חשיפת הילד לקנאביס לאחר הלידה עלולה לסכן אותו יותר מאשר במהלך ההריון. כך קובע מחקר חדש שפורסם השבוע בכתב העת המדעי Environmental Research and Public Health. המחקר נערך בארצות הברית, על ידי קבוצת חוקרים מקולורדו ומאוניברסיטת טקסס, והשתתפו בו 81 זוגות של אם וילד/ה מקולורדו שנבחרו מתוך מאות אימהות שלא עמדו בקריטריונים למחקר, בשל מחלות נוספות או סיבוכי לידה שאינם קשורים לקנאביס. מבין המשתתפים במחקר, 6 ילדים נחשפו לקנאביס במהלך ההריון ו-10 נחשפו לקנאביס לאחריו. שניים מתוך 16 הילדים הללו נחשפו לקנאביס במהלך שתי התקופות. החשיפה לקנאביס הוערכה לא רק על ידי שאלונים, אלא גם באמצעות בדיקות שתן של האם וכן של הילד בהיותו בן חמש.

כל הילדים עברו מבחנים מקיפים הנוגעים ליכולת קוגניטיבית ולהתנהגות. חשיפה לקנאביס בגיל צעיר לאחר הלידה נמצאה כקשורה להתנהגות אגרסיבית יותר, בעיות קשב וריכוז, התנהגות מרדנית וירידה בגמישות הקוגניטיבית ובהבנת שפה. חשיפה לקנאביס במהלך ההריון לא נמצאה כקשורה לבעיות הללו. למען האמת, המחקר העלה כי ילדים לאימהות שצרכו קנאביס במהלך ההריון נטו להתלונן פחות על קשיים בריאותיים.

מעשן קנאביס (צילום: Impact Photography, shutterstock)
מעשן קנאביס | צילום: Impact Photography, shutterstock

הממצאים בנוגע להיעדר השפעה של חשיפה לקנאביס במהלך ההריון הם בניגוד למחקרים רבים שפורסמו בעת האחרונה,  בין השאר על פגיעה בהתפתחות העובר, בבריאות הנפש של הילד ובמשקל גופו כתוצאה משימוש של האם בקנאביס. בהתחשב במדגם הקטן שנעשה בו שימוש במחקר זה, יש לקחת את התוצאות בעירבון מוגבל.

גם הממצאים אודות השפעת החשיפה לקנאביס לאחר ההריון הושגו ממספר קטן למדי של ילדים, ולכן יש חשיבות גדולה לעריכתם של מחקרים נוספים בנושא. חשוב לציין שהחוקרים ביצעו ניקוי סטטיסטי של השפעת השימוש בטבק ובסיגריות על הילדים, כך שהשפעת הקנאביס כפי שהוצגה במחקר נובעת אכן מרכיבי הקנאביס עצמם, ולא מטבק שנעשה בו שימוש לגלגול ג'וינט. יתרה מכך, אין זה מפתיע שצריכת קנאביס – גם אם בעישון פסיבי –עלולה לפגוע בילדים קטנים, ובדיקות שתן שנערכו להם העידו כי אכן היו רכיבי קנאביס בגופם, כשהבולט בהם הוא החומר הפסיכואקטיבי THC.