לכולנו יש את הרגעים האלה שבהם אנחנו רוצים לעזוב את הכול, להתפטר מהעבודה ולעלות על מטוס בלי להביט לאחור. לטייל ולראות את המקומות שתמיד חלמנו עליהם, או סתם לקחת הפסקה של כמה חודשים במקום רגוע, ולעצור לנשום. בגיל 30, חן בל רז, היום זמרת יוצרת, החליטה להגשים את החלום, בלי להתקרב לנתב"ג.

"הייתי טיפוס מאוד קונפורמיסטי", היא מעידה על עצמה, "סיימתי תואר, עבדתי כמדריכה טיפולית לנוער וחייתי באילת, עיר הולדתי. חשבתי שכאן בעצם סיימתי את חיי. זה מה שאני עושה וזה גם מה שאעשה תמיד. עבדתי במקום שלא אהבתי ולא הסתדרתי בו עם האנשים. הייתי אומללה, ולא לגמרי הבנתי למה".

נקודת המפנה הגיעה עם הפיטורים. "יום אחד, הבוס שלי קרא לי לשיחה ופיטר אותי, מסיבות לא כל כך כשרות. הייתי אבודה לגמרי, חשבתי לפנות לעבודות אחרות בתחום, ואז פתאום הבנתי שזו הזדמנות. הרי ידעתי שמשהו לא בסדר, אז אולי הגיע הזמן לשינוי. הדבר הראשון שעשיתי היה לעזוב את אילת, בלי ידיעה ברורה של מה אני הולכת לעשות עם עצמי".


בל רז עברה למושב בת שלמה בכרמל ("תמיד רציתי לחיות במושב עם דשא וכלב לברדור, זו הייתה הגשמת חלום"), לא עבדה במשך שנה והקדישה את הזמן כדי למצוא את עצמה. "בהתחלה, כל מה שהייתי עושה זה להתעורר, לשתות מיץ תפוזים בחצר עם נוף מטורף, להירגע מכל מה שעבר עליי ולהתחיל לעבד את הדברים. אמרתי לעצמי שזה הזמן להבין מה עושה לי טוב ולנשום עמוק".

פחדת בתקופה ההיא?
"בטח, זה הכי מפחיד בעולם כי אתה בעצם הולך אל הלא נודע. אבל, כשרוצים לעשות משהו משמעותי בחיים - צריך להתמודד עם הפחד. הייתי חייבת לעשות את זה כי לא הייתי מאושרת".

כעבור ארבעה חודשים, היא החלה ללמוד כמה קורסים בוינגייט והפכה למדריכה, אך הפסיקה לאחר כחצי שנה בעקבות תאונה ("אני מאמינה שהכול לטובה"). אז, החלה בשיעורי פיתוח קול. "מוזיקה קרתה לי עוד קודם", אומרת רז, "אבל מעולם לא חשבתי על זה ברצינות כי המקצוע לא יציב. אבל בנקודה ההיא, הייתי כבר במקום אחר, הבנתי שזה מה שצריך לקרות והתחלתי בכל הכוח".

איך החופש הזה השפיע עלייך?
"הוא פשוט שינה את החיים שלי. בלי ההפסקה הזו, הייתי ממשיכה באותו התחום, והייתי נשארת האדם הממורמר שהייתי. היום אני עושה את מה שאני אוהבת, וטוב לי".

עד כמה זה פגע בך מבחינה כלכלית?
"בשנה הזו הוצאתי בסביבות ה-60 אלף שקלים, ולמזלי היו לי קצת חסכונות. ברור שכשלא עובדים ההכנסות יורדות והמצב פחות טוב מקודם, אבל מסתדרים".

את רואה את עצמך לוקחת חופש נוסף כזה בעתיד?
"היום אני יודעת שאם ארגיש בעתיד שאני בסוג של אומללות, אמצא את הדרך. הדרך תמיד קיימת".

"בחו"ל זה מקובל יותר"

רוב האנשים לא עוצרים באמצע המרוץ. יש משהו מפחיד במחשבה לעזוב את המוכר לנו, לערער את היציבות התעסוקתית, הכלכלית והמשפחתית, וללכת לעבר הלא נודע. אבל, אולי כמו שקרה לרז - דווקא הצעד הזה הוא שיכוון אותנו לעבר המקום הנכון בהמשך?

"עבור רבים, החופש הוא בגדר הגשמת חלום, והם בוחרים לצאת לטיול מסביב לעולם", מסבירה אורית יחזקאל (דחבש), סמנכ"לית ב-MANPOWER ישראל, "בדרך כלל מדובר באנשים שעובדים בעבודות תובעניות מאוד וצריכים פסק זמן כדי לחפש משמעות כלשהי ליומיום שלהם. נתקלתי בלא מעט אנשים שניהלו קריירה מדויקת והגיעו לעמדות מפתח, אבל הרגישו שהקריירה הובילה אותם וחוו עומס גדול מאוד.

"אחרים, רוצים לעשות 'חישוב מסלול מחדש', ולהתנתק כדי להבין מה נכון להם", אומרת יחזקאל. "נתקלתי באנשים שיצאו לחופש כזה ואמרו לי שהם פשוט עשו סוויץ' - ממצב שבו הם משרתים את כולם, למצב שבו הסביבה משרתת אותם. יש גם אנשים שיוצאים לטיול כזה בעקבות טרגדיה שגרמה להם להבין שהחיים קצרים, וצריך לחיות את הרגע".

ענבר וזיו בזק בטרק בנפאל (צילום: אלבום פרטי)
ענבר וזיו בזק בטרק בנפאל | צילום: אלבום פרטי

הבעייתיות של הפסקה באמצע החיים היא ברורה: "אני לא מכירה הרבה מקומות עבודה שמאפשרים לצאת לחופש של כמה חודשים ולחזור. בדרך כלל, העובד מתפטר וצריך למצוא את עצמו מחדש בתום החופש, כך שחוסר הוודאות הוא גדול. בנוסף, מתנתקים במשך כמה חודשים מהדברים שקרו במשק, כך שאתם אמנם חוזרים שלמים יותר, אבל כביכול פחות מעודכנים. מעבר לזה, זה כרוך בוויתור על שכר וגם על ותק ותנאים, דברים חשובים מאוד במדינה שלנו".

אבל לפני שאתם מוותרים על החלום, כדאי שתדעו שחופש כזה טומן בחובו גם לא מעט יתרונות: "פסק הזמן מאפשר לאנשים להכיר את עצמם, תוך התבוננות פנימית עמוקה מאוד. עולות שאלות כמו למה אני כאן, האם טוב לי, מה אני אוהב ומה מספק אותי, לאיזה כיוון אני הולך. זו הזדמנות לעשות סוג של 'חישוב מסלול מחדש', וגם אם חוזרים לאותה משרה - זה בדרך כלל ממקום שלם יותר, אחרי הגשמת החלום".

"בכלל, מדובר בפרק זמן מעולה לקבלת החלטות, כי אתם למעשה מתנתקים מאזור הנוחות שלכם", מסבירה יחזקאל. "מעבר לזה, טיול שבו אתם נוסעים לעבר הלא נודע, מסייע לרכוש תכונות כמו אסרטיביות, בגרות ועצמאות. חוזרים עם יותר ביטחון עצמי. כמו כן, עבור מי שעוסק ביזמות ושוק חופשי, מדובר בהזדמנות לבחון אפשרויות חדשות בחו"ל".

מהן הנורמות המקובלות מעבר לים בנושא?
"בארץ אנחנו עדיין די שמרנים. בחו"ל, מעברים בין עבודות הם בדרך כלל תדירים יותר מאשר בארץ, ובין עבודה לעבודה, אנשים מרשים לעצמם לעשות את החופשים האלה וזה מקובל".

בדרך כלל, השיקול הכלכלי הוא השיקול המשמעותי כשמחליטים על יציאה לחופש. העלויות נעות על טווח רחב מאוד, ותלוי בסדרה ארוכה של בחירות כלכליות. כך, למשל, אם אתם בוחרים לצאת לטיול שתמיד חלמתם עליו - ליעד יש משקל קריטי. טיול של זוג לשנה במזרח הרחוק יכול לעלות בערך 60 אלף שקלים, בעוד שטיול דומה באוסטרליה וניו-זילנד היקרות יחצה בקלות את הסכום של 100 אלף שקלים. אם אתם לוקחים פסק זמן בארץ, כנראה שלא יהיה שינוי דרמטי בהוצאות שלכם (אלא אם אתם מתכננים משהו מיוחד), אבל ההכנסות צפויות לצנוח.

עם זאת, נסיעה לחו"ל לא מחסלת את האפשרות שלכם לייצר הכנסות שיעזרו לכם להמשיך בדרככם. תוכלו להשכיר את הביתה שלכם, במקרה ויצאם לטיול ארוך או להגיע לסיכום עם המעסיק שלכם על עבודה מהבית במשך יום או יומיים בשבוע.

"כל אחד צריך מתישהו לעזוב את הכול ולנסוע"

מבין "לוקחי פסק הזמן", נראה שמי שמעורר את העניין הרב ביותר הן המשפחות שיוצאות לטיולים שאורכים חודשים ארוכים ואפילו שנים מסביב לעולם. "משפחות בדרך כלל יוצאות לטיולים כאלה כדי להתנתק מהיומיום העמוס בישראל, להכיר אחד את השני באמת ולתת למשפחה זמן איכות משמעותי", אומרת יחזקאל.

ענבר בזק (42), בעלת משרד פרסום, ובעלה זיו, הם הורים לשלושה, המתכננים טיול משפחתי כזה בעתיד הקרוב. עבורם לא מדובר בפעם הראשונה: "כשהיינו בני 28, בעלי ואני עזבנו את מקומות העבודה וקנינו כרטיס לכיוון אחד למזרח. זה היה טיימינג טוב לשנינו: אני סיימתי תואר שני ובדיוק התחתנו. היה ברור שנעבור לצפון אחרי כמה שנים בתל אביב כדי לגדל את הילדים שם, אז ממילא היינו צריכים להתפטר ולהתחיל מחדש. לא היינו בלחץ לחזור, אז החלטנו לטייל עד שיימאס לנו או עד שייגמר התקציב. בסופו של דבר טיילנו שבעה חודשים, בנפאל, הודו, תאילנד ולאוס. מכיוון שהמזרח זול יחסית, כל הטיול עלה לשנינו 30 אלף שקל - בדיוק הסכום של החסכונות מהחתונה".

טיילתם גם אחרי הצבא?
"אני לא, בעלי כן. בזמנו, טיול ארוך לא דיבר אליי, אז כשהשתחררתי עבדתי ואחר כך התחלתי ללמוד. היום קצת חבל לי שלא יצאתי אחרי הצבא, אני חושבת שכל אחד צריך מתישהו לעזוב את הכול ולנסוע, זו חוויה משמעותית מאוד לחיים. בכל אופן, אם הייתי צריכה לבחור זמן אחד לטייל בו - עדיין הייתי בוחרת בטיול עם בעלי. באנו ממקום אחר, כדי לפגוש את המקומיים ולהכיר את התרבות. בהודו ראינו מלא חבר'ה ישראלים בני עשרים שיושבים בכפר ומעשנים כל היום, לא הבנו את זה".

איך הטיול השפיע עלייך?
"אני חושבת שאני בטוחה בעצמי יותר. אני לא לחוצה, ואם לא טוב לי במקום מסוים אני קמה ועוברת הלאה, ואני מאמינה שלטיול יש חלק בזה. נהייתי גם יותר קלילה, במיוחד בכל הנוגע לטיולים. בשנה שעברה, למשל, החלטנו לטוס עם הילדים ותוך שבוע כבר היינו בדנמרק. אני לא עושה עניין מטיולים".

ענבר וזיו בזק בתאילנד (צילום: אלבום פרטי)
ענבר וזיו בזק בתאילנד. מתכננים את הטיול הבא, הפעם עם הילדים | צילום: אלבום פרטי

ואיך המסע השפיע על הזוגיות?
"זה היה הדבר הכי חכם שעשינו, נפלא לזוגיות. פתאום אתה נמצא עם בן הזוג 24/7 במשך שבעה חודשים, זה מקרב מאוד. היינו ביחד שמונה שנים קודם, אז ברור שכבר היינו קרובים, ועדיין - פתאום יש המון זמן להיות נטו ביחד, בלי ענייני יומיום. בכל אופן, חשוב לומר שטיול כזה מתאים רק למי שיודע שהזוגיות שלו חזקה. יש ימים קשים, שמסתובבים בדרכים או נמצאים במלונות מגעילים, וכשהזוגיות לא מספיק טובה, זו קרקע פורייה לריבים".

כיום יש כבר לבזק ולבעלה לשלושה ילדים, בני 11, 8 ו-6. בעוד שנתיים, הם מתכננים לצאת פעם נוספת לטיול עם כרטיס בכיוון אחד, הפעם כמשפחה, לאוסטרליה וניו-זילנד. את הרעיון לטייל כמשפחה, הם קיבלו ממשפחה הולנדית שפגשו בעת הטיול בנפאל: "הם היו זוג הורים וארבעה ילדים, שעזבו את הכול ונסעו לשנה. בהולנד, החוק קובע שאחת לחמש שנים, אתה יכול לעזוב את מקום העבודה לשנה, ועדיין לשמור על המשרה, ולכן הרבה מההולנדים יוצאים לטיולים ארוכים כאלה".

"שאלנו אותם אם הם לא חוששים שהילדים יפסידו שנה בבית הספר", ממשיכה בזק, "והם אמרו שהם לקחו איתם קצת ספרי לימוד לדרך, אבל בכל אופן, בטיול הילדים לומדים כל כך הרבה, יותר מאשר בבית הספר. החלטנו שנעשה את זה בעצמנו בעתיד, אבל חשוב לנו שהילדים יסיימו כיתות א'-ב' בארץ כדי שילמדו לקרוא כמו שצריך, לכן נצא עוד שנתיים, כשבן הזקונים יסיים כיתה ב'".

כיצד הסביבה שלכם מגיבה להחלטה הזו?
"אנשים שואלים אותנו מה נעשה אם לא נמצא עבודה כשנחזור, אבל אני לא דואגת. קודם כל, במהלך הטיול נשכיר את הבית, כך שיהיו לנו הכנסות. כשנחזור, אני בטוחה שנסתדר, גם אם ייקח לנו כמה חודשים".

"כשאתה מתנתק מהיומיום, מהעבודה, המחשב, הטלפון, המטלות וכל שאר הדברים שעל הראש - אפשר באמת להיות עם המשפחה, וזה מה שאנחנו רוצים", מסכמת בזק, "בעיניי, זו הזדמנות לחיזוק הלכידות משפחתית וליצירת מערכות יחסים קרובות בין האחים. לכן אני ממש לא דואגת שיפסידו שנת לימודים. מבחינה אישית ומשפחתית, זו מתנה ענקית".

אורית יחזקאל (דחבש), סמנכ"לית ב-MANPOWER ישראל (יח``צ: איציק שוקל,  יחסי ציבור )
אורית יחזקאל (דחבש). חוזרים שלמים יותר, אבל עם חוסר ודאות גדול | יח``צ: איציק שוקל, יחסי ציבור

אם גם אתם רוצים לצאת לטיול גדול - אלה הם הטיפים של אורית יחזקאל:

1. הכינו את המעסיק: "אם אתם רוצים לחזור למקום העבודה הנוכחי, דברו עם המעסיק והסבירו לו את היציאה לטיול. אמרו לו שגם אחרי הטיול תישארו עובדים מסורים ומקצועיים, אבל תחזרו מועצמים יותר".

2. נסו לבחור בעיתוי מתאים: "כשיש ילדים, בדרך כלל יוצאים במהלך החופש הגדול כדי למזער נזקים עבורם. אבל, אם יוצאים ללא ילדים, עדיף כמובן לצאת בתקופה פחות לחוצה בעבודה".

3. שמרו על קשר עם מקום העבודה במהלך הטיול: "קל לשמור על קשר רציף עם מקום העבודה באמצעים טכנולוגיים. אם אפשר, כדאי גם לתמוך מרחוק ואפילו לעבוד, גם אם רק פעם בשבוע. זה ייזקף לזכותכם".

4. היו הוגנים עם המעסיק: "אם סיכמתם עם המעסיק שתחזרו למקום העבודה בתום הטיול, ושיניתם את דעתכם - עדכנו אותו מוקדם ככל האפשר".

5.  כשאתם חוזרים - הפנימו את מה שעברתם בטיול: "בטיולים כאלה אנשים עוברים תהליכים מחשבתיים ורגשיים. כשאתם חוזרים לארץ, ממשו את מה שהבנתם על עצמכם, ופנו לכיוונים שאתם חושבים שמתאימים לכם".

6.  דעו להסביר את הטיול: "בראיונות עבודה מחפשים את החורים בקורות החיים שלכם, אבל אם תדעו להסביר אותם תוכלו גם להשתמש בהם לטובתכם. אם, למשל, רציתם לחשב מסלול מחדש - הסבירו למה אתם חושבים שהמסלול הנוכחי הוא הנכון עבורכם, ולמה יש לכם יתרון על פני אחרים, בתור אנשים שבאים ממקום שלם יותר".