משנה לשנה, יותר נשים צורכות קנאביס במהלך ההיריון. כך עולה ממחקר שפורסם הבוקר (ראשון) בכתב העת המדעי הנחשב Nature. המידע לצורך המחקר נאסף מתוך תוצאות הסקר הלאומי לשימוש בסמים ולבריאות (NSDUH) מהשנים 2002–2020, ונכללו בו נתונים של נשים בהיריון וכן נשים שאינן בהיריון, בגיל 12 עד 44.

המחקר פורסם על ידי קבוצת חוקרות מאוניברסיטת קליפורניה סן דייגו, והוא נערך בעקבות דיווחים על עליה מתמדת באחוזי צריכת קנאביס של נשים ברחבי העולם במהלך ההיריון. אלו מופיעים לצד יותר ויותר מחקרים אודות נזקיו הפוטנציאליים של השימוש בצמח בתקופת ההיריון, המעידים כי יתכן מאוד שהסיכונים עולים על היתרונות. בין על השאר, דווח על כך שהשימוש בקנאביס עלול לפגוע בהתפתחות העובר, לערער את בריאותו הנפשית של הילד, ולהשפיע לרעה על משקל גופו. מנגד, נשים רבות משתמשות בקנאביס כתרופה לכל דבר (לכאבים, להפרעות חרדה ועוד), ואינן מעוניינות לחדול מן השימוש בו במהלך ההיריון, כפי שלא היו מפסיקות להשתמש בכל תרופה אחרת שהכרחית לתפקודן התקין. בנוסף, נשים רבות מדווחות על כך שקנאביס מסייע להן למנוע בחילות יותר מכל תרופה קונבנציונלית אחרת. על כל פנים, ישנן נשים רבות שממשיכות לצרוך קנאביס במהלך ההיריון גם ללא סיבה רפואית.

מעשנת (צילום: Dennis Ottink, unsplash)
אישה מעשנת קנאביס | צילום: Dennis Ottink, unsplash

במחקר שפורסם הבוקר, החוקרות חילקו את התוצאות על פי טרימסטרים: הן ערכו השוואה בין צריכת הקנאביס של נשים בטרימסטר הראשון, השני והשלישי, וכן בחנו את אחוזי צריכת הקנאביס הממוצעים בקרב נשים שאינן בהיריון. תוצאות המחקר מראות כי אחוזי השימוש בקנאביס בקרב נשים בהיריון נמצאים עליה מתמדת, והדבר נכון לנשים בכל הטרימסטרים. בשנת 2002, שיעור צריכת הקנאביס בקרב נשים בטרימסטר הראשון להריון עמד על 6.3%, ואילו בשנת 2020 הוא עמד על 16%. בטרימסטרים השני והשלישי נשים צורכות פחות קנאביס מאשר בראשון, אבל גם בקרבן הוכפלו אחוזי השימוש בקנאביס במהלך השנים בערך פי 2.5 (מ-1.9% ב-2002 ל-4.2% ב-2020 בטרימסטר השני; מ-2% ל-4.7% בטרימסטר השלישי).

העלייה באחוזי השימוש בקנאביס בקרב נשים בהיריון הגיעה במקביל לירידה בצריכת האלכוהול, אולם באופן פחות דרסטי. כלומר, קנאביס אולי החליף את האלכוהול, אבל רק בעבור אחוז קטן של נשים. בניגוד לאלכוהול, שהשפעתו השלילית על הריון נחקרה רבות ומוכרת לציבור הרחב, השפעותיו של הקנאביס נחקרו הרבה פחות. בנוסף, רופאים רבים חסרים את הידע הנחוץ על מנת להדריך מטופלות על האופן הראוי והבטוח ביותר להשתמש בקנאביס, שכן הנושא לא נלמד כלל בבתי ספר לרפואה במשך עשרות שנים, וכן כי מדובר בחומר המוגדר עדיין כסם מסוכן ברוב המדינות, ולכן לא קיימת הסברה לגיטימית על שימוש בטוח ונכון בו, בין היתר בתקופת ההיריון. לכן, נשים רבות עדיין עושות זאת, בין אם מתוך החלטה להמשיך ולטפל בעצמן בחומר המשמש להן כתרופה, בין אם מתוך בורות וחוסר ידע, אשר למען האמת אין להן מקור מהימן להשיגו. מה שבטוח הוא שמספר הנשים הצורכות קנאביס במהלך ההיריון הולך וגדל.

אישה בהריון (צילום: Ömürden Cengiz, unsplash)
אישה בהיריון | צילום: Ömürden Cengiz, unsplash