השבוע חצתה מדינת ישראל את רף מיליון המובטלים ורשמה את שיעור האבטלה הגבוה בתולדותיה. ממשלת המעבר אמנם הכריזה על חבילת סיוע בהיקף של 80 מיליארד שקלים – אך לכולם ברור שייקח זמן רב להתאושש מהמשבר הכלכלי שנוצר בצל המגיפה. בכל העולם מעמד הביניים והמעמד הנמוך נרמסים תחת עול האבטלה, אבל במדינות בהן אין תשתית של רפואה ציבורית, כמו ארצות הברית – נראה שאלה שידם אינה משגת יסבלו אפילו יותר.

ובינתיים בקדקוד הפירמידה שטים להם בנחת העשירים. נכון, גם אותם הווירוס יכול להרוג - אבל הם הרבה יותר מוגנים מפניו: בסיוע חברות התעופה הפרטיות הם מדגלים בקלות מעל התורים המשתרכים בנמלי התעופה; אחרים מתבודדים בטירות הענק או ביאכטות הפאר שלהם; ויש כאלה שלא היו צריכים לשבור קופת חיסכון כדי לבנות קומפלקס של בונקרים בחצר.

"אפשר להתנקות מידית מהפחדים, מהדפוסים ומההרגלים הישנים"

אחד מהם הוא המפיק דיוויד גפן, עם שווי מוערך של כמעט שמונה מיליארד דולר. בסוף השבוע האחרון הוא פרסם בפני 84,000 עוקביו באינסטגרם תמונה של היאכטה בשווי 590 מיליון דולר בה הוא מתבודד, ה"רייזינג סאן", המכילה גם 45 אנשי צוות. "השקיעה של אתמול", כתב – והתגובות לא איחרו לבוא. "פלבאים עלובים, תתמודדו עם זה. זה כה זוהר להיות עשיר!", צייץ בטוויטר האנליסט סוון הנריך. גפן, שלאורך השנים תרם מאות מיליוני דולרים למרפאות ולעמותות לעזרה לחסרי קורת גג, לא עמד בביקורת – ומחק את חשבון האינסטגרם שלו.

בישראל הייתה זו אחת הנשים העשירות במדינה שעוררה את חמת הגולשים. בזמן שמאות אלפים התדפקו על דלתות הביטוח הלאומי, המליצה שרי אריסון בדף הפייסבוק שלה על האזנה לתדרים ביוטיוב – ובסוף השבוע שעבר היא הרחיבה את פעילותה כמרגיעה הלאומית גם לאינסטגרם.

"אפשר היום להתנקות מידית מהפחדים, מהדפוסים ומההרגלים הישנים", כתבה אשת העסקים והפילנתרופית, שדורגה במקום השמיני ברשימת עשירי ישראל לשנת 2019 של מגזין פורבס. "אפשר להיכנס למקום שליו יותר, בטוח יותר, אוהב ומקבל יותר". עם הון משוער של 17.5 מיליארד שקלים – זה כנראה קל יותר. כשחשבון הבנק מרופד מכל הכיוונים והאוכל מובטח על השולחן – הקורונה מאיימת פחות.

View this post on Instagram

עברית בהמשך ✨ Do you know the movie The Matrix? So we are living in a Matrix. The old Matrix is falling apart and the new Matrix is already here. Now you have a choice: to stay in the old Matrix, the crowded chaotic and fear-based Matrix, or elevate to the new Matrix that enables space, a Matrix of love and acceptance. With this knowledge you can choose, and today you can be immediately cleansed from fear, from old ways and old habits, and go into a new place that is more peaceful, secure, loving and accepting. To be connected heart to heart and to send love and pure intelligence to one another. This is the time to choose – so what is your choice? מכירים את הסרט "מטריקס"? אז אנחנו חיים במטריקס, והמטריקס הישן מתפורר לו והמטריקס החדש כבר קיים, כבר נמצא. עכשיו יש לנו בחירה: להישאר במטריקס הישן, הצפוף, הכאוטי, המפחיד – או להתעלות למטריקס החדש המאוורר. מטריקס של אהבה, של קבלה. בידיעה הזו, בבחירה הזו, אפשר היום להתנקות מיידית מהפחדים, מהדפוסים, מההרגלים הישנים ולהיכנס למקום שליו יותר, בטוח יותר, אוהב ומקבל יותר. להיות מחוברים לב אל לב ולשלוח אחד לשני אהבה ואינטיליגנציה טהורה. זוהי שעת בחירה. אז במה אתם בוחרים? #thematrix #spiritualawakening #positivethinking #inspirationiseverywhere #beingpositive #corona #coronavirus #givinghope #weareallone #strongertogether

A post shared by שרי אריסון Shari Arison (@shariarison) on

בואי שרהל׳ה, טסים

אחד מהענפים במשק שזוכה כעת לעדנה הוא עולם התעופה הפרטית. "יש עלייה של 200% בביקוש לטיסות נוסעים וטיסות מטען פרטיות לתוך ישראל", מספרת עומר זכריה, מנהלת המבצעים של "דרך הסילון", למערכת mako כסף. "מדובר בעשרות פונים חדשים, אבל רובם לא סוגרים עסקה כשהם מבינים את סדר הגודל של המחירים. מדובר גם באנשי עסקים, גם במשפחות וגם במטיילים.

"המחירים לא ברמת הטיסה המסחרית וגם לא ברמת המחלקה הראשונה, אלא אם יש גוף שקונה מטוס שלם ומסבסד את המושבים", היא מפרטת. "התנאים ברמה אחרת לגמרי: יש טרקלין פרטי, הנוסעים מגיעים חצי שעה לפני ההמראה ועוברים את הליך הבידוק והצ׳ק אין באופן פרטי. גם את הקייטרינג הם בוחרים בעצמם".

לפי המגזין הכלכלי פורבס, רק בחודש ינואר שילש את עצמו הביקוש לטיסות פרטיות בין הונג קונג לאוסטרליה ולארצות הברית; בגרדיאן הבריטי כבר דיווחו על גידול של פי עשרה בהזמנות, כשניו זילנד מככבת בתור היעד המועדף לבידוד על עשירי הסיליקון וואלי. ולא מדובר רק בבריחה למקומות שכוחי אל: למרות הדימוי הכללי של מנכ"לים מעונבים או סלבס מפוצצים בכסף, מנכ"ל חברת הטיסות הפרטיות PrivateFly אדם טווילר העיד שהחברה מתמודדת עם קפיצה במספר ההזמנות לטיסות חילוץ ומטען.

View this post on Instagram

The safety and well-being of our clients remain our top priority. #JetSuite #phenom100

A post shared by JetSuite (@jetsuite) on

"ראינו עליה ניכרת בביקוש למטוסים פרטיים", אמרה לוושינגטון פוסט סטפני צ׳ונג, נשיאת JetSuite, חברת פרימיום להשכרת מטוסים. "מדובר בעלייה של 5-10% במספר הפניות, ומנוסעים שלא נסעו באופן פרטי בעבר.אנו מנקים את המטוסים באופן קבוע עם חומרים שמנטרלים את הוירוס, ויש גם ג׳ל לחיטוי ידיים", הוסיפה צ׳ונג. הלקוחות הללו כוללים משפחות שלא יכולות לוותר על חופשת האביב השנתית – אבל גם עובדי תאגידים שמסוגלים לשלם 7,000 דולר לכל שעת טיסה. רבים מהנוסעים הפרטיים לוקחים איתם רופאים ואחיות שיוכלו לטפל בהם ובבני משפחתם במקרה שיידבקו.

אך לא לעולם חוסן; העשירים כנראה הגיעו למחוז חפצם, ובסוף חודש מרץ שוק הטיסות הפרטיות החל להתאזן. במגזין "פורבס" דיווחו על ירידה של 40% בטיסות הפרטיות בארצות הברית בלבד, וירידה כללית עולמית של יותר מ-30%. בהתאם, שש קבוצות המייצגות את תעשיית הטיסות הפרטיות פנו לקונגרס בבקשה לסיוע ממשלתי. "לתעשיית הטיסות העסקיות יש כוח עמידה, והיא הוכיחה את עצמה גם במתן סיוע הומניטרי במשברים", כך במכתב. "אך החברות בתעשייה מתמודדות כעת עם אתגרים שלא היו כמותם בעבר, ולכן נבקש לקבל חבילות סיוע כמו יתר חברות התעופה".

רק העשיר שורד

למה לאגור נייר טואלט או להזמין מסיכות ממוכרים מזדמנים בפייסבוק, אם אפשר לקבור את עצמנו מתחת לאדמה ולצאת כשהקורונה תחלוף מן העולם? הביקוש לבונקרים בארצות הברית עלה בשנים האחרונות, כך מדווחים ב"ביזנס אינסיידר", בצל החשש מעימות גרעיני או שינויי האקלים – אך תעשיית המקלטים פורחת כעת דווקא בגלל הוירוס.

רוברט ויצ׳ינו, המייסד של חברת Vivos Group מקליפורניה המייצרת קלטים תת-קרקעיים, דיווח על זינוק בהתעניינות במוצרי החברה. כך גם חברת xPoint הממוקמת בדרום דאקוטה ומציעה בונקרים במחיר כניסה של 35 אלף דולר. ויש גם פתרונות מפנקים במיוחד: תמורת מיליון וחצי עד שלושה מיליון דולר, תוכלו לרכוש מקלט של חברת The Survival Condo Project, שכולל גם אולמות קולנוע, בריכות שחיה וקירות טיפוס.

View this post on Instagram

No joke: these are bunkers for #TheEndOfTheWorld. It seems #SouthDakota in the US of A (where the #VivosGroup has created this #apocalypse-proof community, complete with general store, restaurant, bar, spa, shooting ranges, stables & everything you need to comfortably survive) might be the last place standing in the world. Huh.

A post shared by GQ India (@gqindia) on

בניסיון להימנע מבידוד על אי בקריביים או מקלט גרעיני, יש כאלו שמשתמשים בכספם כדי לעקוף תורים ברפואה הציבורית. ד"ר מארק אלי, המנהל של מרפאת הארלי סטריט בלונדון, הרוויח כ-1.7 מיליון פאונד תוך שבוע אחרי שמכר ערכות בדיקה במחיר של 395 פאונד – וספג ביקורת קשה. "אנחנו לא יכולים להציע יותר את השירות הזה, כי שירות הרפואה הציבורית הבריטי קבע שכל בדיקות הקורונה יבוצעו במרכזים ייעודיים", אמר לגרדיאן. אך עובד במרפאה פרטית אחרת באזור הבהיר כי למרות ההנחיה הממשלתית, סגל המרפאה לוקח דגימות ממטופלים ושולח אותן לחו"ל.

"העשירים תמיד התמודדו עם מגיפות טוב יותר מאשר העניים"

בריטים אחרים מעדיפים מסלולים של רפואה מונעת. עובדי לנזרהוף, מתקן רפואי פרטי בבירה הבריטית, זיהו קפיצה של 18% בביקוש לעירוי ש"מחזק את המערכת החיסונית". בתמורה ל-300 פאונד מקבלים הלקוחות עירוי עם מינון גבוה במיוחד של ויטמין C, חומצות אמיניות ואבץ, "שמשחקות תפקיד חשוב בתפקוד המערכת החיסונית שלנו".

View this post on Instagram

A post shared by Naomi Campbell (@naomi) on

"העשירים תמיד התמודדו עם מגיפות טוב יותר מאשר העניים", אמר לטלגרף ריצ׳רד קלר, פרופסור להיסטוריה רפואית באוניברסיטת וויסקונסין. "היו להם משאבים גדולים יותר". עולם כמנהגו נוהג.