לפני כשנה עלה בקבוצת וידויי שכר בפייסבוק פוסט פשוט, שחושף את שכרו של מהנדס DevOps אנונימי. עם 18 שנות ניסיון וחמש שנים ותק בחברה, הרוויח אות מהנדס 24.5 אלף שקלים בחודש ברוטו עם בונוס שנתי קבוע.

אם אתם מורים, אם סתם אנשים מהשורה, זה ייראה לכם שכר מרשים. את אנשי ההיי טק בקבוצה זה זעזע. "אתה יכול להרוויח פי שניים, אתה עובד בחינם", כתב לו אחד המגיבים. אחרים נזפו על הדרמטיות של המגיבים האחרים, אבל הסכימו שמדובר בשכר נמוך במיוחד לתפקיד. שאר התגובות היו פשוט של מנהלי משאבי אנוש שמיהרו להציע לאותו עובד משרות, בשכר מפנק הרבה יותר.

אז כמה מרוויח מי שעובד בתחום ה-DevOps? על פי ההערכות בשוק, השכר ההתחלתי נע בטווח יחסית רחב של 12 אלף שקל עד 22 אלף שקל ברוטו, תלוי בתפקיד הספציפי בתחום. בכירים ובעלי ניסיון כבר מצפים לשכר של 35 אלף עד 42 אלף שקל ברוטו בחודש.

איך צמח התפקיד החדש הזה? מהניסיון של החברות לחבר את עולמות הפיתוח והתפעול. לפני שמישהו הבין למה הכוונה, היה מדובר בעצם בסט של רעיונות, מתודולוגיות ותרבות שמטרתה לשבור את תפיסות הפיתוח הוותיקות והאיטיות שהיו מקובלות בעבר, ולספק תהליכי פיתוח איכותיים, בטוחים ומהירים יותר המתאימים לקצב העולם כיום.

"צוות ה- DevOps מבצע תהליך אוטומטי לקוד של צוותי הפיתוח, המכיל בתוכו בדיקות איכות, בדיקות אבטחת מידע ופריסה שלו על התשתיות בסביבות השונות", מנסה להסביר את התפקיד שי פאייר, Head of DevOps  בחברת גלואט (Gloat), "תהליך זה נקרא Continuous Integration & Continuous Delivery/Deployment או בקיצור תהליך CI\CD. הוא מתקיים בסביבת הפיתוח, דרך סביבת האינטגרציה ועד סביבת הייצור, שם הקוד פוגש לראשונה את הלקוחות. פרקטיקה מרכזית שאנחנו שואפים ליישם היא 'Shift Left', כלומר מתן פידבק למפתחים הנוגע לאיכות ובטיחות הקוד שלהם בשלב מאוד מוקדם בתהליך, ובכך לחסוך זמן ולייעל את תהליכי הפיתוח שלנו".

שי פאייר (צילום: gloat, יחסי ציבור)
שי פאייר | צילום: gloat, יחסי ציבור

בנוסף, פאייר אומר כי, "צוות ה- DevOps אחראי לתפעול תשתיות הענן וזמינות סביבת הייצור של החברה, לתכנן מערכות בעלות שרידות, ניטור ויכולות התאוששות מהירות. בעבר, תחום תשתיות המחשוב נוהל באופן ידני אל מול ספקיות הענן או בחוות השרתים הפיזיות של החברה. כיום צוותי DevOps מקימים סביבות שלמות ותשתיות אלסטיות בקצב מהיר על ידי כתיבת קוד שהחליף את הצורך בניהול ידני. כל אלו מאפשרים לסטארטאפים וחברות לעמוד בצמיחה מהירה וביעדים שהציבו לעצמם".

"מטרת התפקיד היא ליצור סינרגיה בין כל המחלקות בחברה", מוסיף עומר ניצן, מפתח DevOps בחברת torq. "מהמפתח עד לאנשי מכירות ובעצם לספק את התשתית ותהליכי העבודה שישיגו את המטרה הזאת, אם זה אוטומציה, הטמעה של כלים, אסטרטגיות עבודה שונות, אופטימיזציה. בשגרת היום שלי, אני עוסק בפתירת תקלות, הטמעה של כלים חדשים ואופטימיזציות. יש לנו בין 40-50 מפתחים שצריכים יום-יום שהמערכות שלנו יעבדו כדי שהקוד שלהם יגיע לפרודקשן בצורה הכי בטוחה, מהירה ויעילה".

גבריאל אמירה (צילום: cycod, יחסי ציבור)
גבריאל אמירה | צילום: cycod, יחסי ציבור

גבריאל אמירא, ראש צוות DevOps בחברת Cycod  מספר שאיש DevOps נוגע במהלך היום כמעט בכל התחומים המרכזיים בחברה – ארכיטקטורה, הכנה והתאמה של המערכות לצמיחה דינאמית, פיתוח פתרונות פנימיים בחברה וגם פתרונות ללקוחות. "כך, מפתח ה- DevOpsהוא הגורם שמסוגל להסתכל על תהליכי פיתוח ארגוניים בצורה מכלילה וככה מאפשר לקדם ולשפר תהליכים בכל צוות בחברה".

איך מגיעים לעבודה ב-DevOps?

 ראשית, באופן טבעי, אתם חייבים רקע בתוכנה. אבל בעצם, גם הרבה יותר מזה.

"המסע שלי בעולם הזה התחיל בשנת 2010, אז עבדתי בחברתIntel  והמושג Devops לא היה קיים", אומר ג׳ון זנו, מנהל צוות DevOps בחברת Windward. "קראנו לזה System administrator והיו מעט טכנולוגיית שהיו תומכים בזה, כל אחד היה ממציא לעצמו את הגלגל, היה כותב מה שהוא היה צריך והיה מתחזק אותו. כששואלים אותי מה זה DevOps אני עונה שאנחנו מפתחים בכל דבר, בכל שפה - רק שהלקוחות שלנו הם לא הלקוחות החיצוניים של החברה אלא המפתחים האחרים של הארגון. במילים אחרות, אנחנו דואגים שלמפתחים יהיה את כל מה שהם צריכים כדי להיות כמה שיותר פרודוקטיביים - מבחינת סביבה, כלים, ענן ועוד. כיום, אני מנהל צוות של 6 מפתחים שמפוזרים בישראל, אוקראינה, פולין ורומניה. האתגר הרגיל של כל צוות בעולם הוא להמשיך לפתח ולתחזק את תשתיות הארגון בלי להפריע לעבודה בשגרת היום של המפתחים ומבלי לסכן את יציבות המוצר".

עדי שאול (צילום: zoominfo, יחסי ציבור)
עדי שאול | צילום: zoominfo, יחסי ציבור

"את הכניסה שלי להייטק התחלתי היישר מהצבא, אחרי שסיימתי שירות ביחידת ממת"ם (מערכות מידע, תהליכים ותקשוב) של חיל הים כטכנאית תקשורת", מתארת עדי שאול, ראש צוות DevOps ב-Zoominfo את תחילת הדרך. כ"חלק מתפקיד ה-Devops לומדים שמסלול ההכשרה לתפקיד עובר דרך היכולת לעשות google וללמוד יום יום מהאינטרנט, התחום גדל ומשתנה מיום ליום, ויש צורך ביכולת לימוד עצמי גבוה, ומאז שנכנסתי לתחום התאהבתי בעולמות ה-CI/CD ובשבע שנים האחרונות, זה עיקר תעסוקתי ".

ג'ון זנו (צילום: ווינדוורד, יחסי ציבור)
ג'ון זנו | צילום: ווינדוורד, יחסי ציבור

"אנשי ה- DevOpsחייבים להיות בעלי יכולות בינאישיות גבוהות. זאת מכיוון שאנו עובדים לא רק מול גורמים טכניים בתוך מחלקת הפיתוח, אלא מובילים פרויקטים חוצי מחלקות בארגון. עלינו להיות מסוגלים להניע את הקבוצות השונות, דוגמת אנליסטים, אנשי הכספים או שירות הלקוחות, ואף חברי הנהלה, לכדי שיתוף פעולה והשגת היעדים שלנו", מסכם פאייר.