דרמה בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה: איגוד השחקנים המרכזי של הוליווד, SAG-AFTRA, הודיע הערב (ה') כי הוא מצטרף לשביתת התסריטאים - כחודשיים אחרי שזו הוכרזה. זאת, לאחר שכשל המשא ומתן שניהל האיגוד עם האולפנים. נשיאת האיגוד פראן דרשר ("נני") אמרה בהצהרה כי הצעות האולפנים היו "מעליבות ולא מכבדות את התרומה שלנו לענף הזה", וטענה כי האולפנים לא נתנו מענה הולם לסוגיות שהעלו השחקנים. כך, עם התכנסות הדירקטורים הערב, הוחלט להפוך את השביתה לרשמית. ההשלכות הצפויות לכך: הקפאה של הוליווד.

זוהי השביתה הראשונה של איגוד השחקנים מזה ארבעה עשורים, והיא צפויה לערער עוד יותר את התעשייה, שגם ככה נפגעה משביתת התסריטאים. הפעם האחרונה שבה איגודי התסריטאים והשחקנים שבתו במקביל הייתה לפני 63 שנה, כאשר רונלד רייגן היה נשיא ה-SAG-AFTRA. מיותר לציין שעולם הקולנוע והטלוויזיה השתנה משמעותית מאז התקופה ההיא - משמע שאין תקדים אמיתי למצב שבו תימצא כעת התעשייה. הנפגעת הראשונה, כך מסתמן, היא הקרנת הבכורה הלונדונית שנערכה הערב ל"אופנהיימר", סרטו החדש של כריסטופר נולאן ("התחלה"). נולאן עלה לבמה והודיע לקהל כי כוכבי הסרט, בהם מאט דיימון ורוברט דאוני ג'וניור, עזבו את האירוע במטרה להתכונן לשביתה.

160 אלף השחקנים שחברים ב-SAG-AFTRA מצטרפים לשביתה לאחר שפג ההסכם שלהם עם ארגון המפיקים AMPTP, ברית מפיקי הקולנוע והטלוויזיה, שמייצגת את האולפנים הגדולים (NBC יוניברסל, פרמאונט, האחים וורנר-דיסקברי) וכן את ענקיות הסטרימינג (נטפליקס, אפל TV פלוס, אמזון ועוד). המשא ומתן שהתקיים לפני ההכרזה הרשמית על השביתה נמשך שבועות, ולאורכם ראשי חברות ההפקה לא הסכימו לענות על דרישותיהם של השחקנים. "האולפנים וחברות הסטרימינג לא העריכו את עוצמת הנחישות שלנו", מסרה דרשר בהודעתה. "הם עומדים לגלות אותה". בהודעה מטעם האיגוד נאמר גם כי ארגון AMPTP נוהג ב"נוקשות".

בהצהרה מטעם ארגון המפיקים, נאמר כי הארגון "מאוכזב עמוקות" מכך שאיגוד השחקנים לא מאריך את המשא ומתן. "איגוד השחקנים מביא אותנו למצב שיעמיק את המצוקה הכלכלית של אלפים, התלויים בתעשייה לצורך פרנסתם", כך נמסר.

בין הדרישות של איגוד השחקנים ניתן למנות את העלאת שכר המינימום (כך שיתכתב השכר עם עליית האינפלציה), וכן שיפור תנאי העבודה. אופיו המשתנה של עולם הטלוויזיה גם הוא משמעותי כאן: בעבר היינו רואים סדרות בעלות עונות מרובות פרקים, וכיום התוכן השולט על המסך הקטן הוא בעיקר סדרות בעלות עונות קצרות יותר, וכן סדרות מוגבלות (סדרות שלהן עונה אחת בלבד). השינויים האלה מייצרים קושי במציאת עבודה עבור השחקנים.

עניין נוסף הוא הדרישה לשינוי מתכונת הענקת התמלוגים. בעולם שלפני הסטרימינג, כלומר העולם שבו כולנו צפינו בטלוויזיה בשידור לינארי, שחקנים זכו לתשלומים גבוהים על כל שידור חוזר של תוכן בכיכובם; בעולם של היום, שבו סטרימינג שולט במשחק, ענקיות כמו נטפליקס ואמזון יצרו מתכונת תמלוגים מותאמת, אך זו לא מספקת לשחקנים את אותם תשלומים נדיבים.

וישנה גם סוגיית הבינה המלאכותית, שמסעירה בתקופה זו את התעשייה כמו שהיא מסעירה את שאר העולם. אף אחד עוד לא יכול לדעת את ההשלכות הקיימות לשימוש בבינה מלאכותית, והדבר נכון גם כשמדברים על שימוש בה בקולנוע ובטלוויזיה. שימוש בבינה מלאכותית, במידת מה, לוקח מהשחקנים את הבעלות על הגוף שלהם ועל הקול שלהם - שכן אלה ניתנים לשינוי באמצעות הטכנולוגיות החדשניות. כמו כן, אין הסדר ברור באשר לפרקטיקה של השבת שחקנים מתים לחיים באמצעות שימוש בבינה מלאכותית. דבר נוסף הוא שטכנולוגיות הדיפ פייק מעלות שאלות גדולות באשר ל"נחיצותם" של שחקנים. בהתחשב בכל אלו, השחקנים למעשה דורשים את כתיבתה של מערכת חוקים שיודעת להתמודד עם העולם החדש הזה, ושלא מנצלת את כוחה של הטכנולוגיה עד כדי פגיעה במקצועם של השחקנים. 

שביתת התסריטאים (צילום: GETTY IMAGES)
שביתת התסריטאים בהוליווד | צילום: GETTY IMAGES

אז מהן ההשלכות הצפויות של שביתת השחקנים על הסדרות והסרטים? מסתמן כי כל הפקה שטרם הושבתה בעקבות שביתת התסריטאים, תושבת כעת. עם ההכרזה על שביתת התסריטאים, הפקות רבות כבר הוקפאו גם ככה - "דברים מוזרים", "הלוטוס הלבן", "קוברה קאי", "בית הספר היסודי אבוט", "אמילי בפריז", "אופוריה", "פה גדול", "אימה אמריקאית" והרשימה עוד ארוכה, אבל הפקות שמצטלמות מחוץ לארה"ב המשיכו לעבוד כרגיל. כעת, גם הן יוקפאו. 

סדרות וסרטים שנכתבו עוד לפני שביתת התסריטאים לא יוכלו להמשיך להצטלם - אי אפשר, כמובן, לצלם ללא שחקנים. במילים אחרות, צפויים עיכובים בעלייתם למסך של פרויקטים שנמצאים כעת בשלבי הפקה. בין הסרטים המדוברים שיושפעו מהשביתה: "דדפול 3" עם ראיין ריינולדס ויו ג'קמן, "גלדיאטור 2" של רידלי סקוט, החלק השני של "משימה בלתי אפשרית: נקמת מוות" (שחלקו הראשון עלה השבוע למסך אחרי ציפייה ארוכה), "ונום 3", וגם "מושבע מספר 2" שאותו מביים קלינט איסטווד. עוד סרטים שעלייתם למסך תידחה: "מרשעת: חלק 1" ("וויקד") בכיכובה של אריאנה גרנדה, "מורטל קומבט 2", ו"ביטלג'וס 2" עם ג'נה אורטגה.  

אמה ד'ארסי, "בית הדרקון" (צילום: Ollie Upton/HBO, באדיבות yes ,HOT וסלקום TV, יחסי ציבור)
"בית הדרקון" | צילום: Ollie Upton/HBO, באדיבות yes ,HOT וסלקום TV, יחסי ציבור

בגזרת הסדרות, סדרה אחת ככל הנראה לא תהיה מושפעת מהשביתה - "בית הדרקון", הספין-אוף של "משחקי הכס". בשונה משאר הסדרות המוכרות שצוינו קודם, בזמנו דווח כי תסריטי העונה השנייה שלה הושלמו עוד לפני היציאה לשביתת התסריטאים, וההערכה הייתה כי רק שביתת שחקנים תשבית אותה. אך הערב התברר כי מאחר שמרבית הקאסט של "בית הדרקון" בריטים ולא אמריקאים, ולכן אינם חבר ב-SAG, הצילומים צפויים להימשך כסדרם. 

השפעות נוספות של השביתה קשורות לאירועים יוקרתיים - טקס פרסי האמי או טקס פרסי האוסקר, שאליהם לא יגיעו השחקנים. טקס האמי ה-75 - שאמור היה להתקיים בחודש ספטמבר הקרוב - אף צפוי להידחות לנובמבר, או אפילו לחודש ינואר של שנת 2024. אירוע הקומיק-קון עדיין מתוכנן להתקיים ביולי, אך נראה שכוכבים לא יגיעו אליו במטרה לקדם את שוברי הקופות העתידיים שלהם. כמו כן, השחקנים לא יקדמו פרויקטים בכיכובם בפרמיירות חגיגיות כאלה או אחרות, ולא יראו נוכחות בפסטיבלים היוקרתיים של העונה - בהם פסטיבל טורונטו ופסטיבל ונציה.