אין תמונה
בכירים במשק: חברת החשמל נמצאת בבעיה

על אף השיבושים בהזרמת הגז הטבעי ממצרים והמחלוקת על המחיר, משרד התשתיות הנחה את חברת החשמל להיערך להכפלת רכישות הגז ממצרים, באמצעות EMG, בה שותף יוסי מימן.
ל"גלובס" נודע כי מנכ"ל משרד התשתיות, חזי קוגלר, הורה בשבוע שעבר לחברת החשמל להיכנס למו"מ עם המצרים לרכישת כמות נוספת של גז טבעי בהיקף של לפחות 2-3 מיליארד מ"ק לשנה, ללא מכרז.

קוגלר ציין במכתבו ליו"ר חברת החשמל, מוטי פרידמן, ולמנכ"ל, עמוס לסקר, כי הוא מבקש לקבל עדכון שוטף באשר להתקדמות המו"מ והסיכומים בין חברת החשמל לספק המצרי בהקדם.

להערכת משרד התשתיות, כמויות הגז נדרשות לחברת החשמל החל מ-2010 על מנת שתוכל לעמוד בתוכנית הפיתוח המעודכנת ותוכנית החירום. מדובר ברכישת גז טבעי בהיקף של 600-800 מיליון דולר לשנה בחוזה ארוך טווח. במחירי הגז הנוכחיים, היקפה הכספי של העסקה נאמד ב-3-4 מיליארד דולר.

החלטה מפתיעה

ההחלטה התקבלה בהפתעה בחברת החשמל שרק באחרונה קיבלה הנחייה אחרת מהממשלה להיכנס למו"מ לרכישת גז טבעי מבריטיש גז מהשדה מול עזה.

המשרד הורה לחברה להיכנס למו"מ עם המצרים, למרות שבדיונים קודמים הסתייגה החברה מהגדלת התלות בספק המצרי בצורה כה גורפת. מנהל יחידת הדלקים בחברה, שמשון ברוקמן, האחראי למו"מ לרכישת הגז, הזהיר במכתב שנשלח למשרד התשתיות כי "משיקולים אסטרטגים וטכניים לא נכון להסתמך על אספקת גז ממקור אחד בהיקף שעלול לסכן את יציבות משק החשמל".

לעומת זאת, קוגלר ציין במכתב שנשלח לחברת החשמל כי "עד למימוש חלק מהמקורות הנוספים (בריטיש גז, גפרום, קידוח "תמר" ו-LNG -ל.ב) השיקול של אספקה סדירה ודאית למקורות הייצור במדינה גובר בנסיבות העניין על השיקול של הימנעות מהסתמכות יתר על מקור זה או אחר, נוכח העובדה כי אין כל מקור אחר לספק את הצרכים המינימאליים של המדינה לשנים הקרובות, פרט למקור המצרי", כתב.

בחברת החשמל תומכים ברכישות נוספות ממצרים, אולם בדיונים פנימיים הביעו בחברה חשש שהנחיית משרד התשתיות תכבול את ידי החברה במו"מ, וזאת עוד בטרם חודשה ההזרמה ממצרים במלואה. כזכור, מנכ"ל חברת החשמל, עמוס לסקר, סרב באחרונה לדון עם המצרים בנושא מחירי הגז עד לחידוש מלא של ההזרמה.

"להנחיית משרד התשתיות יש משמעויות מרחיקות לכת על חברת החשמל והמשק. לחברת החשמל אין בכלל יכולת תמרון ברגע שקיבלה הנחייה חד משמעית לרכוש גז ממצרים. היה צריך לתת לחברה לפעול לפי שיקוליה המסחריים", אומרים מקורות במשק האנרגיה המקורבים לנושא.

קוגלר ציין במכתבו כי פרט למצרים אין מקורות זמינים, זאת מאחר וגזפרום ובריטיש גז מוכנות עקרונית לספק גז טבעי רק החל מ-2014. דבריו של קוגלר לגבי נכונותה של בריטיש גז מפתיעים מאחר והמדינה מעוניינת לרכוש את הגז הטבעי מעזה כבר מ-2011.

מאז פרץ המשבר מול מצרים על רקע השיבושים בהזרמת הגז, ניהל קוגלר סדרה של פגישות חשאיות בקהיר בהן נדונה האפשרות להגדלת היקף כמויות הגז הטבעי המסופקות לישראל. בתמורה להגדלת הכמות דרשו המצרים העלאה של מחירי הגז הטבעי.

ניסיון להכשיר הקרקע להסכם

על פי הערכות במשק האנרגיה, ההנחיה של משרד התשתיות נועדה לבדוק אפשרות להכשרת הקרקע להסכם עתידי במסגרתו תגדיל מצרים את הכמויות לישראל בתמורה להעלאה במחיר הגז, וזאת בניסיון לפתור את המשבר הנוכחי.

יחד עם זאת, בכירים במשק האנרגיה מעריכים כי מבחינה משפטית חברת החשמל נמצאת בבעיה. "על חברת החשמל לפעול רק אם החברה משוכנעת שהדבר משרת את האינטרסים העסקיים שלה. אם המדינה סבורה שצריך להגדיל את הרכישות ממצרים עליה לעשות זאת ישירות, או שתשאיר את ניהול המו"מ לחברת החשמל", אמרו.

יצוין כי קוגלר ציין במכתבו כי משרד התשתיות ימשיך לקיים מגעים עם ממשלת מצרים כדי להבטיח את עמידתה בהתחייבויותיה במסגרת ההסכם בין המדינות, ואילו על חברת החשמל מוטל לסכם את התנאים המסחריים לאספקת הגז. כמו כן, הוא הדגיש כי רכישת הכמות ע"י חברת החשמל לא תפגע ביצרנים הפרטיים.

שיבושים באספקת הגז הטבעי

הזרמת הגז ממצרים החלה במאי 2008, אולם בחודשים האחרונים נרשמו שיבושים חוזרים ונשנים באספקת הגז ממצרים, בין השאר, על רקע בעיות טכניות בצד המצרי. בנוסף, הממשל במצרים נמצא תחת לחץ מצד גורמי האופוזיציה להפסיק את יצוא הגז לישראל. באחרונה קיבל בית המשפט המצרי החלטת ביניים המורה להשעות את ייצוא הגז הטבעי לישראל, אולם ממשלת מצרים הודיעה כי תערער על ההחלטה לביהמ"ש העליון, ואין בכוונתה לפגוע באספקה לישראל.

ממשרד התשתיות נמסר בתגובה כי "המשרד פועל להבטחת מקורות האנרגיה של ישראל ובכלל זאת אספקת גז טבעי בכמות שתספיק לצרכי המשק". בחברת החשמל סירבו להגיב.