעלי החזקה של מעל 10% בחברה, ככל הנראה הוקצו לכן אופציות המוכרות גם כאופציות 102 (על שם הסעיף בפקודת מס הכנסה), במקרים רבים, אופציות אלו יוקצו בצורה שבה תתמסו בעת מימוש האופציות שלכם במס רווח הון בשיעור של 25% אליו יכול ויתווסף מס ייסף בשיעור של 3%. יחד עם זאת, שימו לב מי החברה שהקצתה לכם את האופציות – כאשר קיים הבדל במיסוי אופציות שנתקבלו מחברה ציבורית לעומת אופציות של חברה פרטית. לכן, בשלב הראשון תדעו באיזה מסלול הקצאה אתם נמצאים. חשוב לדעת - במידה והנכם בעלי החזקה מהותית בחברה, הכנסתכם מהאופציות תסווג כהכנסה "פירותית", הכנסת עבודה, ותתחייב במס בשיעור של עד 50%.

שיקול שני - חשוב לדעת האם הזכויות שלכם ברשותכם, או מוחזקות על ידי נאמן. לא רק שההחזקה על ידי נאמן משפיעה על המיסוי אלא שכאשר המניות מוחזקות על ידי נאמן, לעיתים הנכם נדרשים להשאיר את האופציות ברשות הנאמן לתקופה של בין שנה לשנתיים ממועד ההקצאה – אחרת, משיכת האופציות אליכם תהווה הפרה של התוכנית שתגרור מיסוי של האופציות כהכנסת עבודה.

שיקול שלישי – מצב החברה. האם, למרות סיום ההעסקה בחברה, העובד מאמין בביצועיה וביכולתה להמשיך לגדול ולהשיא רווחים. ככל שכך, עדיף להמשיך להחזיק במניות החברה. לעומת זאת, במידה וערך המניה ירד באופן מהותי, ייתכן והאופציות "מחוץ לכסף" – כך שכל פעולה בהן אינה כדאית מבחינה כלכלית.

אין ספק שקיימים שיקולים נוספים ומנעד רחב של מקרים ייחודיים – למשל כאשר האופציות מוקצות על ידי חברה זרה – העשויים להוסיף על השיקולים לעיל ולעיתים אף לחייב מכירה מוקדמת כדי ליצור אירוע מס מקביל בשתי המדינות.

מה הדגשים והנקודות שאני צריך לדעת לקראת המשא ומתן במקום העבודה הבא?

עורכת הדין יעל דולב וגיא גרשון: שוק ההיי טק נכנס לתקופה של אי ודאות שלא ברור כמה זמן תימשך. בתקופה כזו חשוב מאוד לדאוג לא רק לתנאי ההעסקה השוטפים, אלא גם להסדיר בצורה חוזית את תנאי היציאה מהחברה, בשים לב לכך שבתקופה הקרובה צפויות טלטלות נוספות בשוק. כך למשל כדאי לנסות לקבל הודעה מוקדמת מוארכת או מענק הסתגלות, במקרה של פיטורים לאחר תקופה קצרה, על מנת לאפשר "אורך נשימה" למציאת עבודה אחרת.