צ'יממנדה נגוזי אדיצ'יה היא כנראה השם הכי מוכר לקוראים במערב מקרב הסופרים האפריקאים העכשוויים, והפכה לאייקון פמיניסטי בעקבות הרצאה שנשאה וצוטטה על ידי ביונסה. ספריה של אדיצ'יה הניגרית – וביניהם "חצי שמש צהובה" ו"אמריקנה" - היו לרבי מכר ברחבי העולם ותורגמו לעשרות שפות, בהן גם עברית. ספריה עוסקים בין השאר במלחמת האזרחים בניגריה, בהגירה, ביחסים בין גזעיים ובפמיניזם. עם זאת, בשנים האחרונות היא מצאה את עצמה במרכזה של שערורייה דווקא על רקע התבטאויותיה בנוגע לנשים טרנסיות. אתמול, יותר משלוש שנים אחרי שאמרה בריאיון דברים שמהם השתמע שנשים טרנסיות אינן שוות לנשים בעיניה, היא פירסמה מאמר ארוך שבו יצאה נגד שתי סופרות ניגריות צעירות ונגד תרבות הדיון ברשתות החברתיות שלטענתה נעדרת חמלה, מעודדת אנשים ליישר קו עם עמדות מוסריות מסוימות ומשטיחה את הדיון. המאמר שלה עורר כל כך הרבה עניין בקהילה הספרותית ומחוצה לה, שהאתר שלה קרס. 

ההסתבכות של אדיצ'יה החלה ב-2017, אז היא אמרה בריאיון לערוץ 4 הבריטי, כי נשים טרנסיות נולדו כגברים, שמעמדם פריבילגי יחסית לנשים, ולכן אין להשוות את החוויות של נשים לחוויות של נשים טרנסיות. היא הואשמה בכך שרמזה שנשים טרנסיות אינן נשים "אמיתיות" ובהמשך הגנה על דבריה והבהירה שברור לה שנשים טרנסיות הן נשים, אך שבהקשר של דיון על מגדר ופמיניזם, "חשוב להבין את ההבדלים בין החוויות של המגדרים השונים". בשנה שעברה, אדיצ'יה יצאה להגנתה של מחברת ספרי "הארי פוטר" ג'יי קיי רולינג, שהואשמה בטרנספוביה בעקבות כמה התבטאויות פוגעניות כלפי אנשים טרנסג'נדרים, ובכך הצטרפה לשורה של נשים שנתפסות כ-TERF, כלומר "פמיניסטיות רדיקליות מדירות טרנסיות". 

במאמר שפרסמה השבוע, אדיצ'יה התייחסה לשתי סופרות שלמדו בסדנת הכתיבה היוקרתית שלה בניגריה, ויצאו נגדה מאוחר יותר בשל דעותיה. "אני תמכתי מאוד בכותבת הזו, ולא הייתי חייבת", היא כתבה על אחת הסופרות. "אני תמכתי בה כי אני מאמינה שאנחנו צריכים מגוון של סיפורים אפריקאים". היא לא נקבה בשמות הסופרות שיצאו נגדה, אך אחת מהן, אקוויקה אמזי, שהיא טרנס.ית א-בינארי.ת, הגיב.ה לדברים, וכבר האשימ.ה את אדיצ'יה בעבר בטרנספוביה - וזה מקור המחלוקת ביניהן.

View this post on Instagram

A post shared by akwaeke emezi (@azemezi)

(מתוך האינסטגרם של אקוויקה אמזי)

"יש הרבה אנשים שחיים ברשתות החברתיות שמתפקעים מהתחסדות והם חסרי חמלה", כתבה אדיצ'יה במאמרה, "אנשים צעירים היום כל כך מפחדים מכך שיהיו להם את הדעות הלא נכונות, שהם מונעים מעצמם את האפשרות ללמוד, לגדול ולהתפתח. דיברתי עם הרבה אנשים צעירים שאמרו לי שהם מפחדים לצייץ את דעתם, שהם קוראים שוב ושוב את ציוציהם מהחשש שהם יותקפו על ידי בני דורם. ההנחה שלי היא שההגינות מתה. הטוב אינו נחשב היום, רק הצורך להיראות טוב חשוב להם. אנחנו כבר לא בני אדם, אלא מלאכים שנמצאים במרוץ תמידי להיות מלאכיים יותר מאחרים. שאלוהים יעזור לנו, זה מגוחך". 

אמזי השתמש.ה בשמה של אדיצ'יה בספר שלו.ה אולם אדיצ'יה ביקשה ששמה יוסר ממנו, משום שאמזי יצא.ה נגדה בטוויטר לפני כן. אתמול כתב.ה אמזי באינסטגרם: "אני לא אקרא את המאמר של אדיצ'יה כי הוא לא נועד בשבילי. הוא נועד להתסיס המוני ניגרים טרנספובים שרוצים לפגוע בי. אני אמשיך להצביע על האמת כי השתיקה אינה נשק הגיוני עבורי, כשאנשים טרנסים מתים ומאוימים. ההון התרבותי של אדיצ'יה צומח מתעשיית המו"לות, וההוצאות לאור נותנות לה במה, מפיצות את ספריה וכתביה בלי להתייחס לדעות שלה, שמסכנות את הקהילה הטרנסית ופוגעות בכותבים אחרים".