מספר הולך וגדל של אנשים צורכים קנאביס כדי להתמודד יותר טוב עם מיגרנה. והרי לא מדובר פה בקשר טריוויאלי: לעשן כדי להקל כאבי ראש חריפים? יש הרבה מעשנים כבדים שלא יסכימו עם ההיגיון שבמהלך. אבל נראה שקנאביס עוזר באמת לכאבי הראש ולתסמינים נוספים שמביאה איתה ההפרעה הנוירולוגית הנפוצה, ואף נראה כי לא מדובר במקרים נדירים או באנקדוטות חריגות.

למעשה, דוח שפורסם בחודש מאי האחרון מראה כי 21% מהאמריקאים שעושים שימוש רפואי בקנאביס צורכים אותו על מנת להקל תסמינים של מיגרנה. מדובר בהפרעה השנייה בשכיחותה בקרב מטופלי הקנאביס בארצות הברית – אפילו יותר מ-PTSD – כאשר רק כאבים כרוניים "זוכים" למספר רב יותר של מטופלים, עם 46% מסך המטופלים הכולל.

אישה מעשנת סובלת מכאב ראש (צילום: Lalo Nahual, shutterstock)
צילום: Lalo Nahual, shutterstock

אבל איך זה קורה? מה יש בצמח הזה שמאפשר לו לסייע באופן כל כך ניכר לתסמינים של מיגרנה? כדי לענות על השאלה הזו, קודם כל נסביר בקצרה מה זה בכלל מיגרנה.

מה היא מיגרנה?

מיגרנה היא הפרעה שמתבטאת בעיקר בכאבי ראש חזקים במיוחד. כאבי הראש מופיעים בדרך כלל בצד אחד של הראש, עשויים להימשך שעות רבות, ואף להגיע ל-3 ימים ברצף. בחלק מהמקרים מופיעים תסמינים מקדימים, המעידים על התקף מיגרנה שהתחיל ועל כאב הראש המתקרב ומגיע. לתסמינים המקדימים הללו קוראים אאורה (Aura) – ולרוב הם מתבטאים בהפרעות ויזואליות, כמו כתמים או הבזקי אור המופיעים בשדה הראייה, ללא גירוי חיצוני. מיגרנה נחשבת לאחת מההפרעות המנטרלות ביותר בעולם המערבי. הסובלים מהתקף מיגרנה מתקשים מאוד לתפקד, ואנשים הסובלים מהתקפי מיגרנה תכופים סובלים מפגיעה משמעותית באיכות החיים, הכוללת ירידה במספר ימי העבודה, פגיעה משמעותית מתפקוד בעת ההתקף וכמובן – כאבים בלתי נסבלים.

מעשן קנאביס מחוץ לעבודה (צילום: InnerVisionPRO, shutterstock)
צילום: InnerVisionPRO, shutterstock

הטיפול המיידי למיגרנה מתבסס בדרך כלל על משככי כאבים מוכרים ותרופות נוגדות דלקת הניתנות ללא מרשם, כמו אספירין ואקמול. טיפולים מונעים מתבססים על מגוון רחב יותר של תרופות מרשם, שניתנות למטופל בהתייעצות עם רופא, אבל קיים מנעד גדול ביעילות שלהן; מטופלים רבים הסובלים ממיגרנה מתקשים למצוא מזור בתרופות הללו, וחלקם מחפשים באופן מתמיד אחר פתרון עקבי יותר: אם על ידי שינוי בהרגלי שינה, תזונה או שתיית אלכוהול, ואם על ידי אלטרנטיבות פחות קונבנציונליות. כאן בדיוק נכנס הקנאביס.

כאב ראש רציני

מאמר הסוקר בהרחבה את הידוע על הטיפול במיגרנה באמצעות קנאביס פורסם ב-2021 בכתב העת Current Pain and Headache Reports תחת השם "קנאביס ומיגרנה: זה מסובך". לא בכדי בחרו החוקרים, ממכון דנט לנוירולוגיה בניו יורק, דווקא בשם הזה. הסיבה לכך היא שבעת פרסום המאמר, בדיוק כמו היום, עדיין לא היה מספיק מחקר מבוסס שיסביר מדוע וכיצד מסייע הקנאביס להקלת תסמיני המיגרנה, ומה היא הדרך המיטבית להשתמש בו. אכן כאב ראש רציני, אבל מאידך, כן קיימים מספר הסברים אפשריים שעשויים לעמוד בבסיס ההשפעה של הצמח על תסמיני ההפרעה. הסבר אחד מתמקד ברמות האננדמייד במוחם של אנשים הסובלים ממיגרנה כרונית. אננדמייד הוא האנדוקנבינואיד העיקרי – כלומר החומר הטבעי העיקרי שנקשר לקולטני CB1 במוח ובגוף, אותם הקולטנים בדיוק אשר דרכם פועל ומשפיע צמח הקנאביס עצמו, ובדגש על הרכיב בצמח שנקרא THC (הוא החומר שגורם לתחושת "היי"). על פי מחקר שפורסם ב-Neuropsychopharmacology ב-2007, ניכר שבמוחם של אנשים הסובלים ממיגרנה כרונית ישנן רמות נמוכות יותר של אננדמייד. השינויים הללו פחות ניכרים אצל גברים, דבר העולה בקנה אחד עם התאוריה, שכן מיגרנה היא מחלה שנפוצה בעיקר בנשים (כתב העת Cephalalgia, 2006).

תפרחות קנאביס על משקל (צילום: Moha El-Jaw, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Moha El-Jaw, shutterstock

שימוש בקנאביס יכול להעלות את פעילות המערכת האנדוקנבינואידית בשני אופנים: רכיב הקנאביס THC פועל כאמור על אותו הקולטן שנקשר גם לאננדמייד, וכך הוא יכול לחקות את פעולתו. CBD, לעומת זאת, בין שלל השפעותיו מעלה את הביטוי של אננדמייד, ויתכן שבקרב אנשים הסובלים ממיגרנה הוא בעצם עוזר להחזיר את רמות האננדמייד בגוף למצב נורמלי. על פי התאוריה הזו, הנקראת "מחסור קליני באנדוקנבינואידים", יתכן כי זה המנגנון שדרכו גורם השימוש בקנאביס לשיפור בתסמינים של מיגרנה.

על פי תאוריה אחרת, ירידה ברמות של אננדמייד עשויה לנבוע מהפיכתו לגורם דלקתי, על ידי אנזים בשם COX-2 (כתב העת Plos One, 2012). תאוריה זו יכולה להסביר את היעילות של תרופות נוגדות דלקת מוכרות לטיפות במיגרנה, וכן את היעילות של קנאביס, שכאמור עשוי להעלות את רמות האננדמייד בגוף או לחקות את פעולתו. זאת נוסף על היעילות המוכרת של CBD בפני עצמו להפחתת סמנים דלקתיים בגוף.

אז מה קורה בפועל?

עד כאן נגענו במנגנון הביולוגי שיכול להסביר את התופעה, אבל מה קורה בפועל? האם קיימים ממצאים חד משמעיים שיעידו כי מיגרנה אכן ניתנת לטיפול באמצעות קנאביס? ובכן, כשזה מגיע לקנאביס, כמעט תמיד יש יותר מחקרים שעוסקים בשאלונים ובאיסוף מידע מהקהל הרחב, והרבה פחות ניסויים מדויקים יותר, עם שליטה בסוג החומר, באופן הצריכה שלו, במינונים ובהשוואה לקבוצות ביקורת. המגבלות הבירוקרטיות הכרוכות בעריכת ניסוי בקנאביס ניכרות כמעט בכל מחקר שמבוצע בבני אדם, והחוקרים נאלצים להתמודד איתן. עם זאת, התוצאות יותר ממעודדות.

עלי קנאביס (צילום: Brandon Crawford, shutterstock)
עלי קנאביס | צילום: Brandon Crawford, shutterstock

מחקר אחד כזה בוצע בישראל על ידי ד"ר שוקי אבירם ופרופ' דדי מאירי מהטכניון. המחקר, שפורסם ב-2020 ב-Brain Science, בחן 145 ישראליות וישראלים הסובלים ממיגרנה, אשר ברשותם רישיון לשימוש רפואי בקנאביס. על פי הממצאים, בקרב 61% מהמשתתפים בניסוי חל שיפור משמעותי בתסמיני המיגרנה בעקבות התחלת השימוש בקנאביס. מחקר אחר, שנערך באוניברסיטת ווושינגטון סטייט ופורסם ב-2020 ב-The Journal of Pain, הראה כי שימוש בקנאביס מביא להפחתה ממוצעת של 50% בעוצמת כאב הראש של אנשים הסובלים ממיגרנה. החיסרון, הדגישו החוקרים, מצוי בכך שמשך ההשפעה אינו גדול ובהחלט לא קבוע, וכן הם ציינו כי קיימת סבילות לקנאביס, שמעלה את הצורך להעלות את המינונים מפעם לפעם.

אבל בסופו של יום, כנראה שהקנאביס עוזר לטיפול במיגרנה. אפילו מאוד עוזר במקרים מסוימים. על פי פרסום של ה-Journal of Psychopharmacology מ-2017, קנאביס הפחית את השימוש בתרופות נגד מיגרנה ב-66% בקרב מטופלים מניו אינגלנד. שנה אחת מאוחר יותר, מאמר קנדי שפורסם ב-The Journal of Headache and Pain, גם הוא בקרב אנשים הסובלים ממיגרנה, הצביע על ירידה של 59% בשימוש בתרופות מרשם בעקבות שימוש בקנאביס.

אישה מעשנת ג'וינט (צילום: guruXOX, shutterstock)
מעשנת קנאביס | צילום: guruXOX, shutterstock

אילו מסקנות ניתן להסיק?

אז סקרנו את הנושא מכל הכיוונים, והבנו ששימוש בקנאביס אכן מסייע לאנשים הסובלים ממיגרנה. אבל 'קנאביס' היא מילה הכוללת תחתיה מאות זנים, ובכל אחד מהם הרכב אחר ושונה של חומרים פעילים. שלא לדבר על אופני צריכה (אכילה, טפטוף טיפות שמן מתחת ללשון, עישון, אידוי ועוד), מינונים ותדירות השימוש. אם עישון של זן קנאביס מסוים מקל על תסמיני מיגרנה, אין זה אומר שטיפות שמן של זן אחר ישפיעו באותו האופן.

מחקר שנערך בקנדה ב-2018 (והוזכר בסוף הפרק הקודם) מנסה לעשות קצת סדר בדברים. על פי הנתונים שאספו החוקרים, מתברר שרוב האנשים הסובלים ממיגרנה מעדיפים טיפול בזנים היברידיים (הכלאה בין סאטיבה לאינדיקה) המכילים ריכוזים גבוהים של THC וריכוזים נמוכים של CBD. מדובר בממצא מעניין, שמבוסס על העדפות סובייקטיביות של מטופלים אבל עשוי להעיד על עדיפות ממשית של זנים אלו על פני אחרים.

_OBJ

עם זאת, כמובן שרק מחקר ניסויי שישווה בין סוגי טיפול שונים, כגון זנים שונים ודרכי צריכה שונות, יוכל להביא למסקנות ברורות יותר, שבתורן יבססו את הידע אודות הדרך המועדפת לטפל במיגרנה באמצעות קנאביס. בינתיים, בעוד לגליזציה של הצמח מתפשטת ברחבי העולם, הנושא של מחקרים בבני אדם עדיין מתנהל בעצלתיים ונתון לבירוקרטיה מחמירה, גם במעצמות כמו ארצות הברית, ובוודאי שבישראל.

בארץ, למען האמת, מיגרנה בפני עצמה כלל לא נמצאת ברשימת ההתוויות לטיפול בקנאביס. עם זאת, שיעור המטופלים בהתוויה של כאב כרוני עומד על כ-55%, ובהחלט יתכן שחלקם סובלים למעשה מכאבי ראש קשים וממיגרנות. כך או כך, קשה להתווכח עם כל כך הרבה נתונים ההולכים וגדלים אודות יעילות הטיפול במיגרנה באמצעות קנאביס. הדבר הבא שיש לעשות הוא להבין איך לייעל את הטיפול ולהתאים אותו בצורה המיטבית למטופלים, בתקווה שאנשים הסובלים ממיגרנות קשות יוכלו למצוא מזור שחלקם מתקשים למצוא.