בשבועיים האחרונים של סוף החופש הגדול, הכיס כבר ריק וכך גם הרעיונות לתפעול הקטנטנים. יעל נבט, מומחית בכלכלת המשפחה, מפרטת איך אפשר לצמצם הוצאות בזמן שעוד נותר לסיום החופש הגדול וכשההערכות לשנת הלימודים החדשה עוד בפתח:

קייטנה אלטרנטיבית (לקטנים כמשתתפים, לגדולים כמדריכים)

גם בסוף החופש הגדול עדיין צריך לשמור על הילדים הקטנים, ועדיין חשוב לתת לגדולים יותר תעסוקה ואפשרות להרוויח כסף. זה הזמן שבו הקייטנות הרגילות מסתיימות אך למרבה המזל, היצע בני הנוער והסטודנטים הפנויים לעבודה גדול מתמיד. ניתן לתת לקייטנה אופי כלכלי בכך שמבצעים פעילויות שלא עולות הרבה כסף ושבהן יוכלו הילדים ללמוד על כסף. אוהבי הבישול, למשל, יכולים לבשל עם הילדים ולחפש אחר חומרי הגלם הזולים ביותר בסופר - ותוך כדי כך ללמד אותם להשוות מחירים ולערוך סקר שוק. לאחר מכן, אפשר לערוך איתם ספר מתכונים אותו הם יכתבו ויאיירו, ויציינו גם כמה כל מנה עלתה.

עוד ב-mako כסף:

עבור ילדים קטנים יותר אפשר להפוך את הבית לחנות כך שהילדים יכינו תוויות המחיר על מוצרים חדשים, יכינו שטרות של כסף ויכינו ארנקים בעצמם ויקשטו אותם. הילדים יכולים לשחק בכמה תפקידים: כמוכרים בחנות וגם כקונים בה (באמצעות כסף תיאורטי - כמו במונופול). כך הם יבינו שאי אפשר לקנות הכל, אחרת הכסף ייגמר. רעיון נוסף הוא קייטנת יצירה לקישוט ועטיפת כל המחברות והספרים באופן ייחודי שיכול לפצות על הוויתור שבקניית ציוד ממותג ויקר.

ילדים משחקים בקלפים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כמה עולה לקנות את דיזינגוף? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ניהול סדרי העדיפויות ברמה המשפחתית

הגדירו "פרויקט" כלשהו שיש לו היבט כספי, כמו לדוגמא קניית ציוד לבית הספר, או תכנון תוכנית הבילויים של המשפחה כולה או רק של הילדים. הכינו עם הילדים את המרכיבים השונים של ה"פרויקט" שבחרתם, כמו לדוגמא ילקוט, תלבושת, כלי כתיבה, ספרים, קופסת אוכל במקרה של קניית ציוד, או כרטיסי כניסה, מזון ושתיה מחוץ לבית ולינה במקרה של חופשה משפחתית. לאחר מכן הכינו הערכה תקציבית של מה צפויה להיות העלות של כל אחד מהמרכיבים, ושל כולם יחד. אם הסכום שהתקבל מוסכם עליכם, הסבירו לילדים כי כולכם יחד תשמרו שההוצאות לא יהיו גבוהות מהעלות שתכננתם.

אם הסכום שהתקבל גבוה מכפי שהתכוונתם, הכינו יחד עם הילדים חלופות זולות יותר לחלק/לכל הרכיבים, והגדירו מה חשוב יותר ועל מה אפשר לוותר. אם הסכום שהתקבל בהערכה נמוך ממה שרציתם, הסבירו לילדים כי תוכלו לשמור כסף למטרות חשובות אחרות (בטוח שלילדים יהיו רעיונות רבים לאיך אפשר ליהנות מהכסף שנותר).

בהזדמנות זו של התחשבות במרכיב הכלכלי של חוויות וקניות, אתם מוזמנים לעודד אצל ילדיכם צרכנות נבונה: בקשו מהם להביא הצעות מחיר בין חנויות שונות ובין מוצר עם מיתוג למוצר ללא מיתוג. לאחר שיתברר כי לאלטרנטיבות השונות יש מחירים שונים, וכי בהפרש המחיר ניתן לעשות עוד פעולות (מחיסכון ועד צעצוע), שאלו את ילדיכם מה נראה להם עדיף לקנות לקראת שנת הלימודים החדשה? סביר להניח שילדים רבים יתייחסו בעיקר ל"מה החברים שלהם יגידו", אבל אז אפשר להציג בפניהם פתרונות נוספים כמו ויתור על המותגים בתמורה לחיסכון לטובת מטרה יקרה שהילד/ה רוצה, קנייה של כמה פריטים ממותגים והיתר לא ממותגים, או חישוב ההפרש בין הפריטים שהועלו כעדיפות ראשונה לבי פריטים זולים יותר והפניית חלק מהתמורה לחיסכון שמיועד למטרה גדולה יותר, בעתיד.

ילדה על עגלת סופרמרקט (אילוסטרציה: Shutterstock)
תנו להם לשבור את הראש לבד | אילוסטרציה: Shutterstock

היערכות לשנת הלימודים

דמי כיס הבאים לפתח אצל הילדים מיומנויות של ניהול כסף וסדרי עדיפויות  מומלץ לתת לכל ילד/ה מגיל 5 דמי כיס על פי העקרונות הבאים:

א. בדקו כמה אתם מוציאים בדרך כלל על מוצרים ושירותים שמעתה יהיו באחריות הילד, בהתאם לגיל הילד.
ב. סכמו עמו על הסכום, תוך התחשבות בסכום שחישבתם שאתם מוציאים כעת, והגדירו מהם המוצרים והשירותים שהוא אמור לקנות מדמי הכיס: ממתקים, משחקים, בגדי מותג, בילויים, מתנות, החשבון הסלולרי וכו'.
ג. עמדו בהסכם עם הילד - תנו לו את הסכום שהגדרתם, תמיד במועד שנקבע מראש ואל תקנו לו מוצרים שבאחריותו.
ד. אל תילוו מהילד ואל תלוו לו. הגדירו לילד כי עליו לחסוך סכום מסוים מתוך דמי הכיס למימון הוצאות בלתי מתוכננות והוצאות גדולות יחסית. כסף שניתן לילד כדמי כיס, מתנה או שכר על עבודה אינו מאפשר לו לקנות דברים שאינכם מרשים לקנות. העצמאות ניתנת בתוך הגבולות שאתם קובעים, וה"בעלות" על כסף לא מאפשרת ביטול שיקול הדעת.
ה. מומלץ לעדכן את הסכום, המוצרים והשירותים שבאחריותו של הילד בהתאם לגיל, לאופיו ולצרכיו המשתנים במשך הזמן.
ו. היעזרו בהסכם דמי כיס, על מנת להמחיש את סדרי העדיפויות וההתנהלות הכלכלית הנכונה, ולתת לילד דוגמה ראשונה להסכם ממשי.

הכותבת היא מומחית לכלכלת משפחה ומרצה ב"פרקטי", מיזם לחינוך פיננסי

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il