מומחי בריאות מתריעים על איום של קדחת הדנגי שמתפשטת כעת ברחבי דרום אירופה. האזהרה מגיעה על רקע החששות הגוברים לגבי הפוטנציאל להעברה מוגברת של הנגיף המועבר על ידי יתושים לאזורים אחרים ברחבי היבשת.

רוב המטיילים מביאים איתם את המחלה מחו"ל כאשר ישנם מינים שונים של יתושים שיכולים להעביר את הנגיף, במיוחד באזורים טרופיים של אסיה, דרום אמריקה ואפריקה. קדחת הדנגי, זיהום ויראלי המועבר בעיקר על ידי יתוש Aedes aegypti, נקשר היסטורית לאזורים טרופיים וסוב-טרופיים, אך בשנים האחרונות חלה התרחבות מדאיגה של הטווח שלה, כאשר התפרצויות מתרחשות באזורים שלא נחשבו בעבר בסיכון, כולל חלקים מאירופה. מומחי חברת A3M הגרמנית המתמחים במשברים עתיידים, מזהירים כעת כי הנגיף עלול להתפשט במהירות ככל שיותר תיירים יטיילו ברחבי אירופה בחודשי הקיץ הקרובים.

דוברובניק קרואטיה תיירים (צילום: Claudia Egger, shutterstock)
נרשמו פה הידבקויות בנגיף הדנגי. קרואטיה | צילום: Claudia Egger, shutterstock

אזור דרום אירופה, עם האקלים הנוח, התיירות העולה והמסחר הגובר, פגיע במיוחד להתפשטות הדנגי. לדברי מומחים, עליית הטמפרטורות עקב שינויי אקלים יוצרת תנאים מתאימים יותר לשגשוג היתושים, מה שמגדיל את הסיכון להעברת הנגיף. על פי המרכז הגרמני לרפואת נסיעות (CRM), השכיחות של דנגי עלתה פי שלושים במהלך 40 השנים האחרונות, מה שהופך אותה לזיהום הנישא שמתפשט הכי מהר בעולם.

ההתפשטות של קדחת הדנגי בדרום אירופה מיוחסת בעיקר לתעשיית התיירות המשגשגת של האזור. מדינות ברחבי הים התיכון מושכות מיליוני מבקרים מדי שנה, כשמטיילים רבים נדבקים בקדחת הדנגי בזמן החופשה ומחזירים את המחלה לארץ מוצאם. לאחרונה, ההדבקות בנגיף עלו במדינות שונות באירופה, כולל קרואטיה, צרפת, ספרד ואיטליה. המקרים הצפוניים ביותר של המחלה נרשמו בנובמבר 2023 באזור של בירת צרפת פריז.

בנידורם ספרד (צילום: Philip Lange, shutterstock)
עם התיירות העולה קיים הסיכון להיתפשטות הנגיף. ספרד | צילום: Philip Lange, shutterstock

המאמצים לשלוט בהתפשטות הדנגי במוקדי תיירות עומדים בפני אתגרים רבים. התחלופה הגבוהה של התיירים מקשה על יישום מאמצים ממוקדים, בעוד מחסומי שפה ומערכות בריאות שונות מסבכים את התקשורת והתיאום. יתר על כן, ההשפעה של התפרצויות דנגי על כלכלות התלויות בתיירות עשויה להיות משמעותית, עם חששות לגבי העובדה שהסיכון להעברת מחלות עלול להרתיע מטיילים פוטנציאליים, ולהוביל לירידה בהכנסות מתיירות ובתעסוקה.

בתגובה לאתגרים הללו, רשויות בריאות הציבור מגבירות את המאמצים לצמצם את הסיכון להעברת נגיף הדנגי באזורי תיירות. מעקב משופר, אמצעי הדברת יתושים ומסעות פרסום למודעות הציבור הם בין האסטרטגיות המיושמות להגנה על התושבים והמבקרים כאחד.

לא לכל זיהום דנגי יש תסמינים

המחלה יכולה להיות מועברת לבני אדם באמצעות עקיצת יתוש נגוע במיוחד בטמפרטורות גבוהות ואחרי גשמים, מה שמגביר את הסיכון להדבקה. מכיוון שהנגיף מגיע בארבע גרסאות שונות, ניתן לחלות בקדחת הדנגי עד ארבע פעמים.

לפעמים לא קיימים תסמינים, מה שאומר שלא תמיד שמים לב כשנדבקים, אך במקרים מסוימים התסמינים דומים לשפעת קלאסית והם מופיעים מספר ימים עד שבוע לאחר העקיצה. אלה כוללים חום פתאומי, כאב בשרירים, בעצמות ובמפרקים וכן כאבי ראש. לעתים קרובות החום שוכך לאחר מספר ימים, אך לאחר מכן עולה שוב, מלווה בפריחה חלקית. תסמינים קשים יותר כוללים כאבי בטן, הקאות מתמשכות, קוצר נשימה או דימום מהריריות חשוב לשים לב להופעת תסמינים כאלה, במיוחד בסביבות היום החמישי למחלה. אם החולים לא מקבלים טיפול, ההידבקות עלולה להיות קטלנית.

יתושים נגיף קדחת הדנגי (צילום: PATRICK KOVARIK, getty images)
היתושים המדביקים כבר לא רק באזורים טרופיים | צילום: PATRICK KOVARIK, getty images

חשוב לדעת שהזיהום הראשון בדנגי הוא לרוב קל יותר, כשהסיכון גבוה יותר בהידבקות שנייה, שלישית או אפילו רביעית. ילדים רגישים במיוחד לסיבוכים של קדחת הדנגי, שלעתים קרובות עלולה להיות קטלנית עבורם. 

כך ניתן להתגונן מהידבקות בנגיף הדנגי

במשך זמן רב, הגנה יסודית מפני יתושים הייתה האמצעי היחיד למניעת קדחת דנגי. עם זאת, משנת 2023 חיסון נגד הנגיף זמין למטיילים ונדרשות שתי מנות חיסון בהפרש של 3 חודשים כדי לספק הגנה יעילה. אחרת, מומלץ ללבוש בגדים קלים וארוכים באזורי סיכון ולהשתמש בתרסיסים דוחי יתושים.