יותר ויותר אנשים משתמשים בקנאביס כדי לישון טוב יותר, אבל הידע המחקרי על הקשר בין קנאביס לבין שינה עדיין מועט. אילו סוגי קנאביס עדיפים לשינה? מה הם החומרים הפעילים העיקריים שמסייעים בשינה? ומאילו רכיבים של צמח הקנאביס עדיף להימנע אם רוצים להבטיח שינה ראויה? כל השאלות הללו נותרו עד כה עם תשובות חלקיות ביותר, אשר ברובן מבוססות על עדויות ספורדיות של צרכנים ולא על מדע. כעת, מחקר חדש שנערך באוניברסיטת וושינגטון סטייט בארצות הברית, מנסה להציג את הדברים בצורה קצת יותר מפורטת.

המחקר, שפורסם באוקטובר האחרון בכתב העת Exploration of Medicine, מתבסס על סקר נרחב שנערך בקרב 1,216 אנשים שהצהירו כי הם צורכים קנאביס לצורך סיוע לשינה טובה יותר. הסקר כלל שאלות רבות על אופן השימוש בצמח, הזנים השונים בהם נעשה שימוש, ריכוז החומרים הפעילים, שעות הצריכה ועוד. בנוסף, נשאלו הנבדקים אודות ההשפעה של השימוש בקנאביס לרבות תופעות לוואי שונות והתפקוד ביום שלמחרת. כל זאת, במידת הניתן מבחינת המחקר, בהשוואה לתרופות שינה קונבנציונליות.

>> לגליזציה בעולם: באילו מדינות השימוש בקנאביס חוקי? תמונת מצב מעודכנת

>> לא רק התפרחת: הכירו את חלקיו השונים של צמח הקנאביס

באופן לא מפתיע, הבעיה העיקרית שבגינה הצהירו מרבית הנבדקים – כ-82% - כי הם זקוקים לטיפול מלכתחילה היא קושי להירדם. סיבות נפוצות נוספות כללו עייפות יתר ביום שלמחרת (68%), התעוררות במהלך הלילה בלי סיבה (67%) וקושי לחזור לישון לאחר שמתעוררים (62%). יותר ממחצית מהנבדקים הצהירו שהם זקוקים לטיפול בהפרעות שינה שכן הם מתקשים לתפקד ביום למחרת.

אישה מעשנת קנאביס במיטה (צילום: Elsa Donald, unsplash)
מעשנת קנאביס במיטה | צילום: Elsa Donald, unsplash

השימוש בקנאביס, כך מתקבל הרושם, מסייע למשתמשים לישון טוב יותר – אחרת ניתן להניח שלפחות חלקם לא היו משתמשים בו למטרה זו. על כל פנים, 83% מהמשתתפים בסקר הצהירו שהשימוש בקנאביס מרגיע אותם, מבחינה נפשית וגופנית כאחד. יתרה מכך – 56% ענו שקנאביס עוזר להם להגיע לשינה עמוקה יותר, 42% טענו שהם זוכים לשינה ארוכה יותר בזכות הקנאביס ו-36% מהמשתתפים הצהירו שהשימוש בקנאביס מספק להם שינה נטולת הפרעות.

החומרים הפעילים שעושים אתכם לא פעילים

כאן נכנסו החוקרות יותר לעומק: הן לא הסתפקו במידע אודות הסיבות לשימוש בקנאביס; הן בחנו גם האם למשתתפים במחקר יש העדפות לסוגי קנאביס מסוימים, או אפילו לרכיבים פעילים מסוימים בצמח. כמחצית מן הנבדקים (624) הצהירו כי הם אכן בוחרים את הקנאביס שיסייע להם לישון הכי טוב על פי הרכיבים הפעילים שבו. רובם המכריע – 79% - טענו כי הרכיב החשוב ביותר עבורם הוא THC, וכי הם משתמשים במוצרים בעלי ריכוז THC גבוה.

THC הוא הרכיב הפעיל הפסיכואקטיבי הכי בולט בצמח הקנאביס. הוא זה שגורם לתחושה ה"ממסטלת", והוא גם האחראי העיקרי לתופעות לוואי נוספות של השימוש בצמח, כגון צחוק בלתי נשלט ואדמומיות בעיניים. בין השאר, THC הוא גם אחד הגורמים העיקריים לתחושת עייפות, ועל כן זה הגיוני בהחלט שאנשים צורכים קנאביס עשיר ב-THC כדי להירדם טוב יותר. עם זאת, לא מעט מחקרים מצביעים על כך ששימוש קבוע ב-THC פוגע באיכות השינה, כך שבטווח הארוך הוא לא משפר את התפקוד היומיומי ומונע תחושת עייפות, גם אם בטווח המיידי הוא כן יסייע לכם להירדם מהר יותר. בכל אופן, על פי המחקר המוצג כאן, רוב צרכני הקנאביס המשתמשים בצמח לטיפול בהפרעות שינה, מדווחים בעיקר על קושי להירדם. לכן, אין זה מפתיע שהם בוחרים בזני קנאביס בעלי אחוז גבוה של חומר שבהחלט יכול להיות מרדים.

תפרחות קנאביס (צילום: Mitch M, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Mitch M, shutterstock

חומר נוסף שצרכנים רבים מבקשים לוודא שהוא נמצא בצמח בריכוזים גבוהים הוא מירסן. מדובר בחומר שאינו קנבינואיד, כלומר הוא לא ייחודי לצמח הקנאביס וניתן למצוא אותו בצמחים רבים נוספים. מירסן הוא סוג של טרפן: הוא חומר שמעניק לצמח תכונות מסוימות המתבטאות בטעם ובריח, אבל יש לו גם תכונות נוספות. מירסן ידוע כחומר מעייף ומרדים בפני עצמו, ויתרה מכך – הוא מסייע בקשירת THC לקולטנים אנדוקנבינואידים במוח. לכן, אין זה מפתיע שמירסן נפוץ בעיקר בזני קנאביס מסוג "אינדיקה", המזוהים לרוב עם תחושה "כבדה" יותר ועם עייפות גדולה יותר אחרי השימוש בהם. על פי ממצאי המחקר, 49% מהמשתתפים בוחרים בזני קנאביס עשירים במירסן כדי לסייע להם להתמודד עם הפרעות שינה. בהתחשב בכך שמדובר בחומר שהוא אינו קנבינואיד, והוא הרבה פחות מוכר לציבור צרכני הקנאביס מאשר THC, מדובר בהחלט מספרים גבוהים למדי. סביר להניח שעם יחסי ציבור טובים יותר, יהיו גם הרבה יותר צרכני קנאביס שמחפשים אחוזים גבוהים של מירסן בצמח שהם צורכים, הם המטרה שלהם היא לישון טוב יותר.

גם CBD, קנבינואיד נפוץ למדי שידוע כחומר מרגיע ובעל תכונות אנטי-אוקסידנטיות ונוגדות דלקת, נפוץ למדי בדרישותיהם של צרכני הקנאביס המתמודדים עם הפרעות שינה: 47% מהם נוהגים לצרוך קנאביס בעל ריכוזי CBD גבוהים.

בנוגע לאופן השימוש, 46.5% מהמשתתפים בסקר מעדיפים לצרוך קנאביס בעישון (אחוזים נמוכים ביותר ביחס לישראל, ככל הנראה, אבל סטנדרטיים למדי במדינות בהן יש לגליזציה, שם קיימים סוגי צריכה רבים ומגוונים – כולם חוקיים כמובן). 42.5% מהצרכנים מעדיפים מוצרי אידוי, ואחוז דומה של משתתפים במחקר הצהירו שהם צורכים קנאביס באמצעות שמן. 35% מהעונים על הסקר העידו כי הם מעדיפים לצרוך קנאביס במוצרים אכילים.

קנאביס או כדורי שינה?

בשלב הבא ביקשו החוקרות להשוות בין טיפול בקנאביס לבין טיפולים אחרים, קונבנציונליים יותר, להפרעות שינה. מבין הנבדקים, אלו שצורכים/צרכו גם קנאביס וגם כדורי שינה ענו על החלק הזה של השאלון. ההשוואה התבצעה בין שלושה סוגים של טיפולים: תרופות מרשם, תרופות מדף ללא מרשם וקנאביס. באופן גורף וכמעט בלעדי, צרכנים המשתמשים בקנאביס העידו כי הצמח מסייע להם להרגיש רעננים יותר בבוקר שלמחרת לעומת תרופות שינה אחרות, וכן ממוקדים יותר, יעילים יותר ועם פחות כאבי ראש ובחילות.

איש מעשן קנאביס (צילום: Rahul Ramachandram, shutterstock)
גבר מעשן קנאביס | צילום: Rahul Ramachandram, shutterstock

ההעדפה הבולטת למדי כאן לקנאביס צריכה להילקח בעירבון מוגבל, שכן מלכתחילה המשתתפים במחקר הם צרכני קנאביס. כלומר כל אותם אנשים שניסו קנאביס בעבר כטיפול בהפרעות שינה והחליטו שהטיפול לא מסייע להם, או פחות מסייע להם מתרופות שינה קונבנציונליות, לא נכללו במחקר.

גם בנוגע לתופעות לוואי, נראה שהקנאביס מנצח את התרופות האחרות. התופעות המוכרות שמופיעות אחרי שימוש בקנאביס – אדמומיות בעיניים, תחושת יובש וצמא, הופיעו ביתר שאת גם במחקר הזה לאחר שימוש בקנאביס לעומת שימוש בתרופות שינה. עם זאת, תחושות של חרדה, פרנויה ודופק מואץ דווקא הופיעו בשיעורים גבוהים בהרבה לאחר שימוש בתרופות שינה מוכרות.

לסיכום, מדובר במחקר שמבוסס על דיווחים עצמיים של משתתפים. עם זאת, בשל העובדה שמדובר במדגם נבדקים גדול למדי, ניתן בהחלט להסיק מסקנות גורפות יחסית אודות השימוש בקנאביס כטיפול לשינה. המסקנה העיקרית היא שלקנאביס בהחלט יש פוטנציאל לסייע להפרעות שינה עם פחות תופעות לוואי מאשר טיפולים קונבנציונליים יותר – תרופות מדף ותרופות מרשם. עם זאת, חשוב לדעת באיזה קנאביס משתמשים ומה הם החומרים הפעילים בו. הדגש הגורף שנתנו הנבדקים על THC ועל הטרפן מירסן עולה בקנה אחד עם התכונות המעייפות של שני החומרים. על כל פנים, כל טיפול שכזה יש לבצע כמובן בליווי רופא ובאחריות.