היום כבר ידוע שחיפוש עבודה הוא עבודה לכל דבר. צריך לדעת להיות במקום הנכון, בזמן הנכון, עם קורות החיים שכתובים בצורה הנכונה, חשוב לדעת מה ללבוש, כיצד להריח, להתכונן לשאלות קשות, לשפשף את יכולות שיחות החולין שלכם, לעמוד על שלכם אבל לדעת גם שלא לסגור דלתות ובעיקר לנשום ולהיות אתם. רק איך בדיוק עושים את כל זה?

במשך שלושה חודשים, הייתה מאי אלבז, 27, בזוגיות מחיפה, ב-55 רעיונות עבודה מכל הסוגים (פרונטלי, זום, טלפוני, מקצועי, משאבי אנוש, מבחני בית וכ'ו) עד שמצאה את מקומה כ-Software Engineer  בחברת Innovid. "היו ימים שגם הייתי בשלושה ראיונות ביום לשלוש חברות שונות", היא מספרת. "בחודש הראשון בעיקר למדתי והתראיינתי למקומות שלא באמת רציתי רק על מנת להשתפשף. בחודשיים לאחר מכן, עבדתי בלהתראיין".

מתיש, לא?
"בטח, אבל עם התהליך למדתי מה לצפות מהמראיין בראיון ולא רק מעצמי, הבנתי שהראיון הוא דו כיווני וגם אני צריכה לברר אם המקום אליו אני מתראיינת מתאים לי. בהתחלה הלכתי על השמות הגדולים (פייסבוק, אמזון וכ'ו). אחר כך הבנתי שלי אישית כנראה יותר מתאים חברה משפחתית יותר. זה קרה בראיון עם מנהל פיתוח בכיר, כששיתפתי אותו בסוויצ׳ הזה שעשיתי והיתרונות של חברה קטנה לעומת גדולה, והוא אמר לי 'לא משנה אם תחליטי לבוא לעבוד אצלנו או לא , אל תלכי לחברה גדולה ותחשבי רק על הפיתוח שלך' וזה ממש גרם לי להאמין שהוא רוצה בטובתי".

אז מה הם הטיפים הכי בולטים שיעזרו גם לכם בחיפוש עבודה? אחרי שלל כתבות מנקודת מבט של יועצי קריירה ומומחים בהכנה לראיונות עבודה, הפעם פנינו לצד השני של המתרס: מתראיינת שיודעת. שימו לב לזה:

  1. תכנון קריירה

    "השלב הראשון חייב לשלב חשיבה עצמית: מה מתאים לי? מה אני אוהב.ת? האם נכונה לי חברה גדולה, חברה קטנה ומשפחתית או אולי משהו באמצע? האם אני רוצה לעבוד יותר מהבית? האם אני כרגע בשלב בחיים של 'לתת בראש' בעבודה או לאזן בית ומשפחה? מהן  החולשות ומהן החוזקות שלי? איפה אני רוצה להיות עוד 3 שנים ואיפה בעוד עשר?"
  2. בניית קו"ח

    "בהתאם לתשובות שסיפקתם לעצמכם בשלב הראשון, סדרו את קורות החיים. מניסיון ומהמלצות, חשוב לשמור על עמוד מעוצב אחד ובו כל הכישורים הרלוונטים לתפקיד. אל תשלחו את אותן קו"ח לכל תפקיד אלא התאימו אותן לתפקיד אליו תרצו להתמיין. לדוגמה: אני למדתי מדעי המחשב + ביולוגיה ולכן למשרות מסויימות הבלטתי את מדעי המחשב, ולאחרות את הביולוגיה. אל תשכחו שהמגייסים עוברים על הרבה מאוד פניות ולכן רצוי להישאר ממוקדים. כמו כן, לא חובה לספר על כל דבר שעשיתם בחיים מאז השחרור אלא להתמקד בדברים הרלונטיים למשרה".
  3. השקיעו בלינקדאין

    "אל תזניחו את עולם הרשתות החברתיות, בדגש על לינקדאין. מראיינים רבים נוהגים להציץ שם אחרי הראיון".
  4. התחילו להגיש קו"ח למשרות *שלא רלוונטיות עבורך*

    "הייתי נטולת מוטיבציה בתקופת האבטלה עד שנקבע לי ראיון ראשון ועוד למקום שממש רציתי לעבוד בו. לצערי לא התקבלתי וזה לימד אותי שאין זרז טוב יותר מראיון בלו"ז. צריך להשתפשף בראיונות עבודה, לעבוד על מידת הלחץ וההתרגשות ואלו דברים שלוקחים זמן לכן בעיניי, עדיף להתחיל ממקומות שפחות מעניינים אתכם כדי ללמוד. עם הזמן גם תלמדו איך נכון לכם לספר על עצמכם, על הניסיון שלכם והרצונות שלכם".
  5. כתבו טקסט היכרות קצר שתוכלו לספר על עצמכם

    "זהו אחד השלבים המאתגרים בראיון עבודה: לספר על עצמנו. גיליתי שכשהתחלתי לכתוב את זה לעצמי בצורה מסודרת, וחזרתי על הטקסט מבעוד מועד – זה עזר לי מאוד בראיונות. המטרה היא לא לשנן אותו בעל פה, אלא שהטקסט יהיה מספיק טבעי לכם כך שתוכלו לדבר עליו בנוחות. התחילו בסיפור רקע שלכם: שם, גיל, מהיכן אתם, שירות צבאי, טיול, לימודים. פה תכניסו על דברים רלוונטיים לתפקיד שעשיתם בעבר (בקצרה, הפירוט יגיע אח"כ)".
  6. קראו על החברה

    "היכנסו לאינטרנט וקראו על החברה\משרד אליו אתם מתמיינים. מלבד האינפורמציה שתקבלו על המקום ויוכלו לעזור לכם להחליט אם זה אכן מתאים לכם או לא, תוכלו בראיון לשלוף פעילות עבר של החברה, לחבר את זה לשיחה וגם להרשים את המראיינים. במקרה שלי למשל ראיתי באחד המקרים ששני המראיינים עשו פרוייקט במסגרת הלימודים שלהם שקשור למכבי חיפה. בראיון עצמו, על אף שאיני חובבת כדורגל, איך שאמרתי שאני מחיפה גם זרקתי "יאללה מכבי", זה ישר שבר את הקרח בינינו".

  7. חקרו לאן הגיעו עובדי החברה לשעבר

    "עבודת ריגול קטנה נוספת היא להציץ בלינדקאין איפה נמצאים עובדי עבר של החברה, וכך גם לדעת האם היא משמשת כקרש קפיצה או שלא מעריכים אותה בחוץ?"
  8. Bring your A game

    "הווייב שאיתו אתם מגיעים לראיון משמעותי ויכול להשפיע הרבה. נסו לישון כמו שצריך לפני הראיון, ולהגיע רגועים ומלאי אנרגיה. לבשו בגדים שגורמים לכם להרגיש טוב ומלאי ביטחון - השתדלו כמובן לשמור על הלבוש צנוע, סולידי ומכבד (כפכפים גופיות ושמלות מיני מתקבלים פחות טוב אצל מראיינים בדרך כלל). צריך לזכור שהמראה שלנו הוא הרושם הראשוני שיקבלו עלינו.  גם אם המשרה היא לא משרת חלומותיכם או שאתם לא בטוחים שתוכלו להשיג אותה - תגיעו במוד לטרוף את הראיון ולכבוש את המראיין! תראו שאתם רוצים את זה, אין לדעת איזה הזדמנויות עומדות בפתח ומה יוליד יום.

  9. הגיעו לראיון על בטן ריקה

    "לסעיף הזה יש 2 סיבות עיקריות: הראשונה היא כמובן תחושת העייפות שמגיעה אחרי ארוחה דשנה, הסיבה השנייה היא שלפעמים בשילוב הארוחה והלחץ הבטן עשויה לעבוד שעות נוספות וזה לא התזמון המועדף".

  10. אל תהססו לבקש הכוונה בראיון

    אם קיבלתם משימה שעליכם לבצע בראיון, אל תתביישו להתייעץ עם המראיינים, לבקש הכוונה או טיפ. מראיינים יעריכו עובד שמוודא שהבין עד הסוף את המשימה לפני שהוא מסתער עליה רק כדי לטעות בסוף בשל כשל לוגי בהבנה. טריק שסיגלתי לעצמי זה לחשוב בקול רם, ככה גם המראיין יכול לראות את כיוון המחשבה ואת הלוגיקה שלי ובדרך כלל גם אינסטינקטיבית עוזר ומכוון".
  11. הרגישו את המראיין

    "כל מראיינת או מראיין שונים, למרות שנהוג לחשוב שהם אלו שאמורים לנווט את השיחה צריך לזכור שגם למרואיין צריכה להיות אינטליגנציה רגשית ולהרגיש עם מי אפשר להתבדח ועם מי עדיף להישאר יותר רציני, מתי אפשר להקליל ומתי רצוי לשמור על קו מקצועי נטו".
  12. שאלו שאלות בעצמך

    הכינו מראש שאלות שמעניינות אותך בראיון ולשאול אותם, לדוגמא:
  • איך הולך תהליך החפיפה אצלכם? יש תהליך מסודר? תוך כמה זמן מצופה לראות תוצאות מעובד חדש?
  • מה יחס הנשים בחברה?
  • מה גודל הצוות?
  • איך נראה יום עבודה? האם לכל אחד יש תחום אחריות ספציפי או שכולם נוגעים בהכל
  • יש אופציות התפתחות וקידום בתוך החברה?
  • העבודה היברידית? כמה זמן במשרד לעומת בבית?
  • האם אווירה צעירה? יש הווי חברתי טוב? איך היחס בית עבודה?
  • שאלות שהיו חשובות לי באופן אישי: כמה נשים יש בחברה? האם החברה פועלת לקידום נשים?