אם יש מקום אחד שכמעט כולם עוברים בו בזמן הטיסה, הוא תא השירותים הקטנטן. ועם כמה שינסו לנקות אותו במהירות בין טיסות, השירותים הם כנראה המקום הכי לא תברואתי על הסיפון.
בשיחה עם המומחים לשירותים Sanctuary Bathrooms, דיילת לשעבר שעבדה שנים בחברת תעופה גדולה, חשפה מדוע חלק זה של המטוס נחשב באופן נרחב בתעשיית התעופה, למקום המלוכלך ביותר במטוס. היא חשפה באיזו תדירות מנקים את השירותים של המטוס, את הזמן הגרוע ביותר להשתמש בהם במהלך הטיסה ואת כל הפעולות החשובות שכדאי וגם את אלה שממש לא בכל הנוגע לשימוש בשירותים בזמן הטיסה.
אל תצחצחו שיניים
ראשית, למרות הרצון להתרענן לקראת הנחיתה ביעד, אל תצחצחו שיניים בתא השירותים. כל המים מהמטוס מגיעים מאותו מיכל ובדרך כלל אינם מסוננים. אם אתם באמת חייבים לצחצח שיניים, השתמשו במים בבקבוקים, ואל תתקרבו עם תיק מוצרי הטיפוח שלכם לשירותים.
>> לגזור ולשמור: 23 היעדים המומלצים לשנת 2023
>> לא רק לגיקים של תעופה: 25 שאלות על מטוסים שכל אחד חייב לדעת את התשובה עליהן
לבשו מסכה
לדברי הדיילת רצוי להיכנס לתא השירותים עם מסכה כי "שירותי המטוס הם בעצם ארון, ללא אוויר נקי. אין חלון ואוורור האוויר גרוע. זה אומר שבכל פעם שאתם הולכים לשירותים, לא רק שאתם נושמים את האוויר של רבים אחרים ש'עשו את העסק שלהם' לפניכם (במיוחד אם זו טיסה ארוכת טווח), אלא שאתם יכולים באופן פוטנציאלי גם לנשום חלקיקי צואה מהאוויר שלאחר הדחת המים".
הימנעו מלגעת במשטחים
בדיוק מאותה סיבה שבה לצוותי הניקיון יש חלון קצר לנקות את המטוס, חיטוי יסודי לא תמיד מתרחש, ובלאו הכי תא השירותים לא עובר ניקיון תוך כדי טיסה. לכן, הדיילת ממליצה לנסות להימנע ממגע עם משטחים, ולנסות לשמור על ידיים ניקיות ככל האפשר.
"זה נשמע דרמטי אבל אני ממליצה בחום להימנע ממגע ישיר עם כמה שיותר משטחים בתא השירותים של המטוס, וזה מתחיל מפתיחת הדלת. במקום זאת כדאי להשתמש ברגל או ללבוש כפפות חד פעמיות כדי לגעת בידית. בנוסף, לרוב המטוסים יש מגבונים ליד הכיור, שנועדו לשימושכם". היא מוסיפה ואומרת: "רחפו מעל מושב השירותים כדי להימנע ממגע".
מקלחת לאחר הנחיתה
למרות שזו כנראה הדרך הטובה ביותר להתרענן לאחר טיסה, מקלחת נחוצה גם כדי לנקות מאיתנו את הלכלוך של המשטחים במטוס. "בגלל זרימת האוויר הלקויה במטוס, כמו גם מספר המשטחים שיכולים להכיל הרבה חיידקים, אתם עלולים לצאת מהטיסה עם ידיים, שיער ובגדים מלוכלכים. ברגע שאתם מגיעים ליעד, הכניסו את הבגדים לכביסה לקרצוף טוב. תמיד נהגתי להתקלח ישר אחרי העבודה ולפעמים המים היו חומים".
אל תורידו נעליים
כאשר הולכים לשירותים, חשוב לנעול את הנעליים, גם אם אתם מאלה שחולצים אותן בזמן הטיסה. "לפעמים אנשים מורידים את הנעליים כדי להסתובב במטוס, אבל לא נכנסים ברגליים עם גרב ואפילו יחפים, לתוך חדר השירותים של המטוס. בשל הסיכוי הגבוה לחוסר איזון ואנשים שפספסו את השירותים, עלול להיות שתן על הרצפה. תארו לעצמכם אם הייתם דורכים על זה ומרטיבים את הגרב – זה לא היגייני להפליא".
שאו חומר חיטוי בכל עת
רחיצת ידיים רגילה לאחר הקורונה היא כיום הרבה יותר תכופה וכך גם השימוש בחומר חיטוי ידיים. יש ליישם את נוהלי ההיגיינה האישית הללו בעת נסיעה, במיוחד לרגעים כמו שימוש בשירותים במטוס. "רוב הדיילים לוקחים איתם בקבוקים קטנים של חומר חיטוי ידיים בטיסות לשימוש בעת הצורך, ואני מעודדת את הנוסעים לעשות את אותו הדבר. במיוחד לפני ואחרי ביקור בשירותים (כמו גם שטיפת ידיים עם סבון)", אומרת הדיילת.
הימנעו משימוש בשירותים לפני ההמראה ולפני הנחיתה
לדברי הדיילת, הזמן הגרוע ביותר לשימוש בשירותי המטוס הוא ממש לפני ההמראה ובסופה של טיסה, במיוחד אם מדובר בטיסה ארוכה. לטענתה, תאי השירותים בטיסה גרועים גם לאחר כיס אוויר שבמהלכו יהיה צורך להפעיל את שלטי חגורות הבטיחות. ברגע שמכבים את השלטים, זרם אנשים הזקוקים לשירותים, כמו גם מי שמרגיש בחילה, ימהרו לשירותים.
הדיילת לשעבר תיארה גם כיצד כדאי לנסות להשתמש בשירותים בטיסה לפני הגשת האוכל: האוכל במטוסים אינו מזין. הוא יכול להיות שמן ועתיר מלח ושומן; דברים שאינם נוטים להיות מועילים לבריאות המעיים או ליציאות. אם ארוחה לא מתעכלת כמו שצריך אצל נוסע, והוא צריך להשתמש בשירותים בגלל זה, אתם ממש לא רוצים להיות אלה שנכנסים לשם מיד אחריו".
באיזו תדירות מנקים את השירותים במטוס?
הדיילת לשעבר מסבירה כי חלק חשוב בתעשיית התעופה היא הטיפול במטוסים והכנה מהירה שלהם לקראת טיסה. "זה אומר לפעמים שניקוי מלא ועמוק של תאי השירותים של המטוס לא תמיד אפשרי בגלל חוסר זמן וסדרי עדיפויות גבוהים יותר".
בדרך כלל התאים יקבלו ניגוב מהיר לפני הטיסה, ובמהלך הטיסה הצוותים אמורים לבדוק אותם כל חצי שעה. עם זאת, לעיתים דברים דחופים יותר מתרחשים, והבדיקה הזו של השירותים יכולה להידחות.
עוד מסבירה הדיילת לשעבר, שייתכן שהנוסעים אינם מודעים לכך שמיכל הביוב נמצא על גבי הטיסה וכי לפעמים יכולים להיות כמה, תלוי בגודל המטוס. "לעתים קרובות יכולים לחלוף כמה ימים עד שהוא יתרוקן במלואו. אם מיכל הביוב עולה על גדותיו, קיים סיכון שצינורות עלולים להתפוצץ ותכולתם עלולה להיכנס למטוס, מה שקרה בעבר".