לפני כמה חודשים החליטה משפחת שרון לשפץ את דירתם. חבר סיפר להם על בני זוג "מומחים בשיפוצים", ומשפחת שרון יצאה עימם קשר. אחרי משא ומתן קצר סוכמו התנאים ובני הזוג שרון מסרו כמה צ'קים כמקדמה.

רגע לפני תחילת העבודות, שכן המליץ לבני המשפחה לבצע בדיקת רשת מקיפה על הקבלנים, עימם הם עמדו להיכנס להתקשרות יקרה ומשפחת שרון, שרצתה להיות יותר בטוחה בבחירה, פנתה לחברת Checknet, המתמחה באיתור ואיסוף מידע גלוי מרשת האינטרנט. הדו"ח שהם קיבלו כעבור יומיים הותיר אותם המומים. התברר כי "קבלני השיפוצים" הם זוג נוכלים ותיק, ש"זכו" לאורך השנים לסיקור תקשורתי, קורבנותיהם תובעים בבית המשפט ומזהירים אחרים באינדקסים ובלוגים, ישנן בעיות פיננסיות ועוד. השניים משתמשים במספר שמות, סוגרים חברות שהסתבכו ופותחים חדשות במקומן, ורק שיטת העבודה נשארת קבועה – הם אינם מופיעים כלל לעבודה או שמתחילים אותה, שוברים את המטבח והשירותים בכדי להקשות על החיים השוטפים ואז נעלמים ודורשים תוספת עבור אותה עבודה. המשפחה המבוהלת החליטה להימלט מהעסקה; כשביטלו את הצ'קים התברר כי שניים מהם כבר הועברו לגורם שלישי, אבל למזלם את יתר כספם הם הצליחו להציל.

ריטה, נעקצה מכיוון אחר לגמרי. היא הכירה באתר היכרויות רופא מהצבא האמריקאי ששירת באפגניסטן, הוא הציג בפניה תיעוד תומך לזהותו ועיסוקו – דרכון, תעודת שחרור ועוד. היה קשוב, מצחיק, כבש את ליבה והאהבה פרחה, לפחות כך חשבה. הפנייה לחברת Checknet נעשתה על ידי הבעל, שסיפר כי מזה חודשים היחסים עם אשתו מדרדרים והיא מתרחקת ממנו ללא סיבה ברורה, עד שיום בהיר אחד באחת השיחות ביקשה להתגרש והסבירה כי היא מאוהבת ברופא אמריקאי, שאמור בימים הקרובים לסיים את שירותו הצבאי ולהגיע לישראל. הוא ניסה להסביר כי נפלה קורבן להונאה, הציג בפניה כתבה בנושא, ששודרה לאחרונה בחדשות, אבל לשווא. גם היא ראתה את הכתבה ו"הרופא" ממש נעלב, כשדיברה אותו על זה. בדיקת הרשת שביצעו חוקרי החברה העלתה כי מדובר במתחזה, שגנב את תמונותיו ופרטיו של סופר תושב קליפורניה, זייף תעודת שחרור הכוללת את התואר דוקטור, דרכון אמריקאי, ייצר פרופיל מזויף ברשתות החברתיות והחל "לנהל מערכות יחסים" עם נשים ברחבי העולם. מריטה הוא הספיק להוציא כמאתיים אלף שקלים לפני שתרמיתו נחשפה והקשר נותק.

תעודה שנלקחה מאתר אלי אקספרס ובה הדביקו תמונה של גנרל מצבא ארה"ב  (צילום: באדיבות צ'קנט)
תעודה מזויפת של המעידה על שירות בצבא ארצות הברית | צילום: באדיבות צ'קנט

"מקרי ההונאה וההתחזות מתרבים ומשתכללים. כל מי ששומע על קורבן שנעקץ מתקשה להבין כיצד זה קרה ובטוח שלו זה לא יקרה, אבל האמת מגלה אחרת", אומר יזהר עצמון, מייסד ומנכ"ל משותף ב- Checknet. "המתחזים משתפרים. המתקדמים שבהם מפתחים ומעלים לרשת אתרי דמה במסווה של חברה עסקית או תאגיד בנקאי. הם נראים בדיוק כמו המקור ורק בדיקה מעמיקה לאתר הרלוונטי תוכיח כי מדובר בכפל אתר, לדוגמה בגלל שהדומיין נרכש רק לאחרונה, בעליו אינם מהמדינה הרלוונטית, חלק מהקישורים אינם פעילים, חברי ההנהלה אינם מעודכנים ועוד.

"המקרים הרומנטיים כמו של ריטה הם קשים במיוחד, כי נלווה אליהם לעתים קרובות משבר נפשי עמוק שפוקד את הקורבן. חשיפת ההונאה וההוכחות החד משמעיות היא רגע כואב מאוד, אבל הצד החיובי שהיא עוצרת את המפולת ומאפשרת לנפגעים ולמשפחתם להתחיל בתהליך שיקום נפשי וכלכלי".

לפספס מידע מכריע

בדיקות רשת חוסכות סיבוכים גם במקרים רבים אחרים. זה מה שקרה לבני הזוג אילן, שביקשו בדיקה לשוכר עתידי לדירה. בדו"ח התברר שזה אינו שמו היחיד של האיש, וכי מדובר בעבריין ואסיר מורשע בעבירות אלימות וסמים, המצוי תחת הליכי הוצאה לפועל. כמובן שבעלי הדירה ביטלו את החוזה ברגע האחרון. במקרה אחר, גילה זוג הורים כי המטפלת של ילדיהם במשפחתון, מפעילה במקביל גם עסק למכירת תכשיטים ברשת, מעלה פרסומים ומעדכנת את הדף העסקי לאורך כל שעות העבודה. זה אולי לא פלילי, אבל זה משהו שכל הורה היה רוצה לדעת.

"המשותף למקרים אלו ולרבים אחרים הוא שהייתה כתובת על הקיר, אבל לא קראו אותה, או שקראו אותה באיחור", אומר עצמון. "הבעיה היא שחיפוש פשוט בגוגל או שיטוט פייסבוק אינם מתאימים לכל המקרים. ברשת יש המון מידע, אבל הוא לא באמת נגיש לציבור הרחב. זאת האשליה הגדולה בעידן המידע - כולנו מחפשים בגוגל ומכירים את עודף המידע שאנו מקבלים על כל שאילתה, שכולל גם תוצאות שגויות, קישורים לא פעילים, תוצאות רלוונטיות לבעלי שם זהה ועוד. בפועל מרבית החיפושים מסתכמים בעיון בתוצאות המופיעות בעמודים הראשונים בלבד וכך עלולים לפספס מידע מכריע עבורם.

חיפוש מקצועי דורש את הכרת הרשת, ידע בהרכבת עשרות שאילתות מגוונות וטכנולוגיה המסוגלת להריץ אותן במנועי חיפוש שונים ולהתמודד עם אלפי התוצאות המתקבלות. כמה מאתנו מחפשים את השם בכל האפשרויות העולות מצירופים הנובעים משם נוסף, שם משפחה קודם (או יודעים בכלל כי קיימים שמות כאלו) ועוברים על פני כל התוצאות המתקבלות, כמה מחזיקים במנוי למאגרים משפטיים, כלכליים או פיננסיים?".

 עצמון מגיע מתחום החקירות והמודיעין במשטרת ישראל וברשות להגנה על עדים. "גופים מקצועיים מכירים בערך המידע והמודיעין ממקורות גלויים ברשת ומשקיעים בכרייתו משאבים רבים בהכשרות ובטכנולוגיה.CHECKNET נוסדה במטרה להנגיש יכולות אלו לציבור הרחב העומד בפני החלטה על התקשרות חדשה, פרטית או עסקית. אחת ממטרות המשטרה היא חקירת עבירות והבאת עבריינים לדין, אבל בפועל חקירות רבות אינן ממוצות והתלונות נסגרות מחוסר עניין לציבור או כי העבריין לא נודע. אף אחד לא יפצה את משפחת שרון או את ריטה ומשפחתה על ההפסדים הכספיים, וודאי שלא על עוגמת הנפש וכך קורה במקרים רבים נוספים. האבסורד הוא, שבדיקת רשת מקצועית מקדימה הייתה מונעת את התקשרות וכמובן את הנזק הנלווה".

שיפוצניק בדירה (אילוסטרציה: Shutterstock)
עדיף לדעת עם מי אתם עובדים | אילוסטרציה: Shutterstock

איפה עובר הקו?

הדו"חות שמספקת Checknet נותנים תמונה מקיפה על כל אדם, המבוססת על הנוכחות דיגיטלית שלו כפי שעולה מסריקת מיליארדי האתרים הנסרקים על ידי מנועי חיפוש שונים ועולים בתוצאותיהם ומבדיקה במאגרי מידע ממשלתיים ועסקיים, במאגרים משפטיים, ועוד.

"הקו האדום" אינו מוחלט ומשתנה בהתאם ללקוח או לסוג ההתקשרות ולכן חשוב להבין את הממצאים. כשבודקים נותן שירותים הפונה לשוק הפרטי, היינו מצפים למצוא נוכחות דיגיטלית ברשת ברשויות המס, במאמצי שיווק ופרסום, באזכורים בכתבות ובאינדקסים, אמורות להיות המלצות, ביקורות, הליכים משפטיים כתובע או נתבע ועוד, אם כלום מהאמור לא נמצא, הרי שזה אמור להציף סימני שאלה או אזהרה, מצד שני, אצל מטפלת, פרופיל נמוך הוא דווקא יתרון, המעיד כי אין משהו העלול להעיד כי תהייה לה בעיה למלא את תפקידה.

עצמון מדגיש שאיסוף המידע נעשה אך ורק מתוך מידע פומבי בלבד. "צריך להבין כי אנחנו לא מייצרים מידע, אלא מאתרים ואוספים אותו. הוא קיים ברשת, איתנו או בלעדינו ולמעשה כך נוסף קהל חדש למעגל לקוחות Checknet, אנשים המזמינים דו"חות על עצמם. "המודעות היום לפרטיות המידע הולכת וגוברת, אנשים סקרנים לדעת כיצד הם "נראים" כתוצאה מחיפוש מקצועי ברשת ומופתעים למצוא אזכורים, שכלל לא ידעו עליהם. אלו יכולות להיות תמונות מתויגות בפייסבוק, למרות שכלל אין להם פרופיל, שאלה בפורום רפואי ששאלו פעם, תגובה שכתבו בספונטניות, שכחו ממנה וגילו שהרשת זוכרת ועוד. הדו"ח שלנו הוא האמצעי המאפשר לאנשים להבין קודם כל איפה הם עומדים ובהמשך לנקוט בצעדים להסרת מידע, שפורסם בניגוד לחוק".