איש אינו יודע בשלב זה עד מתי נחיה בצילה של מגפת הקורונה, אך דבר אחד בטוח: נזקי המשבר הכלכלי צפויים ללוות אותנו עוד זמן רב.

לאחרונה, הולכת וגוברת הביקורת נגד המגזר הציבורי: בעוד שהמגזר הפרטי סופג מכה קשה, כשחברות ועסקים קורסים והמוני עובדים מפוטרים או סופגים ירידת שכר - בסקטור הציבורי סימני המגפה ניכרים פחות. קולות אלה הובילו ממשלות ופרלמנטים ברחבי העולם לקצץ בשכרם של נבחרי הציבור, בין אם לאור הזדהות עם האזרחים ובין אם כדי לגייס כספים לטובת המאבק בנגיף.

סינגפור

המדינה הקטנה, שזכתה לשבחים רבים על אופן התמודדותה עם נגיף הקורונה, הייתה בין החלוצות בתחום. הממשלה הודיעה שנשיא המדינה, השרים ובעלי תפקידים נוספים יוותרו על שכרם למשך חודש, במטרה "להראות סולידריות עם אזרחי סינגפור".

מאוחר יותר, נוכח התפתחות המשבר, האריכה הממשלה את ההחלטה לחודשיים נוספים – כך שראש הממשלה והשרים מוותרים על שכרם למשך שלושה חודשים. בנוסף הודיעה הממשלה על קיצוץ של 50% בשכר של חברי הפרלמנט.

View this post on Instagram

A post shared by Parliament of Singapore (@parl_sg) on

יש לציין כי נבחרי הציבור בסינגפור נהנים משכר גבוה במיוחד בהשוואה למקביליהם בעולם: ראש הממשלה, למשל, משתכר כ-1.6 מיליון דולר בשנה - ושכרם של חברי הפרלמנט עומד על יותר מ-30 אלף דולר סינגפורי. כך שלמרות הקיצוץ, שכרם השנתי של נבחרי הציבור הסינגפורים נותר גבוה.

הונג קונג

שעות בודדות לאחר ההכרזה בסינגפור, הודיעה גם הונג קונג על מהלך דומה. במסגרת הקיצוץ, מושלת המדינה, כמו גם לצד שרי הממשלה, יקצצו 20% משכרם השנתי - ויתרמו חלק מהסכום לצדקה. 

הודו

מדינה נוספת המתבלטת בנושא היא הודו. בשבוע שעבר, הודיעה הממשלה על הורדת שכרם של נשיא המדינה, סגן הנשיא, ראש הממשלה וכל חברי הפרלמנט ב-30%, למשך שנה והחל מחודש אפריל. לצד זאת, הוחלט כי הפנסיות והקצבאות המשולמות לחברי הפרלמנט תיוותרנה ללא שינוי. הכספים שייחסכו יועברו לקרן ממשלתית ויוקצו לטובת המאבק בקורונה. לדברי השר ההודי, פרקש ג'וואדקאר, מדובר במהלך המתחייב "כחלק מהאחריות הלאומית" של נבחרי הציבור.

View this post on Instagram

Today in Parliament - without handshakes and hugs but with warm smiles.

A post shared by Thamizhachi Thangapandian (@__thamizhachi__) on

קניה

גם בחלק ממדינות אפריקה, שבהן התגלו מקרי קורונה מאוחר יחסית למדינות העולם המערבי, הוחלט על קיצוץ בשכרם של נבחרי הציבור. בקניה, אחת המדינות העניות בעולם, יקוצץ ב-30% שכרם של הנשיא, השרים, חברי הפרלמנט ונבחרי ציבור נוספים, למשך שלושה חודשים.

View this post on Instagram

A post shared by ABDULLSWAMAD SHARIFF NASSIR (@asnassir) on

הכסף שייחסך יופנה לקרן מיוחדת ויועבר לסיוע לנזקקים ולבעלי עסקים שנפגעו מהמשבר. רונן דמרי, מדריך טיולים באזור העיר מומבסה שבקניה, מסביר: "המצב הכלכלי בקניה קשה מאוד, ובמיוחד בצל משבר הקורונה. לאזרחים אין חסכונות, הם חיים מיום ליום, ולכן הממשלה החליטה שנבחריה ישמשו דוגמה אישית לכלל האזרחים".

מלאווי

מדינה אפריקנית נוספת בה הוחלט על קיצוץ היא מלאווי, גם היא בין המדינות העניות בעולם. נשיא הרפובליקה הודיע בשבוע שעבר על קיצוץ בגובה 10% בשכרו וכן בשכרם של שרי הממשלה למשך שלושה חודשים, במטרה לגייס כסף להתמודדות עם המשבר. יש לציין כי ההודעה פורסמה שלושה ימים בלבד לאחר שהתגלו מקרי הקורונה הראשונים במדינה.

View this post on Instagram

A post shared by Robert Lozano (@rob2828) on

אלג'יריה

גם באלג'יריה הוחלט על צעד דומה. כך, נשיא אלג'יריה, עובדי לשכתו, שרי הממשלה וכן אנשי הצמרת הצבאית ויתרו כולם על שכר של חודש אחד לטובת המאבק בקורונה. כמו כן, חברי הפרלמנט במדינה ויתרו על מחצית משכרם למשך חודש אחד.

ארגנטינה

ומאפריקה לדרום אמריקה. לאחר שאחרוני המוצ'ילרים הישראלים חולצו מהיבשת ושבו לישראל, נראה כי גם במדינות אלה ניתן לראות צעדים ראשוניים - גם אם נקודתיים - של קיצוץ בשכר נבחרי הציבור. כך, למשל, בארגנטינה, הודיעו שופטי בית המשפט העליון כי החליטו לתרום באופן קולקטיבי 25% משכרם לטובת בתי החולים הנאבקים במגיפה.

איטליה

דווקא באירופה, שהפכה למוקד התפשטות נגיף הקורונה, לא נראה כי נבחרי הציבור ממהרים להכריז על הורדה בשכרם. באיטליה פורסמה ידיעה לפיה ראש הממשלה החליט לוותר על 20% משכרו בשל המשבר, אלא שבהמשך התגלה כי מדובר בהחלטה שהתקבלה לפני שנתיים, כך שבינה לבין המשבר אין כל קשר.

View this post on Instagram

A post shared by Ashmit Tuladhar| MN | ✈️ (@chronicles.in.technicolor) on

ספרד

רק לפני ארבעה חודשים פורסם כי נבחרי הציבור בספרד יהנו מעלייה של יותר מ-2% בשנת 2020, לצד 2.5 מיליון עובדים נוספים במגזר הציבורי. בצל המשבר פורסם בעיתונות כי הממשלה שוקלת לקצץ בשכר השרים בשיעור של עד 15% - אולם לא עבר זמן רב עד שדוברת הממשלה הכחישה את הדברים. כך או כך, 18 שרי הקואליציה מרוויחים יותר מ-6,000 אירו בשנה. 

גרמניה

לעומת איטליה וספרד, השבוע נודע כי חברי הפרלמנט הגרמני צפויים לוותר על העלאת שכרם הקבועה בחוק, אשר מתרחשת אחת לשנה בחודש יולי, וב-2019 העלתה את שכרם מעל רף ה-10,000 אירו. יושב ראש סיעת ה-CDU בפרלמנט, ראלף ברינקהאוס, אמר בנושא: "לא ייתכן שכפוליטיקאים נמשיך כרגיל, בעוד גרמנים רבים הופכים למובטלים או יוצאים לתוכניות עבודה מופחתת".

View this post on Instagram

A post shared by Sabine (@saposti79) on

יוון

בחודש שעבר קרא ראש ממשלת יוון לשרים, לסגני השרים ולחברי מפלגתו, לתרום מחצית משכרם בחודשיים הבאים לטובת קרן מיוחדת להתמודדות עם משבר הקורונה. ואכן, מספר פוליטיקאים עשו כן בעקבות הקריאה.

מצרים וירדן

מדינות האזור גם הן לא נותרו מאחור. כך, במצרים, שבה התגלה מקרה הקורונה הראשון במהלך חודש פברואר, שרי הממשלה החליטו לתרום 20% משכרם למשך שלושה חודשים, לטובת המאבק בנגיף. בדומה, בירדן, שרי הממשלה החליטו לתרום שכר של חודש אחד לטובת המאבק בקורונה.

View this post on Instagram

A post shared by مجلس النواب الأردني (@jorparliament) on

ניו זילנד

במדינות אחרות בעולם, שבהן טרם הוכרזו צעדים דומים, נראה כי מדובר באפשרות המונחת על השולחן. ראשת ממשלת ניו זילנד הצהיר כי "אינה שוללת" קיצוץ בשכרה ובשכרם של שרי הממשלה וחברי פרלמנט אחרים. זאת, בעקבות ביקורות שקראו לבכירי הפוליטיקאים "להרגיש על בשרם" את ההשפעה הכלכלית של המשבר. במסגרת קריאות אלה, אף פורסמה עצומה הקוראת לחברי הפרלמנט הניו זילנדי לקצץ ב-20% משכרם למשך שלושה חודשים לפחות.

View this post on Instagram

A post shared by New Zealand Parliament (@nzparliament) on

ישראל: דיבורים לחוד ומעשים לחוד

ומה בנוגע לישראל? בשלב זה, למרות תחילתה של ביקורת ציבורית בנושא, לא צפויה ירידה בשכרם של נבחרי הציבור. לא זו בלבד, אלא שבחודש ינואר השנה קיבלו חברי הכנסת תוספת בגובה 1,255 שקלים לשכרם, זאת, כידוע, כשברקע כבר למעלה משנה שהכנסת לא מתפקדת כסדרה. חברי כנסת בודדים בלבד ויתרו על התוספת. בנוסף, לאחרונה הוחלט על הענקת בונוס לעובדי משרד ראש הממשלה. אמנם, מדובר בבונוס על עבודתם בשנת 2019, אך לא ניתן להתעלם מהעיתוי הבעייתי של ההחלטה, בשעה שרבים מהעובדים יצאו לחופשה בתשלום בשל משבר הקורונה.

אמנם, לאחרונה נשמעו הצעות מצד מספר חברי כנסת להורדת שכר נבחרי הציבור בישראל. לדוגמה, חבר הכנסת גדעון סער קרא לנבחרי הציבור לשמש דוגמה אישית ולקצץ בשכרם. כמו כן, בתחילת החודש שלחה חברת הכנסת שרן השכל מכתב לוועדת הכספים של הכנסת, בדרישה לקיים דיון דחוף בנושא קיצוץ שכר בכירי השירות הציבורי. על מכתב זה חתמו גם חברי הכנסת אורית פרקש-הכהן (כחול לבן), מתן כהנא (הימין החדש) ויוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו). אלא שדיבורים לחוד ומעשים לחוד, ועד כה, אף לא חבר כנסת אחד הסכים לוותר על שכרו או לתרום אותו לטובת המאבק בנגיף הקורונה.