יוסי ביתן, משנה למנכ"ל חברת יינות ביתן ובנו של המייסד נחום, עבר לפני כמה שבועות תאונה עם מכונית המרצדס שלו, ששוויה כ–550 אלף שקל. למרבה המזל התאונה הסתיימה רק בפגיעה ברכוש — אם כי קשה מאוד, שריסקה את המכונית. התאונה, והעובדה שביתן ג'וניור צפוי לקבל במקומה מכונית חדשה ומפוארת אחרת, נהפכו לשיחת היום בקרב עובדי יינות ביתן, שמעל ראשם מונפת בימים אלה חרב הפיטורים. לא רבים מהם יודעים שלצד רכב החברה שנהרס, החזיק ביתן הצעיר עד לא מכבר גם ברכב מרצדס מפואר עוד יותר, ששוויו, לדברי מקורבים, קרוב למיליון שקל.

מזה תקופה מבשרות כותרות העיתונים על קשיים בחברה, הכוללים מכירת סניפים במטרה להחזיר חובות לנאמנים של חברת מגה ולהתגבר על ירידה במכירות, וחשש מפני פיטורי מאות עובדים. מקורבים לביתן ג'וניור מספרים כי עד לאחרונה שקל להחליף את המכונית המפוארת במכונית אחרת, ואף החל בהליכי הזמנתה מחו"ל, אך בחברה מתעקשים כי הוא החליט "להקריב" את העניין עבור החברה ולהישאר עם מכונית יוקרתית אחת בלבד.

סביר להניח שמתוך מכלול האתגרים והדילמות שעמם מתמודדת בימים אלה יינות ביתן, זו לא הסוגיה הבוערת ביותר, אבל היא עשויה ללמד משהו על מה שמתרחש בחברת הקמעונות הגדולה. במכלול השיקולים של האב נחום בנוגע לעתיד החברה ניצב גם הבן יוסי, שאת דעתו צריך להביא בחשבון. ואולם דעתו אינה בהכרח תואמת לזו של האב, כמו גם האופי שלו. "האבא צנוע ומופנם, הבן הפוך — נהנתן, חובב תענוגות ומוחצן", מספר אדם המכיר היטב את החברה. "בשנים האחרונות היו לו כמה עימותים עם מנהלים ביינות ביתן. החולשה של האב לבן עלולה לקלקל בעסקים".

נחום ויוסי ביתן (צילום: רמי זרנגר)
נחום (מימין) ויוסי ביתן. "האב והבן רואים את הקבוצה באופן שונה" | צילום: רמי זרנגר

"החשיבה שלהם על החברה קצת שונה", אומר בכיר בזירה העסקית, המכיר את החברה. "יוסי מבין טוב יותר מאבא שלו מה צריך לעשות ומקבל את המגבלות של יינות ביתן, שכיום היא חברה הרבה יותר גדולה ממה שהיתה לפני כמה שנים. התקופה הקרובה תהיה קריטית לעתיד של החברה, וכאן צריך להביא בחשבון שמבחינה רגשית, האב והבן רואים אותה אחרת. עבור נחום זה מפעל חיים שאותו בנה בעשר אצבעות, אבל אם היו שואלים את יוסי, לא בטוח שקמעונות היא חלום חייו. לא במקרה הוא דחף לרכישת גן אירועים בנצר סרני לפני שנה וחצי".

"על הבן אני מעדיף שלא לדבר"

נחום ביתן, 58, הוא אחד מסיפורי ההצלחה הגדולים בתחום הקמעונות בישראל. הוא גדל באשקלון ומתגורר בה עד היום בווילה נאה עם בריכה בשכונת אפרידר. נדמה שאין אשקלוני שלא מכיר את סיפורו: ב–1993 פתח יחד עם אשתו, נורית, חנות קטנה ליינות בשם יינות ביתן במדרחוב, שנהפכה לחנות משקאות כללית. כעבור שלוש שנים נפתח הסופרמרקט הראשון ותוך עשור פתח עוד שלושה סניפים ונהפך לרשת קטנה. באמצע העשור הקודם "בלע" ביתן שתי רשתות קטנות אחרות — יד יצחק וסופר־רמה, וכן סניף של רשת קטנה נוספת. ב–2008 הוא כבר היה בעלים של רשת עם עשרה סניפים — מהלכים עסקיים שעלו לו כ–370 מיליון שקל.

את הזינוק הגדול עשה נחום ב–2012, כשרכש את כמעט חינם, שלה 36 סניפים, לפי שווי של 350 מיליון שקל. כעבור ארבע שנים, כשהוא עוד משלם עבור רכישת כמעט חינם, עשה קפיצת ענק נוספת כשרכש את רשת מגה הכושלת תמורת 495 מיליון שקל. כיום, 26 שנה אחרי ימי היין במדרחוב, נחום ביתן מחזיק ב–184 סניפים, שרובם ברשתות יינות ביתן ומגה.

ביתן הוא הקמעונאי השני בגודלו בישראל, המעסיק כ–9,000 עובדים עם מחזור מוערך של 5.5 מיליארד שקל בשנה. במשך שנותיו העסקיות הוא נקלע גם להסתבכויות, אם כי לא במישור הכלכלי — ביתן נחקר פעמיים בחשד למתן שוחד לראשי ערים (בשני המקרים הוא הכחיש בתוקף את הטענות נגדו): פעם אחת, לפני עשור, לראש העיר אשקלון דאז רוני מהצרי, אך התיק נסגר בשל חוסר ראיות, כמו גם התיק נגד מהצרי; ובפעם השנייה, לפני כשנתיים, במתן שוחד לראש העיר כפר סבא דאז, יהודה בן־חמו, לו נתן לכאורה תווי קנייה תמורת הטבות הקשורות בנדל"ן שבבעלות ביתן בעיר. התיק הזה נגד ביתן נסגר לפני כשנה בחוסר אשמה.

למרות הגידול המהיר וההסתבכויות לכאורה, ביתן האב, כך נראה, אהוד מאוד על ידי רבים — החל בספקים, דרך עובדים בכירים בהווה ובעבר ועד לרשתות שיווק מתחרות. "נחום ביתן הוא חתול רחוב שגדל באוניברסיטה של החיים", אומר חברו, איש העסקים האשקלוני בני ברון. "הוא גדל במשפחה מרובת ילדים, ואת הונו עשה בעשר אצבעות. ההורים שלו לא שלחו אותו לאוניברסיטה, אלא לעבוד. הוא לא היה מצליח אם הוא היה הולך לאוניברסיטה, כי שם מלמדים אותך בדיוק מה שאסור לעשות".

נחום ביתן (צילום: פבל טולצ'ינסקי)
נחום ביתן | צילום: פבל טולצ'ינסקי

"עד היום מדברים על נחום לטובה בעיר", מוסיף בכיר בגוף ציבורי מוכר, שהכיר את המשפחה בילדותו. "האישה, נורית, היתה בעסק יחד אתו מהיום הראשון, גם אותה מאוד אוהבים בעיר. הם בנו יחד את העסק, התחילו בקטן. אני מכיר גם את יוסי, הבן, אבל עליו אני מעדיף שלא לדבר".

מרואיינים נוספים שאליהם פנינו העדיפו שלא להרחיב על הבן, שנראה כי הוא דמות שנויה במחלוקת. אשתו של יוסי, ניצה, עובדת גם היא בעסק המשפחתי כעורכת דין במחלקה המשפטית. האחות, לינור ביתן־קריאף, היא בעלת משרד עורכי דין המעניק ייעוץ משפטי לחברה. החתן, ערן קריאף, עבד בחברה ולפני כשנה עזב את תפקידו כסמנכ"ל תפעול במגה בעיר.

נסיבות עזיבתו של קריאף את מגה בעיר לא ברורות. גורמים המכירים את החברה טוענים שהיחסים בינו לבין יוסי לא היו טובים במיוחד ולכן בחר לעזוב. לפי גרסה אחרת, קריאף התפטר לאחר שמינו מעליו מנהל שהגיע מבחוץ. קריאף עצמו סירב להתייחס לנסיבות עזיבתו.

גם אחיו של נחום ביתן, אפי, עובד בעסק המשפחתי, בתפקיד ניהולי. ואולם בענף מספרים שאף שמדובר במשפחה קרובה ואוהבת, המשפחתיות הזאת לא תמיד פשוטה. "אני לא יכול להגיד שלא היו ריבים", אומר בכיר לשעבר בינות ביתן, "היו לי ריבים עם יוסי וגם למנהלים אחרים היו ריבים אתו. אבל בגדול האבא ידע לסדר את זה. אני עזבתי את יינות ביתן לא בגלל ויכוחים ומריבות, אלא בגלל שיקולים אישיים שלי".

"עסקה של אגו"

השנים האחרונות היו טובות למשפחת ביתן, שנהנתה מהשפע הכלכלי שנלווה לצמיחה בעסקים. מדי קיץ נוהג נחום ביתן לקחת את משפחתו המורחבת לחופשה של שבועיים לפחות במיאמי שבפלורידה. פרט זה, יחד עם אהבת הבן למכוניות יוקרה ולמותגים וסימני השאלה סביב עסקת מגה והליכי ההתייעלות המתוכננים ברשת, גרמו לאנשים המכירים את החברה לתהות על מה שנראה כהתנהלות ראוותנית לתקופה זו. "הם אנשים שעשו כסף ואוהבים לנסוע לחו"ל", אומר אדם המכיר את החברה, "הם אוהבים מותגים ומכונית. זה לגיטימי להשוויץ קצת".

"השוויץ" האחרון הוא הרכישה שביצע יוסי באשקלון: לפני כשנה הוא קנה מידי איש העסקים אלי אלעזרא 1.9 דונמים באשקלון, שעליהם הוא מייעד להקים בית גדול, לפחות כמו הבית של אביו. לפי גורם שנחשף לתוכניות, הבית עשוי להגיע לשטח של 1,000 מ"ר. מלבד זאת, מקורבים מספרים כי לשימושו של יוסי עומד פנטאהוס ברחוב האצ"ל בעיר, שנרכש על ידי אביו לרגל חתונתו.

נחום נורית ויוסי ביתן (צילום: עופר וקנין)
נחום ביתן (משמאל) עם רעייתו נורית ובנו יוסי | צילום: עופר וקנין

ואולם כל השפע הזה עומד כעת תחת סימן שאלה גדול. לאחר שב–2012 הוציא ביתן על מגה כמעט 500 מיליון שקל בעסקה ממונפת, כשעל זרועותיו מונחות כמה משקולות כבדות כמו דמי שכירות גבוהים יחסית בסניפי מגה (כ–60 מהם בבעלות רשת רבוע כחול שבשליטת מוטי בן־משה), והסכם עבודה קיבוצי של עובדי מגה, שמעניק תנאים טובים מהנהוג בענף לעובדי הרשת. בשבועות האחרונים מצא את עצמו נחום ביתן בבעיה לא פשוטה. לפני שבוע הודיעה הקבוצה כי תחל במשא ומתן על הליכי התייעלות בשיתוף ועד עובדי החברה וההסתדרות. בכירים בחברה ומקורבים לוועד סיפרו כי בין היתר, היא שוקלת לפטר מאות מתוך 3,500 עובדי מגה ולמכור סניפים נוספים מעבר לאלה שכבר הודיעה על מכירתם.

מאז הרכישה דובר לא מעט על הקשיים של ביתן לעכל את המיזוג, אך השיא היה בספטמבר, לאחר שחברות ביטוח האשראי הודיעו על הקטנת המסגרת לספקי הרשת, על רקע ירידות במכירות ובתזרים המזומנים של הקבוצה. בלית ברירה, ביתן החל למכור סניפים: שבעה סניפים לרשת פרשמרקט תמורת 110 מיליון שקל, וחמישה סניפים לרשת ויקטורי תמורת 63 מיליון שקל. אלא שעסקת פרשמרקט תקועה מסיבות שונות, ובהן מחלוקת לגבי סניף במתחם כורזין שבגבעתיים, והעובדה שבן־משה לא מאשר את העסקה באחד מסניפיו (מיקדו סנטר).

שלשום קיבל ביתן בשורה חיובית, כאשר רשות התחרות אישרה את מכירת הסניפים לפרשמרקט ולוויקטורי. ואולם למרות האישור, המחלוקות בין פרשמרקט ליינות ביתן עדיין לא נפתרו. גם אם שתי העסקות ייצאו לפועל, יצטרך נחום ביתן למצוא דרך להכניס כסף נוסף לחברה.

"יינות ביתן ומגה נמצאים בירידה במכירות של לפחות 10%. בעסקי קמעונות המזון זה מטורף", אומר ספק בתחום המזון. "ביתן נמצא עכשיו בזמן קריטי כי אנחנו אחרי החגים. ההתחייבויות שרשת לוקחת על עצמה בחג גדולות: קונים הרבה סחורה, מוכרים הרבה תווי קנייה ואז מגיע זמן הפירעון — ואם הגיעו פחות לקוחות, אז חסר מזומן בקופה".

לדברי בכיר ברשת מתחרה, "ביתן חייב להשיג עוד כסף, לצמצם את העסק ב–60%–70% ולהיות ממוקד יותר כדי לצאת מהבלגן. ממש לא יספיק לו למכור עשרה סניפים כמו שהוא עשה עד כה. הוא חייב למכור את כל מגה". עם זאת, יש לציין כי אותו גורם הוא בעל עניין שעשוי להתעניין במגה בעתיד.

אל המשבר הזה נקלע נחום ביתן אחרי שבשנה וחצי האחרונות שדרת ההנהלה שלו שינתה לחלוטין את פניה. מרבית הסמנכ"לים והבכירים שליוו אותו במשך שנים הועזבו או עזבו בפרק זמן קצר. ערן וידר, סמנכ"ל המכירות הארצי; ארז אייזנברג, סמנכ"ל השיווק של החברה; יניב בן אלי ודוד מלכה, שכיהנו כסמנכ"לי הסחר; מייק דרזי, סמנכ"ל הכספים שליווה את החברה במשך שני עשורים; סמנכ"לית משאבי אנוש, מיה גולדין; והחתן קריאף — הם חלק מהעובדים הזוטרים והבכירים שכבר לא נמצאים בחברה.

"הבנו שהעסק הולך להיות מנוהל אחרת", אומר בכיר לשעבר ביינות ביתן, שעזב את החברה אחרי רכישת מגה. "ראינו שנגמר העידן של עסק מגובש שמתנהל כאילו כולם הם משפחה אחת, ויש כאלה שהעדיפו להקדים תרופה למכה ולעזוב. המנהלים שסביבו היו נאמנים לו ולרשת במיליון אחוז, והיום מתברר שהוא טעה כשהוא ויתר עליהם. עכשיו הוא צריך להקטין את המטה שלו, שהתנפח משמעותית, ולהביא אנשים מתחום קמעונות המזון".

"נחום קפץ מעל הפופיק ברכישת מגה", אומר בכיר בתחום הקמעונות המכיר היטב את החברה. "מגה היתה אז מותג מוכה, חלש וחבול, ונחום לא הבין שהוא יצטרך לבצע השקעות גדולות במותג — חנויות, מותג, פרסום — ושבכסף שהוא יכניס פנימה צריך להביא בחשבון גם החזר חובות וגם השקעות מהסוג הזה. הוא לא הבין את מלוא המשמעויות של הסיפור הזה".

ואולם, לדברי אותו מקור, החטא הקדמון היה רכישת כמעט חינם ב–2012. "בכמעט חינם הוא קנה המון חנויות שהיו במיקומים לא טובים, והדפוס הזה חזר על עצמו במגה", הוא אומר. "בכמעט חינם היו מלא סניפים סתם. סניף צומת ירקון בפתח תקוה היה אחד החשובים של כמעט חינם, ועכשיו הוא סגור. זה אובדן של מחזור, ובקמעונות זה הכי חשוב, וכל השאר מסתדר אחר כך".

יוסי ביתן (צילום: רמי זרנגר)
יוסי ביתן | צילום: רמי זרנגר

אחרים בשוק הקמעונות מסכימים עם האבחנה הזאת. "עסקת מגה דווקא היתה מצוינת עבור יינות ביתן, בעוד שעסקת כמעט חינם היתה עסקת אגו", מוסיף מקורב ליינות ביתן. "בעסקת כמעט חינם הם קנו עסק עם מחזור של חצי ממגה עבור מחיר כמעט כמו זה שהם שילמו על מגה — ולכמעט חינם היו מיקומים גרועים. היא עיכבה את הרשת בכמה שנים. נדרשו הרבה משאבים, כסף וכוח אדם כדי למזג כמו שצריך את כמעט חינם ליינות ביתן. נחום ביתן עושה עכשיו טעות כי הוא מוכר את הסניפים הרווחיים שלו. הוא צריך להיפטר מהסניפים המפסידים של יינות ביתן ומגה, גם אם הוא ימכור אותם בשקל או במיליון. עכשיו אמנם הוא מוכר סניפים רווחיים ביותר כסף, אבל הסניפים ההפסדיים יישארו, כך שלטווח הארוך הוא לא פותר את הבעיה".

החברה בחובות — הבן קונה גן אירועים

המשבר הנוכחי בקבוצה אמנם משמעותי, אבל אינו הראשון שעמו מתמודד נחום ביתן מאז שהשתלט על מגה. בקיץ 2017, בזמן ששהה עם המשפחה במיאמי, הודיעה חברת נטו שבשליטת איש העסקים דודי עזרא, על עצירת האספקה לרשת יינות ביתן מחשש שלא תעמוד בתשלומים. היתה זו הבעת אי־אמון גורפת מצד אחד הספקים הגדולים של הקבוצה, דבר שהיה יכול להידרדר במהירות למצב של עצירת אשראי של כלל הספקים.

בדצמבר 2017, חמישה חודשים אחרי כן, חזרו הקבוצות לשתף ביניהן פעולה, ובימים אלה הגבירו את העבודה המשותפת שלהן. לדברי מקורב לביתן, כל הפרשה נבעה מסכסוך מסחרי בין הצדדים, שבסופו של דבר יישרו את ההדורים.

לדברי גורם הבקי בדברים, ייתכן שעניין נטו גרם לביתן למבוכה בחזית אחרת: חברת האחים נאווי, חברה ציבורית העוסקת במימון חוץ־בנקאי, גרמה לכאורה מבוכה לביתן כאשר בשלב מסוים לא הסכימה לתת לספקים כסף תמורת צ'קים של ביתן. שאול נאווי, יו"ר החברה, אומר על כך כיום: "אני לא זוכר איזה צ'ק אושר או לא אושר. זה לא חלק מהותי בעסקים שלנו".

כמעט במקביל לחידוש הקשר עם דודי עזרא, נכנסה משפחת ביתן לעסקה שעד היום נראית בשוק כעסקה תמוהה: רכישת 75% מהבעלות על גן האירועים חצר נצר — עסקה שבה השקיע כ–20 מיליון שקל, כולל כספים שהושקעו בשיפוץ. ברשם החברות רשום הבן יוסי כבעלים של גן האירועים. את העסקה הזאת ביצעה המשפחה למרות חוב של יינות ביתן בסך 140 מיליון שקל לנאמנים.

מרכול (צילום אילוסטרציה) (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

בערך באותו זמן חברת הנדל"ן של קבוצת ביתן, ב.ביתן, מכרה קרקעות ומבנים תמורת 30 מיליון שקל במקומות שונים בארץ, כסף שנועד כנראה לצמצום חובות הקבוצה. חלק מאותם מבנים שימשו להשכרת סניפים לרשת יינות ביתן. בירור שערכנו מגלה כי הרוכש היה מתחרה של ביתן: איש העסקים איל רביד מבעלי רשת ויקטורי, שביצע את העסקה באחת החברות הפרטיות שלו. רביד סירב להתייחס לדברים.

"זו היתה יוזמה של הבן, והאבא הלך על זה, אף שאני לא חושב שהם עשו את זה בשביל הבינזס", אומר אדם המכיר את החברה היטב על רכישת גן האירועים.

לדברי עובד לשעבר ביינות ביתן, "בסופו של דבר גם נחום היה בעד הגן, כי יוסי רצה את זה הרבה מאוד שנים. בשנים הראשונות נחום רצה שיוסי ייכנס לעסק וילמד אותו, אבל העניין הזה של גן האירועים עדיין בער ביוסי. בסופו של דבר הגיעה עסקה שכנראה היתה טובה, אז נחום אישר אותה. בחברה זה התקבל באווירה טובה".

בערך בזמן שבו התבצעה עסקת גן האירועים, החלו לדבר באשקלון על כך שנחום ביתן לווה סכומי כסף גדולים מאנשי עסקים פרטיים. מקור שעמו שוחחנו מעריך שמדובר בשני אנשים מאשקלון לפחות. ככל הנראה, אחד מהם הוא אותו איש העסקים ברון, שמצדו מסייג ואומר: "לווה ממני כסף? זה לא מדויק. אני לא רוצה להיכנס לזה. אומרים עשרות מיליוני שקלים? עזוב, אנשים גם אמרו מאות". לדבריו, "מדברים כל הזמן על גן האירועים, כמה כבר כסף זה? זה בכלל לא נחום, אלא הבן שלו. מותר לבן אדם לעשות משהו בשביל עצמו. הוא בכלל קנה את זה עם שותף שניהל את זה לפני כן. היתה שם הזדמנות כי אנשים לא כל כך הסתדרו שם. בן אדם מעסיק ברשתות השיווק כמעט 10,000 עובדים, אנשים צריכים לפרגן לו על זה".

לא לצאת פראייר

גן האירועים בנצר סרני הוא רק נדבך אחד בעסקים הנוספים של משפחת ביתן. מעבר לרשת המרכולים הגדולה, קבוצת ביתן מחזיקה גם בחברת קייטרינג בשם מועב, ומפעל לבשר בשם מייסטר הבשר, שאותם רכשה המשפחה ללא קשר לגן האירועים. אבל הנכס המשמעותי ביותר פרט לרשתות השיווק של המשפחה הוא חברת הנדל"ן ביתן נכסים, שלפי הערכות מחזיקה נכסים בהיקף של 150 מיליון שקל, שחלקם מושכרים לסניפים של יינות ביתן. באמצעות שלוש חברות אחיות אחרות יש לביתן נכס בכפר סבא, אשדוד וכמה נכסים באילת.

סכסוך משפטי שפרץ ביולי מגלה שביתן עמד להיכנס גם לעסקי הלוגיסטיקה. לפי תביעה שהגישה לפני ארבעה חודשים חברת הלוגיסטיקה לוגיסטימן, שבבעלות אנשי העסקים אילן קורץ ורונן יעקב קקו, ביולי 2018 נכנס ביתן כשותף ובעל שליטה בלוגיסטימן. החברה סיפקה שירותי לוגיסטיקה לחברת מייסטר הבשר, והיתה אמורה להקים מרלו"ג (מרכז לוגיסטי) חדש לקבוצת ביתן באזור התעשייה של אשדוד. ואולם לטענת קורץ וקקו, בשל מעשיו ומחדליו של נחום ביתן, הקשורים בין היתר לניגוד עניינים בפעילותו מול מייסטר הבשר, הצדדים החליטו להיפרד והזכויות להקמת המרלו"ג עברו לחברת הנדל"ן סאמיט.

לפי כתב התביעה, הצדדים חתמו על הסכם שלפיו באפריל 2019 הם ייפרדו, וביתן ישלם לקקו וקורץ 2.7 מיליון שקל. מועד זה נדחה בחודשיים, אך גם אז לא הועבר הכסף. בכתב התביעה מתוארת פגישה שאליה הגיעו קקו וקורץ, ואילו ביתן נעדר ממנה ואנשיו הגיעו ללא הצ'קים. לפי כתב התביעה, רואת חשבון מטעם ביתן חזרה במהלך הפגישה פעמיים מחדר אחורי במשרדים — פעם עם צ'קים המודפסים באופן לא תקין, זאת נימקה בתקלה טכנית במערכת, ובפעם אחרת עם צ'קים קרועים. בעקבות זאת, סיכמו הצדדים להיפגש כעבור שלושה ימים, אך אז העלה ביתן טענה חדשה בנוגע לחוב הקשור לבניית המרלו"ג.

"בשיחת טלפון עם נחום העלה האחרון לראשונה טענה חדשה שהיא בגדר אבסורד של ממש ועולה כדי תרמית של ממש", נכתב בכתב התביעה, שמתאר כי בפגישה שנערכה בהמשך היום הסביר נחום לשניים שהוא לא רוצה לצאת "פראיייר". "מדובר בטענה מלאכותית וחסרת בסיס, שמהווה הוכחה נוספת להתנהלותה הכוחנית, התרמיתית וחסרת תום הלב של הנתבעת (החברה שבבעלות ביתן; ש"ש ועד"מ)". בכתב ההגנה הכחישו בביתן באופן גורף את הטענות. לטענתם, רואת החשבון מסרה את הצ'קים בפגישה בלית ברירה, מתוך תחושה של לחץ ואיומים, אך אין בכך כדי להראות שאנשי ביתן הסכימו לחוב ששני אנשי העסקים דרשו. לפי כתב ההגנה, בעלי לוגיסטימן עשו שימוש לרעה בתהליכי משפט ובחוסר תום לב, והם תובעים מכיוון שאינם יכולים לשלם חובות לצדדים שלישיים ולרשויות המס.

"הוא שווה הרבה יותר מ–750 מיליון שקל"

המרלו"ג החדש של יינות ביתן, שנבנה בשיתוף עם חברת סאמיט, צפוי להיפתח ב–2020. השאלה הגדולה היא אם עד אז החברה תצליח לצאת מהמשבר.

אחת האפשרויות להצלת המצב עלתה בפרסומים ב–TheMarker כבר לפני כמה חודשים, ולפיהם חברת פז הציבורית תיכנס בשותפות שווה או אפילו כבעלת שליטה בחברה הממוזגת, דבר שיאפשר לחברת הדלק הגדולה לשפר את פעילות רשת חנויות הנוחות שלה, יילו (yellow). לפי גורמים המצויים בעניין, בשלב מסוים נראה שהיתה התקדמות במגעים שהוביל המנכ"ל היוצא, יונה פז, אבל כניסתו של היו"ר החדש של פז, אברהם ביגר, ציננה אותם.

עם זאת, באחרונה התחדשו הגישושים בין הצדדים. בפז סירבו להתייחס לדברים. פרסומים אחרים מדברים על כך שאיש העסקים בן־משה, שמשכיר 60 סניפים למגה, לוטש עיניים לכיוון מגה, שעל רכישתה התמודד ב–2016. דובר מטעמו של בן־משה סירב להגיב לדברים. בנוסף, אומרים מקורבים לביתן, חברות נוספות הציעו לביתן להיכנס כשותפות בחברה תמורת השקעה, אך עד כה ניסה ביתן להימנע ממצב שבו יצטרך לחלוק את מפעל חייו עם מישהו. כעת, לאור מצבה של החברה, הוא בשל יותר לקבל החלטות מהסוג הזה.

אפשרות אחרת היא שביתן יפנה למהלך שעשו כמה רשתות שיווק — הנפקה בבורסה. לפי גורמים המצויים בנושא, לפני כחצי שנה בחן נחום את הנושא, אבל נסוג מהחשש של הפיכה לחברה ציבורית. "בסוף הוא ינפיק", אומר אחד מחבריו, "זה עניין של תזמון. כסף מהציבור גם יעזור לו. ברור שאם פרשמרקט הונפקה לפי שווי של 750 מיליון שקל, הוא שווה הרבה יותר".

אפשרות נוספת היא שביתן יחליט לעזוב הכל ולפרוש. ואולם כמעט כל מי שמכיר אותו סבור שאין סיכוי שזה יקרה. "נחום לא ייתן לעצמו לקרוס. בגלל זה הוא חונק את עצמו, מנסה בכל הכוח לשלם את החוב ולשקם את הרשתות", אומר גורם המכיר את יינות ביתן היטב, "אבל בשום פנים ואופן לא ישים את עצמו על המדף. הוא חושב שהוא יכול לעמוד במשבר. עולם הקמעונות זה העולם שלו. הוא פשוט צריך לרזות בצורה משמעותית. הוא הולך לעשות צעדים דרסטיים של צמצום מטה ותקורות. זה לא יקרה מחר בבוקר, אבל תוך שנה נוכל להבין טוב יותר איפה הקבוצה הזאת עומדת".

הכתבה פורסמה במקור ב-TheMarker