המונדיאל הנוכחי הוא הראשון שנערך במדינה ערבית, ובמקרה או שלא, בפעם הראשונה תשתתף בשלב חצי הגמר נבחרת מהעולם הערבי ומאפריקה. בינתיים, הסיפור של מרוקו, ההפתעה הגדולה של הטורניר, הפך להיות הסיפור הגדול של העולם הערבי ואפריקה.

אחרי שלב הבתים המוצלח, הגיעה הדרמה הגדולה. נבחרת מרוקו, שמכונה "אריות האטלס", פגשה את נבחרת ספרד והדיחה אותה בשלב הנוקאאוט בדרך לרבע הגמר. "לפני זה היו אלה רק המרוקאים שתמכו בנו", אמר לקראת המשחק המאמן וואליד רגראגי, "עכשיו זה האפריקאים והערבים".

רגראגי, יליד צרפת בן ה־47, מונה לתפקיד בסך הכול חודשיים לפני תחילת הטורניר לאחר שהמאמן הקודם, הבוסני וחיד חלילהודז'יץ', הודח בשל חילוקי דעות עם ההתאחדות המקומית. הציפיות מרגראגי היו בהתאם, והוא ניפץ את כל התחזיות.

במידה רבה, הסיפור של המאמן הוא סיפורה של הנבחרת כולה. הוא גדל בצרפת בעיר קורביל שנמצאת בקרבת פריז והחל את הקריירה שלו כשחקן בקבוצת הבוגרים של ראסינג פריז. לאחר מכן הוא עבר לספרד ואף שיחק יחד עם יוסי בניון ודודו אוואט בקבוצת ראסינג סנטאנדר, לפני שחזר לסיים את הקריירה בצרפת.

ואז החלה קריירת האימון הקצרה שלו, שכללה את אימון אל־דוחייל הקטארית, ובעיקר זכייה עם קבוצת ווידאד קזבלנקה בליגת האלופות של אפריקה. בד בבד, המאמן שמכונה "ראש אבוקדו", היה עוזר מאמן בנבחרת הלאומית.

"כל מרוקאי הוא מרוקאי", אמר המאמן לאחר הניצחון על ספרד. "זה לא משנה אם נולדת בגרמניה, ספרד, צרפת או הולנד. אני נולדתי בצרפת, אבל הלב שלי שייך למרוקו".

סופיאן בופאל המרוקאי חוגג עם אמו את ההעפלה לחצי הגמר במונדיאל / צילום: Associated Press, Alessandra Tarantino

הזרעים נזרעו מזמן

רגראגי לא לבד. מרוקו נמצאת רק משחק אחד ממקום בגמר, לאחר ששלחה הביתה נבחרות כמו בלגיה, ספרד ופורטוגל מבלי לאפשר להן להבקיע שער אחד, הרבה בזכות המהגרים שלה. מתוך 26 שחקני סגל, רק 12 נולדו במרוקו. ל־14 האחרים שורשים מרוקאים אך הם נולדו במדינות כמו צרפת, ספרד, קנדה, הולנד ובלגיה.

לדוגמה, השוער יאסין בונו, ששמר על רשת נקייה כמעט בכל משחקי הטורניר עד כה, נולד בכלל במונטריאול שבקנדה, ומאז גיל 20 משחק בספרד. המגן אשרף חכימי נולד במדריד, בחר לייצג את מרוקו כבר בנבחרות הצעירות, והוא זה שחתום על הפנדל שהדיח את ספרד ברבע הגמר ונכנס לפנתיאון. דווקא מלך השערים של מרוקו בכל הזמנים בגביע העולם ומי שהבקיע את שער הניצחון נגד פורטוגל, יוסף אן נסרי, הוא יליד העיר פז במרוקו.

בגביע העולם הנוכחי ההצלחה של מרוקו בשיאה, אך הזרעים נזרעו מזמן. הפעם הראשונה שבה השתתפה הנבחרת בגביע העולם הייתה ב־1970, כמו נבחרת ישראל, אולם בניגוד לכחולים־לבנים - הם הוסיפו מאז חמש הופעות נוספות. אם לא די בכך, בדירוג הנבחרות של פיפ"א שהתעדכן בפעם האחרונה בחודש אוקטובר, הגיעה מרוקו למקום ה־22, ושווי שחקני הסגל שלה מוערך בקרוב לרבע מיליארד אירו. לשם השוואה, נבחרת ישראל נמצאת במקום ה־76, ושווי הסגל כולו מוערך בקרוב ל־30 מיליון אירו.