טיפול בתסמונת טורט באמצעות קנאביס? לא מדובר ברעיון מופרך. למעשה, מחקר מתקדם בנושא נכנס לשלב הקליני, ובו תיבחן השפעת תרופה המבוססת על רכיב הקנאביס THC על סמפטומים התנהגותיים של התסמונת. המחקר יתקיים במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב בחסות חברת סייספארק (SciSpark) הישראלית, יצרנית התרופה.

תסמונת טורט מתחילה לרוב בגילאים צעירים. היא פוגעת בכ-0.8-0.3% מהאנשים, ומתבטאת בטיקים לא רצוניים, העשויים להופיע כתנועות מוטוריות לא נשלטות וכקולות. כיוון שיש מעט מאוד תרופות שמעניקות לאנשים הסובלים מטורט הקלה משמעותית, לא כלך שכן תרופות בלי הרבה תופעות לוואי, החיפוש אחר דרכי טיפול חלופיות מעסיק מאוד את החוקרים בתחום. בשנים האחרונות, בהחלט נראה שקנאביס יכול להוות פתרון ראוי ביותר, ובשנה שעברה אף פורסם מחקר מבטיח בנושא באוניברסיטת תל אביב.

התרופה הניסיונית, שבשלב זה זוכה לשם הראשוני SCI-110, מכילה צורה סינטטית של רכיב הקנאביס THC הנקראת דרונבינול, אשר אושרה לשימוש על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). נוסף על דרונבינול, מכילה SCI-110 גם אנדוקנבינואיד (חומר המצוי בגוף באופן טבעי, אשר פועל על אותם הקולטנים שמופעלים גם על ידי רכיבי צמח הקנאביס. המוכר שבחומרים אלו הוא אננדמייד) בשם PEA. המחקר ייערך בקרב אוכלוסייה בוגרת (מעל גיל 18) של אנשים הסובלים מטורט, והמטרה היא לבחון את יעילות התרופה להפחתת תדירות הטיקים וחומרתם. השפעת התרופה תיבחן 12 שבועות ו-26 שבועות לאחר תחילת הטיפול, והיא תושווה לטיפול פלסבו שיוענק לכמחצית מהנבדקים שישתתפו בניסוי.

המחקר יתקיים, כאמור, במרכז הרפואי איכילוב, ובהמשך יערכו שלבים נוספים גם במתקנים נוספים בגרמניה ובארצות הברית. על פי הודעת החברה מתחילת השבוע, המחקר ייערך תחת תקנות הבקרה של ה-FDA, כמו גם של המוסד הגרמני לפיקוח על תרופות וציוד רפואי וכן של משרד הבריאות הישראלי.